Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδελαΐδα της Νορμανδίας (κόρη του Κατακτητή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδελαΐδα της Νορμανδίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Adeliza (Adelida) of Normandy (Αγγλικά) και Adeliza (Adelida) de Normandie (Γαλλικά)
Γέννηση1055 (περίπου)[1]
Δουκάτο της Νορμανδίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΓουλιέλμος ο Κατακτητής[2] και Ματθίλδη της Φλάνδρας[2]
ΑδέλφιαΑδέλα της Νορμανδίας, κόμισσα του Μπλουά
Κωνσταντία της Νορμανδίας
Καικιλία της Νορμανδίας
Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας
Γουλιέλμος Β΄ της Αγγλίας
Ροβέρτος Γ΄ της Νορμανδίας
Ριχάρδος της Νορμανδίας
ΟικογένειαΟίκος της Νορμανδίας

Η Αδελαΐδα[3] († προ του 1113[4]), ήταν κόρη του Γουλιέλμου του Κατακτητή και της συζύγου του, Ματθίλδης της Φλάνδρας.

Αρκετές ασάφειες υφίστανται αναφορικά με την ζωή της, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών γέννησης και θανάτου της. Εντός νεκρικού καταλόγου ο οποίος συνεγράφη στο Αββαείο των Κυριών του Καν, αναφέρεται πρώτη μεταξύ των κορών του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Πιστεύεται, συνεπώς, πως ήταν η μεγαλύτερη ηλικιακά εξ'αυτών[4]. Η αναφορά της εντός του συγκεκριμένου νεκρικού καταλόγου καταδεικνύει πως ο θάνατός της έλαβε χώρα προ της σύνταξης του εν λόγω καταλόγου, το 1113[4]. Ο συγκεκριμένος κατάλογος διαθέτει αξιοπιστία, καθώς συνεγράφη την περίοδο κατά την οποία η Καικιλία, αδερφή της Αδελαΐδας, είχε εισέλθει στο αββαείο, του οποίου και κατέστη Αββέσσα[4].

Στην παρεισαγωγή του Ορντερίκ Βιτάλ στην Gesta Normannorum ducum (του Γκιγιώμ ντε Ζυμιέζ), αναφέρεται πως προ του θανάτου του στην Μάχη του Χέιστινγκς, ο Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας ήταν αρραβωνιασμένος με την « Adelidis », κόρη του Γουλιέλμου, η οποία και δεν νυμφεύθηκε, στην συνέχεια, εκ νέου[4]. Ο Ρομπέρ ντε Τορινί, ο οποίος την αναφέρει ως « Αδελίδα », ακολουθεί το παράδειγμα του Ορντερίκ, χαρακτηρίζοντάς την ως αρραβωνιασμένη με τον Χάρολντ[4].

Ωστόσο, εντός του έργου του υπό τον τίτλο Historia Ecclesiastica, το οποίο και συνεγράφη σε ημερομηνία ύστερη των παρεισαγωγών αυτών, ο Βιτάλ αναφέρει πως η κόρη του Κατακτητή η οποία και αρραβωνιάστηκε με τον Χάρολντ ήταν η Αγάθη, έως τότε άγνωστη αδερφή, η οποία και αρραβωνιάστηκε, επίσης, με τον βασιλέα « Amfurcius » της Ισπανίας (πιθανότατα τον Αλφόνσο ΣΤ΄ της Λεόν), προτού αποβιώσει ούσα παρθένος στο Μπαγιέ[4]. Εντός του ιδίου αποσπάσματος, αναφέρεται πως η Αδελαΐδα απεβίωσε, επίσης, ούσα ανύπαντρη, « υπό την προστασία του Ροζέ ντε Μπωμόν », γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την Βρετανίδα ιστορικό Ελίζαμπεθ φαν Χάουτς, σημαίνει μετά βεβαιότητας πως κατέστη μοναχή στο Αββαείο Σαιν-Λεζέ του Λε Πρεώ[4].

Όμως, οι δύο πιθανές σταδιοδρομίες της Αδελαΐδας δεν είναι μεταξύ τους ασύμβατες. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται πιθανό να αρραβωνιάστηκε αρκετές φορές, ενώ, στην συνέχεια, να αποφάσισε, τελικώς, αποσυρθεί εντός μοναστηριού[4].

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για την Αδελαΐδα στην οποία αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Άνσελμος του Καντέρμπερι εντός των προσευχών και διαλογισμών του ως μια « σεβάσμια κυρία βασιλικής ευγενείας[4] ».

  1. 1,0 1,1 George Murray Smith, Λέσλι Στίβεν, Sidney Lee, Henry William Carless Davis, Christine Stephanie Nicholls, Harold F. Oxbury: «Dictionary of National Biography». (Αγγλικά) Dictionary of National Biography. 1 Volume, 1885. Λονδίνο. 1885. σελ. 137.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Orderic Vital, Histoire de Normandie, éd. François Guizot, traduction de Louis Du Bois (1826) ; tome II, p. 382.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 Elisabeth van Houts, « Adelida (d. before 1113) », Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004.
  • Elisabeth van Houts, « Adelida (d. before 1113) », Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adélaïde de Normandie (fille du Conquérant) της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).