Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 34°52′44″N 033°37′49″E / 34.87889°N 33.63028°E / 34.87889; 33.63028

Διεθνής Κυπριακός Αερολιμένας Λάρνακας
Γενικά Χαρακτηριστικά
IATA LCA ICAO LCLK
Τύπος Αεροδρομίου Πολιτικό
Χειριστής Hermes Airports Ltd, Πολιτική Αεροπορία
Εξυπηρετεί Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 34°52′44″N

33°37′49″E

Διάδρομοι
Κατεύθυνση Μήκος Επιφάνεια
Πόδια Μέτρα
04/22 9823 2994 Άσφαλτος
Νέος Τερματικός
Σημεία Ελέγχου Εισιτηρίων Επιβίβασης 67
Σημεία Ελέγχου και Διάθεσης Εισιτηρίων από τις Αερογραμμές 14
Αερογέφυρες (Φυσούνες) 16
Σημεία Αναχώρησης/Άφιξης μέσω Λεωφορείων 11
Σημεία Ελέγχου (Αψίδες Ασφαλείας) 7
Ζώνες Παραλαβής Αποσκευών 5
Θέσεις Στάθμευσης 2,450
Στατιστικά (2009)
Επιβάτες 5,168,959
Μετακίνηση Φορτίου (2005) 37,529 τόνους
Ιστοσελίδα http://www.cyprusairports.com.cy

Ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας (Γλαύκος Κληρίδης) (IATA: LCA, ICAO: LCLK), βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Πρόκειται για το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Κύπρου και την κύρια πύλη εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Αερολιμένας διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς. Ο κύριος τερματικός λειτούργησε τον Νοέμβριο του 2009 και αποτελείται από δύο επίπεδα: ένα για τις αναχωρήσεις και ένα για τις αφίξεις. Ο δεύτερος τερματικός σταθμός χρησιμοποιείται σήμερα ως εφεδρικός αλλά και για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών αεροσκαφών, για τη μεταφορά φορτίου και για επισκέψεις επισήμων.

Ο νέος τερματικός σταθμός διαθέτει 16 αερογέφυρες (φυσούνες) για την επιβίβαση και αποβίβαση από και στα αεροσκάφη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αεροδρόμιο της Λάρνακας κατασκευάστηκε πολύ εσπευσμένα, μέσα σε δύο μήνες, μετά την τουρκική εισβολή το 1974, για να αντικαταστήσει τον Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας ο οποίος έκλεισε στις 20 Ιουλίου 1974 και από τότε βρίσκεται εντός της ζώνης κατάπαυσης του πυρός. Ο χώρος στον οποίο χτίστηκε το Αεροδρόμιο Λάρνακας, δίπλα από την Αλυκή της Λάρνακας, χρησιμοποιούνταν ως μικρό αεροδρόμιο τη δεκαετία του 1930 και ως στρατιωτική βάση από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Στη συνέχεια χρησιμοποιόταν ως σκυβαλότοπος της Λάρνακας. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στις 8 Φεβρουαρίου 1975 με πολύ περιορισμένες και πρόχειρες κτηριακές εγκαταστάσεις. Ουσιαστικά επρόκειτο για λυόμενα κτήρια με ξεχωριστές αίθουσες για τις αφίξεις και αναχωρήσεις. Οι πρώτες εταιρίες που χρησιμοποίησαν το νέο αυτό αεροδρόμιο ήταν οι Κυπριακές Αερογραμμές με αεροσκάφη Viscount 800 τα οποία ενοικιάστηκαν από την British Midland και η Ολυμπιακή Αεροπορία με αεροσκάφη NAMC YS-11. Ο διάδρομος του αεροδρομίου της Λάρνακας, τoν πρώτο χρόνο λειτουργίας του διέθετε το κατάλληλο μήκος ( 1300 μέτρα αρχικά στις 8.2.1975 και 1500 λίγο αργότερα) για χρήση από ελικοφόρα αεροσκάφη του μεγέθους του Viscount. Μέχρι το Καλοκαίρι του 1976 είχε συμπληρωθεί η επέκταση του στα 2200 μέτρα και ενίσχυση του ώστε να είναι κατάλληλος για αεριωθούμενα αεροσκάφη (jet aircraft) του μεγέθους του DC8-55 και ακολούθησαν και άλλες επεκτάσεις. Ο φωτισμός του διαδρόμου στην αρχή ήταν επιφανειακός και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από κανονικό φωτισμό.

