Γοδεφρείδος Ε΄ του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γοδεφρείδος Ε΄ του Ανζού
Geoffrey of Anjou Monument.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Château-du-Loir
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ανζού
Σύζυγος Αυτοκράτειρα Ματθίλδη
Τέκνα Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας, Γοδεφρείδος της Νάντης, Γουλιέλμος Ι΄ του Πουατιέ και Hamelin de Warenne, Earl of Surrey
Γονείς Φούλκων των Ιεροσολύμων και Ερμενγάρδη του Μαιν
Αδέλφια Σιβύλλα του Ανζού, Ματθίλδη του Ανζού, Αμωρί Α΄ της Ιερουσαλήμ, Ηλίας Β΄ του Μαιν και Βαλδουίνος Γ΄ της Ιερουσαλήμ
Αξίωμα Δούκας της Νορμανδίας
Commons page Πολυμέσα

Ο Γοδεφρείδος Ε΄ του Ανζού (Geoffroy V d'Anjou, 24 Αυγούστου 1113 - 7 Σεπτεμβρίου 1151), ή Γοδεφρείδος Πλανταγενέτης, ήταν κόμης Ανζού, Τουραίνης, Μαιν. Ο γενάρχης της βασιλικής δυναστείας των Πλανταγενετών -που θα κυβερνούσε την Αγγλία τους επόμενους τρεις αιώνες- ως πατέρας του 1ου βασιλιά Ερρίκου Β΄. Η δυναστεία ονομάστηκε Πλανταγενέτες (Planta genestra) λόγω του γενάρχη της Γοδεφρείδου, που συνήθιζε να έχει στο καπέλο του το άνθος ενός φυτού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γοδεφρείδος περιγράφεται ωραίος, κοκκινομάλλης, καλόκαρδος και πολύ θαρραλέος. Ήταν μεγαλύτερος γιος του Φούλκωνα κόμη του Ανζού και μετέπειτα βασιλιά των Ιεροσολύμων και της πρώτης συζύγου του Ερμενγάρδης του Μαιν. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Α΄, έχοντας ακούσει πολλά καλά λόγια για το ταλέντο και τα προσόντα του, έστειλε απεσταλμένους στην κομητεία του Ανζού προκειμένου να του ζητήσουν να παντρευτεί την κόρη του Ματθίλδη. Σε προετοιμασία για την τελετή στέφθηκε ιππότης από τον Ερρίκο στην Ρουέν. Αν και ο γάμος μπορούσε να ακυρωθεί από την εκκλησία γιατί η αδελφή του Γοδεφρείδου ήταν χήρα του αδελφού της Ματθίλδης και γιου του Ερρίκου Α΄, ωστόσο δεν εκφράστηκαν σημαντικές αντιρρήσεις.

Ο γάμος έφερε ειρήνη 11 ετών μεταξύ Αγγλίας και Ανζού, ενώ οι δύο σύζυγοι αναγκάζονταν να ζουν για μεγάλα διαστήματα χώρια, αφού τα καθήκοντα της Ματθίλδης ήταν στην Αγγλία. Αμέσως μετά τον γάμο ο πατέρας του, Φούλκων, αναχωρεί για τα Ιεροσόλυμα προκειμένου να στεφθεί βασιλιάς και αφήνει το Ανζού στην αποκλειστική εξουσία του Γοδεφρείδου.

Όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Α΄ πέθανε (1135), η Ματθίλδη ήρθε στην Αγγλία προκειμένου να διεκδικήσει τα κληρονομικά της δικαιώματα. Παρόλα αυτά βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο ξάδελφος της Στέφανος του Μπλουά. Η Ματθίλδη εισήλθε στην Αγγλία (1139) με 140 ευγενείς που πολιορκήθηκαν στο κάστρο Αρουντέλ από τον βασιλιά Στέφανο, ενώ στην "Αναρχία" που ακολούθησε ο Στέφανος πολιορκήθηκε στο Λίνκολν και αιχμαλωτίστηκε στο Μπρίστολ (1141). Ένα τυπικό συμβούλιο υπό την Ματθίλδη την κήρυξε βασίλισσα και έβγαλε έκπτωτο τον Στέφανο, όμως αργότερα ο Στέφανος ελευθερώθηκε και ανέλαβε τον θρόνο.

Ο Γοδεφρείδος εξασφάλισε όλη την Νορμανδία νότια και εδάφη δυτικά του Σηκουάνα (1142 - 1143) και μπήκε στη Ρουέν (1144). Κράτησε το δουκάτο ως το 1149 οπότε το κατοχύρωσε με σύμφωνη γνώμη με την σύζυγο του Ματθίλδη στον γιο του Ερρίκο, μια παραχώρηση που κατοχυρώθηκε και από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Ζ΄. Κατέστειλε τρεις εξεγέρσεις βαρόνων (1129,1135,1145 - 1151) και αιχμαλώτισε τον μικρότερο αδελφό του Ηλία ως το 1151.

Η απειλή των εξεγέρσεων στην Νορμανδία τον ανάγκασε να αποφύγει να ασχοληθεί έντονα με τα δικαιώματα της συζύγου του στην Αγγλία. Η Συνθήκη του Ουέστμινστερ (1153) παρ'όλα αυτά που έγινε μετά τον θάνατο του, ενώ επέτρεπε να διατηρήσει ο ήδη ηλικιωμένος Στέφανος τον θρόνο μέχρι τον θάνατο του, εξασφάλισε την διαδοχή στον μεγαλύτερο γιο του, Ερρίκο. Έναν χρόνο μετά την συνθήκη ο Στέφανος πέθανε και ο Ερρίκος Β΄ ανακηρύχθηκε βασιλιάς.

Ο Γοδεφρείδος πέθανε αιφνίδια (Σεπτ. 1151) χτυπημένος από πυρετό.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ματθίλδη παιδιά του ήταν:

Είχε και πολλά άλλα εξώγαμα παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jim Bradbury, "Geoffrey V of Anjou, Count and Knight", in The Ideals and Practice of Medieval Knighthood III
  • Charles H. Haskins, "Normandy Under Geoffrey Plantagenet", The English Historical Review, volume 27 (July 1912), pp. 417–444
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geoffrey V, Count of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]