Κάρολος Β΄ Τόκκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κάρολος (αποσαφήνιση).
Κάρολος Β΄ Τόκκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Ζάκυνθος
Θάνατος1448
Άρτα
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςRaimondina Ventimiglia
ΤέκναΛεονάρδος Γ΄ Τόκκος
Αντώνιος Τόκκος
ΓονείςΛεονάρδος Β΄ Τόκκος
ΑδέλφιαΘεοδώρα Τόκκο
Κρέουσα Τόκκο
ΟικογένειαΟικογένεια των Τόκκων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠαλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου
Θυρεός
Coa fam ITA di tocco.jpg

Ο Κάρολος Β΄ Τόκκος (θάν. Οκτώβριος 1448) ήταν Κόμης Παλατινός Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, Δούκας Λευκάδας και Δεσπότης της Ηπείρου (14291448).

Το οικόσημο της οικογένειας των Τόκκων

Γιος του Λεονάρδου Β΄, άρχοντα της Ζακύνθου, διαδέχτηκε τον αποθανόντα θείο του Κάρολο Α΄ Τόκκο το 1429 και είχε για έδρα του πότε τα Ιωάννινα και πότε την Άρτα. Η διαδοχή όμως αυτή προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Μέμνονα και των αδελφών του, που ήταν νόθα παιδιά του Καρόλου Α΄ Τόκκου και περίμεναν να έχουν μερίδιο στη νομή των κτήσεων του πατέρα τους. Ζήτησαν λοιπόν τη μεσολάβηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δεσπότη του Μωρέως και επειδή αυτή δεν απέδωσε, ο Μέμνων κατέφυγε στην βοήθεια του Σουλτάνου Μουράτ Β΄. Ο Σουλτάνος έστειλε αμέσως στρατό υπό τον Μέγα Βεζύρη Καρά Σινάν Πασά και υποχρέωσε τον Κάρολο Β΄ να υπογράψει στις 9 Οκτωβρίου του 1430 ταπεινωτική συνθήκη. Σύμφωνα με αυτή υποχρεονόταν να παραδώσει τα Ιωάννινα και να πληρώνει στον Σουλτάνο ετήσιο φόρο 500 δουκάτα, άλλα δε 500 δουκάτα όφειλε να δίνει σαν δώρο σε κάθε νεοδιοριζόμενο Πασά Ιωαννίνων.

Ο Κάρολος Β΄, υποτελής πλέον στον Σουλτάνο, συνέχισε να κυβερνά τις κτήσεις του από την Άρτα. Θέλοντας να σταματήσει τις διαμάχες μεταξύ των Ορθοδόξων και των Λατίνων υπηκόων του, επανίδρυσε την Επισκοπή Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Στροφάδων με έδρα την Κεφαλλονιά. Όταν ο Μουράτ Β΄ απεφάσισε να εκδιώξει όλους τους εναπομείναντες Λατίνους και Έλληνες ηγεμόνες, εισέβαλε στην Πελοπόννησο και προξένησε μεγάλες ζημιές στην Ακαρνανία. Φοβούμενος ο Κάρολος Β' την προέλαση του Σουλτάνου, επήγε στην Ιταλία για να ζητήσει βοήθεια, αλλά απεβίωσε εκεί τον Οκτώβριο του 1448.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Ραμοντίνα Βεντιμίλια (Ramondina Ventimiglia) θυγατέρα του κόμητος Ιωάννου Βεντιμίλια και απέκτησαν τρεις γιους:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάρολος Β΄ Τόκκος
 Θάνατος: 1448
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κάρολος Α΄ Τόκκος
Παλατινός κόμης της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου
Tocco stemma.svg

1429 - 1448
Διάδοχος
Λεονάρδος Γ΄ Τόκκος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Carlo II Tocco της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).