Σήμερα, ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο επιβατικών μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η ανάδειξη της Κύπρου ως ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, οδήγησε στην σταδιακή αύξηση της αεροπορικής κίνησης του αεροδρομίου σε αριθμούς που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Γι' αυτό και οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της συνεχώς αυξανόμενης αεροπορικής κίνησης. Έτσι, τέθηκε ο στόχος για την επέκταση των κτηριακών του εγκαταστάσεων και βελτίωσης των υποδομών του. Το 1998 ολοκληρώθηκαν επεκτάσεις στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, τέθηκε σε λειτουργία καινούριος πύργος ελέγχου, πυροσβεστικός σταθμός, νέα γραφεία και έγιναν επεκτάσεις στο δίαυλο. Έγινε ταυτόχρονη βελτίωση του οδικού δικτύου και της σύνδεσης του Αερολιμένα με το σύστημα αυτοκινητόδρομων. Οι επεκτάσεις και αναδιαμορφώσεις αποτέλεσαν προσωρινές λύσεις, γι' αυτό και λήφθηκε η απόφαση για την κατασκευή καινούριου τερματικού σταθμού σε χώρο δυτικά του παλαιού, δίπλα από τον νέο πύργο ελέγχου. Ο παλιός τερματικός σταθμός αναδιαμορφώθηκε για να χρησιμοποιείται για τις μεταφορές φορτίου (cargo), για χρήση από ιδιωτικά αεροσκάφη και για επισκέψεις επισήμων. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του νέου τερματικού έγινε από τη Γαλλική εταιρία Aéroports de Paris (ADP) σε συνεργασία με την Sofréavia στη Γαλλία. Λεπτομερής σχεδιασμός και προσαρμοστικές παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν στην Κύπρο από Κύπριους αρχιτέκτονες και μηχανικούς κάτω από την καθοδήγηση και συνεργασία με την ADP. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο αποτέλεσε τη βάση για τις μετέπειτα εργασίες για προκήρυξη διαγωνισμού για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάμβανε με τη μέθοδο ΒΟΤ την κατασκευή και διαχείριση των δύο Κυπριακών Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, για περίοδο 25 ετών. Αν και η διαδικασία δημοπράτησης του έργου και η προκήρυξη διαγωνισμού για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή κατακρίθηκε από τα ΜΜΕ και τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, εντούτοις αποδείχτηκε ορθή αφού τα έργα ολοκληρώθηκαν στα πλαίσια χρονοδιαγράμματος και χωρίς ιδιαίτερη υπέρβαση των αρχικών προϋπολογισμών. Ανάμεσα στις εταιρίες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους στη διαδικασία της δημοπράτησης του δύο κυπριακών αερολιμένων, συμπεριλαμβανόταν και η Βρετανική ΒΑΑ σε συνεργασία με την J & P (Ιωνάννου & Παρασκευαΐδης). Η προσφορά όμως αποσύρθηκε όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δε δεσμεύτηκε να αποζημιώσει την εταιρία σε περίπτωση που σε αόριστο χρόνο άρχιζε η πραγματοποίση απευθείας διεθνών πτήσεων από το παράνομο αεροδρόμιο Ercan στην κατεχόμενη Κύπρο. Η διαδικασία προχώρησε και ολοκληρώθηκε (πάλι με καθυστερίσεις) με τον δεύτερο καλύτερο ενδιαφερόμενο τη Γαλλική 'Hermes' Consortium.

Νέος τερματικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερα από 650 εκατομμύρια Ευρώ δαπανήθηκαν από το στρατηγικό επενδυτή για την επίτευξη ενός κολοσσιαίου στόχου, να αποκτήσει η Κύπρος Αεροδρόμια εφάμιλλα των υπόλοιπων μεγάλων Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων. Την διαδικασία δημοπράτησης κέρδισε η κοινοπραξία γαλλικών συμφερόντων Hermes Airports. Η κοινοπραξία έχει την εξής μετοχική σύνθεση: Bouygues Batiment International (22%) Egis Projects (20%), the Cyprus Trading Corporation (11.34%), Iacovou Brothers (5.67%), Hellenic Mining (11.33%), Vancouver Airport Services (10%), Ireland's Dublin Airport Authority (Aer Rianta International) (10%), Charilaos Apostolides (5.66%) and Nice Côte d'Azur Airport (2%).

