Ροβέρτος Α΄ της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ροβέρτος Β΄ της Νορμανδίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Α΄
Robert magnificent statue in falaise.JPG
Δούκας της Νορμανδίας
Προκάτοχος Ριχάρδος Γ΄ της Νορμανδίας
Διάδοχος Γουλιέλμος Α΄ της Αγγλίας
Επίγονοι Γουλιέλμος Α΄ της Αγγλίας
Αδελαΐδα της Νορμανδίας
Οίκος Οίκος της Νορμανδίας
Πατέρας Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας
Μητέρα Ιουδήθ της Βρετάνης
Γέννηση 1010
Νορμανδία, Γαλλία
Θάνατος 22 Ιουλίου 1035 (25 ετών)
Νίκαια Βιθυνίας
Commons page [[commons:category:Dukes of Normandy|Πολυμέσα σχετικά με το θέμα]]
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Ροβέρτος Α΄ της Νορμανδίας ή Ροβέρτος ο Μεγαλοπρεπής (Robert Ier de Normandie, 1010 - 22 Ιουλίου 1035) ήταν δούκας της Νορμανδίας (1028 - 1035), αποκαλούμενος «μεγαλοπρεπής» λόγω του πάθους του για τα πολυτελή ρούχα. Υπήρξε δεύτερος γιος του δούκα Ριχάρδου Β΄ της Νορμανδίας και της Ιουδήθ της Βρεττάνης, κόρης του Κόναν Α΄ της Βρεττάνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πέθανε ο πατέρας του το 1027, ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ριχάρδος, έγινε δούκας της Νορμανδίας, ενώ ο ίδιος ο Ροβέρτος έγινε κόμης του Ιεμουά. Ο αδελφός του Ριχάρδος πέθανε μόλις σε λίγους μήνες άτεκνος, οπότε και ο Ροβέρτος τον διαδέχθηκε ως Ροβέρτος Β΄. Επειδή δημιουργήθηκαν πολλές υποψίες ότι ο Ροβέρτος είχε δηλητηριάσει τον αδελφό του προκειμένου να καταλάβει την θέση του δούκα, απέκτησε το δεύτερο προσωνύμιο του, «διαβολικός».

Υποστήριξε τον κυρίαρχό του, βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Α΄ στην εμφύλια διαμάχη με τη μητέρα και τον αδελφό του και του παραχωρήθηκε ως αντάλλαγμα η περιοχή του Βεξίν. Υποστήριξε τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο τον εξομολογητή, παραχωρώντας του άσυλο στην αυλή του, όταν εξορίστηκε.

Αφού κήρυξε ως διάδοχό του στην Νορμανδία το νόθο γιο του, Γουλιέλμο, ξεκίνησε για προσκύνημα στους Αγίους τόπους μέσω Κωνσταντινούπολης. Πέθανε στις 22 Ιουλίου του 1035 στη Νίκαια Βιθυνίας, κατά την επιστροφή του από το προσκύνημα. Πιθανολογείται πως δηλητηριάστηκε. Ανδριάντας του Ροβέρτου Β΄ του μεγαλοπρεπούς στήθηκε στην πλατεία της Φαλέζ ως τμήμα ενός συμπλέγματος ανδριάντων έξι Νορμανδών δουκών.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεν έκανε κάποιον γάμο, είχε πολλά νόθα παιδιά. Η σημαντικότερη από τις ερωμένες του ήταν η Ερλέβα του Φαλέζ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:


Προκάτοχος:
Ριχάρδος Γ΄
Δούκας της Νορμανδίας
10281035
Διάδοχος:
Γουλιέλμος ο Κατακτητής