Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα
Maria Paleolog.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1350
Θάνατος 28  Δεκεμβρίου 1394
Ιωάννινα
Θρησκεία Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Θωμάς Β΄ Πρελούμπος
Τέκνα d:Q27835159
Γονείς Συμεών Ούρεσης Παλαιολόγος και Thomais Orsini
Αδέλφια Ιωάννης Ούρεσης
Οικογένεια Οίκος Νεμάνια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα (1350 - 28 Δεκεμβρίου 1394), ήταν Δέσποινα της Ηπείρου από το 1385 ως το 1386. Το μικρό διάστημα της εξουσίας της ήταν μεταβατικό για το Δεσποτάτο της Ηπείρου καθώς τη σερβική δυναστεία διαδέχτηκε η ιταλική Μπουντελμόντι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία ήταν κόρη του Σέρβου Συμεών-Ούρεση Νεμάνιτς και της Θωμαΐδας Ορσίνι. Η γονείς της μητέρας της ήταν ο Ιωάννης Β’ Ορσίνι Δεσπότης της Ηπείρου και η Άννα Αγγελίνα. Μεταξύ 1360-1366, η Μαρία παντρεύθηκε τον Θωμά Β’ Πρελιούμπο, που ορίστηκε διοικητής της Ηπείρου στα Ιωάννινα, από τον πατριό του. Η ίδια φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής με τους υπηκόους της, όμως ο σύζυγός της μάλλον την κακομεταχειρίζονταν και τελικά συνωμότησε στην δολοφονία του στις 23 Δεκεμβρίου 1384.

Αμέσως μετά ο λαός των Ιωαννίνων την ανακήρυξε κυβερνήτη του. Η ίδια χρησιμοποιούσε τον τίτλο «βασίλισσα». Κάλεσε κοντά της τον αδελφό της Ιωάννη-Ούρεση Δούκα Παλαιολόγο Νεμάνιτς (πλέον μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ) για να την συμβουλεύει σε θέματα διακυβέρνησης. Ο Ιωάννης-Ούρεσης της πρότεινε να παντρευτεί τον Ησαύ Μπουοντελμόντι (Esau de' Buondelmonti), έναν Λατίνο ευγενή που είχε αιχμαλωτίσει ο πρώην σύζυγός της το 1379. Υπάρχει και η υπόθεση ότι ήδη υπήρχε κρυφό ειδύλλιο το οποίο οδήγησε στην δολοφονία του πρώην συζύγου της.

Ο γάμος έγινε το 1385. Η Μαρία απεβίωσε μετά από εννιά χρόνια, το 1394. Στο Χρονικό των Ιωαννίνων, που ήταν έργο ιδιαίτερα εχθρικό προς τον Θωμά Πρελιούμπο, περιγράφεται η Μαρία με πολύ κολακευτικούς χαρακτηρισμούς. Ο Βυζαντινός ιστορικός όμως Λαόνικος Χαλκοκονδύλης υποστηρίζει ότι ήταν άπιστη σύζυγος, αμφισβητούμενης ηθικής στάθμης. Η Μαρία, όπως μαρτυρούν οι πηγές δεν είχε απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991. (Αγγλικά)
  • Γεώργιος Κ. Σούλης. Σέρβοι και Βυζάντιο. Αθήνα 1995.
  • John V.A. Fine Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.(Αγγλικά)