Ροβέρτος Β΄ της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Β΄ της Νορμανδίας
Robert magnificent statue in falaise.JPG
Γέννηση
Νορμανδία
Θάνατος
Ιζνίκ
Τέκνα Γουλιέλμος Α΄ της Αγγλίας και Αδελαΐδα της Νορμανδίας
Γονείς Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας και Ιουδήθ της Βρετάνης
Αξίωμα Δούκας της Νορμανδίας
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Ροβέρτος Β΄ της Νορμανδίας ή Ροβέρτος ο μεγαλοπρεπής ή διαβολικός (Robert Ier de Normandie, 1010 - 22 Ιουλίου 1035) ήταν δούκας της Νορμανδίας (1028 - 1035), αποκαλούμενος «μεγαλοπρεπής» λόγω του πάθους του για τα πολυτελή ρούχα. Υπήρξε δεύτερος γιος του δούκα Ριχάρδου Β΄ της Νορμανδίας και της Ιουδήθ της Βρεττάνης, κόρης του Κόναν Α΄ της Βρεττάνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πέθανε ο πατέρας του το 1027, ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ριχάρδος, έγινε δούκας της Νορμανδίας, ενώ ο ίδιος ο Ροβέρτος έγινε κόμης του Ιεμουά. Ο αδελφός του Ριχάρδος πέθανε μόλις σε λίγους μήνες άτεκνος, οπότε και ο Ροβέρτος τον διαδέχθηκε ως Ροβέρτος Β΄. Επειδή δημιουργήθηκαν πολλές υποψίες ότι ο Ροβέρτος είχε δηλητηριάσει τον αδελφό του προκειμένου να καταλάβει την θέση του δούκα, απέκτησε το δεύτερο προσωνύμιο του, «διαβολικός».

Υποστήριξε τον κυρίαρχό του, βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Α΄ στην εμφύλια διαμάχη με τη μητέρα και τον αδελφό του και του παραχωρήθηκε ως αντάλλαγμα η περιοχή του Βεξίν. Υποστήριξε τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο τον εξομολογητή, παραχωρώντας του άσυλο στην αυλή του, όταν εξορίστηκε.

Αφού κήρυξε ως διάδοχό του στην Νορμανδία το νόθο γιο του, Γουλιέλμο, ξεκίνησε για προσκύνημα στους Αγίους τόπους μέσω Κωνσταντινούπολης. Πέθανε στις 22 Ιουλίου του 1035 στη Νίκαια Βιθυνίας, κατά την επιστροφή του από το προσκύνημα. Πιθανολογείται πως δηλητηριάστηκε. Ανδριάντας του Ροβέρτου Β΄ του μεγαλοπρεπούς στήθηκε στην πλατεία της Φαλέζ ως τμήμα ενός συμπλέγματος ανδριάντων έξι Νορμανδών δουκών.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεν έκανε κάποιον γάμο, είχε πολλά νόθα παιδιά. Η σημαντικότερη από τις ερωμένες του ήταν η Ερλέβα του Φαλέζ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:


Προκάτοχος:
Ριχάρδος Γ΄
Δούκας της Νορμανδίας
10281035
Διάδοχος:
Γουλιέλμος ο Κατακτητής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]