Φύλακες του Γαλαξία 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Guardians of the Galaxy Vol. 2)
Φύλακες του Γαλαξία 2
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Γκαν
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΤζέιμς Γκαν
Βασισμένο σεΦύλακες του Γαλαξία των Νταν Άμπνετ και Άντι Λάνινγκ
ΠρωταγωνιστέςΚρις Πρατ
Ζόε Σαλντάνα
Ντέιβ Μπατίστα
Μάικλ Ρούκερ
Κάρεν Γκίλαν
Πομ Κλεμεντίφ
Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι
Κρις Σάλιβαν
Σον Γκαν
Σιλβέστερ Σταλόνε
Κερτ Ράσελ
Ηθοποιοί φωνήςΒιν Ντίζελ
Μπράντλεϊ Κούπερ
ΜουσικήΤάιλερ Μπέιτς
ΦωτογραφίαΧένρι Μπράχαμ
ΜοντάζΦρεντ Ράσκιν
Γκρεγκ Γουντ
ΕνδυματολόγοςΤζουντιάνα Μακόβσκι[1]
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή10 Απριλίου 2017 (Τόκυο)
Κυκλοφορία5 Μαΐου 2017 (ΗΠΑ)
Διάρκεια136 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200 εκατομμύρια[3]
Ακαθάριστα έσοδα$863.8 εκατομμύρια[3]
ΠροηγείταιΦύλακες του Γαλαξία (Guardians franchise)
Doctor Strange (MCU franchise)
ΈπεταιΦύλακες του Γαλαξία 3 (Guardians franchise)
Spider-Man: Η Επιστροφή Στον Τόπο Του (MCU franchise)

Οι Φύλακες του Γαλαξία 2 (πρωτότυπος τίτλος: Guardians of the Galaxy Vol. 2) είναι αμερικανική ταινία με υπερήρωες παραγωγής 2017, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη ομάδα υπερηρώων των Marvel Comics. Η παραγωγή έγινε από τα Marvel Studios και η διανομή από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας Φύλακες του Γαλαξία (2014) και τη 15η συνολικά ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος του Marvel (MCU). Τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας ανέλαβε ο Τζέιμς Γκαν και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Κρις Πρατ, Ζόε Σαλντάνα, Ντέιβ Μπατίστα, Βιν Ντίζελ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Μάικλ Ρούκερ, Κάρεν Γκίλαν, Πομ Κλεμεντίφ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Κρις Σάλιβαν, Σον Γκαν, Σιλβέστερ Σταλόνε και Κερτ Ράσελ. Στην ταινία, οι Φύλακες ταξιδεύουν κατά μήκος του σύμπαντος, καθώς βοηθούν τον Πίτερ Κουίλ να μάθει περισσότερα τη μυστηριώδη καταγωγή του.

Η επίσημη ανακοίνωση για την ταινία έγινε το 2014 στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο, πριν την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας, μαζί με την ανακοίνωση της επιστροφής του Γκαν σε σκηνοθεσία και σενάριο. Ωστόσο, ο τίτλος της συνέχειας αποκαλύφθηκε έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2015. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016 στα Pinewood Atlanta Studios στην Τζόρτζια και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2016. Ο Γκαν επέλεξε να τοποθετήσει χρονικά την ταινία αμέσως μετά τα γεγονότα της πρώτης, προκειμένου να εξερευνήσει τους νέους ρόλους των χαρακτήρων ως Φύλακες, αλλά και για να ακολουθήσει την ιστορία σχετικά με τον πατέρα του Κουίλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προηγούμενη ταινία. Τον Ιούλιο του 2016, επιβεβαιώθηκε πως ο Ράσελ θα υποδυόταν τον Ίγκο, πατέρα του Κουίλ, ιστορία που ξεφεύγει από την ιστορία του Κουίλ σχετικά με τον πατέρα του στα κόμικ.

Η ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2 έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Τόκιο, στις 10 Απριλίου 2017, ενώ στις 5 Μαΐου του ίδιου έτους κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών, ως μέρος της τρίτης φάσης του MCU. Στην Ελλάδα, η ταινία κυκλοφόρησε στις 4 Μαΐου 2017.[4] Η ταινία σημείωσε εισπρακτική επιτυχία με έσοδα πάνω από $863 εκατομμύρια παγκοσμίως, καθιστώντας την την όγδοη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία του έτους, ενώ ξεπέρασε σε έσοδα την προκάτοχό της. Έλαβε θετικές κριτικές κυρίως για τα οπτικά εφέ, τη σκηνοθεσία, το soundtrack, το χιούμορ και τις ερμηνείες της, αν και κάποιοι κριτικοί τη θεώρησαν κατώτερη συγκριτικά με την πρώτη ταινία. Επίσης, έλαβε αρκετές υποψηφιότητες για βραβεία κερδίζοντας κάποια από αυτά, ενώ έλαβε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία των Καλύτερων Οπτικών Εφέ. Μία συνέχεια με τίτλο Φύλακες του Γαλαξία 3, κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου 2023, έπειτα από ένα ειδικό εορταστικό επεισόδιο με τίτλο Οι Φύλακες του Γαλαξία Εορταστικό Αφιέρωμα, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 στην πλατφόρμα του Disney+.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αΐσα, αρχηγός της φυλής των Σόβερεϊν, αναθέτει στους Φύλακες του Γαλαξία να προστατεύσουν τις πολύτιμες μπαταρίες που διαθέτουν από τον Άμπιλισκ, με αντάλλαγμα την αποξενωμένη αδελφή της Γκαμόρα, Νέμπιουλα, την οποία συνέλαβαν όταν προσπάθησε να κλέψει τις μπαταρίες. Όταν, φεύγοντας, ο Ρόκετ κλέβει τις μπαταρίες, οι Σόβερεϊν επιτίθενται στο διαστημόπλοιο των Φυλάκων. Μία μυστηριώδης φιγούρα τους βοηθάει και στη συνέχεια προσγειώνονται ανώμαλα σε έναν πλανήτη. Εκεί, η φιγούρα εμφανίζεται και τους αποκαλύπτει πως είναι ο πατέρας του Κουίλ, ο Ίγκο, προσκαλώντας τους στον πλανήτη του. Ωστόσο, ο Ρόκετ και ο Γκρουτ μένουν πίσω για να επισκευάσουν το διαστημόπλοιο και να φυλάνε τη Νέμπιουλα.

Στο μεταξύ, η Αΐσα προσλαμβάνει τον Γιόντου, ο οποίος έχει εξοριστεί από την κοινότητα των Ολέθριων για εμπόριο παιδιών, για να εντοπίσει τους Φύλακες. Συλλαμβάνουν τον Ρόκετ αλλά, όταν ο Γιόντου διστάζει να βρει και να παραδώσει τον Κουίλ τον οποίο μεγάλωσε, ο βοηθός του, Κράγκλιν, αμφισβητεί την αντικειμενικότητα του και ο υπολοχαγός Τέιζερφεϊς ξεκινάει ανταρσία με τη βοήθεια της Νέμπιουλα. Ο Τέιζερφεϊς φυλακίζει τον Ρόκετ και τον Γιόντου, ενώ εκτελεί τους πιστούς ακόλουθους του δεύτερου. Η Νέμπιουλα φεύγει για να βρει και να σκοτώσει την Γκαμόρα, την οποία κατηγορεί για τα βασανιστήρια που πέρασε στα χέρια του θετού τους πατέρα, Θάνος. Ρόκετ και Γιούντου έρχονται κοντά, ενώ ο Γκρουτ, με τη βοήθεια του Κράγκλιν, τους απελευθερώνουν. Ο Γιόντου, χρησιμοποιώντας το όπλο-βέλος του, σκοτώνει όσους έκαναν ανταρσία και καταστρέφει το διαστημόπλοιο, αλλά ο Τέιζερφεϊς, πριν πεθάνει, ειδοποιεί τους Σόβερεϊν για την τοποθεσία του Γιόντου.

