Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης
Godefroy de Bouillon.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1060
Λωρραίνη
Θάνατος 1125[1][2]
Rumilly
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρία της Σκωτίας, κόμισσα της Βουλώνης
Τέκνα Ματθίλδη της Βουλώνης
Γονείς Ευστάθιος Β΄ της Βουλώνης και Ίδα της Λωρραίνης
Αδέλφια Ida
Βαλδουίνος Α΄ της Ιερουσαλήμ
Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευστάθιος Γ΄, κόμης της Βουλώνης (Eustache III de Boulogne, 1060 - 1125), ήταν υιός και διάδοχος του Ευσταθίου Β΄ και της Ίδας της Λωρραίνης. Εμφανίζεται στην μάχη του Χάστινγκς (1066) σαν σύμμαχος του Γουλιέλμου του Κατακτητή και είναι ένας από τους πιθανούς δολοφόνους του Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας. Επίσης λέγεται ότι έδωσε στον Γουλιέλμο το άλογο του, αφού εκείνο του δούκα είχε σκοτωθεί από τον Γκιρθ Γκόντουινσον, αδελφό του Χάρολντ.

Διαδέχθηκε στην κομητεία τον πατέρα του (1087). Συμμετείχε στην Α΄ Σταυροφορία (1096) με τους αδελφούς του Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν (δούκα της Κάτω Λοθαριγγίας/Λωρραίνης) και Βαλδουίνο της Βουλώνης (του Μπουιγιόν), αλλά επέστρεψε σύντομα στην Ευρώπη, προκειμένου να διοικήσει τα εδάφη του. Παντρεύτηκε την Μαρία της Σκωτίας (1082–1116), κόρη του βασιλιά Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας και της Αγίας Μαργαρίτας της Σκωτίας. Από τον γάμο απέκτησε μονάχα μια κόρη, την Ματθίλδη της Βουλώνης.

Όταν ο νεώτερος αδελφός του, Βαλδουίνος Α΄ των Ιεροσολύμων, πέθανε (1118) ο μεγαλύτερος αδελφός Ευστάθιος έγινε διάδοχος του στον θρόνο. Αρχικά ήταν αδιάφορος να τον δεχτεί, αλλά τελικά πείστηκε και αποφάσισε να ταξιδέψει για τα Ιεροσόλυμα. Στην Απουλία έμαθε ότι ένας κοντινός συγγενής του, ο Βαλδουίνος Β΄ της Ιερουσαλήμ στέφθηκε βασιλιάς και επέστρεψε πίσω στην Βουλώνη, όπου έμεινε ως τον θάνατο του γύρω στα 1125. Στην Βουλώνη τον διαδέχθηκε η κόρη του, Ματθίλδη, με τον σύζυγο της, Στέφανο του Μπλουά, μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας. Την Ματθίλδη διαδέχθηκε (1151) ο γιος της, Ευστάθιος Δ΄ της Βουλώνης, στην συνέχεια ο δεύτερος γιος της, Γουλιέλμος, και τον Γουλιέλμο η αδελφή του, Μαρία της Βουλώνης, αφού οι δύο γιοι της Ματθίλδης πέθαναν χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eustace III of Boulogne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).