Ερρίκος, 3ος κόμης του Λάνκαστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος, 3ος κόμης του Λάνκαστερ
Henry Plantagenet Elsing.jpg
Γέννηση 1281
Θάνατος 22  Σεπτεμβρίου 1345
Υπηκοότητα Ηνωμένο Βασίλειο
Οικογένεια
Σύζυγος Maud Chaworth
Τέκνα Ερρίκος, δούκας του Λάνκαστερ
Blanche of Lancaster
Maud of Lancaster, Countess of Ulster
Joan of Lancaster
Eleanor of Lancaster
Mary of Lancaster
Γονείς Εδμόνδος Κράουτσμπακ και Λευκή του Αρτουά
Αδέλφια Τόμας, 2ος κόμης του Λάνκαστερ
Ιωάννα της Ναβάρρας
Οικογένεια Οίκος των Πλανταγενετών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ερρίκος Πλανταγενέτης, 3ος κόμης του Λάνκαστερ (1281 - 22 Σεπτεμβρίου 1345), Άγγλος ευγενής με σημαντικό ρόλο πίσω από την εκθρόνιση του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Β'. Νεώτερος γιος του Εδμόνδου Κράουτσμπακ, 1ου κόμη του Λάνκαστερ, και της Λευκής του Αρτουά, εγγονός του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Γ' και της Ελεονώρας της Προβηγκίας.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Τόμας, 2ος κόμης του Λάνκαστερ, διαδέχθηκε τον πατέρα τους (1296), αλλά ο Ερρίκος διαμαρτυρήθηκε στο Κοινοβούλιο και εγγράφηκε στα μητρώα (1299) κάτι που θα τον βοηθήσει αργότερα να γίνει κόμης. Πήρε μέρος στην πολιορκία του Καρλάβεροκ (1300).

Ο αδελφός του, Θωμάς, κατηγορήθηκε για προδοσία απέναντι στον βασιλιά, εκτελέστηκε και δημεύτηκαν οι τίτλοι και η περιουσία του (1322). Ο Ερρίκος, που δεν συμμετείχε στο κίνημα με τον αδελφό του, είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να τα πάρει, οπότε και ανακηρύχθηκε 3ος κόμης του Λάνκαστερ.

Το Σεπτέμβριο του 1326, επέστρεψε η βασίλισσα Ισαβέλλα της Γαλλίας με τον Ρογήρο Μόρτιμερ στην Αγγλία. Εκμεταλλεύτηκε την μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στον βασιλιά Εδουάρδο Β', την αντιδημοτικότητα του λόγω της εύνοιας του στον νεαρό ευνοούμενό του Ούγο Ντεσπένσερ. Έδωσε σημαντική βοήθεια στην Ισαβέλλα για την ανατροπή του βασιλιά, διευθύνοντας τις δυνάμεις που τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν.

Μετά την πτώση του Εδουάρδου Β' τοποθετήθηκε φρουρός του νέου ανήλικου βασιλιά Εδουάρδου Γ' και κηρύχθηκε αρχιστράτηγος των Αγγλικών δυνάμεων στο Σκωτικό μέτωπο. Με την άνοδο στον θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου Γ' έχασε την βασιλική εύνοια, την ίδια χρονιά αρρώστησε βαριά και τυφλώθηκε (1330), αποσυρόμενος από την πολιτική ζωή.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (1296) την Ματθίλδη Τσάγουορθ και παιδιά του ήταν:

  • Λευκή του Λάνκαστερ (1305 - 1380)
  • Ερρίκος, δούκας του Λάνκαστερ
  • Μαώ του Λάνκαστερ (1310 - 1377), παντρεύτηκε τον Γουλιέλμο ντε Μπουργκ, τρίτο κόμη του Όλστερ
  • Ιωάννα του Λάνκαστερ (1312 - 1345)
  • Ισαβέλλα του Λάνκαστερ (1317 - 1347)
  • Ελεονώρα του Λάνκαστερ (1318 - 1372)
  • Μαρία του Λάνκαστερ (1320 - 1362), μητέρα του Ερρίκου Πέρσυ, πρώτου κόμη του Νορθάμπερλαντ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry, 3rd Earl of Lancaster της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).