Ο Ίγκο, ένας Ουράνιος ο οποίος δημιούργησε ο ίδιος τον πλανήτη του, εξηγεί ότι δημιούργησε ένα ανθρώπινο σώμα για να ταξιδέψει στο σύμπαν αναζητώντας τον σκοπό του, μέχρι που ερωτεύτηκε την μητέρα του Κουίλ, Μέρεντιθ. Μετά τον θάνατό της, ο Ίγκο προσέλαβε τον Γιόντου για να πάρει τον μικρό Κουίλ και να του τον παραδώσει. Ωστόσο, ο Γιόντου δεν παρέδωσε τον Κουίλ και από τότε ο Ίγκο τον αναζητά. Η Νέμπιουλα φτάνει στον πλανήτη και προσπαθεί να σκοτώσει την Γκαμόρα, αλλά οι δυο τους δημιουργούν μία άβολη συμμαχία όταν ανακαλύπτουν έναν λάκκο γεμάτο σκελετούς. Στο μεταξύ, ο Ίγκο μαθαίνει στον Κουίλ να χειρίζεται τη δύναμη των Ουρανίων και του αποκαλύπτει πως στα ταξίδια του φύτευε σπόρους σε διάφορους κόσμους, οι οποίοι θα μπορούσαν με τη δύναμη δύο Ουράνιων να γαιοπλαστούν σε νέες επεκτάσεις του εαυτού του. Για αυτόν τον σκοπό γονιμοποίησε αμέτρητες γυναίκες και προσέλαβε τον Γιόντου να συλλέγει τα παιδιά και να του τα παραδίδει, τα οποία ωστόσο σκότωνε όταν δεν είχαν τα γονίδια των Ουράνιων. Όταν ο Ίγκο αποκαλύπτει πως εκείνος σκότωσε τη Μέρεντιθ, ο Κουίλ του επιτίθεται. Ο Ίγκο, αφού ο Κουίλ δε συνεργάζεται, απορροφεί την ενέργειά του ώστε να ενεργοποιήσει τους σπόρους, οι οποίοι αρχίζουν να «καταβροχθίζουν» τους κόσμους στους οποίους είναι φυτεμένοι.

Η Μάντις, η αφελής υπηρέτρια του Ίγκο με δυνάμεις ενσυναίσθησης, αποκαλύπτει το σχέδιο του Ίγκο στον Ντραξ. Η Γκαμόρα και η Νέμπιουλα ενημερώνονται επίσης, ενώ οι Ρόκετ, Γιόντου, Γκρουτ και Κράγκλιν καταφτάνουν. Οι Φύλακες ταξιδεύουν στον πυρήνα του πλανήτη όπου βρίσκεται ο εγκέφαλος του Ίγκο, ενώ ο Γιόντου αποκαλύπτει στον Κουίλ πως τον κράτησε για να του σώσει τη ζωή. Καθώς οι Σόβερεϊν εντόπισαν τους Φύλακες και τους επιτίθενται, ο Ρόκετ φτιάχνει μία βόμβα χρησιμοποιώντας τις μπαταρίες, την οποία ο Γκρουτ φυτεύει στον πυρήνα του πλανήτη. Ο Κουίλ πολεμάει τον Ίγκο καθώς οι υπόλοιποι Φύλακες και η Μάντις επιβιβάζονται στο διαστημόπλοιο για να φύγουν. Η βόμβα εκρήγνυται σκοτώνοντας τον Ίγκο, ενώ ο Γιόντου θυσιάζεται για να σώσει τον Κουίλ. Έχοντας συμφιλιωθεί με την Γκαμόρα, η Νέμπιουλα επιλέγει να φύγει για να αντιμετωπίσει και να σκοτώσει τον Θάνος μόνη της. Οι Φύλακες οργανώνουν την κηδεία του Γιόντου, στην οποία παρευρίσκονται δεκάδες διαστημόπλοια Ολέθριων αναγνωρίζοντας τη θυσία του και τον ίδιο ξανά ως μέλος των Ολέθριων. Κατά τη διάρκεια της κηδείας, η Γκαμόρα αποδέχεται τα αισθήματά της για τον Κουίλ και γίνονται ζευγάρι.

