Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rambo: First Blood Part II
ΣκηνοθεσίαΤζωρτζ Παναγιώτης Κοσμάτος
ΠαραγωγήΜπαζ Φέιτσμανς
ΣενάριοΣιλβέστερ Σταλόνε
Τζέιμς Κάμερον
ΠρωταγωνιστέςΣιλβέστερ Σταλόνε
Ρίτσαρντ Κρένα
Τσαρλς Νέηπιερ
Στήβεν Μπέρκοφ
Τζούλια Νίκολσον-Σόουλ
ΜουσικήΤζέρυ Γκόλντσμιθ
ΤραγούδιΤζέρρυ Γκόλντσμιθ
ΦωτογραφίαΤζακ Κάρντιφ
ΜοντάζΜαρκ Γκόλντμπλατ
Εταιρεία παραγωγήςCarolco Pictures και TriStar Pictures
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολή1985 (ΗΠΑ)
Διάρκεια94 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1][2][3]
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΡάμπο: Το Πρώτο Αίμα
ΈπεταιΡάμπο ΙΙΙ

Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά Rambo: First Blood Part II) είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας δράσης, σε σκηνοθεσία του Τζωρτζ Κοσμάτος, παραγωγή του 1985.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζων Ράμπο, έχοντας δικαστεί και καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα, δουλεύει σ' ένα στρατόπεδο ώσπου τον επισκέπτεται ο πρώην διοικητής του, ο Συνταγματάρχης Σαμ Τράουτμαν (Ρίτσαρντ Κρένα). Ο Τράουτμαν προσφέρει στον Ράμπο την ευκαιρία να αποφυλακιστεί και να πάρει χάρη, αλλά με την προϋπόθεση να πάει στο Βιετνάμ για να ψάξει αιχμάλωτους. Ο Ράμπο συναντά τον Μάρσαλ Μέρντοκ (Τσαρλς Νέπιερ), έναν Αμερικανό γραφειοκράτη ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης και λέει στον Ράμπο πως οι πολίτες και το κράτος απαιτούν να ριχτεί άπλετο φως για τους αιχμάλωτους και θέλουν ένα εκπαιδευμένο κομάντο να πάει και να τους ψάξει. Ο Ράμπο παίρνει διαταγές πως μόνο θα φωτογραφήσει τους αιχμάλωτους και δεν θα τους σώσει, ούτε θα εμπλακεί με τους στρατιώτες του εχθρού. Ο Ράμπο δέχεται απρόθυμα και πληροφορείται πως ένας πράκτορας της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα τον περιμένει στις ζούγκλες του Βιετνάμ για να τον βοηθήσει στην αποστολή.

Ο Ράμπο πέφτει με αλεξίπτωτο στις ζούγκλες του Βιετνάμ, αλλά χάνει σχεδόν όλο τον εξοπλισμό του και μένει μόνο με το μαχαίρι του και το τόξο του. Βρίσκει τον πράκτορα, μια ντόπια με τ' όνομα Κο-Μπαο (Τζούλια Νίκσον), που έχει όνειρο να φύγει για τις ΗΠΑ. Έχει κανονίσει για εκείνη και τον Ράμπο να τους μεταφέρει μια ομάδα ποτάμιων πειρατών. Ο Ράμπο φτάνει στο στρατόπεδο, και σε αντίθεση με την ενημέρωση που είχε απ' τους ανωτέρους του, βρίσκει εκεί τους αιχμάλωτους και σώζει έναν από βασανιστήρια. Αργότερα στο στρατόπεδο, μια περίπολος ανακαλύπτει τον νεκρό σκοπό που ο Ράμπο σκότωσε ρίχνοντας το μαχαίρι του. Μια μεγάλη περίπολος βγαίνει στην ζούγκλα για να ψάξει τον άγνωστο σ' αυτούς εισβολέα. Ο Ράμπο, η Κο και ο αιχμάλωτος ξεφεύγουν με τους πειρατές, αλλά δέχονται επίθεση από ένα περιπολικό σκάφος του Βιετναμέζικου ναυτικού και προδίδονται από τους πειρατές, που φοβούνται τα στρατιωτικά αντίποινα· ο Ράμπο στέλνει την Κο και τον αιχμάλωτο στην απέναντι όχθη και καταστρέφει το πολεμικό με ένα ρουκετοβόλο, σκοτώνοντας και όλους τους πειρατές. Όταν φτάνει το ελικόπτερο των Αμερικανών και βλέπουν τον Ράμπο με τον αιχμάλωτο, ο Μέρντοκ φοβάται τις συνέπειες όταν γίνει γνωστό πως για τόσα χρόνια το κράτος αδιαφορούσε για τους αιχμάλωτους, και διατάζει την ομάδα διάσωσης να τους εγκαταλείψει.

