Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος
Νόμισμα που απεικονίζει τον Σεβήρο
Περίοδος1 Μαΐου 305 - 307
Στέψη1 Μαΐου 305
ΠροκάτοχοςΚωνστάντιος Α΄ Χλωρός
Γαλέριος
ΔιάδοχοςΛικίνιος
Γαλέριος
ΓέννησηΙλλυρία
Θάνατος16 Σεπτεμβρίου 307
Τρεις Ταβέρνες
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος (Flavius Valerius Severus[1], ... - 16 Σεπτεμβρίου 307), γνωστός και ως Σεβήρος Β΄, ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 306 έως το 307. Μετά την αποτυχία του να πολιορκήσει τη Ρώμη, διέφυγε στη Ραβέννα. Πιστεύεται ότι σκοτώθηκε εκεί ή εκτελέστηκε κοντά στη Ρώμη.

Ο Σεβήρος ήταν στρατιώτης προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια των ιλλυρικών επαρχιών πριν ο Γαλέριος κάνει έκκληση στον Μαξιμιανό να τον διορίσει καίσαρα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 305. Υπηρέτησε ως κατώτερος συνεργάτης-αξιωματικός του Κωνστάντιου Χλωρού, τότε Αυγούστου του δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας.

Μετά τον θάνατο του Κωνστάντιου Χλωρού, ο Σεβήρος προβιβάστηκε από τον Γαλέριο και έγινε Αύγουστος, ενώ παράλληλα ο Κωνσταντίνος είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του στη Βρετανία. Όταν ο Μαξέντιος εξεγέρθηκε στη Ρώμη, ο Γαλέριος έστειλε τον Σεβήρο να καταπνίξει την εξέγερση. Ο Σεβήρος μετακινήθηκε από την πρωτεύουσά του, το Μεδιόλανο προς τη Ρώμη. Φοβούμενος την άφιξη του Σεβήρου, ο Μαξέντιος προσέφερε συμμαχία με τον πατέρα του, τον Μαξιμιανό. Ο Μαξιμιανός δέχτηκε και μόλις ο Σεβήρος και τα στρατεύματά του κατέφτασαν προ των πυλών της Ρώμης, οι άντρες του λιποτάκτησαν και πήραν το μέρος του παλιού τους αρχηγού, του Μαξιμιανού.

Ο Σεβήρος προσέφυγε στη Ραβέννα όπου βρήκε προστασία. Ο Μαξιμιανός του πρότεινε να παραδοθεί ειρηνικά για να τον αφήσει να ζήσει και να του φέρεται αξιοπρεπώς, πράγμα που ο Σεβήρος δέχτηκε την άνοιξη του 307. Παρά την υπόσχεση του, ο Μαξιμιανός τον μεταχειρίστηκε σαν αιχμάλωτο και αργότερα τον φυλάκισε στις Τρεις Ταβέρνες επί της Αππίας οδού. Όταν ο Γαλέριος ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ιταλίας για να καταπνίξει τον Μαξιμιανό και τον Μαξέντιο, ο Μαξέντιος διέταξε το θάνατο του Σεβήρου. Εκτελέστηκε -ή αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει- στις 16 Σεπτεμβρίου του 307.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στην κλασική λατινική, το όνομα του Σεβήρου θα γραφόταν ως FLAVIVS VALERIVS SEVERVS AVGVSTVS.
Προκάτοχος:
Κωνστάντιος Χλωρός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: συναυτοκράτορες: Γαλέριος 306-307
Διάδοχος:
Λικίνιος