Σε μία σειρά από σκηνές μετά τους τίτλους τέλους, ο Κράγκλιν παίρνει το όπλο-βέλος του Γιόντου, ο αρχηγός των Ολέθριων επανενώνεται με τους πρώην συνεργάτες του, η Αΐσα δημιουργεί ένα νέο τεχνητό ον, τον Άνταμ, με το οποίο σχεδιάζει να καταστρέψει τους Φύλακες,[α] ο Γκρουτ είναι έφηβος[β] και μία ομάδα Παρατηρητών εγκαταλείπει τον πληροφοριοδότη της καθώς τους διηγείται τις εμπειρίες του.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από αριστερά προς δεξιά: Οι ηθοποιοί Ρούκερ, Πρατ, Σαλντάνα, Γκίλαν, Κλεμεντιέφ, Μπατίστα, Ντεμπίκι και Ράσελ κατά την προώθηση της ταινίας στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2016.
  • Κρις Πρατ ως Πίτερ Κουίλ/Star-Lord:
    Ο μισός-άνθρωπος, μισός-Ουράνιος αρχηγός των Φυλάκων του Γαλαξία, ο οποίος απήχθη ως παιδί από τη Γη και μεγάλωσε μαζί με μία ομάδα εξωγήινων κλεφτών και λαθρεμπόρων, ονόματι Ολέθριοι.[9][10] Ο Πρατ, ο οποίος επιστρέφει για τον ρόλο του έχοντας υπογράψει συμβόλαιο με τη Marvel για εμφανίσεις σε αρκετές ταινίες,[11] είπε πως ο Κουίλ είναι πλέον διάσημος «σε όλο τον γαλαξία αφού έχει σώσει αρκετούς ανθρώπους... Νιώθει πως είναι μέλος αυτής της ομάδας, αρχηγός αυτής της ομάδας. Είναι λίγο πιο υπεύθυνος τώρα και προσπαθεί να μην μπλέκει σε μπελάδες, αλλά δεν το πετυχαίνει απαραίτητα πάντα αυτό».[12] Ο Πρατ δήλωσε πως δουλεύοντας στην ταινία, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και με την απώλεια του δικού του πατέρα.[13] Όπως και στην πρώτη ταινία, τον νεαρό Κουίλ υποδύεται ο Γουάιατ Όλεφ.[14]
  • Ζόε Σαλντάνα ως Γκαμόρα:
    Μέλος των Φυλάκων με καταγωγή από μία φυλή εξωγήινων, η οποία έμεινε ορφανή και αναζητά λύτρωση για εγκλήματα του παρελθόντος. Εκπαιδεύτηκε από τον Θάνος, τον θετό της πατέρα, για να γίνει η προσωπική του επαγγελματίας δολοφόνος.[10] Η Σαλντάνα περιέγραψε τον ρόλο της Γκαμόρα ως «τη φωνή της λογικής» μέσα στην ομάδα, λέγοντας: «Περιβάλλεται από όλους αυτούς τους τύπους οι οποίοι την περισσότερη ώρα φέρονται τόσο ηλίθια».[15] Πρόσθεσε πως η Γκαμόρα είναι σαν να είναι η «Μητέρα» της ομάδας λέγοντας πως είναι «απλά σχολαστική, λεπτομερής και επαγγελματίας ως άτομο».[16] Όσον αφορά τη σχέση της με τη Νέμπιουλα, η Σαλντάνα την περιέγραψε ως «άστατη» και πρόσθεσε: «ξεκινάμε με αρκετή τρέλα αλλά, δεδομένων των συνθηκών που σταματήσαμε στην προηγούμενη ταινία, αυτή η τρέλα είναι κατάλληλη για την περίστασή μας».[17]
  • Ντέιβ Μπατίστα Ντραξ ο Καταστροφέας:
    Μέλος των Φυλάκων και ικανότατος πολεμιστής.[10] Ο Μπατίστα, πριν διαβάσει το οτιδήποτε για την ταινία, περίμενε την τελική εκδοχή του σεναρίου, καθώς δεν ήθελε να «χάσει τη μαγεία» της ταινίας, κάτι το οποίο ένιωσε πως συνέβη στην πρώτη ταινία όταν διάβασε τα πρώτα προσχέδια του σεναρίου.[18] Ανέφερε επίσης: «Αρχικά, δεν τρελαινόμουν με τον ρόλο μου [στη δεύτερη ταινία]. Οι σεναριογράφοι ακολούθησαν μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που πίστευα πως θα πήγαιναν με τον Ντραξ», σημειώνοντας πως δεν «πίστευ[ε] πως ο Ντραξ αποτελούσε σημαντικό μέρος της ταινίας». Αυτό άλλαξε για τον Μπατίστα μετά το πρώτο διάβασμα του σεναρίου με το υπόλοιπο καστ.[19] Ο Μπατίστα αποκάλεσε τον Ντραξ «περισσότερο αστείο» σε σχέση με την πρώτη ταινία[20] και ως κάποιον που έχει «μία αίσθηση αθωότητας και εσωτερικής συντριβής»,[15] παρά το γεγονός πως «η πρώτη εντύπωση των περισσοτέρων για εκείνον είναι πως είναι απλά ένας τεράστιος, μυώδης και βάναυσος τύπος».[20] Για την εφαρμογή του μακιγιάζ χρειάζονταν μόνο 90 λεπτά, πολύ λιγότερο σε σχέση με τις τέσσερις ώρες που χρειάζονταν στην πρώτη ταινία. Για την αφαίρεσή του, ο Μπατίστα έπρεπε να καθίσει σε σάουνα στο τέλος της μέρας, καθώς όπως αποδείχτηκε η αφαίρεσή του με τον παραδοσιακό τρόπο ήταν υπερβολικά «αποξεστική».[16]
  • Βιν Ντίζελ ως Μωρό Γκρουτ:
    Μέλος των Φυλάκων, που μοιάζει με ανθρωπόμορφο δέντρο, και συνεργός του Ρόκετ.[21] Ο χαρακτήρας άρχισε να μεγαλώνει από ένα δενδρύλλιο που είχε φυτέψει ο Ρόκετ από τα απομεινάρια του Γκρουτ στο τέλος της πρώτης ταινίας, και πρόθεση του Τζέιμς Γκαν ήταν ο χαρακτήρας να έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τη συνέχεια. Τελικά, ο Γκαν αποφάσισε να τον κρατήσει ως «Μωρό Γκρουτ» και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που η ταινία λαμβάνει χώρα μόλις λίγους μήνες μετά τα γεγονότα της πρώτης.[22] Ο Γκαν αναφέρθηκε στο Μωρό Γκρουτ ως τον γιο του Γκρουτ από την πρώτη ταινία,[23] με τον Ντίζελ να εξηγεί πως «πρόκειται να δούμε αυτό το χαζό, αξιολάτρευτο μωρό Γκρουτ [απλά] να μαθαίνει όσο μεγαλώνει».[24] Ο ειδικός προπ αντικειμένων, Ράσελ Μπόμπιτ, δημιούργησε για τα γυρίσματα ένα μοντέλο κλίμακας 1:1 των 25 εκατοστών μήκους του Μωρού Γκρουτ, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως αναφορά για τον φωτισμό αλλά και ως μέσο για να μπορούν οι άλλοι ηθοποιοί να αλληλεπιδρούν με τον χαρακτήρα.[25] Καθώς ο Γκρουτ επικοινωνεί χρησιμοποιώντας μόνο τη φράση «Είμαι ο Γκρουτ» σε διαφορετικούς τόνους, ο Γκαν δημιούργησε μία «Γκρουτ εκδοχή» του σεναρίου για εκείνον και τον Ντίζελ, η οποία περιείχε όλες τις ατάκες του Γκρουτ στα αγγλικά.[26] Ο Ντίζελ χρησιμοποίησε μία πιο λεπτή εκδοχή της φωνής του για το Μωρό Γκρουτ, η οποία ωστόσο υπέστη επεξεργασία και έγινε ακόμα πιο λεπτή, ανεβαίνοντας κατά εφτά με εννέα ημιτόνια, αναλόγως της λήψης. Επίσης, ηχογράφησε τις ατάκες του σε αργό ρυθμό για αποφυγή χρονικών θεμάτων κατά την επεξεργασία.[27] Επιπρόσθετα, ο Ντίζελ ηχογράφησε τη φωνή του Γκρουτ σε δεκαέξι ξένες γλώσσες για χώρες όπου η ταινία κυκλοφόρησε μεταγλωττισμένη (από έξι στην πρώτη ταινία),[28] ενώ ο Σον Γκαν υποδύθηκε τον έφηβο Γκρουτ παρέχοντας αναφορά για την ομάδα των ειδικών εφέ κατά την σκηνή μετά τους τίτλους τέλους.[29]
  • Μπράντλεϊ Κούπερ ως Ρόκετ:
    Μέλος των Φυλάκων, ο οποίος είναι ένα γενετικά τροποποιημένο μηχανικά ρακούν, κυνηγός επικηρυγμένων, φιλοχρήματος και ειδήμων στα όπλα και τις τακτικές μάχης.[10] Ο Σον Γκαν για ακόμα μία φορά πήρε τη θέση του χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων,[30] ενώ ως αναφορά για την ομάδα των ειδικών εφέ χρησιμοποιήθηκε και η ερμηνεία του Κούπερ.[29] Ο Σον Γκαν είπε πως «ο Ρόκετ έχει κάπως την ίδια ανασφάλεια [που είχε και στην πρώτη ταινία] για το αν ανήκει ή όχι σε αυτή την οικογένεια»,[31] με τον Τζέιμς Γκαν να προσθέτει: «αυτό έχει πραγματικά να κάνει με τον Ρόκετ και την αποδοχή από τον ίδιο πως ανήκει σε αυτή την ομάδα, κάτι το οποίο έμοιαζε με καλή ιδέα» όταν έγιναν όλοι μαζί ήρωες στο τέλος της πρώτης ταινίας, αλλά τώρα «απλά δεν νιώθει πολύ άνετα με αυτή την ιδέα». Ο Φάιγκι δήλωσε πως η σχέση μεταξύ του Ρόκετ και του Γκρουτ έχει αλλάξει, λέγοντας: «Ο Γκρουτ ήταν ο προστάτης του Ρόκετ στην πρώτη ταινία, [και τώρα] ο Ρόκετ είναι ο προστάτης του Γκρουτ».[16]
  • Μάικλ Ρούκερ ως Γιόντου Ουντόντα:
    Ένας ληστής με μπλε δέρμα, ο οποίος είναι ο αρχηγός των Ολέθριων και η πατρική φιγούρα του Κουίλ,[32] καθώς και μετέπειτα μέλος των Φυλάκων. Αποτελεί επίσης πρώην εκπρόσωπο της Αγέσα.[33] Στην ταινία, ο Γιόντου έχει μεγαλύτερο πτερύγιο στο κεφάλι του, για να μοιάζει περισσότερο στον αντίστοιχο χαρακτήρα από τα κόμικ,[34] ενώ ο Ρούκερ συνεργάστηκε με το τμήμα προσθετικών, ώστε να προσθέσουν διάκενα στα προσθετικά του δόντια «όπως έχουν τα αληθινά δόντια», κάτι που τον βοηθούσε με το σφύριγμα που κάνει ο χαρακτήρας.[35] Ο Ρούκερ εξήγησε πως, για τη συνέχεια, ο Γκαν «ήθελε το κοινό να ζήσει σε περισσότερο βάθος την εμπειρία του τι σκεφτόταν ο Γιόντου και το πώς ένιωθε—να δει έναν πιο σοβαρό Γιόντου». Ο Ρούκερ σημείωσε επίσης την περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε Γιόντου και Κουίλ, όπου «δεν συμφωνούν σε διάφορα θέματα...συνεχώς εκνευρίζουν ο ένας τον άλλο [αλλά] ο Γιόντου νοιάζεται πραγματικά για αυτό το παιδί».[36] Ο Γκαν ήταν απρόθυμος στην ιδέα να σκοτώσει τον Γιόντου στην ταινία, αλλά τελικά θεώρησε πως «αυτή είναι μία ιστορία που αφορά την αγάπη που έχει ένας πατέρας για τον γιο του, την απόλυτη αγάπη, τόση πολλή αγάπη που φτάνει στο σημείο να δώσει τη ζωή του για εκείνον, και αυτός είναι ο Γιόντου. Είναι ο πατέρας του Πίτερ Κουίλ κατά 100%» παρά το γεγονός πως ο Ίγκο ήταν ο βιολογικός του πατέρας.[37] Πριν την κυκλοφορία της ταινίας, ο Ρούκερ πέρασε κάποιο χρόνο στο σημείο όπου γίνονταν τα γυρίσματα της ταινίας Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018), με σκοπό να αποκόψει τις φήμες που ήθελαν τον χαρακτήρα του να μην εμφανίζεται σε εκείνη την ταινία επειδή θα είχε πεθάνει σε αυτήν.[38]
  • Κάρεν Γκίλαν ως Νέμπιουλα:
    Θετή κόρη του Θάνος, η οποία μεγάλωσε μαζί με τη Γκαμόρα ως αδελφές, και απρόθυμο μέλος των Φυλάκων.[17] Η Γκίλαν δήλωσε πως η ταινία θα εξερευνούσε περαιτέρω την αδελφική σχέση μεταξύ της Νέμπιουλα και της Γκαμόρα,[39] συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας από το παρελθόν τους «και το τι συνέβη σε αυτά τα δύο κορίτσια μεγαλώνοντας και το πόσο πραγματικά άσχημα ήταν για εκείνες και το πώς όλο αυτό διέλυσε τη σχέση τους».[16] Πρόσθεσε: «Θα αρχίσουμε [επίσης] να βλέπουμε το πόσο πολύ πόνο έχει προκαλέσει στην πραγματικότητα [ο Θάνος στη Νέμπιουλα] ... αρχίζουμε πραγματικά να βλέπουμε τη συναισθηματική ρωγμή στον χαρακτήρα της».[40] Παρά το ότι στην πρώτη ταινία η Γκίλαν ξύρισε ολόκληρο το κεφάλι της για τον ρόλο, σε αυτή την ταινία χρειάστηκε να ξυρίσει μόνο το μισό, αφήνοντας τα μαλλιά της στο πάνω μισό.[40] Για την εφαρμογή του μακιγιάζ χρειάζονταν δυόμιση ώρες, σε αντίθεση με τις πέντε ώρες που χρειάζονταν στην πρώτη ταινία.[25]
  • Πομ Κλεμεντίφ ως Μάντις:
    Μέλος των Φυλάκων με δυνάμεις ενσυναίσθησης, η οποία ζει με τον Ίγκο.[16][41] Ο εκτελεστικός παραγωγός, Τζόναθαν Σβαρτζ, είπε πως ο χαρακτήρας «δεν είχε βιώσει ποτέ πραγματικά κοινωνική αλληλεπίδραση» και μαθαίνει σχετικά με την «πολυπλοκότητα της κοινωνίας» από τους άλλους Φύλακες.[42] Η Κλεμεντίφ πρόσθεσε: «ήταν πραγματικά μόνη της, έτσι το να γνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους ήταν κάτι εντελώς καινούριο για εκείνη και ανακαλύπτει νέα πράγματα», και συνέκρινε όλη αυτή τη διαδικασία με ένα παιδί το οποίο κάνει αμήχανα λάθη σε κοινωνικές καταστάσεις. Η Μάντις και ο Ντραξ έχουν μία «ενδιαφέρουσα» σχέση στην ταινία, εξαιτίας του γεγονότος πως και οι δύο είναι «εντελώς αλλόκοτα πλάσματα».[16] Ο Στιβ Ένγκλχαρτ, ο συν-δημιουργός της Μάντις, απογοητεύτηκε με την απεικόνιση του χαρακτήρα στην ταινία λέγοντας: «Αυτός ο χαρακτήρας δεν έχει καμία σχέση με τη Μάντις ... πραγματικά δεν ξέρω γιατί κάποιος θα έπαιρνε έναν χαρακτήρα τόσο ξεχωριστό όσο η Μάντις και να τον έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά να εξακολουθεί να τον ονομάζει Μάντις».[43]
  • Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως Αΐσα:
    Η χρυσή αρχι-ιέρεια και αρχηγός των Σόβερεϊν,[44][45][46] μίας γενετικά τροποποιημένης φυλής οι οποίοι είναι «χρυσοί και τέλειοι και θέλουν να είναι σωματικά και πνευματικά άψογοι». Ο Γκαν ήταν «πολύ συγκεκριμένος» όταν έγραφε τον χαρακτήρα και, όταν η υπεύθυνη για το κάστινγκ, Σάρα Φιν, πρότεινε την Ντεμπίκι, ο Γκαν «ήξερε αμέσως πως ήταν η ιδανική για τον ρόλο». Ο Γκαν τόνισε την ομορφιά της ηθοποιού και το ύψος της (1,91 μ.). Στα γυρίσματα, η Ντεμπίκι φορούσε παπούτσια με πλατφόρμα, αυξάνοντας το ύψος της κατά 10 εκατοστά, φτάνοντας στα 2,01 μ..[36]
  • Κρις Σάλιβαν ως Τέιζερφεϊς:
    Ο αρχηγός μίας ομάδας ανταρτών μέσα στους Ολέθριους.[44][46] Ο Γκαν, όταν ανέλαβε την ταινία Οι Φύλακες του Γαλαξία, ανάρτησε στα κοινωνικά του δίκτυα μία φωτογραφία του χαρακτήρα από τα κόμικ, αποκαλώντας τον «τον πιο ηλίθιο χαρακτήρα όλων των εποχών» και ανέφερε πως δεν θα τον συμπεριελάμβανε ποτέ σε μία ταινία. Όταν τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον χαρακτήρα στη δεύτερη ταινία, θεώρησε πως ο χαρακτήρας είχε δώσει ο ίδιος στον εαυτό του το όνομα Τέιζερφεϊς και είναι «πραγματικά χαζός».[47] Ο Σάλιβαν χρειαζόταν για την εφαρμογή του μακιγιάζ περίπου δυόμιση με τρεισήμισι ώρες κάθε φορά.[48]
  • Σον Γκαν ως Κράγκλιν Ομπφόντερι:
    Ο υπαρχηγός των Ολέθριων, κάτω από τον Γιόντου.[49] Ο Κράγκλιν έχει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την ταινία σε σχέση με την πρώτη, με τον Σον Γκαν να εξηγεί: «Στην πρώτη ταινία απλά βρισκόταν στο πλευρό του Γιόντου κι έλεγε συνεχώς «ναι», αλλά σε αυτή την ταινία τα πράγματα παίρνουν μία διαφορετική τροπή καθώς ο Κράγκλιν περνάει μία κρίση συνείδησης και πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να παραμείνει στο πλευρό του Γιόντου ή να ενώσει τις δυνάμεις του με τους αποστάτες».[36][50]
  • Σιλβέστερ Σταλόνε ως Στακάρ Ογκόρντ:
    Υψηλόβαθμο στέλεχος των Ολέθριων, ο οποίος βρίσεται σε αντιπαράθεση με τον Γιόντου.[51] Ο Σταλόνε παρομοίασε τη σχέση του χαρακτήρα του με τον Γιόντου με μία σχέση πατέρα-γιου και αποκάλεσε τη διαμάχη που έχουν στην ταινία «αρκετά έντονη».[36] Όσον αφορά την αποδοχή του Γιόντου ως Ολέθριο από τον Στακάρ στο τέλος της ταινίας, ο Γκαν ζήτησε από τον Σταλόνε να χρησιμοποιήσει την ατάκα «Αυτό αρκεί, γουρούνι» από την ταινία Μπέιμπ, το ζωηρό γουρουνάκι (1995).[52] Ο Γκαν περιέγραψε τον Στακάρ ως «πολύ σημαντικό για το Σύμπαν της Marvel»[53] και είπε πως «είναι στα πλάνα μας να δούμε περισσότερο Σταλόνε» σε μελλοντικές ταινίες του MCU, παρά το ότι δεν ήταν σίγουρος τότε αν αυτό θα συμπεριελάμβανε την τρίτη ταινία των Φυλάκων.[54]
  • Κερτ Ράσελ ως Ίγκο:
    Αρχαίος Ουράνιος και βιολογικός πατέρας του Κουίλ.[34][44] Ο Πρατ ήταν ο πρώτος που πρότεινε στον Γκαν να σκεφτεί για τον ρόλο τον Ράσελ. Ο Ράσελ ενσαρκώνει ένα άβαταρ του Ίγκο, ο οποίος φαίνεται πιο παραδοσιακά στα κόμικ στη μορφή του «Ζωντανού Πλανήτη».[55] Ο Ράσελ εκτίμησε το γιατί ήθελαν εκείνον για τον ρόλο, αφού είδε τον χαρακτήρα του Πρατ στην πρώτη ταινία και θεώρησε πως «αυτός είναι ο τύπος μου. Αναγνωρίζω από που προέρχεται όλη αυτή η χαζομάρα» και πρόσθεσε: «Φέρνω τα σωστά πράγματα [από προηγούμενους ρόλους]...Συνέδεσα τις κουκίδες από πράγματα που έκανα στο παρελθόν».[56] Ο Ίγκο αντικατέστησε τον χαρακτήρα του Τζ'σον, τον πατέρα του Κουίλ στα κόμικ,[57] ενώ η 20th Century Fox ήρθε σε συμφωνία με τα Marvel Studios για επιστροφή των κινηματογραφικών δικαιωμάτων του χαρακτήρα, ώστε να μπορεί να εμφανιστεί στην ταινία, με αντάλλαγμα να τους επιτραπεί να αλλάξουν τις ικανότητες του χαρακτήρα Negasonic Teenage Warhead, τον οποίο η Fox ήθελε να χρησιμοποιήσει στην ταινία Deadpool (2016).[58] Ο Γκαν πίστευε πως η Marvel είχε τα δικαιώματα του χαρακτήρα και δήλωσε πως, αν δεν γινόταν η συμφωνία με την Fox, δεν υπήρχε «εναλλακτικό σχέδιο και θα ήταν σχεδόν αδύνατο απλά να αντικαταστήσουν τον χαρακτήρα», δεδομένης της δουλειάς που είχε γίνει γύρω από τον συγκεκριμένο χαρακτήρα.[59] Για την πρώτη σκηνή της ταινίας, η οποία λαμβάνει χώρα στο Μιζούρι το 1980, ο Άαρον Σβαρτζ λειτούργησε ως αναφορά για το πρόσωπο του νεαρού Ίγκο.[60][61]