Ο Ράμπο και ο αιχμάλωτος πιάνονται από τους Βιετναμέζους. Ο Ράμπο δένεται σε ζυγό βοδιού και κατεβάζεται σ' ένα βόθρο γεμάτο βδέλλες. Εκεί βλέπει πως ο Κόκκινος Στρατός βοηθά και εκπαιδεύει τους Βιετναμέζους, και βασανίζεται από έναν Σοβιετικό αξιωματικό, τον Αντισυνταγματάρχη Ποντόφσκι (Στήβεν Μπέρκοφ) και το σιωπηλό, ρωμαλέο πρωτοπαλίκαρο του, Λοχία Γιούσιν (Voyo Goric). Ο Ράμπο διατάζεται να επικοινωνήσει με τους ανώτερους του και να τους πει πως δεν πρέπει να στείλουν άλλους κομάντο για αποστολές διάσωσης στο Βιετνάμ. Εν τω μεταξύ, η Κο μπαίνει στο στρατόπεδο μεταμφιεσμένη σε πόρνη και φτάνει στην καλύβα που βασανίζουν τον Ράμπο. Ο Ράμπο δέχεται να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου με τους ανωτέρους του, αλλά αντί να πει αυτά που θέλουν οι Σοβιετικοί, λέει στον Μέρντοκ: "Μέρντοκ, έρχομαι να σε βρω", και αμέσως σπάζει στο ξύλο όποιον βρίσκεται δίπλα του.[4] Με την βοήθεια της Κο που κρατά αυτόματο, ο Ράμπο δραπετεύει απ' το στρατόπεδο, προς τη κοντινή ζούγκλα. Ακολούθως η Κο φροντίζει τις πληγές του Ράμπο και τον ικετεύει να την πάρει μαζί του στην Αμερική. Ο Ράμπο δέχεται και φιλιούνται· όμως, λίγες στιγμές μετά δέχονται την επίθεση Βιετναμέζων στρατιωτών και η Κο σκοτώνεται. Ο Ράμπο τους σκοτώνει όλους, εκτός από τον διοικητή τους, θάβει την Κο, και δένει την κορδέλα του στο κεφάλι, σημάδι πως πάει σε μάχη.

Θέλοντας να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, και να εκδικηθεί τον θάνατο της Κο, ο Ράμπο ξεχύνεται στην ζούγκλα τυφλωμένος για αίμα. Εφαρμόζοντας τακτικές ανταρτοπολέμου σκοτώνει έναν-έναν τους Σοβιετικούς και Βιετναμέζους στρατιώτες που στέλνονται εναντίον του. Χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά στα τόξα του για να καταστρέψει πολλά αυτοκίνητα των εχθρών του, και φυλάει ένα τέτοιο εκρηκτικό βέλος για τον φονιά της Κο, που βρίσκει μέσα στη συμπλοκή.

