Τράπεζα Πειραιώς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.
ΚλάδοςΟικονομικές υπηρεσίες
Ίδρυση1916
ΈδραΑμερικής 4, 10564, Αθήνα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΓιώργος Χατζηνικολάου (Πρόεδρος), Χρήστος Μεγάλου (Διευθύνων Σύμβουλος)
Κύκλος εργασιών€2.174.000.000 (2019)[1]
Καθαρά έσοδα€276.000.000 (2019)[1]
Σύνολο ενεργητικού€61.231.000.000 (2019)[1]
ΙδιοκτήτηςΤαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (61%)[2]
Υπάλληλοι11.220[3]
ΣλόγκανΗ πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα
Ιστότοποςwww.piraeusbank.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916 και έχει έδρα την Αθήνα. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα και το 1975 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1991. Από τον Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απασχολεί συνολικά 10.900[4] εργαζομένους, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 444[4] μονάδες, με παρουσία σε 3 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στην Ελλάδα με 30% μερίδιο αγοράς στα δάνεια και 29% στις καταθέσεις είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Διεθνώς έχει παρουσια στην Φρανκφούρτη και στην Ουκρανία.

Σήμερα, μετά τις εξαγορές της «υγιούς» ΑΤΕbank[5], της Γενικής Τράπεζας[6], των εγχώριων τραπεζικών δραστηριοτήτων των Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας [7] αλλά και την εξαγορά της Millenium Bank Ελλάδας[8] και της Πανελλήνιας Τράπεζας[9], το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς φτάνει τα €93 δισ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα €62 δισ και οι καταθέσεις πελατών τα €55 δισ (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2013).

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει υπηρεσίες στους εξής τομείς: τραπεζικές υπηρεσίες απευθείας προς τον καταναλωτή, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αγροτική πίστη, αγορές κεφαλαίου, μισθώσεις (leasing), κτηματομεσιτικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις του ναυτιλιακού τομέα, πράσινη τραπεζική, ηλεκτρονική τραπεζική[10].

Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς είναι το διευρυμένο δίκτυο εταιριών με κορμό την Τράπεζα Πειραιώς.

Τράπεζες του ομίλου Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τράπεζα Δραστηριότητα
ATEbank Η ATEbank (τέως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος) ήταν ο κατ΄ εξοχήν χρηματοπιστωτικός φορέας που ασκούσε αποκλειστικά την αγροτική πίστη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1929, με έδρα την Αθήνα, ως "αυτόνομος τραπεζικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρος". Τον Ιούλιο του 2012, το υγιές τμήμα της απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Geniki Η Γενική Τράπεζα της Ελλάδας ήταν ένας χρηματοδοτικός όμιλος που παρείχε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Κύπρου
CPB Bank Η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Κύπρου μετά την Τράπεζα Κύπρου. Στην Ελλάδα τα υποκαταστήματα της Cyprus Popular Bank είχαν μετονομαστεί σε "LAIKI" αλλά επειδή τα δικαιώματα για το όνομα ανήκουν στην Alpha Bank, από τότε που είχε εξαγοράσει την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, μετονομάστηκε για άλλη μια φορά σε Cyprus Popular Bank.
Ελληνική
Millenium Bank
Πανελλήνια

Παρουσία στο εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο εξωτερικό (2021),εστιάζεται στην Ουκρανία με 15 καταστήματα της Piraeus Bank ICB και στη Γερμανία με ένα κατάστημα στη Φρανκφούρτη, το οποίο προήλθε από την εξαγορά της ATEbank.[11]

Winbank[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η winbank είναι η εμπορική ονομασία που έχει δώσει η Τράπεζα Πειραιώς στην υπηρεσία που λειτουργεί το κομμάτι της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Προσφέρει σε επιχειρήσεις και ιδιώτες μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και καναλιών εξυπηρέτησης που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Βασικά Κανάλια Απομακρυσμένων Υπηρεσιών
 • Κανάλια Αυτόματης Εξυπηρέτησης
 • Υπηρεσίες για Πελάτες Άλλων Τραπεζών
 • Πολυ-Καναλικές Υπηρεσίες
 • Λύσεις για Επιχειρήσεις

