Αεροπορική συμμαχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια αεροπορική συμμαχία[1] είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων αεροπορικών εταιρειών να συνεργάζονται σε σημαντικό επίπεδο. Οι συμμαχίες παρέχουν ένα δίκτυο διασύνδεσης και άνεση για τους επιβάτες. Οι συμμαχίες διευκολύνουν τους ταξιδιώτες μεταξύ των αεροπορικών συνδέσεων κοινού κωδικού στο εσωτερικό των χωρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιλαμβάνεται ακόμη και ενοποιημένη εμφάνιση αεροσκαφών μεταξύ αεροπορικών εταιρειών-μελών.[2]

Οι αεροπορικές συμμαχίες είναι συνεργασίες μεταξύ δύο ή περισσότερων αεροπορικών εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών τους, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να μοιράζονται πόρους, να αναλαμβάνουν ή να επεκτείνουν δρομολόγια συνεργατών τους και ακόμη και να προσφέρουν τη δυνατότητα να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν μίλια μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης των άλλων.

Το 2015, η Star Alliance ήταν η μεγαλύτερη με 23% της συνολικής προγραμματισμένης κυκλοφορίας εσόδων μεταφοράς επιβατών, ακολουθούμενη από τη SkyTeam με 20,4% και την Oneworld με 17,8%, αφήνοντας ένα 38,8% για τους υπόλοιπους.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Προς παγκόσμια αεροπορική συμμαχία από την Etihad tovima.gr
  2. Fernandez de la Torre, Pablo E. «Airline alliances : the airline perspective». DSpace@MIT. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2014. 
  3. «Scheduled Passengers Carried». World Air Transport Statistics 60th Edition. IATA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2016.