Η Hermes Airports παρέδωσε τον Νέο Τερματικό Σταθμό Επιβατών του Αεροδρομίου Λάρνακας στις 7 Νοεμβρίου 2010, λίγο νωρίτερα από ότι είχε συμφωνηθεί. Η διαχείριση του αεροδρομίου ανατέθηκε στην Hermes Airports για τα επόμενα 25 χρόνια από την ημερομηνία παράδοσης, ενώ η συμφωνία προβλέπει περαιτέρω επέκταση του αεροδρομίου ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί πέραν των 9 εκατομμυριών επιβατών το χρόνο. Προβλέπει επίσης επέκταση και αναβάθμηση των διαύλων προσγείωσης και απογείωσης μέχρι το 2013. Ο νέος Τερματικός διαθέτει 16 αερογέφυρες για επιβίβαση και αποβίβαση (boarding bridges), 67 σημεία ελέγχου αποσκευών, 8 self-service σημεία ελέγχου αποσκευών, 48 πύλες αναχωρήσεων, 2,450 θέσεις σταύθμεσης και μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 7.5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε το πηγαίο ερώτημα Wikidata.


Αεροπορικές εταιρίες και προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιβατικές πτήσεις
Αεροπορική εταιρία Χώρα αερογραμμής Προορισμοί
Aegean Airlines Ελλάδα Αθήνα, Θεσσαλονίκη (από 18 Ιανουαρίου 2022), Τελ Αβίβ

Θερινή περίοδος: Ηράκλειο, Κως, Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη

Aeroflot Ρωσία Αγία Πετρούπολη, Μόσχα-Σερεμέτιεβο
Air Moldova Μολδαβία Θερινή περίοδος: Κισινάου
Air Serbia Σερβία Βελιγράδι
airBaltic Λετονία Ρίγα
Alitalia Ιταλία Θερινή περίοδος: Ρώμη-Φιουμιτσίνο
Arkia Ισραήλ Τελ Αβίβ
Austrian Airlines Αυστρία Βιέννη
Belavia Λευκορωσία Μινσκ
Blue Air Ρουμανία Βουκουρέστι, Μπακάου
Bluebird Airways Ελλάδα Θερινή περίοδος: Τελ Αβίβ
British Airways Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο-Χίθροου

Θερινή περίοδος: Λονδίνο-Γκάτγουικ

Bulgaria Air Βουλγαρία Σόφια
Chair Airlines Ελβετία Θερινή περίοδος: Ζυρίχη
Condor Γερμανία Θερινή περίοδος: Φρανκφούρτη
Cyprus Airways Κύπρος Αγία Πετρούπολη, Βηρυτός, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κίεβο-Μπόρισπολ, Μόσχα-Ντομοντέντοβο, Πράγα, Ρώμη-Φιουμιτσίνο, Τελ Αβίβ

Θερινή περίοδος: Βερόνα, Οδησσός, Πρέβεζα, Σκιάθος

easyJet Ηνωμένο Βασίλειο Βερολίνο-Schönefeld, Λίβερπουλ, Λονδίνο-Γκάτγουικ, Μιλάνο-Μαλπένσα, Μπρίστολ

Θερινή περίοδος: Βασιλεία/Μιλούζ

Edelweiss Air Ελβετία Ζυρίχη
EgyptAir Αίγυπτος Κάιρο
El Al Ισραήλ Τελ Αβίβ
Emirates Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Μάλτα, Ντουμπάι-διεθνές
Eurowings Γερμανία Αμβούργο, Κολωνία/Βόννη, Ντίσελντορφ (ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου 2020), Στουτγκάρδη
Gulf Air Μπαχρέιν Μπαχρέιν
Israir Airlines Ισραήλ Τελ Αβίβ, Χάιφα
Jet2.com Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο - Στάντστεντ

Θερινή περίοδος: Ανατολικά Μίντλαντς, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Λιντς/Μπράντφορντ, Μάντσεστερ, Μπέλφαστ-διεθνές (ξεκινά στις 2 Μαΐου 2021), Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ

Jordan Aviation Ιορδανία Αμμάν-Βασίλισσα Αλία
LOT Polish Airlines Πολωνία Βαρσοβία-Σοπέν
Lufthansa Γερμανία Μόναχο, Φρανκφούρτη
Mahan Air Ιράν Θερινή περίοδος: Τεχεράνη
Middle East Airlines Λίβανος Βηρυτός
Norwegian Air Shuttle Νορβηγία Όσλο-Γκαρντεμέν, Στοκχόλμη-Αρλάντα

Θερινή περίοδος: Ελσίνκι, Κοπεγχάγη

Pobeda Ρωσία Μόσχα-Βνούκοβο
Qatar Airways Κατάρ Ντόχα
Rossiya Airlines Ρωσία Θερινή περίοδος: Αγία Πετρούπολη, Μόσχα-Βνούκοβο
Royal Jordanian Ιορδανία Αμμάν-Βασίλισσα Αλία
Ryanair Ιρλανδία Βιέννη, Βρυξέλλες
S7 Airlines Ρωσία Μόσχα-Ντομοντέντοβο

Θερινή περίοδος: Νοβοσιμπίρσκ

Sky Express Ελλάδα Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Θερινή περίοδος: Κεφαλλονιά, Χανιά

SkyUp Ουκρανία Κίεβο-Boryspil
Swiss International Air Lines Ελβετία Θερινή περίοδος: Γενεύη
TAROM Ρουμανία Θερινή περίοδος: Βουκουρέστι
Transavia Ολλανδία Άμστερνταμ
TUI Airways Ηνωμένο Βασίλειο,

Ιρλανδία

Θερινή περίοδος: Ανατολικά Μίντλαντς, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Έξετερ, Κάρντιφ, Λονδίνο-Γκάτγουικ, Λονδίνο-Στάντστεντ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Μπρίστολ, Νιούκαστλ, Ντόνκαστερ/Σέφιλντ
TUI fly Deutschland Γερμανία Θερινή περίοδος: Ανόβερο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη
Tus Airways Κύπρος Αθήνα

Θερινή περίοδος: Μύκονος (από 12 Ιουλίου 2021), Πρέβεζα (από 17 Ιουλίου 2021), Σκιάθος (από 12 Ιουλίου 2021)

Ukraine International Airlines Ουκρανία Κίεβο-Boryspil
Ural Airlines Ρωσία Κρασνοντάρ, Μόσχα-Ντομοντέντοβο

Θερινή περίοδος: Αικατερινούπολη, Mineralnye Vody

Windrose Airlines Ουκρανία Θερινή περίοδος: Κίεβο-Boryspil
Wizz Air Ουγγαρία Αθήνα, Αϊντχόβεν, Αμπού Ντάμπι, Βάρνα, Βαρσοβία-Σοπέν, Βελιγράδι, Βιέννη, Βίλνιους, Βουδαπέστη, Βρότσλαβ, Γιερεβάν, Γκντανσκ, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καρλσρούη/Μπάντεν-Μπάντεν, Κατοβίτσε, Κίεβο-Ζουλιάνη, Κισινάου, Κλουζ-Ναπόκα, Κοπεγχάγη, Κουτάισι, Κρακοβία, Λβιβ, Λονδίνο-Λούτον, Μέμινγκεν, Μπακάου (ξεκινά στις 30 Οκτωβρίου 2020), Μπέργκεν, Μπιλούντ, Μπωβαί, Ντόνκαστερ/Σέφιλντ, Ντόρτμουντ, Πράγα, Σάλτσμπουργκ, Σκόπια, Σουκεάβα, Σόφια, Τούρκου

