Τράπεζα Πειραιώς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.
Κλάδος Οικονομικές υπηρεσίες
Ίδρυση 1916
Έδρα Αμερικής 4, 10564, Αθήνα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπα Γιώργος Χατζηνικολάου (Πρόεδρος), Χρήστος Μεγάλου (Διευθύνων Σύμβουλος)
Έσοδα 5.49 δις (2014)[1]
Καθαρά έσοδα 3.91 δις (2014)[1]
Συνολικό ενεργητικό €87,68 δις (τέλη 2014)[1]
Σύνολο ιδίων κεφαλαίων €8.274 δις (τέλη 2014)[1]
Ιδιοκτήτης π Group (34,79%), ΤΧΣ (26,42%)
Υπάλληλοι 28.495 (2015)[1]
Σλόγκαν Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα
Ιστότοπος piraeusbank.gr

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916 και έχει έδρα την Αθήνα. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα και το 1975 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1991. Από τον Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απασχολεί συνολικά 24.495 εργαζομένους, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 1.653 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στην Ελλάδα με 30% μερίδιο αγοράς στα δάνεια και 29% στις καταθέσεις είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Διεθνώς έχει παρουσία σε περιοχές της Νοτιοδυτικής Ευρώπης και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα οικονομικά κέντρα του Λονδίνου της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης.

Σήμερα, μετά τις εξαγορές της «υγιούς» ΑΤΕbank, της Γενικής Τράπεζας, των εγχώριων τραπεζικών δραστηριοτήτων των Tράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Tράπεζας αλλά και την εξαγορά της Millennium Bank Ελλάδας, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς φτάνει τα €93 δισ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα €62 δισ και οι καταθέσεις πελατών τα €55 δισ (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2013).

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει υπηρεσίες στους εξής τομείς: τραπεζικές υπηρεσίες απευθείας προς τον καταναλωτή, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αγροτική πίστη, αγορές κεφαλαίου, μισθώσεις (leasing), κτηματομεσιτικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις του ναυτιλιακού τομέα, πράσινη τραπεζική, ηλεκτρονική τραπεζική [2].

Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς είναι το διευρυμένο δίκτυο εταιριών με κορμό την Τράπεζα Πειραιώς.

Τράπεζες του ομίλου Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τράπεζα Δραστηριότητα
ATEbank Η ATEbank (τέως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος) ήταν ο κατ΄ εξοχήν χρηματοπιστωτικός φορέας που ασκούσε αποκλειστικά την αγροτική πίστη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1929, με έδρα την Αθήνα, ως "αυτόνομος τραπεζικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρος". Τον Ιούλιο του 2012, το υγιές τμήμα της απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Geniki Η Γενική Τράπεζα της Ελλάδας ήταν ένας χρηματοδοτικός όμιλος που παρείχε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Κύπρου
CPB Bank Η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Κύπρου μετά την Τράπεζα Κύπρου. Στην Ελλάδα τα υποκαταστήματα της Cyprus Popular Bank είχαν μετονομαστεί σε "LAIKI" αλλά επειδή τα δικαιώματα για το όνομα ανήκουν στην Alpha Bank, από τότε που είχε εξαγοράσει την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, μετονομάστηκε για άλλη μια φορά σε Cyprus Popular Bank.
Ελληνική
Millennium
Πανελλήνια

Παρουσία στο εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο εξωτερικό εστιάζεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, διαθέτοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 ένα δίκτυο 435 καταστημάτων. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη Ρουμανία με 158 καταστήματα, στη Βουλγαρία με 83 καταστήματα της Piraeus Bank Bulgaria, στην Αλβανία με την Tirana Bank με 56 καταστήματα, στη Σερβία με 42 καταστήματα της Piraeus Bank Beograd, στην Ουκρανία με 38 καταστήματα της Piraeus Bank ICB, στην Κύπρο με 14 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, στην Αίγυπτο με την Piraeus Bank Egypt με 42 καταστήματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Λονδίνο και τέλος, στη Γερμανία με ένα κατάστημα στη Φρανκφούρτη, το οποίο προήλθε από την εξαγορά της ATEbank.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Συμβάν
1916 «Banque du Piree» (Πειραιώς Τράπεζα, ΠΤ).
1918 Οι μετοχές της ΠΤ εισάχθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
1963 Η ΠΤ εντάχτηκε στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.
1975 Η ΠΤ περιήλθε στην ιδιοκτησία του κράτους.
1991 Το κράτος ιδιωτικοποίησε την ΠΤ και η τράπεζα άλλαξε το όνομά της σε Τράπεζα Πειραιώς (ΤΠ).
1996 Ίδρυση της Tirana Bank στην Αλβανία.
1998 Η ΤΠ απορρόφησε τις δραστηριότητες της τράπεζας Chase Manhattan (2 υποκαταστήματα) και της τράπεζας Crédit Lyonnais στην Ελλάδα. Απέκτησε επίσης το 37% της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε μια ιδιωτικοποίηση.
1999 Η ΤΠ απέκτησε το 35% της Τράπεζας Χίου. Η ΤΠ επίσης απορρόφησε τις δραστηριότητες της National Westminster Bank στην Ελλάδα.
2000 Η ΤΠ συγχωνεύτηκε με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και την Τράπεζα Χίου.
2002 Η ΤΠ απέκτησε το 58% της ETBA (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) από την ελληνική κυβέρνηση με την οποία σκόπευε να συγχωνευτεί. Η ΤΠ επίσης προχώρησε σε μια στρατηγική συμμαχία με την ING Group, η οποία απέκτησε το 5% των μετοχών της ΤΠ.
2003 Η ΤΠ ενσωμάτωσε την ΕΤΒΑ.
2006 Η ΤΠ πούλησε πίσω στην ING τις μετοχές που είχε σε μια κοινή επιχείρηση. Συνεργασίες συνεχίζονται μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας για τράπεζες ING-PIRAEUS.
2011 Συμπλήρωση 20 χρόνων από την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.
2012 Η ΤΠ απορρόφησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕbank) και εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Γενικής Τράπεζας (Geniki bank) από τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο Société Générale.
2013 Ολοκλήρωση της Εξαγοράς του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (100%) της Millennium BCP στη θυγατρική της στην Ελλάδα Millennium Bank S.A., μετά τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων.
2013 Η ΤΠ επιλέχτηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εξαγόρασε τη Millenium Bank από την πορτογαλική μητρική της.[4]
2014 Η ΤΠ απορρόφησε την Γενική Τράπεζα της Ελλάδας στις 24 Νοεμβρίου 2014.
2015 Η ΤΠ απορρόφησε την Πανελλήνια Τράπεζα στις 17 Απριλίου 2015.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο πρόσφατη αναγνώριση της Τράπεζας Πειραιώς είναι από το περιοδικό The Banker που την αναγνώρισε ως την τράπεζα της χρονιάς 2013 για την Ελλάδα. Λόγοι της βράβευσης ήταν ότι παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα της Ελλάδας η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να γίνει από τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Ελλάδας σε πρώτη σε μέγεθος καθώς και ότι είχε τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (14.5%).[5]

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Piraeus-bank logo.jpg Piraeus Bank new logo.png
Το παλιό 2013-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Piraeus Bank της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).