Επιπρόσθετα, από την πρώτη ταινία επέστρεψαν για να επαναλάβουν τους ρόλους τους οι Λόρα Χάντοκ ως Μέρεντιθ Κουίλ, Γκρεγκ Χένρυ ως ο πατέρας της, Σεθ Γκριν ως η φωνή του Χάουαρντ η Πάπια και ο σκύλος ηθοποιός Φρεντ ως ο Κόσμο ο Σκύλος.[61][62][63] Μέλη που ανήκαν στην ομάδα Ολέθριων του Γιόντου και εμφανίζονται στην ταινία αποτελούν οι Έβαν Τζόουνς ως Ρετς, Τζίμι Ούριν ως Χαλφ-Νατ, Στίβεν Μπλάκιερτ ως Μπραλ,[46] Στιβ Έιτζι ως Γκεφ,[46][64] Μάικ Εσκαμίλα ως Σκρότε,[65] Τζο Φρία ως Όμπλο, Τέρενς Ρόουζμορ ως Νάρμπλικ[46] και Τόμι Φλάναγκαν ως Τούλικ,[46][66][67] ενώ ο ντράμερ του συγκροτήματος Charred Walls of the Damned, Ρίτσαρντ Κρίστι, κάνει μία σύντομη εμφάνιση.[68] Άλλα μέλη από την παλιά ομάδα των Στακάρ και Γιόντου συμπεριλαμβάνουν τους Μάικλ Ρόσενμπαμ ως Μαρτίνεξ, Βινγκ Ρέιμς ως Τσάρλι-27 και Μισέλ Γιο ως Αλέτα Ογκόρντ.[54][63] Στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ψηφιακοί χαρακτήρες Κρούγκαρ και Μέινφρεϊμ, με τη Μάιλι Σάιρους να χαρίζει της φωνή της στον δεύτερο, χωρίς ωστόσο το όνομά της να εμφανίζεται στους τίτλους της ταινίας.[54][69] Ο Ρόσενμπαμ είχε επίσης περάσει από ακρόαση για τον ρόλο του Πίτερ Κουίλ κατά το κάστινγκ της πρώτης ταινίας.[70] Ο λόγος που ο Γκαν προσέλαβε την Γιο ήταν η αγάπη του για τις ταινίες του Χονγκ Κονγκ της δεκαετίας του 1990,[71] ενώ τη Σάιρους την παρακολουθούσε ως κριτή στην εκπομπή ταλέντων The Voice και θαύμαζε «τον τόνο της φωνής της».[69] Ο Γκαν πρόσθεσε πως η ομάδα αυτή θα επέστρεφε σε μελλοντικές ταινίες του MCU, δίπλα στον Στακάρ, τον χαρακτήρα του Σταλόνε.[54]