Θερινή περίοδος: Ντέμπρετσεν

Θερινές πτήσεις charter
Αερπορική εταιρία Χώρα αερογραμμής Προορισμοί
Aircompany Armenia Αρμενία Γιερεβάν
AirExplore Σλοβακία Κόσιτσε
Alrosa Ρωσία Mineralnye Vody
ASL Airlines France Γαλλία Παρίσι-Σαρλ ντε Γκωλ
Azur Air Ρωσία Μόσχα-Βνούκοβο
Buzz Πολωνία Κατοβίτσε, Πόζναν
Corendon Airlines Τουρκία Τελ Αβίβ
Enter Air Πολωνία Βαρσοβία-Σοπέν
European Air Charter Βουλγαρία Γκρατς
Mahan Air Ιράν Τεχεράνη-Ιμάμ Χομείνι
Nordwind Airlines Ρωσία Μόσχα-Σερεμέτιεβο
Norwegian Air Shuttle Νορβηγία Λονδίνο-Γκάτγουικ, Λουλέα, Μπέργκεν, Στάβανγκερ
Qeshm Airlines Ιράν Τεχεράνη-Ιμάμ Χομείνι
Red Wings Airlines Ρωσία Βορονέζ, Καζάν, Μόσχα-Ντομοντέντοβο, Νίζνι Νόβγκοροντ, Ούφα, Ροστόφ Ον Ντον, Σαμάρα, Τουμέν, Mineralnye Vody
Rossiya Airlines Ρωσία Αικατερινούπολη, Βορονέζ, Καζάν, Νίζνι Νόβγκοροντ, Νοβοσιμπίρσκ, Ούφα, Περμ, Ροστόφ Ον Ντον, Σαμάρα, Τουμέν
Scandinavian Airlines Δανία, Νορβηγία, Σουηδία Γκέτεμποργκ, Κοπεγχάγη, Κρίστιανσαντ, Μπέργκεν, Όσλο-Γκαρντεμέν, Ουμέα, Στοκχόλμη-Αρλάντα, Τρόντχαϊμ
SmartLynx Airlines Λετονία Ταλίν
Sunclass Airlines Δανία Βέξιε, Γκέτεμποργκ, Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, Μάλμο, Μπιλούντ, Όσλο-Γκαρντεμέν, Στοκχόλμη-Αρλάντα
TUI fly Nordic Σουηδία Γκέτεμποργκ, Όσλο-Γκαρντεμέν, Στοκχόλμη-Αρλάντα
Widerøe Νορβηγία Μπέργκεν
Yamal Airlines Ρωσία Μπριάνσκ, Σουργκούτ
Πτήσεις Cargo
Αεροπορική εταιρία Χώρα αερογραμμής Προορισμοί
ASL Airlines Belgium Βέλγιο Αθήνα, Λιέγη, Μπέργκαμο
Bluebird Nordic Ισλανδία Αθήνα
CAL Cargo Airlines Ισραήλ Ατλάντα, Λιέγη, Νέα Υόρκη-JKF, Τελ Αβίβ-Μπεν Γκουριόν
DHL Aviation Γερμανία Αθήνα
Emirates SkyCargo Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ντουμπάι-διεθνές
Royal Jordanian Cargo Ιορδανία Αθήνα, Αμμάν-Βασίλισσα Αλία
Swiftair Ισπανία Κολωνία/Βόννη, Μαδρίτη, Μάλτα

Σύνδεση με το αεροδρόμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας διαθέτει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο αυτοκινητόδρομων και όλες τις πόλεις της Κύπρου. Πέρα από το αυτοκίνητο και το ταξί, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο αεροδρόμιο με τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Από τη Λεμεσό η ΕΑΛ πραγματοποιεί καθημερινά πέραν των 16 δρομολογίων ενώ από τη Λευκωσία η Εταιρία Kapnos Airports πραγματοποιεί καθημερινά πέραν των 20 δρομολογίων. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς.

Από την Πάφο πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς Λεμεσό (Λ.Λ.Λ.Α ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΤΔ) όπου και μπορεί να γίνει μετεπιβίβαση στα Λεωφορεία της ΕΑΛ. Από την Αμμόχωστο πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια (Λ.Λ.Λ.Α ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΤΔ) προς την πολή της Λάρνακας και από τη Λάρνακα πραγματοποιούνται καθημερινά αστικά δρομολόγια προς το αεροδρόμιο από την εταιρία αστικών μεταφορών Ζήνων.

Γίνονται σκέψεις για σιδηροδρομική σύνδεση του Αερολιμένα Λάρνακας με τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια μελέτης για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Ο νέος τερματικός επιβατικός σταθμός του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας.
Ο νέος τερματικός σταθμός του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας.
Ο παλαιός τερματικός σταθμός του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας που σήμερα λειτουργεί σαν Κτήριο Αρχηγών Κρατών.
Ο παλαιός τερματικός σταθμός του Αερολιμένα Λάρνακας.
Η αίθουσα αφίξεων του νέου τερματικού.
Αίθουσα ελέγχου αποσκευών του νέου τερματικού.

