Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Eustache III (Γαλλικά)
Γέννηση1050 ή 1060
Λωρραίνη
Θάνατος1125 (περίπου)[1][2]
Rumilly
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία της Σκωτίας, κόμισσα της Βουλώνης[3][4]
ΤέκναΜατθίλδη Α΄ της Βουλώνης[3]
ΓονείςΕυστάθιος Β΄ της Βουλώνης και Ίδα της Λωρραίνης
ΑδέλφιαIda of Boulogne
Βαλδουίνος Α΄ της Ιερουσαλήμ
Γοδεφρείδος του Μπουγιόν
ΟικογένειαΟίκος της Φλάνδρας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης (γαλλικά: Eustache III de Boulogne, 1050 - 1125) από τον Οίκο της Φλάνδρας, ήταν Κόμης της Βουλώνης (1087 - 1125). Ήταν ο μεγαλύτερος υιός και διάδοχος του Ευσταθίου Β΄ της Βουλώνης και της Ίδας της Λωρραίνης.[5] Ο Ευστάθιος Γ΄ υποστήριξε την επανάσταση του Ροβέρτου Β΄ της Νορμανδίας εναντίον του αδελφού του Γουλιέλμου Ρούφου.[6]

Α΄ Σταυροφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε στην Α΄ Σταυροφορία με τους μικρότερους αδελφούς του Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν και Βαλδουίνο της Βουλώνης αλλά είναι ασαφές πότε αναχώρησε και αν πήγε με τον στρατό του αδελφού του Γοδεφρείδου ή με τον Ροβέρτο της Νορμανδίας. Στο στρατιωτικό σώμα του Ευστάθιου συμμετείχαν : ο Ούγος Β΄ του Σάιντ Πολ, ο γιος του Ενγκελράδος, ο Ευστάθιος Γκρενιέ λόρδος της Σιδόνας και της Καισάρειας, ο Φουλκ ντε Γκιν και ο Ούγος του Ρόμπεκ λόρδος της Χεβρώνας.[7] Ο Ευστάθιος υποστήριξε με τον στρατό του τον Γοδεφρείδο.[8] Ο Ευστάθιος βρέθηκε στην πολιορκία της Νίκαιας (1097), βοήθησε τον Βοημούνδο του Τάραντα που είχε πολιορκηθεί στην μάχη του Δορυλαίου να ελευθερωθεί (1 Ιουλίου 1097), νίκησε μια εχθρική παγίδα στην πολιορκία της Αντιόχειας και ήταν ένας από τους στρατιωτικούς αρχηγούς στην άλωση της Αντιόχειας (3 Ιουνίου 1098).[9]

Στο Συμβούλιο που συνεκλήθη για να αντιμετωπίσει την σύγκρουση ανάμεσα στον Βοημούνδο του Τάραντα και τον Ραϋμόνδο Δ΄ της Τουλούζης για τον έλεγχο της Αντιόχειας (4 Ιανουαρίου 1099) ο Ευστάθιος ήταν μέλος.[10][11] Τον Δεκέμβριο του 1098 επιτέθηκε με τον Ραυμόνδο στο Μαρράτ αλ Νουμάν και τον Ιούλιο του 1099 στην Ναμπλούς. Ο Ευστάθιος κέρδισε σημαντική φήμη σαν Σταυροφόρος στην πολιορκία της Ιερουσαλήμ όταν πολιορκούσε έναν πύργο με τον αδελφό του Γοδεφρείδο και τους στρατιώτες του, ήταν από τους πρώτους που παραβίασαν τα τείχη της πόλης και συμμετείχε στην σφαγή που ακολούθησε. Πριν την αναχώρηση του ο Ευστάθιος ήταν διοικητής ενός τμήματος Σταυροφορικού στρατού στην μάχη του Ασκελόν.[12]

Επιστροφή στην Βουλώνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευστάθιος Γ΄ επέστρεψε στην Βουλώνη για να διοικήσει τα πατρικά του εδάφη αν και οι δυο μικρότεροι αδελφοί του αποφάσισαν να παραμείνουν στους Αγίους Τόπους μέχρι το τέλος της ζωής τους. Το νομισματοκοπείο της Βουλώνης -για να τιμήσει την προσφορά του- έκοψε νομίσματα με ένα λιοντάρι στα τείχη της Ιερουσαλήμ και τον θυρεό του στην μπροστινή όψη.[13]