Ο Σταν Λι εμφανίζεται σε μία σκηνή μετά τους τίτλους τέλους ως ο πληροφοριοδότης των Παρατηρητών, συζητώντας μαζί τους προηγούμενες περιπέτειές του οι οποίες συμπεριλαμβάνουν σύντομες εμφανίσεις του σε άλλες ταινίες του MCU. Συγκεκριμένα, αναφέρει την περίοδο που δούλευε ως διανομέας στην εταιρία FedEx, κάτι το οποίο τον συνδέει με τη σύντομη εμφάνισή του στην ταινία Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016), όπου όντως εργαζόταν ως διανομέας.[72] Αυτή η εμφάνιση του Λι στους Φύλακες αναγνωρίζει τη θεωρία των θαυμαστών πως ο Λι μπορεί να ενσαρκώνει τον ίδιο χαρακτήρα σε όλες τις σύντομες εμφανίσεις του,[73] με τον Γκαν να σημειώνει πως «ο κόσμος σκέφτηκε πως ο Σταν Λι είναι ο Παρατηρητής και πως όλες αυτές οι σύντομες εμφανίσεις είναι μέρος του να είναι ο Παρατηρητής. Έτσι, το να βάλω τον Σταν Λι να είναι ένας τύπος που δουλεύει για τους Παρατηρητές, ήταν κάτι που σκέφτηκα πως θα είχε πλάκα για το MCU».[72][73] Ο Φάιγκι πρόσθεσε πως ο Λι «ξεκάθαρα υπάρχει, πάνω και πέρα από την πραγματικότητα όλων των ταινιών. Έτσι, η ιδέα πως θα μπορούσε να κάθεται εκεί, σε μία κοσμική στάση κατά τη διάρκεια μιας σκηνής ενός άλματος από τη μία πύλη στην άλλη στους Φύλακες...σε κάνει να λες, για περίμενε μια στιγμή, είναι αυτός ο ίδιος χαρακτήρας που ξεπηδάει σε όλες τις άλλες ταινίες;»[74] Ο Λι γύρισε αρκετές εναλλακτικές εκδοχές της σκηνής, συμπεριλαμβανομένης και μίας όπου αναφέρεται στον ρόλο που είχε στην ταινία Deadpool, κάτι το οποίο θα αποτελούσε την πρώτη αναγνώριση της σειράς ταινιών των X-Men από μία ταινία του MCU.[73] Ο Γκαν παραδέχτηκε αργότερα πως η αναφορά στην ταινία Εμφύλιος Πόλεμος αποτελεί ένα σφάλμα συνέχειας, δεδομένου πως τα γεγονότα της ταινίας Φύλακες του Γαλαξία 2 διαδραματίζονται πριν τα γεγονότα της ταινίας Εμφύλιος Πόλεμος, λέγοντας: «Τα θαλάσσωσα. Δεν σκεφτόμουν. Αλλά θα πω πως ίσως ο Σταν Λι χρησιμοποίησε το πρόσχημα του τύπου από τη FecEx παραπάνω από μία φορά».[72]

Επίσης, μία σύντομη εμφάνιση στην ταινία κάνει και ο Ντέιβιντ Χέισελχοφ υποδυόμενος τον εαυτό του, όταν σε μία σκηνή ο Ίγκο παίρνει τη μορφή του,[14] ενώ ο Ρομπ Ζόμπι εμφανίζεται για ακόμα μία φορά ως η φωνή ενός από τους Ολέθριους.[61][75] Ένα στιγμιότυπο με τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ να χορεύει ως Grandmaster στο σκηνικό της ταινίας Thor: Ragnarok (2017) χρησιμοποιείται για λίγο κατά τη διάρκεια των τίτλων τέλους της ταινίας, με τον Φάιγκι να εξηγεί πως η Marvel «σκέφτηκε πως θα ήταν διασκεδαστικό να το βάλουν εκεί», ειδικά από τη στιγμή που στα κόμικ ο Grandmaster είναι ο αδελφός του Συλλέκτη, ο οποίος εμφανίζεται στην πρώτη ταινία των Φυλάκων.[76] Ο Μπεν Μπράουντερ, πρωταγωνιστής της σειράς Farscape της οποίας ο Γκαν είναι ένθερμος θαυμαστής, κάνει μία σύντομη εμφάνιση ως Ναύαρχος των Σόβερεϊν,[77] ενώ η Μόλι Κουίν εμφανίζεται ως η συνοδός του Χάουαρντ η Πάπια.[14] Οι Τζιμ Γκαν ο Πρεσβύτερος και Λεότα Γκαν, γονείς των Τζέιμς και Σον Γκαν, κάνουν επίσης μία σύντομη εμφάνιση στην ταινία ως ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στη Γη.[78] Ο Γκιγιέρμο Ροντρίγκεζ, κωμικός ο οποίος εργάζεται στο talk show Jimmy Kimmel Live!, εμφανίζεται ως αστυνομικός στη Γη, όταν ο Ίγκο ενεργοποιεί τους σπόρους που φύτεψε κι αυτοί αρχίζουν να καταβροχθίζουν τους πλανήτες. Το όνομά του ωστόσο δεν εμφανίζεται στους τίτλους της ταινίας.[79][80]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Υπάρχουν γενικές ιδέες σχετικά με το τι θα εμπεριέχει η συνέχεια και προς τα πού θα κατευθυνθεί και ποιος θα εμπλακεί και τι θα συμβεί και το τι θα μάθουμε για τους χαρακτήρες μας. Είναι πολύ γενικό αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή και μπορεί να αλλάξει ... αλλά ξέρω πολλά σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι χαρακτήρες και από πού προέρχονται και πού πάνε. Είμαι ενθουσιασμένος με την πιθανότητα της δημιουργίας μίας συνέχειας επειδή χρειάστηκε να στήσουμε πολλά πράγματα στην [πρώτη] ταινία και στη συνέχεια δεν θα πρέπει να το κάνουμε αυτό, κάτι το οποίο θα κάνει τη δημιουργία πολύ πιο εύκολη για μένα».

