Θρασύβουλος Ζαΐμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θρασύβουλος Ζαΐμης
Tsokos - Thrasivoulos Zaimis.jpg
Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, έργο του Διονυσίου Τσόκου
Royal Coat of Arms of Greece (1863-1936).svg
Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 1869 – 9 Ιουλίου 1870
Προκάτοχος Δημήτριος Βούλγαρης
Διάδοχος Επαμεινώνδας Δεληγεώργης
Περίοδος
28 Οκτωβρίου 1871 – 25 Δεκεμβρίου 1871
Προκάτοχος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
Διάδοχος Δημήτριος Βούλγαρης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1825
Κερπινή Καλαβρύτων
Θάνατος 27 Οκτωβρίου 1880 (55 ετών)
Αθήνα
Εθνικότητα Ελληνική
Σύζυγος Ελένη Μουρούζη
Παιδιά Ασημάκης,
Αλέξανδρος
Υπογραφή Thrasyvoulos Zaimis - ypografi.JPG

Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης (1825 - 27 Οκτωβρίου 1880) ήταν Έλληνας πολιτικός, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Ζαΐμηδων, που διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας καθώς και τέσσερις φορές πρόεδρος της βουλής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων το 1825 και ήταν γιος του Ανδρέα Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού και γόνου της σπουδαίας οικογένειας των κοτζαμπάσηδων και αγωνιστών του ΄21. Σπούδασε νομικά στη Γαλλία και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική εκπροσωπώντας την επαρχεία των Καλαβρύτων. Το 1854, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή ως βουλευτή, εξελέγη πρόεδρος της βουλής. Επανεξελέγη για δεύτερη φορά το 1860. Το 1859 ανέλαβε το υπουργείο εκπαίδευσης. Συμμετείχε στα γεγονότα για την ανατροπή του Όθωνα στην Αθήνα αναλαμβάνοντας μάλιστα υπουργός εσωτερικών στην επαναστατική κυβέρνηση του 1862. Ταξίδεψε στη Δανία ως μέλος της τριμελής επιτροπής που θα προσέφερε το στέμμα στον Γεώργιο Α΄ ενώ έναν χρόνο αργότερα παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τα Επτάνησα από τους Άγγλους.


Τον Ιανουάριο του 1869 σχημάτισε κυβέρνηση, η οποία όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του επόμενου έτους ύστερα από τις εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις που δέχτηκε για τη Σφαγή του Δήλεσι. Το 1871 σχημάτισε για δεύτερη φορά νέα βραχύβια κυβέρνηση. Το 1874 εξελέγη για τρίτη φορά πρόεδρος της βουλής και επανεξελέγη και τον επόμενο χρόνο παραμένοντας μέχρι το 1877. Την ίδια χρονιά ανέλαβε το υπουργείο δικαιοσύνης στην οικουμενική κυβέρνηση Κανάρη, χαρτοφυλάκιο το οποίο διατήρησε μέχρι και το 1878.

Απεβίωσε στις 27 Οκτωβρίου 1880 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων. Την πολιτική παράδοση της οικογένειας συνέχισαν τα παιδιά του: Ασημάκης Ζαΐμης, βουλευτής, και Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρόεδρος της βουλής, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης ήταν γενικά ένας πράος και δίκαιος άνθρωπος καθώς και υπέρμετρα αγγλόφιλος.