Κατάλογος Βασιλέων της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βασιλιάς της Ελλάδας
Πρώην Μοναρχία
Royal Coat of Arms of Greece.svg
Το έμβλημα του Βασιλείου της Ελλάδας
King Constantine.jpg
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄

Πρώτος μονάρχης: Όθων Α΄
Τελευταίος μονάρχης: Κωνσταντίνος Β΄
Διαδοχή: κληρονομική
Δημιουργία: 6 Φεβρουαρίου 1832
Κατάργηση: 1 Ιουλίου 1974
Κατοικία:

Αυτή είναι μια λίστα των βασιλέων του σύγχρονου έθνους-κράτους στην Ελλάδα. Ο μόνος που κατείχε τον τίτλο του Βασιλέα της Ελλάδος ήταν ο Όθων ο Α΄. Ο διάδοχός του, Γεώργιος ο Α΄, είχε τον τίτλο Βασιλεύς των Ελλήνων, όπως και όλοι οι διάδοχοί του.

Ο Οίκος του Βίττελσμπαχ κατείχε τον ελληνικό θρόνο μεταξύ του 1832 και του 1862, όταν πέρασε πλέων στον Οίκο του Γκλύξμπουργκ.

Με την εγκαθίδρυση της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας η μοναρχία καταργήθηκε μετά από το δημοψήφισμα του 1974. Η μοναρχία είχε καταργηθεί, επίσης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-1935).

Οίκος του Βίττελσμπαχ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος του Γκλύξμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεντάδραχμο με το βασιλικό έμβλημα (1874).

Κατάλογος Βασιλέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Θάνατος Θητεία Σημειώσεις
Όθωνας Prinz Otto von Bayern Koenig von Griechenland 1833.jpg 1 Ιουνίου 1815 26 Ιουλίου 1867 27 Μαΐου 1832 - 23 Οκτωβρίου 1862
Γεώργιος Α΄ King George of Hellenes.jpg 24 Δεκεμβρίου 1845 18 Μαρτίου 1913 30 Μαρτίου 1863 - 18 Μαρτίου 1913
Κωνσταντίνος Α΄ Constantine I of Greece (1914).jpg 2 Αυγούστου 1868 11 Ιανουαρίου 1923 18 Μαρτίου 1913 - 11 Ιουνίου 1917 Α΄ περίοδος εξουσίας
Αλέξανδρος Alexander I of Greece (1920).jpg 1 Αυγούστου 1893 25 Οκτωβρίου 1920 11 Ιουνίου 1917 - 25 Οκτωβρίου 1920
Κωνσταντίνος Α΄ Constantine I of Greece (1914).jpg 2 Αυγούστου 1868 11 Ιανουαρίου 1923 19 Δεκεμβρίου 1920 - 27 Σεπτεμβρίου 1922 Β΄ περίοδος εξουσίας
Γεώργιος Β΄ Georgeiiofgreece.jpg 20 Ιουλίου 1890 1 Απριλίου 1947 27 Σεπτεμβρίου 1922 - 25 Μαρτίου 1924 3 Νοεμβρίου 1935 - 1 Απριλίου 1947
Παύλος Paul I of Greece.jpg 14 Δεκεμβρίου 1901 6 Μαρτίου 1964 1 Απριλίου 1947 - 6 Μαρτίου 1964
Κωνσταντίνος Β΄ King Constantine.jpg 2 Ιουνίου 1940 6 Μαρτίου 1964 - 1 Ιουνίου 1974

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Kings of Greece της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).