Γουλιέλμος Κλίτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος Κλίτο
Clito4.jpg
Γέννηση
Ρουέν
Θάνατος
Αββαείο του Σαιντ-Μπερτέν
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Σιβύλλα του Ανζού
Γονείς Ροβέρτος Γ΄ της Νορμανδίας και Σίβυλλα του Κονβερσάνο
Commons page Πολυμέσα

O Γουλιέλμος Κλίτο (Guillaume Cliton, 25 Οκτωβρίου 110228 Ιουλίου 1128) ήταν γιος του Ροβέρτου της Νορμανδίας και της Σιβύλλας του Κονβερσάνο, κόμης της Φλάνδρας. Ο χαρακτηρισμός "Κλίτο" που του δόθηκε, σημαίνει στα λατινικά άνδρας βασιλικού αίματος και αντιστοιχεί στο αγγλοσαξονικό Έθελινγκ (Aetheling).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα και την αιχμαλωσία του πατέρα του από τον θείο του βασιλιά Ερρίκο Α’ της Αγγλίας το 1106, ο μικρός Γουλιέλμος έπεσε στα χέρια του βασιλιά, που τον έδωσε υπό την προστασία του Ηλία του Σαιν Σενς, κόμη του Αρκ. Το αγόρι έμεινε κάτω από την φροντίδα της αδελφής του και του Ηλία ως τον Αύγουστο του 1110, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Α΄ ζήτησε να τον παραδώσουν. Ο Ηλίας απουσίαζε και οι αυλικοί του φυγάδευσαν τον μικρό Γουλιέλμο σε αυτόν. Το 1112, ο Γουλιέλμος και ο Ηλίας κατέφυγαν στην αυλή του κόμητος της Φλάνδρας Βαλδουίνου Ζ΄, ξαδέλφου του Γουλιέλμου. Το 1118, μια ισχυρή ομάδα βαρόνων από την Νορμανδία εξεγέρθηκε αντιδρώντας στην συμμαχία του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α’ με τον κόμη Βαλδουίνο, αλλά ο Βαλδουίνος τραυματίστηκε σοβαρά τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου στην πολιορκία της Αρκ. Ο Γουλιέλμος τέθηκε υπό την υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΣΤ΄, τα Γαλλικά στρατεύματα ηττήθηκαν στις 20 Αυγούστου 1119 από τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Α΄ και ο ίδιος κατάφερε να δραπετεύσει. Την επόμενη μέρα ο Γουλιέλμος Αντελίν, γιος του Ερρίκου Α΄, του έστειλε πίσω ως ένδειξη ιπποτισμού το άλογο του, απαραίτητο για κάθε μάχη.

Ο θάνατος από πνιγμό του Γουλιέλμου στις 25 Νοεμβρίου 1120 έκανε τον Κλίτο νόμιμο διάδοχο του Αγγλικού θρόνου, ενώ παράλληλα είχε την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των βαρόνων της Νορμανδίας. Ισχυροποιήθηκε με τον γάμο του με την Σιβύλλα του Ανζού, κόρη του Φούλκωνος Ε΄, κόμητος του Ανζού, που του έδωσε ως προίκα την κομητεία του Μαιν ανάμεσα στην Νορμανδία και το Ανζού. Ο βασιλιάς Ερρίκος Α’ κατάφερε να ακυρώσει τον γάμο το 1124, με την αιτιολογία ότι ήταν συγγενείς. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΣΤ΄ του έδωσε την κυριότητα στο Βεξίν το 1127 και την ίδια χρονιά, με την δολοφονία του κόμητος της Φλάνδρας Καρόλου του Καλού, επέβαλε τον Γουλιέλμο σαν διάδοχο του στην κομητεία της Φλάνδρας.

Η θέση του εξασθένισε σύντομα λόγω της ανάδειξης ενός ισχυρού του αντιπάλου του Τιερί της Αλσατίας, και της υποστήριξης που είχε με χρήματα από την Αγγλία. Τον Μάιο του 1128, ο Τιερί κατάφερε να αποσπάσει τη Λιλ, αφήνοντας τον Γουλιέλμο να ελέγχει μόνο τα νότια τμήματα της Φλάνδρας. Ο τελευταίος αντεπιτέθηκε και στις 21 Ιουνίου στην μάχη του Άξποελ, μαζί με τους Γάλλους συμμάχους του νίκησε τον Τιερί. Τότε πήρε θάρρος και μαζί με τον πεθερό του δούκα Γοδεφρείδο της Βραβάντης πολιόρκησαν το Άαλστ στις 12 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τραυματίστηκε ελαφρά σε αψιμαχία με έναν πεζικάριο και πέθανε από μόλυνση του τραύματος στις 28 Ιουλίου 1128.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος:
Κάρολος Α΄
Κόμης της Φλάνδρας
Blason Comte-de-Flandre.svg
11271128
Διάδοχος:
Τιερί της Αλσατίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William Clito της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).