—Τζέιμς Γκαν, δήλωση σχετικά με το στάδιο όπου βρισκόταν η συνέχεια τον Αύγουστο του 2014[81]

Τον Μάιο του 2014, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Άιγκερ, δήλωσε πως θεωρούσε πως η ταινία Φύλακες του Γαλαξία είχε «μεγάλες δυνατότητες για να γίνει franchise».[82] Πρόσθεσε πως ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν «μία άλλη ομάδα Εκδικητών».[83] Ο Τζέιμς Γκαν, ο οποίος σκηνοθέτησε και συν-έγραψε την πρώτη ταινία, είπε πως θα του άρεσε να επέστρεφε για μία συνέχεια και πως συμβατικά, ήταν υποχρεωμένος να το κάνει αν του το ζητούσαν.[84] Τον επόμενο μήνα, ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι είπε πως «υπάρχουν δρόμοι που μπορούμε να πάμε [το franchise] και έχουμε ιδέες για το πού θα μας άρεσε να πάει» με βάση το ευρύ φάσμα χαρακτήρων, κόσμων και ιστοριών από τα κόμικ.[85] Τον Ιούλιο του 2014, η συν-σεναριογράφος της ταινίας Φύλακες του Γαλαξία, Νικόλ Πέρλμαν, επιβεβαίωσε πως μία συνέχεια «θα γινόταν πράξη» εξαιτίας της θετικής εσωτερικής ανταπόκρισης που είχε η πρώτη ταινία στη Disney, και πως ο Γκαν θα ήταν αυτός που θα έγραφε το σενάριο και θα τη σκηνοθετούσε.[86][87] Σύντομα μετά από αυτό, στη διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο, δόθηκε ως ημέρα κυκλοφορίας της συνέχειας η 28η Ιουλίου 2017.[88]

Ο Γκαν ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην ταινία μέσα σε ένα μήνα και είπε πως θα συμπεριελάμβανε τουλάχιστον έναν νέο Φύλακα από τα κόμικ.[89][90] Τον Οκτώβριο, επιβεβαίωσε πως και οι πέντε αρχικοί Φύλακες θα επέστρεφαν για τη συνέχεια, μαζί με άλλους υποστηρικτικούς χαρακτήρες,[91] ενώ η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας μεταφέρθηκε στις 5 Μαΐου 2017.[92] Τους επόμενους μήνες, ο Μάικλ Ρούκερ είπε πως θα επέστρεφε ως Γιόντου και ανυπομονούσε να εξερευνήσει νέες πτυχές του χαρακτήρα.[32][93] Ο Κρις Πρατ επιβεβαίωσε πως η συνέχεια των Φυλάκων αποτελούσε ένα από τα καινούρια του πρότζεκτ,[9] ενώ ο Μπράντλεϊ Κούπερ εξέφρασε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό όταν ρωτήθηκε αν θα επέστρεφε για τον ρόλο του Ρόκετ[94] και, ο Βιν Ντίζελ επιβεβαίωσε επίσης την επιστροφή του ως Γκρουτ.[21] Τον Μάρτιο του 2015, ο Γκαν αποκάλυψε πως τα γυρίσματα θα λάμβαναν χώρα στην Ατλάντα, Τζόρτζια, με «μεγάλες αλλαγές στα μέλη του συνεργείου» σε σχέση με την πρώτη ταινία και πως ο αδελφός του, Σον Γκαν, θα επέστρεφε ως Κράγκλιν, όπως και η Κάρεν Γκίλαν ως Νέμπιουλα.[49][95] Εξηγώντας τη σχέση του με τη Marvel, είπε πως η εταιρία «με άφησε να κάνω τη δουλειά μου και πραγματικά δίνω σημασία στις σημειώσεις και στις ιδέες τους. Ποτέ δεν μου επέβαλαν να προσθέσω κάποιον χαρακτήρα ή κάποιο στοιχείο στην πλοκή... Όταν σε εμπιστεύονται, σου δίνουν χώρο να εργαστείς... απλά ταιριάζουμε».[95]

Τον Μάιο, ο Γκαν είπε πως η συνέχεια θα εμπεριείχε λιγότερους χαρακτήρες σε σχέση με την πρώτη ταινία και πως σχεδίαζε να εισάγει δύο μεγάλους νέους χαρακτήρες—τη Μάντις και τον Άνταμ Γουόρλοκ.[6][10] Ξεκίνησε συζητήσεις με μία ηθοποιό που είχε στο μυαλό του για τον ρόλο της Μάντις,[96] ενώ αποφάσισε να αφαιρέσει τον Γουόρλοκ λόγω του ότι η ταινία «είχε αρχίσει να βαρυφορτώνεται», εξηγώντας: «Ένα από τα βασικά πράγματα με τους Φύλακες του Γαλαξία είναι να μην προσθέσεις ένα σωρό χαρακτήρες, να μην κάνεις κατά κάποιο τρόπο την ταινία μεγαλύτερη, αλλά να εμβαθύνεις στους χαρακτήρες... και να τους γνωρίσεις περισσότερο συναισθηματικά... τα πάντα μεγεθύνονται και γίνονται τόσο τρελά για μένα σε αυτές τις ταινίες με υπερήρωες των κόμικ».[10] Πρόσθεσε επίσης για τον Γουόρλοκ: «Λατρεύω το τι κάναμε μαζί του. Πιστεύω πως φτιάξαμε κάτι πολύ δημιουργικό και μοναδικό με τον Άνταμ Γουόρλοκ. Αλλά ήταν ένας παραπάνω χαρακτήρας και δεν ήθελα να χάσω τη Μάντις και η Μάντις ήταν έτσι κι αλλιώς κάπως πιο οργανικά μέρος της ταινίας».[6] Σημείωσε πως ο Γουόρλοκ θα μπορούσε να εμφανιστεί σε μελλοντικές ταινίες των Φυλάκων και θεωρείται «πολύ σημαντικό μέρος» του κοσμικού κομματιού του MCU.[6][97] Η μελλοντική εισαγωγή του χαρακτήρα υπονοήθηκε σε μία από τις σκηνές στους τίτλους τέλους της ταινίας.[5] Ο Γκαν σημείωσε επίσης πως έλαβε «κάποιο αντίκτυπο» από τη Marvel για το γεγονός πως συμπεριέλαβε τον Γουόρλοκ στις σκηνές των τίτλων τέλους, επειδή θεώρησαν πως οι θαυμαστές θα νόμιζαν πως ο χαρακτήρας θα εμφανιζόταν στις ταινίες Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας και Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη, κάτι το οποίο δε θα συνέβαινε. Με το να προσθέσει αυτή τη σκηνή, ο Γκαν υποσχέθηκε στη Marvel πως θα χρησιμοποιούσε την παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα για να ξεκαθαρίσει στους θαυμαστές πως ο χαρακτήρας δε θα εμφανιζόταν σε καμία από τις δύο επερχόμενες ταινίες Εκδικητών.[98]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανακοίνωση της ταινίας, ο Γκαν είπε πως γνώριζε «αρκετά σχετικά με την κατεύθυνση που θέλω να πάρει [η συνέχεια]»,[99] αφού είχε ήδη γράψει την ιστορία του Πίτερ Κουίλ, του πατέρα του και της ιστορίας με τον Γιόντου κατά τη διάρκεια της πρώτης ταινίας, έχοντας ως πρόθεσή του να τους εξερευνήσει σε μία μελλοντική ταινία.[22] Ήθελε να δώσει στη συνέχεια μία διαφορετική δομή σε σχέση με την πρώτη ταινία, αφού «ένας από τους λόγους που στο κοινό άρεσαν οι Φύλακες ήταν επειδή ήταν φρέσκια και διαφορετική, έτσι και η δεύτερη θα ήταν φρέσκια και διαφορετική σε σχέση με την πρώτη».[100] Πριν ξεκινήσει να γράφει το σενάριο, ο Γκαν ήλπιζε και σε περαιτέρω εξερεύνηση των χαρακτήρων Ντραξ, Νέμπιουλα, Κράγκλιν και Συλλέκτη, αλλά και στη διεύρυνση του πολιτισμού των Ζάνταρ, Κρι, Κριλόριαν και Ολέθριων.[99][101] Ήλπιζε επίσης να εισάγει περισσότερους γυναικείους χαρακτήρες, αν και ήθελε να αποφύγει τη συμπερίληψη «γήινων», όπως η Κάρολ Ντάνβερς,[102] ή Νόβα, όπως οι Ρίτσαρντ Ράιντερ και Σαμ Αλεξάντερ, λέγοντας: «Θεωρώ πως το να διατηρήσεις τον Κουίλ ως τον μόνο γήινο είναι σημαντικό. Αυτό εξυπηρετεί όλους όσους θα πάνε να δουν την ταινία και όχι μόνο τους θαυμαστές των Νόβα [και της Κάρολ Ντάνβερς]».[103] Ο χαρακτήρας του Darkhawk ήταν επίσης υποψήφιος για να εμφανιστεί στην ταινία.[104]

Ο Φάιγκι είπε πως η εξερεύνηση του πατέρα του Κουίλ «θα αποτελούσε σίγουρα μέρος της επόμενης περιπέτειας των Φυλάκων», προσθέτοντας: «Θεωρώ πως υπάρχει λόγος που φυτέψαμε [την ιστορία] με αυτό τον τρόπο στο τέλος της πρώτης ταινίας».[105] Ο Γκαν δήλωσε επίσης πως ήθελε να βεβαιωθεί πως «ο ρόλος του Γιόντου θα έβγαζε νόημα» όσον αφορούσε τη σχέση του με τον Κουίλ και τον πατέρα του και αποκάλυψε επίσης πως ο πατέρας του Κουίλ δε θα ήταν ο Τζ'σον, όπως συνέβαινε στα κόμικ.[57] Ο Γκαν «δεν ήταν τόσο αισιόδοξος πως [η Marvel] θα αποδεχόταν το μωρό Γκρουτ» συγκριτικά με τη συμπερίληψη του Ίγκο, αφού «ο ενήλικας Γκρουτ ήταν ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας από την πρώτη ταινία και δεν πίστευα πως θα ήθελαν να ρισκάρουν να χάσουν ένα καλό στοιχείο». Ωστόσο, αλλάζοντας τον Γκρουτ, ο Γκαν θεώρησε πως «η ταινία ήταν πιο ανοικτή» δημιουργικά, επιτρέποντάς του να βγάλει προς τα έξω «νέες πτυχές των άλλων χαρακτήρων».[106] Σχετικά με τον Θάνος, ο Γκαν είπε πως θα εμφανιζόταν στη συνέχεια «αν η εμφάνισή του βοηθάει την ιστορία μας αλλιώς, αν όχι, δε θα εμφανιστεί καθόλου. Ο Θάνος δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στους Φύλακες 2, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Υπάρχουν οι ίδιοι οι Φύλακες και άλλες απειλές με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι και αυτές δεν είναι ο Θάνος».[57] Αργότερα, ο Φάιγκι επιβεβαίωσε πως ο Θάνος δε θα εμφανιζόταν στη συνέχεια, καθώς φυλασσόταν για μία «μεγαλύτερη» επιστροφή.[107][108] Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς η ταινία θα συνδεόταν με τις υπόλοιπες ταινίες της Τρίτης Φάσης του MCU, ο Γκαν είπε: «Δεν θεωρώ πως οφείλω κάτι σε όλα αυτά. Πιστεύω πως η ταινία αφορά πραγματικά τους Φύλακες και αυτό που εκείνοι κάνουν».[109]

Ο Γκαν τοποθέτησε την ταινία τρεις μήνες μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας[97][110] «επειδή θεώρησε πως τα 'εγώ' της ομάδας είναι τόσο εύθραυστα και δεν πίστευε πως αυτή η ιστορία θα ξεκινούσε χρόνια αργότερα».[97] Μεγάλοι πλανήτες οι οποίοι παρουσιάζονται στην ταινία συμπεριλαμβάνουν τους Σόβερεϊν, Μπέρχαρτ και Κοντράξια, ενώ ο Φάιγκι δήλωσε επίσης πως θα παρουσιάζονταν ακόμα δύο ή τρεις κόσμοι, καθώς «και λίγο από τη Γη, αν και οι χαρακτήρες δεν θα πάνε στη Γη».[16] Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Γκαν αποκάλυψε πως η ιστορία της ταινίας ήταν ολοκληρωμένη, λέγοντας: «Αν και [ακόμα] αλλάζει συνεχώς, νιώθω πως είναι αρκετά δυνατή. Είμαι ενθουσιασμένος».[111] Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, ο Γκαν ήταν «πολύ κοντά» στο να παρουσιάσει μία πλήρη ιστορία στη Marvel και είπε πως όταν πρωτοπαρουσίασε την ιδέα του στην εταιρία, θεώρησαν πως ήταν «ρίσκο». Την περιέγραψε ως «κάτι που δεν βασίζεται πραγματικά σε κάτι» από τα κόμικ και πως ήταν κατά βάση μία αυθεντική ιστορία.[112][113] Αργότερα, ο Γκαν αναφέρθηκε σε μία πλήρη επεξεργασία του «σεναρίου», «ένα συνδυασμό σεναρίου και επεξεργασίας 70 σελίδων, ο οποίος περνάει από κάθε κομμάτι της ταινίας».[10] Μέχρι τον Απρίλιο προετοιμαζόταν για να γράψει το σενάριο,[112] το οποίο ήλπιζε να ολοκληρώσει πριν τον Ιούνιο, οπόταν θα άρχιζε να δουλεύει πάνω στην ταινία Το Πείραμα της Κολομβίας.[96]

Προ-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκαν στη διεθνή Cominc-Con του Σαν Ντιέγκο το 2016, προωθώντας την ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2.

Στις 2 Ιουνίου 2015, ο Γκαν ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα πως είχε ολοκληρώσει το πρώτο προσχέδιο του σεναρίου και πως στον τίτλο της ταινίας δεν θα πρόσθετε απλά ένα 2.[114] Την ίδια εβδομάδα, επιβεβαίωσε την επιστροφή των Ζόε Σαλντάνα, Ντέιβ Μπατίστα και Μπράντλεϊ Κούπερ ως Γκαμόρα, Ντραξ και Ρόκετ αντίστοιχα.[10] Στο τέλος του μήνα, ανακοίνωσε πως ο τίτλος της ταινίας θα ήταν Guardians of the Galaxy Vol. 2[115] λέγοντας: «Σκέφτηκα ΠΟΛΛΟΥΣ τίτλους για να αντικαταστήσω το Vol. 2 στο προσχέδιο. Αλλά επειδή ως τίτλος το 'Φύλακες του Γαλαξία' περιέχει ήδη αρκετές λέξεις, έμοιαζε παράξενο να προσθέσω δίπλα κι άλλες. Μου άρεσε καλύτερα το Vol. 2 κι έτσι, διατήρησα αυτό στο εξώφυλλο του σεναρίου—και, ευτυχώς, άρεσε [και στη Marvel]».[116]

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Γκαν είπε σε μία ανάρτησή του στο Facebook πως ήθελε να χρησιμοποιήσει τους Sneepers ως υπόβαθρο κάποιων χαρακτήρων στην ταινία, μία εξωγήινη φυλή η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα Marvel Comics το 1964, αλλά το νομικό τμήμα της Marvel τον συμβούλεψε να μην το κάνει, καθώς η λέξη ακουγόταν αρκετά παρόμοια με τη λέξη snípur, η οποία σημαίνει κλειτορίδα στα Ισλανδικά.[117] Αργότερα, το νομικό τμήμα της Marvel έδωσε τελικά το πράσινο φως στη χρήση της φυλής Sneepers στην ταινία, εν μέρη εξαιτίας των αντιδράσεων και της κάλυψης που εξέλαβε από τον τύπο η αρχική ανάρτηση του Γκαν.[118] Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε η πρόσληψη της Πομ Κλεμεντίφ για τον ρόλο της Μάντις.[41][119] Επίσης, δημοσιεύτηκε πως πρόσφατα ο Μάθιου ΜακΚόναχι είχε απορρίψει τον ρόλο «του κακού» της ταινίας,[120] επιλέγοντας να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Ο Μαύρος Πύργος (2017) και θεωρώντας πως ο ίδιος θα αποτελούσε «μία μικρή αλλαγή» στην ταινία «σε ένα πολύχρωμο τοπίο [που δημιουργήθηκε] για κάποιον άλλον σπουδαίο ηθοποιό».[121] Τον Δεκέμβριο, ο Γκαν ανέφερε πως βρισκόταν σε επικοινωνία με τον Τζον Σι Ράιλι για να επαναλάβει τον ρόλο του ως Ρόμαν Ντέι από την πρώτη ταινία,[122] ενώ ο Κερτ Ράσελ είχε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για να υποδυθεί τον πατέρα του Κουίλ.[123] Μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Μπόουι τον Ιανουάριο του 2016, ο Γκαν είπε πως υπήρχαν συζητήσεις για να εμφανιστεί ο Μπόουι στην ταινία ως μέλος του πληρώματος του Γιόντου,[124][125] καθώς επίσης και πως είχε ολοκληρώσει το τελικό προσχέδιο του σεναρίου.[126] Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Συλλέκτη στην πρώτη ταινία, εξέφρασε ενδιαφέρον στο να ενσαρκώσει και πάλι τον χαρακτήρα, παρά το γεγονός πως η Marvel δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του για τη συνέχεια.[127] Ο Γκαν εξήγησε πως ο Συλλέκτης «απλά δεν ταίριαζε» στην ιστορία της δεύτερης ταινίας.[128] Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο κωμικός Στιβ Έιτζι αποκάλυψε πως θα συμμετείχε στην ταινία.[64]