Στη συνέχεια ο Ράμπο σκαρφαλώνει σε ένα ελικόπτερο και το καταλαμβάνει, ρίχνοντας τον Λοχία Γιούσιν έξω, και πάει στο στρατόπεδο αιχμαλώτων. Με τα πυρά του ελικοπτέρου καταστρέφει το στρατόπεδο, προσγειώνεται και απελευθερώνει τους αιχμαλώτους΄, σκοτώνοντας όσους στρατιώτες απέμειναν με το πολυβόλο του ελικοπτέρου. Ενώ το ελικόπτερο κατευθύνεται στο στρατόπεδο των Αμερικάνων στην Ταϊλάνδη, ο Αντισυνταγματάρχης Ποντόφσκι τον καταδιώκει με το δικό του πολεμικό ελικόπτερο Mil Mi-24. Αν και το ελικόπτερο του Ράμπο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, καταφέρνει να το προσγειώσει σ' ένα ρηχό ποταμό, και προσποιείται τον νεκρό. Όταν ο Ποντόφσκι τον πλησιάζει και αφαιρείται, ο Ράμπο ρίχνει μια ρουκέτα στο ελικόπτερο του σοβιετικού, ανατινάζοντάς το.

Ο Ράμπο επιστρέφει στην βάση του, παίρνει το πολυβόλο του ελικοπτέρου και καταστρέφει το κέντρο διοίκησης του Μέρντοκ. Βρίσκει τον Μέρντοκ και τον απειλεί με το μαχαίρι του πως αν δεν βρει κι άλλους αιχμάλωτους, θα τον βρει εκείνος. Τέλος, ο Τράουτμαν παρηγορεί τον Ράμπο και προσπαθεί να τον ειρηνεύσει. Ο Ράμπο, οργισμένος, απαντά πως το μόνο που θέλει είναι "να αγαπά η πατρίδα τους στρατιώτες της, όπως αγαπούν οι στρατιώτες εκείνη". Ενώ ο Ράμπο φεύγει, ο Τράουτμαν τον ρωτά, "Πως θα ζήσεις, Τζων;" και ο εκείνος απαντά "Μέρα με τη μέρα". Η ταινία τελειώνει με τον Ράμπο να απομακρύνεται, ενώ ο μέντοράς του παρακολουθεί.

Διάφορες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο παραγωγός του τόξου που χρησιμοποιεί ο Ράμπο είναι η εταιρεία Fred Bear.
  • Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος έγιναν αλλαγές για αρκετές σκηνές (π.χ. σκηνές με το τόξο) στο στήσιμο των κάμερας επειδή είχαν τοποθετηθεί για δεξιόχειρα πρωταγωνιστή. Ο Σταλόνε όμως είναι αριστερόχειρας.
  • Τα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα δεν είναι αυθεντικά, αλλά γαλλικά ελικόπτερα του τύπου Aérospatiale AS 332 με κολλημένα φτερά.
  • Η ταινία Hot Shots – Στραβοί πιλότοι σε F-16 Νο 2 (1993) είναι κωμική ταινία δράσης η οποία σατιρίζει κυρίως το Ράμπο ΙΙ. Ο Ρίτσαρντ Κρένα παίζει και στις δυο ταινίες τον ρόλο του αξιωματικού συνταγματάρχη Σαμ Τράουτμαν.
  • Ο Τζέιμς Κάμερον έγραψε μεγάλα μέρη του σεναρίου, επιμένει όμως ότι δεν έχει ευθύνη για το πατριωτικό τέλος της ταινίας.
  • Οι Βιετναμέζοι στρατιώτες φορούν ιαπωνικές στολές από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
  • Η αντιαρματική ρουκέτα που ρίχνει ο Ράμπο στο σοβιετικό ελικόπτερο είναι του τύπου M72 LAW. Στην σκηνή της εκτόξευσης αλλάζει όμως και είναι ρωσική RPG2. Στην πραγματικότητα και οι δυο οι τύποι θα του ήταν άχρηστοι, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κλειστό χώρο (μέσα σε ελικόπτερο).
  • Η ταινία βραβεύτηκε το 1986 με το «αντιβραβείο» Χρυσό Βατόμουρο ως χειρότερη ταινία της χρονιάς.

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]