Ρωμύλος Αυγουστύλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ρωμύλος Αύγουστος
RomulusAugustus.jpg
Τριτημόριον του Ρωμύλου Αυγούστου
Αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Περίοδος εξουσίας
31 Οκτωβρίου 475 – 4 Σεπτεμβρίου 476
Προκάτοχος Ιούλιος Νέπως
Διάδοχος Οδόακρος (Ως Βασιλιάς της Ιταλίας)
Γέννηση 461
Θάνατος μετά το 511
Πατέρας Ορέστης

Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος (λατ., Flavius Romulus Augustus, 461 – μετά το 511) αναφέρεται συχνότερα ως ο τελευταίος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρότι σύμφωνα με άλλη άποψη ο τελευταίος κανονικά ανακηρυγμένος αυτοκράτορας υπήρξε ο Ιούλιος Νέπως. Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος ήταν στην εξουσία από τις 31 Οκτωβρίου του 475 μ.Χ. μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 476. Η εκθρόνισή του από τον Οδόακρο παραδοσιακά σημειώνει το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την «πτώση της Αρχαίας Ρώμης» και την έναρξη του Μεσαίωνα στη Δυτική Ευρώπη.

Παρότι είναι ευρύτερα γνωστός με το ειρωνικό ψευδώνυμο «Ρωμύλος Αυγουστύλος», βασίλευσε επίσημα ως «Ρωμύλος Αύγουστος»[1]. Η λατινική κατάληξη -ulus είναι υποκοριστική: το «Αυγουστύλος» σημαίνει «Μικρός Αύγουστος»[2].

Λίγες ιστορικές πληροφορίες υπάρχουν για τη ζωή του Ρωμύλου. Τον ανέβασε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο πατέρας του Ορέστης, που ήταν magister militum («κύριος των στρατιωτών») του ρωμαϊκού στρατού, αφού προηγουμένως εκθρόνισε τον προηγούμενο αυτοκράτορα Ιούλιο Νέπως. Ο Ρωμύλος, λίγο περισσότερο από ένα παιδί, κυβερνούσε για λογαριασμό του πατέρα του. Μετά από δέκα μήνες στον θρόνο, ο Ρωμύλος καθαιρέθηκε από τον αρχηγό των γερμανικών φύλων Οδόακρο και στάλθηκε να ζήσει στο Castellum Lucullanum, στη Μεγαρίδα του Κόλπου της Νάπολης, το σημερινό Καστέλο ντ' Όβο. Στη συνέχεια τα ίχνη του Ρωμύλου χάνονται από την καταγεγραμμένη Ιστορία.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η παλαιότερη βιβλιογραφία (μέχρι περίπου το 1850) αναφέρεται σε αυτόν και με τα ονόματα Ρωμύλος Μομύλλος, Μομύλλος Αυγουστύλος, κ.ά., όπου το «Μομύλλος» (Momyllus) είναι παραφθορά του «Ρωμύλος». Βλ. Gibbon, Decline and Fall, 4.36.
  2. De Imperatoribus Romanis, http://www.roman-emperors.org/auggiero.htm 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bryce, James B.: The Holy Roman Empire, Schocken Books, 1961.
  • Gibbon, Edward: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, τόμος 3, επιμέλεια David Womersley, Λονδίνο, Penguin Books, 1994.
  • Heather, Peter. The fall of the Roman Empire, 2005
  • Hollister, C. Warren, Medieval Europe: A Short History. Νέα Υόρκη. McGraw Hill, 1995.
  • Murdoch, Adrian, The Last Roman: Romulus Augustulus and the Decline of the West, Stroud; Sutton, 2006.
  • Norwich, John Julius. Byzantium: A Short History. Νέα Υόρκη, Vintage, 1997
  • Sandberg, Kaj. "The So-Called Division of the Roman Empire. Notes On A Persistent Theme in Western Historiography", Arctos 42 (2008), 199-213.
  • Ralph & Geoffrey Nathan, "Romulus Augustulus (475–476 A.D.) - Two Views", De Imperatoribus Romanis

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα