Θεοβάλδος Γ΄ του Μπλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοβάλδος Γ΄ του Μπλουά
Blason Blois Ancien.svg
Γέννηση 11ος αιώνας
Θάνατος
Épernay
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Γερσίνδη του Μάιν
Τέκνα Στέφανος Β΄ του Μπλουά, Odo III, Count of Champagne και Ούγος της Καμπανίας
Γονείς Όντο Β΄ του Μπλουά
Αδέλφια Στέφανος Β΄ του Τρουά και Μπέρθα του Μπλουά

Ο Θεοβάλδος Γ΄ του Μπλουά (Thibaut,10101089) κόμης του Μπλουά, του Μώ και του Τρουά (1037 - 1089) ήταν γιος και διάδοχος του Όντο Β΄ του Μπλουά και της Ερμενγάρδης του Οβέρν. Κληρονόμησε από τον πατέρα του το Μπλουά, το Τουρ και το Σαρτρ (1037) [1] ενώ ο μικρότερος αδελφός του Στέφανος κληρονόμησε τις κομητείες του Μω, του Τρουά και του Βιτρί-λε-Φρανσουά. Δέχτηκε επίθεση από τον Γοδεφρείδο Μαρτέλο, κόμη του Ανζού (1044) ο οποίος έκανε εκστρατεία να καταλάβει την Τουρ, ο Θεοβάλδος έσπευσε να υπερασπιστεί την πόλη. Στην μάχη του Νουί που ακολούθησε ο Θεοβάλδος αιχμαλωτίστηκε και αναγκάστηκε να δώσει στον Γοδεφρείδο Μαρτέλο την κομητεία του Τουραίν για να κερδίσει την ελευθερία του, από τότε η έδρα του Οίκου του Μπλουά μετακινήθηκε στην Καμπανία.[2]

Αύξηση της ισχύος του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεοβάλδος Γ΄ αναγνώρισε τον Ερρίκο Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συμμετέχοντας στην συνάντηση που έγινε στο Ιβουά ανάμεσα στον αυτοκράτορα και στον βασιλιά των Φράγκων Ερρίκο Α΄.[3] Έγινε πιστός σύμμαχος της βασιλικής αυλής επιχειρώντας να αποκτήσει βασιλική εύνοια και τον τίτλο του "κόμη του Παλατινάτου".[3] Ο ανιψιός του Θεοβάλδου Γ΄ Όντο Β΄ του Τρουά συμμετείχε στην Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας υπό τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, ο ίδιος ο Θεοβάλδος εκμεταλλεύτηκε την απουσία του για να καταλάβει περιοχές της Καμπανίας. Η δύναμη του αυξήθηκε σημαντικά μετά τον δεύτερο γάμο του με την κόρη του Ραούλ Β΄ του Βαλουά Αδέλα του Κρεπύ. Το 1074 ηλικιωμένος πλέον άφησε την διοίκηση των κομητειών στον γιο του Ερρίκο, μετά τον θάνατο του ο Φίλιππος Α΄ της Γαλλίας κατόρθωσε να διαχωρίσει το Μπλουά και την Καμπανία στους γιους του.[4]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγο του Γερσίνδη του Μάιν απέκτησε:

Με την δεύτερη σύζυγο του Αδέλα του Βαλουά απέκτησε:[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The kingdom of the Franks to 1108, Constance Brittain Bouchard, The New Cambridge Medieval History, Vol. 4, Part 2, ed. David Luscombe, Jonathan Riley-Smith, (Cambridge University Pr ess, 2004), 138.
  2. Jim Bradbury, The Medieval Siege, (The Boydell Press, 1992), 63.
  3. The kingdom of the Franks to 1108, Constance Brittain Bouchard, The New Cambridge Medieval History, Vol. 4, Part 2, ed. David Luscombe, Jonathan Riley-Smith, (Cambridge University Press, 2004), 138.
  4. The kingdom of the Franks to 1108, Constance Brittain Bouchard, The New Cambridge Medieval History, Vol. 4, Part 2, ed. David Luscombe, Jonathan Riley-Smith, (Cambridge University Press, 2004), 138.
  5. Theodore Evergates, The Aristocracy in the County of Champagne, 1100-1300, (University of Pennsylvania Press, 2007), 248.
  6. Theodore Evergates, The Aristocracy in the County of Champagne, 1100-1300, 7.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jim Bradbury, The Medieval Siege, (The Boydell Press, 1992)
  • The kingdom of the Franks to 1108, Constance Brittain Bouchard, The New Cambridge Medieval History, Vol. 4, Part 2, ed. David Luscombe, Jonathan Riley-Smith, (Cambridge University Press, 2004)
  • Theodore Evergates, The Aristocracy in the County of Champagne, 1100-1300, (University of Pennsylvania Press, 2007)
Προκάτοχος:
Όντο Β΄
Κόμης της Μπλουά
Blason Blois Ancien.svg
10371089
Διάδοχος:
Στέφανος Ερρίκος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald III, Count of Blois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).