Συμεών Ούρεσης Παλαιολόγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συμεών Ούρεσης Παλαιολόγος
Loza Nemanjica Decani c 5 2.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1326
Θάνατος1371
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘωμαΐς Ορσίνι
ΤέκναΜαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα
Ιωάννης Ούρεσης
ΓονείςΣτέφανος Ούρος Γ΄ και Μαρία Παλαιολογίνα της Σερβίας
ΑδέλφιαΣτέφανος Δουσάν
Τεοντόρα Νεμάνια
Έλενα Νεμάνια Σούμπιτς
ΟικογένειαΟίκος Νεμάνια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Συμεών Ούρεσης Παλαιολόγος (Симеон Синиша Немањић, 1326 - 1371), από τον βασιλικό οίκο τον Νεμανιδών Ζουπάνων, ήταν Τσάρος της Ηπείρου από το 1359 ως το 1366, και της Θεσσαλίας από το 1359 ως τον θάνατό του το 1370. Υπήρξε ο πρώτος Δεσπότης της σερβικής δυναστείας, περιόδου ιδιαίτερης αστάθειας και αλλεπάλληλων αλλαγών, μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής επικυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή (Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο) και την σερβική κατάκτηση το 1348.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Συμεών ήταν γιος του βασιλιά της Σερβίας, Στέφανου Ούρεση Γ’ και της δεύτερης συζύγου του, Μαρίας Παλαιολογίνας, κόρης του μεγάλου δομεστίκου Ιωάννη, εγγονού του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου.

Όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Στέφανος Ούρεσης Δ’ ο Δουσάν, βασιλιάς της Σερβίας, κατέκτησε την Ήπειρο και την Ακαρνανία το 1348, ο ίδιος ο Συμεών ορίστηκε κυβερνήτης αυτών των περιοχών και του δόθηκε ο τίτλος του Δεσπότη, που παραδοσιακά απονέμονταν στους αδελφούς και τους νεώτερους γιους των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Ο Συμεών θέλοντας να εδραιώσει την θέση του αυτή νυμφεύτηκε την Θωμαΐδα, την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Ιωάννη Β' Ορσίνι.

Όταν ο Στέφανος Δ' ο Δουσάν πέθανε το 1355, ο Νικηφόρος Β΄ Ορσίνι, ο έκπτωτος Δεσπότης της Ηπείρου, επανήλθε και ανέκτησε τον έλεγχο στην Ήπειρο και την Θεσσαλία. Το 1356 ο Νικηφόρος Β' ανάγκασε τον Συμεών να εγκαταλείψει την Ήπειρο και να εγκατασταθεί στην Καστοριά. Από εκεί προσπάθησε να επιβληθεί σε όλη την περιοχή και να γίνει «Αυτοκράτορας Σέρβων και Ελλήνων», όπως ήταν ο αδελφός του Στέφανος Δ'. Όμως, ενώ είχε την υποστήριξη κάποιων Σέρβων δεν κατάφερε να γίνει κύριος όλων αυτών των περιοχών, παρά μόνο της Σερβίας και τμήματος της δυτικής Μακεδονίας, κυρίως εξαιτίας δυναστικών ερίδων εντός της σερβικής αριστοκρατίας.

Το 1358 προσπάθησε να κατακτήσει το Μαυροβούνιο, όμως τελικά απέτυχε. Τον επόμενο χρόνο ο Νικηφόρος Β’ Ορσίνι σκοτώθηκε σε μάχη με Αλβανούς και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον ίδιο να κατακτήσει τα εδάφη που αυτός κατείχε. Κατέλαβε την Θεσσαλία το 1359 και αμέσως μετά την Ήπειρο, που περιοχές της λυμαινόταν από αλβανικά φύλλα.

Ενώ ο Συμεών εκστράτευε στην Ήπειρο, ο Ραδοσλάβος Χλαπένος προσπάθησε να καταλάβει την Θεσσαλία για λογαριασμό του θετού γιου του Θωμά Πρελιούμπου. Ο Συμεών αναγνώρισε κάποιες από τις κτήσεις του Χλαπένου και πάντρεψε την κόρη του Μαρία Νεμάνια με τον Θωμά Πρελιούμπο. Από την άλλη πλευρά ο Χλαπένος αναγνώρισε την επικυριαρχία του Συμεών και εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, όπου και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της βασιλείας του ειρηνικά. Στην αυλή του είχε ευγενείς διάφορων εθνικοτήτων: Σέρβους, Έλληνες, Αλβανούς, όμως ευνόησε ιδιαίτερα τους Έλληνες καθώς η μητέρα του Μαρία Παλαιολογίνα και η σύζυγός του (κατά το ήμισυ) ήταν Ελληνίδες.

Αναγνώρισε την παρουσία αλβανικών φύλλων σε διάφορα κάστρα της περιοχής, στην Άρτα και το Αγγελόκαστρο, τα οποία αναγνώρισαν την υποτέλειά τους προς αυτόν. Το 1367 τοποθέτησε τον γαμπρό του Θωμά Β' Πρελιούμπο ως Δεσπότη στα Ιωάννινα, ο οποίος επίσης αναγνώρισε την επικυριαρχία του. Παραχώρησε την Αιτωλοακαρνανία σε δύο Αλβανούς αρχηγούς των οικογενειών Μπούα και Λιώσα. Έτσι αυτή την εποχή όλη η βορειοδυτική Ελλάδα κυριαρχείται από Αλβανούς με εξαίρεση τη Ναύπακτο που την κατείχαν Ανδηγαυοί και τη Βόνιτσα που την κατείχαν οι Τόκκοι.[1][2]

Ο Συμεών ίδρυσε και προσέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε μοναστήρια των Μετεώρων. Πέθανε κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1369 και 1371.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το γάμο του με την Θωμαΐδα Ορσίνι, κόρη του Ιωάννη Β΄ δεσπότη της Ηπείρου, ο Συμεών-Ούρεσης των Νεμάνιτς είχε τρία παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μίλλερ, μετάφρ. Λάμπρου, 1909-10, Tόμος A', βλ. πηγές σελ. 419
  2. Miller, W. (1908), βλ. πηγές, σελ. 294

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ήπειρος: Ιστορικοί ελληνικοί χρόνοι. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα 1997. ISBN 960-213-371-6.
  • Γεώργιος Σούλης. Σέρβοι και Βυζάντιο. Αθήνα 1995.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Simeon Uroš της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).