Συμβάντα και ατυχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στις 13 Οκτωβρίου 1977, η πτήση 181 της Lufthansa που εκτελούσε δρομολόγιο από την Μαγιόρκα προς Φρανκφούρτη μεταφέροντας 91 επιβάτες και πλήρωμα, έπεσε θύμα αεροπειρατείας από 4 μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), οι οποίοι ανάγκασαν την εκτροπή της πτήσης και προσγείωση του αεροσκάφους στα αεροδρόμια της Ρώμης, Λάρνακας, Μπαχρέιν και Ντουπάι.[1] Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737 αναγκάστηκε να πετάξει προς το αεροδρόμιο Mogadishu στη Σομαλία, όπου γερμανικός αντιτρομοκρατικός ουλαμός GSG 9 εισέβαλε στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, σκότωσε τους τρεις αεροπειρατές, συνέλαβε τον τέταρτο και απελευθέρωσε επιβάτες και πλήρωμα.
 • Στις 19 Φεβρουαρίου 1978, το Αεροδρόμιο της Λάρνακας μετατράπηκε για μία ώρα σε πεδίο μάχης μεταξύ της Αιγυπτιακής αντιτρομοκρατικής στρατιωτικής ομάδας 777 η οποία είχε εισβάλει στο αεροδρόμιο και της Εθνικής Φρουράς. Η κρίση είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα όταν ο διακεκριμένος αιγύπτιος εκδότης εφημερίδας Youssef Sebai και φίλος του τότε αιγύπτιου προέδρου Anwar El Sadat, δολοφονήθηκε στο Ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία από δύο ένοπλους άνδρες. Μετά από αυτό, μέλη της Οργάνωσης για τη απελυθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) διέπραξαν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος τύπου DC-8 των Κυπριακών Αερογραμμών το οποίο μετέφερε αρκετούς Αιγύπτιους υπηκόους. Ανάγκασαν το αεροσκάφος να κατευθυνθεί προς τον εναέριο χώρο της Λιβύης, της Συρίας και του Τζιμπουτί αλλά το αίτημα τους για προσγείωση είχε απορριφθεί. Έτσι το αεροσκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η Αίγυπτος έστειλε στο αεροδρόμιο με το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-130 Hercules ολόκληρη αντιτρομοκρατική ομάδα για να αντιμετωπίσει τους αεροπειρατές και να ελευθερώσει τους ομήρους, γεγονός όμως που δεν έγινε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση η οποία δεν είχε δώσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή της. Κατά την προσγείωση του υπό ομηρία αεροσκάφους στη Λάρνακα, οι αιγύπτιοι κομάντος εξαπέλυσαν επίθεση κατά του DC-8, έστω κι αν προηγουμένως οι κύπριοι διαπραγματευτές συμφώνησαν την παράδοση των ομήρων από τους απαγωγείς στις κυπριακές αρχές. Ο τότε Κύπριος Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού καθώς άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου από τον οποίο παρακολουθούσαν τα γεγονότα, επειδή είχε πληγεί από πυροβολισμούς. Η ένταση σταμάτησε μετά την παρέμβαση του κυπριακού στρατού κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 από τα 74 μέλη του αιγυπτιακού αντιτρομοκρατικού ουλαμού. Δεν υπήρξε καμία απώλεια από πλευράς Εθνικής Φρουράς. Ο Πρόεδρος Κυπριανού έτεινε χέρι φιλίας και ζήτησε συγνώμη από τις Αιγυπτιακές Αρχές εξηγώντας ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφήσει τους Αιγύπτιους κομάντος να επέμβουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ψυχρανθεί. Οι παλαιστίνιοι αεροπειρατές απελάθηκαν άμεσα. Καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή η οποία αργότερα υποβιβάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.[2][3][4]
 • Στις 5 Απριλίου 1988 πτήση της Kuwait Airways 422 από τη Ταϋλάνδη προς Κουβέιτ υπέστη αεροπειρατεία. Οι αεροπειρατές ζήτησαν την εκτροπή της πτήσης προς το Ιράν και μετά ανάγκασαν τους κυβερνήτες του αεροσκάφους τύπου Boeing 747 να κατευθυνθούν δυτικότερα, προς την Αλγερία. Το αεροσκάφος χρειαζόταν ανεφοδιασμό, για το λόγο αυτό προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Δύο από τους επιβάτες-ομήρους υπηκόους Κουβέιτ εκτελέστηκαν από τους αεροπειρατές και τα πτώματά τους ρίχθηκαν στο δίαυλο του αεροδρομίου. Η αεροπειρατεία ολοκληρώθηκε στην Αλγερία στις 20 Απριλίου 1988.[5]
