ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ)
Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.
ΕισηγμένηΧΑΑΜΟΗ
ΚλάδοςΠετρελαιοειδή
Ίδρυση1970
ΙδρυτήςΝίκος Βαρδινογιάννης
Βαρδής Βαρδινογιάννης
ΈδραΜαρούσι, Αθήνα, Ελλάδα, Ελλάδα
Περιοχές δραστηρ.Νοτιοανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια
Σημαντικά πρόσωπαΒαρδής Βαρδινογιάννης (Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος)
Γιάννης Βαρδινογιάννης (Αντιπρόεδρος)
Πέτρος Τζαννετάκης (Αναπ. Διευθύνων Σύμβουλος)[1]
ΠροϊόνταΔιύλιση και μεταφορά πετρελαίου σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενέργεια, πετροχημικά
ΥπηρεσίεςΠρατήρια καυσίμων, πετρελαιοφόρα, αεροπλάνα
ΈσοδαΑύξηση 19,4 δις. (τέλος 2018) [6]
Λειτουργικά έσοδαΑύξηση 1,62 δις. (τέλος 2018) [6]
Καθαρά έσοδαΜείωση 1.1 δις. (τέλος 2018) [6]
Συνολικό ενεργητικόΑύξηση 2,8 δις. (τέλος 2018) [6]
Σύνολο ιδίων κεφαλαίωνΑύξηση 1,11 δις. (τέλος 2018) [6]
ΙδιοκτήτηςΌμιλος Βαρδινογιάννη (57,4%)[2]
Υπάλληλοιδιυλιστήρια 1.300, σύνολο ομίλου περίπου 15.000 (τέλος 2018)[3]
ΜητρικήPetroventure Holdings Limited και Doson Investments Company
ΘυγατρικέςAvin Oil, Cyclon Hellas, LPC, OFC, Shell&MOH Aviation Fuels, nrgprovider
Ιστότοποςmoh.gr

Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) – Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.[4] ή απλά ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ[5] είναι εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα το Μαρούσι της Ελλάδας. Δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, του φυσικού αερίου και της διύλισης και εμπορίας αργού πετρελαίου, και σήμερα έχει εξελιχθεί σε βασικό πρωταγωνιστή του κλάδου στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου θεωρούνται οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στο νομό Κορινθίας τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον τεχνολογικών και αποδοτικών διυλιστηρίων σε διεθνές επίπεδο με υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας.

Τα προϊόντα του πετρελαϊκού ομίλου απευθύνονται στις εξαγωγικές, εσωτερικές δραστηριότητες και στη Ναυτιλία. Οι εγχώριες πωλήσεις της Εταιρείας αντιστοιχούν στο 30% του κύκλου εργασιών της, ενώ οι εξαγωγές στο 70%. Τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (71ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου) εγκαινιάστηκαν την 11η Νοεμβρίου 1972. Η αξία της επένδυσης ήταν τότε περίπου 450 εκατομ. δολάρια ΗΠΑ.[6]

Όμιλος, θυγατρικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαντικότερη θυγατρική του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, η Avin Oil, αποτελεί βραχίονα του Ομίλου στον τομέα της εμπορίας καυσίμων και λιπαντικών με δραστηριότητες σε 9 χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στον ευρύτερο όμιλο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ εντάσσονται και οι εξής θυγατρικές εταιρείες: Cyclon Hellas, OFC Υπηρεσίες Αεροπορικού Καυσίμου Α.Ε., M και M Α.Ε. Φυσικού Αερίου, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε., Εταιρεία Αγωγού Καυσίμων Αεροδρομίου Αθηνών, Shell & MOH Α.Ε. Το 2010 η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Shell στην Ελλάδα[7] και τα πρατήρια καυσίμων, ενώ το 2016 η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την ρωσική Lukoil για την αγορά του δικτύου λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων στην Κύπρο το οποίο αριθμεί συνολικά 286 πρατήρια.[8] Η εταιρία δραστηριοποιείται από το 2018 και στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξαγοράς από τον όμιλο Χανδρή του 90% της εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος NRG.

Επενδύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας την περίοδο 2010-2015 έφτασε τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η δυναμικότητα κατεργασίας του διυλιστηρίου έφτασε τα 385.000 βαρέλια αργού/ημερησίως.

Μέτοχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικoί μέτοχοι της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ είναι κατά 48,6% οι εταιρείες Motor Oil Holdings S.A. και κατά 8,7% η Doson Investments Company της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ξένους θεσμικούς και διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Αθηνών και του Λονδίνου (ATHEX: ΜΟE, LSE: MOH).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]