Όταν πέθανε ο μικρότερος αδελφός του Βαλδουίνος Α΄ της Ιερουσαλήμ (1118), οι ευγενείς ζήτησαν από τον Ευστάθιο Γ΄ να έρθει στην Ιερουσαλήμ για να τον διαδεχτεί στον θρόνο· ο ίδιος στην αρχή αρνήθηκε, αλλά ύστερα από σκληρές πιέσεις δέχτηκε. Στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ -και ενώ βρισκόταν στην Απουλία- έμαθε ότι ένας μακρινός του εξάδελφός του, ο Βαλδουίνος Β΄ των Ρετέλ στέφθηκε νέος βασιλιάς. Τότε ο Ευστάθιος επέστρεψε αθόρυβα στην Βουλώνη, όπου έζησε μέχρι το τέλος του (1125). Διάδοχός του στην Βουλώνη ήταν η κόρη του Ματθίλδη και ο σύζυγός της Στέφανος των Μπλουά, ο μετέπειτα βασιλιάς Στέφανος της Αγγλίας. Ο Ευστάθιος Γ΄ ήταν ιδρυτής τού Κλυνιακού οίκου τού Ρουμιλί και προστάτης των Ναιτών Ιπποτών.[14]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης νυμφεύτηκε τη Μαρία των Ντάνκελντ, κόρη του Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας και της Αγίας Μαργαρίτας των Ουέσσεξ, με την οποία απέκτησε:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. www.coltechpub.com/hartgen/htm/of-dunkeld.htm.
 2. digital.lib.washington.edu/researchworks/bitstream/handle/1773/16588/Matt%20King%20Research%20Project.pdf?sequence=1.
 3. 3,0 3,1 «Kindred Britain»
 4. p10217.htm#i102164. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
 5. Eljas Oksanen, Flanders and the Anglo-Norman World, 1066-1216, (Cambridge University Press, 2012), 13, 19.
 6. Barlow, p. 77.
 7. https://www.dhi.ac.uk/crusaders/search-results/?type=adv&crusade_name_id=&crusade_name_string=&contingent_leader_id=15&contingent_leader_string=Eustace+III+of+Boulogne&first_name=&toponymic=&origin_country_id=&origin_country_string=&origin_region_id=&origin_region_string=&title=&gender=&role_id=&role_string=&lay_cleric=&outcome_id=&outcome_string=
 8. Heather J. Tanner, 'In his brother's shadow: the crusading career and reputation of Eustace III of Boulogne' in: Khalil I. Semaan ed., The Crusades: other experiences, alternate perspectives. Selected proceedings from the 32nd annual Cemers conference (Albany 2003), 85.
 9. Heather J. Tanner, 'In his brother's shadow: the crusading career and reputation of Eustace III of Boulogne' in: Khalil I. Semaan ed., The Crusades: other experiences, alternate perspectives. Selected proceedings from the 32nd annual Cemers conference (Albany 2003), 85.
 10. Heather J. Tanner, 'In his brother's shadow: the crusading career and reputation of Eustace III of Boulogne' in: Khalil I. Semaan ed., The Crusades: other experiences, alternate perspectives. Selected proceedings from the 32nd annual Cemers conference (Albany 2003), 85.
 11. Christopher Tyerman ed., Chronicles of the First Crusade (London 2012), 260.
 12. Heather J. Tanner, 'In his brother's shadow: the crusading career and reputation of Eustace III of Boulogne' in: Khalil I. Semaan ed., The Crusades: other experiences, alternate perspectives. Selected proceedings from the 32nd annual Cemers conference (Albany 2003), 86.
 13. Heather J. Tanner, 'In his brother's shadow: the crusading career and reputation of Eustace III of Boulogne' in: Khalil I. Semaan ed., The Crusades: other experiences, alternate perspectives. Selected proceedings from the 32nd annual Cemers conference (Albany 2003), 86.
 14. Heather J. Tanner, 'In his brother's shadow: the crusading career and reputation of Eustace III of Boulogne' in: Khalil I. Semaan ed., The Crusades: other experiences, alternate perspectives. Selected proceedings from the 32nd annual Cemers conference (Albany 2003), 87.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Barlow, Frank (1983). William Rufus. University of California Press.
 • Eljas Oksanen, Flanders and the Anglo-Norman World, 1066-1216, (Cambridge University Press, 2012)
 • Heather J. Tanner, 'In his brother's shadow: the crusading career and reputation of Eustace III of Boulogne' in: Khalil I. Semaan ed., The Crusades: other experiences, alternate perspectives. Selected proceedings from the 32nd annual Cemers conference (Albany 2003)
 • Howarth, David Armine. 1066: The Year of the Conquest, 1977
 • Oksanen, Eljas, Flanders and the Anglo-Norman World, 1066-1216, Cambridge University Press, 2012.
 • Payne, Robert. Dream and the Tomb, 1984
Ευστάθιος Γ΄ της Βουλώνης
Γέννηση: 1060 Θάνατος: 1125
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ευστάθιος Β΄
Κόμης της Βουλώνης

1087 - 1125
Διάδοχος
Ματθίλδη Α΄ της Βουλώνης