Μετάβαση στο περιεχόμενο

SkyGreece Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
SkyGreece Airlines
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
GW SGR SKYGREECE
ΊδρυσηΟκτωβρίου 2012 (2012-10)
Αθήνα, Ελλάδα
Λήξη πτητικού έργου27 Αυγούστου 2015
ΚόμβοιΔιεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Αθήνα, Ελλάδα)
Μέγεθος στόλου2
Εταιρικό σύνθημαLegendary Greek hospitality from take-off to landing
ΈδραΜαρκόπουλο, Αττική, Ελλάς
Πρόσωπα
 • Βασίλης Αλεφαντής (Ιδρυτής)
 • Νικόλαος Αλεξανδρής (Ιδρυτής)
 • Παναγιώτης Χειλάκος (Ιδρυτής)
 • Κεν Σταθάκης (Ιδρυτής)
[1]
Ιστοσελίδαskygreece.com

Η SkyGreece Airlines ήταν μια καναδοελληνική αεροπορική εταιρία που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2012. Η εταιρία έχει τα κεντρικά γραφεία της στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και ετοιμάζει βάση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της στις 27 Αυγούστου 2015.

Η SkyGreece Airlines ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012, από ομάδα Ελληνοκαναδών επιχειρηματιών με εκτενή εμπειρία στην αεροπορία και τον τουρισμό.[2][3] Ήταν μετοχική εταιρία με τα κεντρικά γραφεία της στην Αθήνα και επιπλέον γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Μόντρεαλ.[4]

Κατά την εταιρεία, κύρια αποστολή της ήταν να συνδέσει τον απόδημο Ελληνισμό με την πατρίδα του, προσφέροντας απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Αμερικής, με σχέδιο να προσφέρει πτήσεις και προς Νότιο Αφρική.[2][4] Επιπλέον, στόχος της εταιρίας ήταν να προσφέρει «αυθεντική ελληνική φιλοξενία».[2] Από τότε (2012), δεν υπήρξε άλλη ενημέρωση ή ανακοίνωση από την εταιρία.

Η SkyGreece Airlines ξεκίνησε τις πτήσεις της, μόλις ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση στον Καναδά και τις Η.Π.Α., χρησιμοποιώντας αεροσκάφος Boeing 767-300ER.[5] Το πρώτο αεροσκάφος που αγοράστηκε από την εταιρία τον Ιούνιο του 2013, ήταν ένα πρώην αεροσκάφος της Martinair.[6][7] Προτού αρχίσει τις πτήσεις προς τη Βόρειο Αμερική, εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις προς Σομαλία, Ερυθραία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, εκτέλεσε κάποιες πτήσεις κατά τη περίοδο του μουσουλμανικού Χατζ για την Royal Air Maroc και κάποιες ακόμη πτήσεις για την Air Madagascar.

Η παρθενική πτήση πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2015 από το Μόντρεαλ και το Τορόντο μέ ένα μισθωμένο αεροσκάφος της ισπανικής εταιρείας Privilege Style. Σε σύντομο διάστημα η εταιρεία αντιμετώπισε πρόβλημα απώλειας πίεσης στο αεροσκάφος της κατά τη διάρκεια πτήσης και επέστρεψε στο αεροδρόμιο Αθηνών. Η SkyGreece επίσης εγκαινίασε τις πτήσεις προς Νέα Υόρκη και Θεσσαλονίκη, με αρκετές μέρες ματαιώσεων λόγω των τραπεζικών κεφαλαιακών ελέγχων και την έλλειψη χρημάτων για αγορά καυσίμων. Η εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει κάποιες από τις πτήσεις της κυρίως προς Νέα Υόρκη, δηλώνοντας επιχειρησιακά προβλήματα και κεφαλαιακούς ελέγχους. Το δρομολόγιο εκτελούνταν μέσω μιας βουλγαρικής αεροπορικής εταιρείας ονόματι BH Air με ένα Airbus A330 για το οποίο η διοίκηση της SkyGreece δεν κατάφερε να πληρώσει τη BH Air. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2015, η εταιρεία αντιμετώπισε ακόμη ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος της, το οποίο ήταν μια θραύση στο κόκπιτ. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το αεροσκάφος να βρίσκεται προσεδαφισμένο στο Ζάγκρεμπ και το πρόγραμμα πτήσεων να καθυστερήσει αρκετές μέρες. Μετά το πρόβλημα αυτό, όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν, κάτι που προκάλεσε αποκλεισμούς επιβατών, στους οποίους δεν υπήρχε βοήθεια από την εταιρεία και την διοίκηση της η οποία καταλόγιζε ευθύνες σε άλλους για το θέμα αυτό. Μάλιστα ένας από αυτούς παραιτήθηκε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα.

Η Skygreece είχε προσωπικό 160 ατόμων με τα 100 από αυτά να βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 60 να είναι προσωπικό πληρώματος.

 1. Μάγδα Λιβέρη (28 Ιουνίου 2013). «Θέλει να... σηκώσει την Ελλάδα στον ουρανό». Νέος Κόσμος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
 2. 2,0 2,1 2,2 Flora, Christina (4 Δεκεμβρίου 2012). «SkyGreece to Link Athens With Canada, U.S» (στα Αγγλικά). Canada.GreekReporter.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
 3. Eiselin, Stefan (29 Νοεμβρίου 2012). «Eldorado Griechenland» (στα Γερμανικά). aeroTELEGRAPH. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
 4. 4,0 4,1 «Απευθείας σύνδεση Αθήνας-Καναδά σχεδιάζει η Skygreece Airlines». Capital.gr. 28 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
 5. http://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?f=46&t=8460&start=360
 6. http://www.airfleets.net/ficheapp/plane-b767-26470.htm
 7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015.