Γέτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γέτας
Publius Septimius Geta Louvre Ma1076.jpg
Μαρμάρινο άγαλμα στο Μουσείο του Λούβρου (περ. 208 μ.Χ.)
Περίοδος εξουσίας
209 - 4 Φεβρουαρίου 211
(με τον Καρακάλλα και τον Σεπτίμιο Σεβήρο)
Φεβρουάριος - Δεκέμβριος 211
(με Καρακάλλα)
Προκάτοχος Σεπτίμιος
Διάδοχος Καρακάλλας
Γέννηση 7 Μαρτίου 189
Ρώμη
Θάνατος 19 Δεκεμβρίου 211 (22 ετών)
Πατέρας Σεπτίμιος Σεβήρος
Μητέρα Ιουλία Δόμνα

Ο Πούμπλιος Σεπτίμιος Αντονίνους Γέτα, γνωστός απλά ως Γέτας (λατ. PVBLIVS SEPTIMIVS ANTONINVS GETA, 7 Μαρτίου 18919 Δεκεμβρίου 211), ήταν Ρωμαίος συν-αυτοκράτορας με τον πατέρα του Σεπτίμιο Σεβήρο και τον μεγαλύτερο αδερφό του Καρακάλλα, από το 209 έως το θάνατό του.

Αρχικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γέτας ήταν ο μικρότερος γιος του Σεπτίμιου Σεβήρου από την δεύτερη γυναίκα του, την Ιουλία Δόμνα. Γεννήθηκε στη Ρώμη την εποχή που ο πατέρας του ήταν ακόμα τοπικός κυβερνήτης στη υπηρεσία του τότε Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κόμμοδου.

Ο Γέτας μεγάλωσε πολύ κοντά στον μεγαλύτερο αδερφό του και διάδοχο του θρόνου Λούσιο (αργότερα γνωστού ως Καρακάλλα). Ίσως γι’ αυτό, η σχέση τους ήταν δύσκολη από τα παιδικά τους χρόνια, και η μητέρα τους αναγκάζονταν συχνά να μεσολαβεί στις διαμάχες των παιδιών της. Προκειμένου να τον καθησυχάσει, ο Σεπτίμιος Σεβήρος έδωσε στον Γέτα τον τίτλο του Αυγούστου το 209, στην ηλικία των 20 ετών.

Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών έναντι των Βρετανών στις αρχές του 3ου αιώνα, η προπαγάνδα του ρωμαϊκού παλατιού παρουσίαζε την αυτοκρατορική οικογένεια ως ευτυχισμένη και σταθερά υπεύθυνη για τις τύχες του λαού. Ο Καρακάλλας ήταν δεύτερος τη τάξει πίσω από τον πατέρα του, η Ιουλία Δόμνα θεωρούνταν μια έμπιστη σύμβουλος και ο Γέτας κατείχε σημαντικές διοικητικές και γραφειοκρατικές εξουσίες. Στην πραγματικότητα, η αντιπάθεια και αντιπαλότητα μεταξύ των δυο αδερφών δεν αμβλύνθηκε ποτέ[1].

Συναυτοκράτορας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πέθανε στην πόλη Εμποράκουμ (σημερινό Γιόρκ της Αγγλίας) το 211, ο Καρακάλλας και ο Γέτας ανακηρύχτηκαν συναυτοκράτορες και επέστρεψαν στη Ρώμη. Παρ΄όλα αυτά, η μοιρασιά του θρόνου δεν ήταν επιτυχής: τα δυο αδέρφια συγκρούονταν για κάθε απόφαση που έπρεπε να λάβουν, από νομικά ζητήματα μέχρι το διορισμό διοικητικών προσώπων στην κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Η κεφαλή του νεαρού Γέτα στο μουσείο Glyptothek του Μονάχου

Ο Καρακάλλας προσπάθησε να δολοφονήσει τον Γέτα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων των Σατουρνάλιων χωρίς επιτυχία. Το Δεκέμβριο, βρίσκοντας ως πρόφαση μια συνάντηση που θα είχαν στο δωμάτιο της μητέρας τους, ο Καρακάλλας πέτυχε το θάνατο του Γέτα στα χέρια της μάνας του, από τους εκατόνταρχους.

Μετά τη εκκαθάριση του Γέτα, ο Καρακάλλας καταδίκασε τη μνήμη του ("damnatio memoriae") και διέταξε την απομάκρυνση του ονόματος του νεκρού αδερφού του από όλες τις δημόσιες επιγραφές. Ο νέος, μοναδικός ηγεμόνας βρήκε επίσης την αφορμή να ξεμπερδέψει με τους πολιτικούς του αντιπάλους μια για πάντα, καταγγέλοντάς τους ως συνωμότες του Γέτα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Δίωνα Κάσσιο[1], οι εκκαθαρίσεις του Καρακάλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στοίχισαν τη ζωή σε 20.000 άντρες και γυναίκες.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Δίων Κάσσιος, Roman History [1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προηγούμενος
Σεπτίμιος Σεβήρος
Αυτοκράτορας της Ρώμης
209-211
Επόμενος
Καρακάλλας


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Publius Septimius Geta της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).