Μαιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία του Μαιν

Το Μαιν (γαλ. Main, προφέρεται «μεν») είναι μια από τις ιστορικές επαρχίες της Γαλλίας. Αντιστοιχεί γεωγραφικά στην πάλαι ποτέ κομητεία του Μαιν, με κεντρική πόλη τη Λε Μαν (Le Mans)[1].

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση του Μαιν στη σημερινή Γαλλία

Συνορεύοντας στα νότια με την κομητεία του Ανζού και στα βόρεια με το Δουκάτο της Νορμανδίας, το Μαιν έγινε μήλο της έριδος για τους ηγεμόνες των δύο αυτών ισχυρότερων Πριγκιπάτων.

Σύγκρουση και έριδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο διάστημα μεταξύ 1045 και 1047, ο Ούγος ο Δ΄ του Μαιν παντρεύτηκε τη Μπέρθα, κόρη του Όντο Β΄ του Μπλουά. Οι Ανδεγαυοί δεν ήθελαν να περάσει το Μαιν στην κυριαρχία του Οίκου των Μπλουά, και έτσι ο κόμης Γοδεφρείδος Μαρτέλος εισέβαλε στο Μαιν. Οι Νορμανδοί, που με τη σειρά τους δε θέλανε να περάσει το Ανζού στην Ανδεγαυική σφαίρα εξουσίας, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στη σύγκρουση. Υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με την ακριβή χρονολογία, αλλά είναι γνωστό ότι το 1051 ο Ούγος του Μαιν πέθανε και οι κάτοικοι της Λε Μαν άνοιξαν τις πύλες στους Ανδεγαυούς. Το Ανζού πήρε έτσι υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της κομητείας, ενώ οι Νορμανδοί κατέλαβαν αρκετές σημαντικές οχυρές τοποθεσίες στα σύνορα Μαιν-Νορμανδίας.

Νορμανδική διεκδίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γιος του Ούγου Δ΄, Ερβέρτος ο Β΄, κατέφυγε στη Νορμανδική αυλή (μερικοί ιστορικοί πιστεύουν πως είχε ταχθεί αρχικά με τους Ανδεγαυούς). Ο θάνατός του το 1062 οδήγησε σε πρόβλημα διαδοχής. Παρόλο που το Μαιν ήταν πλέον σε Ανδεγαυικά χέρια, το Ανζού αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα διαδοχής. Η μικρότερη αδερφή του Ερβέρτου ήταν αρραβωνιασμένη με το Ροβέρτο Β΄ δούκα της Νορμανδίας, γιο του Γουλιέλμου του Κατακτητή, Δούκα της Νορμανδίας. Έτσι ο Γουλιέλμος διεκδίκησε την κομητεία του Μαιν για τον Οίκο του. Την κομητεία διεκδικούσε επίσης η Μπιότα, θεία του Ερβέρτου (αδερφή του Ούγου του Δ΄) και ο σύζυγός της Γουόλτερ, Κόμης του Βεξίν.

Νορμανδική εισβολή και κατάκτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θυρεός του Μαιν

Ο Γουλιέλμος εισέβαλε στο Μαιν και το κατέλαβε στις αρχές του 1064. Η Μπιότα και ο Γουόλτερ πιάστηκαν αιχμάλωτοι μετά την πολιορκία της Λε Μανς. Φημολογείται ότι δηλητηριάστηκαν το 1063.

Η κατάκτηση του Μαιν ισχυροποίησε τα νότια σύνορα των Νορμανδών ενάντια στο Ανζού και επέτρεψε στο Γουλιέλμο να ξεκινήσει απερίσπαστος την κατάκτηση της Αγγλίας το 1066, που στέφθηκε με επιτυχία.

Εξέγερση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1069, οι κάτοικοι της Λε Μαν εξεγέρθηκαν ενάντια στους Νορμανδούς. Σύντομα μερικοί τοπικοί βαρόνοι τάχθηκαν με το μέρος των εξεγερμένων. Οι Νορμανδοί εκδιώχθηκαν και ο νεαρός Ούγος Ε΄ του Μαιν αναγνωρίστηκε ως Κόμης του Μαιν.

Το Βασίλειο της Γαλλίας κατέκτησε το Μαιν το 1203 και αργότερα τη Νορμανδία.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ομώνυμη λίμνη της Ελβετίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Maine (province) στο Wikimedia Commons