 • Στις 14 Αυγούστου 2005, η πτήση HCY 522 (ή ZU522) της κυπριακής αεροπορικής εταιρίας Helios Airways από τη Λάρνακα με τελικό προορισμό την Πράγα μέσω Αθήνας, συνετρίβη στις 12:04 EEST σε βουνό βόρεια του Μαραθώνα κοντά στην κοινότητα Γραμματικού. Οι 121 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.
 • Ως αποτέλεσμα της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου το 2006, η Λιβανέζικη αεροπορική εταιρία Middle East Airlines μετέφερε το στόλο της προσωρινά στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.
 • Επίσης, ως αποτέλεσμα της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου το 2006, ένα καναδικό πολεμικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον τότε πρωθυπουργό του Καναδά Stephen Harper καθώς και άλλους καναδούς υπηκόους, προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Ο καναδός πρωθυπουργός επέστρεφε από επίσκεψη στο Αφγανιστάν, αλλά έκανε στάση στη Λάρνακα για να μεταφέρει μαζί του καναδούς υπηκόους οι οποίοι βρίσκονταν στο Λίβανο. Η Κύπρος για άλλη μία φορά λειτούργησε ως ένα ασφαλές καταφύγιο για πολλούς πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
 • Στις 28 Αυγούστου 2007 σε εργατικό ατύχημα, στον υπό ανέγερση νέο τερματικό επιβατικό σταθμό του αεροδρομίου καταπλακώθηκαν και τραυματίστηκαν τρεις εργάτες από την κατάρρευση του τσιμεντένιου ορόφου διαστάσεων 5 x 40 μέτρων.[6][7]
 • Στις 11 Ιουλίου 2012 επιβατικό αεροσκάφος τύπου Ilyushin Il-96-300 της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot που εκτελούσε τη πτήση SU 2070 από τη Μόσχα με προορισμό τη Λάρνακα, μεταφέροντας 287 επιβάτες και πλήρωμα, ξέφυγε από τον αεροδιάδρομο μετά από έκρηξη ενός από τα ελαστικά του συστήματος προσγείωσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσης. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Terror and Triumph at Mogadishu». Time Magazine. October 31, 1977. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-02-09. https://web.archive.org/web/20080209031733/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,945802,00.html. Ανακτήθηκε στις 2007-02-12. 
 2. Rescuing Nationals Abroad Through Military Coercion and Intervention on Grounds of Humanity by Ronzitti, Natalino (p.40–41), 1985, Publisher: Martinus Nijhoff, ISBN 90-247-3135-6
 3. Political Terrorism: Theory, Tactics and Counter-Measures, by Grant Wardlow, (page 60), 1989, Publisher: Cambridge University Press, ISBN 0521368413
 4. «Murder and Massacre on Cyprus». Time Magazine. March 6, 1978. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-12-20. https://web.archive.org/web/20071220210658/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,915969-2,00.html. Ανακτήθηκε στις 2007-10-23. 
 5. "Terrorism Nightmare on Flight 422 – Murder and zealotry meet in a jumbo jet", Time Magazine, Monday, 25 April 1988, [1] Αρχειοθετήθηκε 2012-10-08 στο Wayback Machine.
 6. «Hermes regrets accident at new Cyprus airport site». Financial Mirror. 2007-08-30. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-28. https://web.archive.org/web/20070928090227/http://www.financialmirror.com/more_news.php?id=8091&nt=Politics. Ανακτήθηκε στις 2007-08-31. 
 7. Hazou, Elias (2007-08-30). «Three injured in accident at new Larnaca airport site». Cyprus Mail. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-27. https://web.archive.org/web/20070927203200/http://www.cyprus-mail.com/news/main.php?id=34379&cat_id=1. Ανακτήθηκε στις 2007-08-31. 
 8. http://avherald.com/h?article=45282b35%7CIncident: Aeroflot IL96 at Larnaca on Jul 11th 2012, burst tyres on landing

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]