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1916: Ίδρυση της Τράπεζας («Banque du Pirée» (Πειραιώς Τράπεζα, ΠΤ).
 • 1918: Οι μετοχές της ΠΤ εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
 • 1963: Η ΠΤ εντάχθηκε στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.
 • 1975: Η ΠΤ περιήλθε στην ιδιοκτησία του κράτους.
 • 1991: Το κράτος ιδιωτικοποίησε την ΠΤ και η τράπεζα άλλαξε το όνομά της σε Τράπεζα Πειραιώς (ΤΠ).
 • 1996: Ίδρυση της Tirana Bank στην Αλβανία.
 • 1998: Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απορρόφησε τις δραστηριότητες της τράπεζας Chase Manhattan (2 υποκαταστήματα) και της τράπεζας Crédit Lyonnais στην Ελλάδα. Απέκτησε επίσης το 37% της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε μια ιδιωτικοποίηση.
 • 1999: Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 35% της Τράπεζας Χίου. Επίσης, η τράπεζα απορρόφησε τις δραστηριότητες της National Westminster Bank στην Ελλάδα.
 • 2000: Η Τράπεζα Πειραιώς συγχωνεύτηκε με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και την Τράπεζα Χίου.
 • 2002: Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 58% της ETBA (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) από την ελληνική κυβέρνηση με την οποία σκόπευε να συγχωνευτεί. Επίσης, η τράπεζα, προχώρησε σε μια στρατηγική συμμαχία με την ING Group, η οποία απέκτησε το 5% των μετοχών της.
 • 2003: Η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε την ΕΤΒΑ.
 • 2006: Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε πίσω στην ING τις μετοχές που είχε σε μια κοινή επιχείρηση. Συνεργασίες συνεχίζονται μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας για τράπεζες ING-PIRAEUS.
 • 2011: Συμπλήρωση 20 χρόνων από την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.
 • 2012: Η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕbank) και εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος (Geniki bank) από τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο Société Générale.
 • 2013: Η Τράπεζα Πειραιώς επιλέχτηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση των ελληνικών υποκαταστημάτων των τριών Κυπριακών τραπεζών (της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας) που δραστηριοποιούνταν και στην Ελλάδα και εξαγόρασε τη Millenium Bank από την πορτογαλική μητρική της.[4]
 • 2014: Στις 24 Νοεμβρίου, η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε τη Γενική Τράπεζα της Ελλάδας.
 • 2015: Στις 17 Απριλίου, η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε την Πανελλήνια Τράπεζα.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο πρόσφατη αναγνώριση της Τράπεζας Πειραιώς είναι από το περιοδικό The Banker που την αναγνώρισε ως την τράπεζα της χρονιάς 2013 για την Ελλάδα. Λόγοι της βράβευσης ήταν ότι παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα της Ελλάδας η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να γίνει από τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Ελλάδας σε πρώτη σε μέγεθος καθώς και ότι είχε τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (14.5%).[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 Ετήσια Οικονομική Έκθεση Χρήσεως 2019
 2. «Cancellation of the CoCo coupon payment». 23 Νοεμβρίου 2020. 
 3. Προφίλ εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών
 4. 4,0 4,1 4,2 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014. 
 5. «Απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας». www.bankofgreece.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
 6. «Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Geniki Bank από την Πειραιώς». www.naftemporiki.gr. 14 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
 7. Newsroom. «Στην Πειραιώς τα υποκαταστήματα CPB, Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
 8. «Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Millennium». www.naftemporiki.gr. 20 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
 9. «Μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Πανελλήνιας Τράπεζας σύμφωνα με τον νόμο 4261/2014». www.bankofgreece.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021. 
 10. Υπηρεσίες Τραπεζικών Συναλλαγών piraeusbank.gr
 11. http://www.piraeusbankgroup.com/el/group-profile/brief-profile
 12. http://www.thebanker.com/World/Western-Europe/Bank-of-the-Year-Awards-2013-western-Europe?ct=true

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]