Ο ειδικός προπ αντικειμένων, Ράσελ Μπόμπιτ, δυσκολεύτηκε να βρει το ίδιο κασετόφωνο που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη ταινία, ενώ όλα τα σετ Walkman της Sony στα οποία είχε πρόσβαση η παραγωγή, ήταν σπασμένα. Επίσης, η Sony δεν διέθετε καθόλου συσκευές για γύρισμα ταινία, ενώ τρία κομμάτια που βρήκε ο Μπόμπιτ στο eBay στοίχιζαν γύρω στα $1,800 και δεν ήταν το ακριβές μοντέλο που έψαχνε. Εν τέλη, ο Μπόμπιτ δημιούργησε έξι κομμάτια από μόνος του αποκλειστικά για την ταινία. Άλλα αντικείμενα που δημιούργησε για την ταινία συμπεριλαμβάνουν δύο σετ εκτοξευτήρων για τον Κουίλ και «διάφορα όπλα και ζώνες» για τους Ολέθριους.[25] Ο Μπόμπιτ εξήγησε πως σχεδιάστηκαν τέσσερα διαφορετικά όπλα για τους Ολέθριους κι έπειτα, παρήχθησαν 15-20 διαφορετικές εκδοχές αυτών για να χρησιμοποιηθούν από διάφορους ηθοποιούς που ενσάρκωναν Ολέθριους (μπορούσαν να υπάρχουν μέχρι και 85-95 Ολέθριοι σε μία σκηνή). Για τις ζώνες τους, η ομάδα των προπ αντικειμένων αντί να αγοράσει έτοιμες ζώνες, έκοψε από μόνη της δέρμα και στη συνέχεια κόλλησε πάνω σε αυτό κομμάτια από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές όπως ραδιόφωνα και κινητά τηλέφωνα, για να κάνουν την κάθε ζώνη «ένα μοναδικό κομμάτι τέχνης». Το τμήμα προπ αντικειμένων δημιούργησε επίσης φαγώσιμα προπ για συγκεκριμένες σκηνές.[36]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποια πρώτα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2016[129] στα Pinewood Atlanta Studios στην κομητεία Φαγιέτ στη Τζόρτζια[130] υπό τον τίτλο Level Up,[97] με τον Χένρι Μπράχαμ ως υπεύθυνο φωτογραφίας και τον Σκοτ Τσάμπλις ως υπεύθυνο παραγωγής.[10][131] Ο Γκαν σημείωσε πως αρκετά μέλη του συνεργείου της πρώτης ταινίας είχαν κλείσει να εργαστούν στην ταινία Doctor Strange και μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον προγραμματισμό εκείνης της ταινίας, δεν τους επέτρεψε να είναι διαθέσιμοι για τη συνέχεια των Φυλάκων.[132][133]

Επίσημα, τα γυρίσματα άρχισαν στις 17 Φεβρουαρίου,[44] με τη Marvel να επιβεβαιώνει πως ο Ράσελ ανήκε στο καστ της ταινίας, όπως επίσης και οι Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι και Κρις Σάλιβαν, σε αδιευκρίνιστους όμως ρόλους.[44] Η παραγωγή χρησιμοποίησε και τις 18 σκηνές των στούντιο, περισσότερο χώρο από όσο είχαν χρειαστεί συνολικά για την πρώτη ταινία. Ο Γκαν εξήγησε πως η συνέχεια απαιτούσε περισσότερα σκηνικά και πως «τα σκηνικά μας είναι πολύ μεγάλα, παρά το ότι μεγάλο μέρος της ταινίας δημιουργείται ψηφιακά. Μου αρέσει να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πρακτικά εφέ μπορούμε και να φτιάχνουμε το περιβάλλον της κάθε σκηνής όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται, έτσι ώστε να υπάρχει μία εξισορρόπηση με τα ψηφιακά στοιχεία». Τα σκηνικά που κατασκευάστηκαν για την ταινία συμπεριλάμβαναν αρκετά που αφορούσαν τον πλανήτη των Σόβερεϊν, το βασικό διαστημόπλοιο των Ολέθριων Eclector, το οποίο κατασκευάστηκε σε τμήματα τόσο για να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους προβολής 360 μοιρών αλλά και η δυνατότητα μετακίνησης τμημάτων για τις ανάγκες των γυρισμάτων, και τον Σιδερένιο Λωτό του πλανήτη Κοντράξια. Κατασκευάστηκε επίσης το εσωτερικό άλλων διαστημόπλοιων, ώστε να περιοριστεί η χρήση της μπλε οθόνης και η αλληλεπίδραση των ηθοποιών με αυτήν.[36] Μία από αυτές τις κατασκευές αφορούσε το πιλοτήριο του διαστημοπλοίου του Κουίλ.[134]

Η ταινία Φύλακες 2 ήταν η πρώτη ταινία που γυρίστηκε με κάμερα ανάλυσης 8K, την κάμερα Red Weapon 8K.[135] Ο Μπράχαμ ήθελε να χρησιμοποιήσει μία διαφορετική κάμερα από την Alexa 65, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί σε αρκετές άλλες ταινίες της Marvel, επειδή θεωρούσε πως ήταν «πολύ μεγάλη και βαριά». Ήθελε, ωστόσο, μία κάμερα που θα μπορούσε να προσφέρει ισοδύναμη ποιότητα εικόνας με την Alexa 65 και για αυτό δοκίμασε πολλές διαφορετικές επιλογές. Τελικά, όταν συναντήθηκε με τους υπαλλήλους της εταιρίας Red και του παρουσίασαν ένα πρώιμο πρωτότυπο της κάμερας Weapon 8K, μαζί με τον Γκαν και τη Marvel αποφάσισαν να τη χρησιμοποιήσουν. Επειδή όμως υπήρχε μόνο αυτό το ένα πρωτότυπο, πέρασε τρεις μήνες δουλεύοντας με την Red έτσι ώστε η κάμερα να είναι έτοιμη για όταν θα ξεκινούσαν τα γυρίσματα.[134] Για τη σκηνή όπου ο Ρόκετ και ο Γιόντου δραπετεύουν από τους Ολέθριους, χρησιμοποιήθηκε η κάμερα Phantom για δυνατότητα λήψεις 2000 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με το υλικό να έχει τη δυνατότητα να εναλλάσσεται από αργή σε γρήγορη κίνηση κατά την ίδια λήψη. Κάθε λήψη που γινόταν με την συγκεκριμένη κάμερα έπρεπε να στηθεί και να χορογραφηθεί προσεκτικά.[136] Ο Μπράχαμ γύρισε περίπου το 85% της ταινίας χρησιμοποιώντας τεχνολογία σταθεροποίησης, κάτι το οποίο του επέτρεψε «έναν αυθορμητισμό στον τρόπο που κινείται η κάμερα, ο οποίος είναι διαφορετικός και έμοιαζε κατάλληλος για αυτήν την ταινία». Για τη μαγνητοσκόπηση των πιλοτηρίων των διαστημοπλοίων, περιέβαλε τα πρακτικά σετ με επίπεδους πίνακες βίντεο και άλλες πηγές φωτός, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία ρεαλιστικού φωτισμού ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος που υπήρχε έξω από το διαστημόπλοιο. Οι σκηνές εξωτερικά των διαστημοπλοίων γυρίστηκαν με τη χρήση κάμερας γερανού.[134]

Τον Απρίλιο του 2016, ο Γκαν αποκάλυψε πως ο Ράιλι δεν θα συμμετείχε στην ταινία και δήλωσε πως υπήρχαν τόσοι άλλοι χαρακτήρες που δεν μπορούσε να συμπεριλάβει στην ταινία λόγω δικαιωμάτων, λέγοντας πως η 20th Century Fox «έχει στην κατοχή της τόσους καταπληκτικούς κοσμικούς κακούς και άλλους μικρούς χαρακτήρες που θα μου άρεσε να παίξω μαζί τους» όπως ο Annihilus και ο Κανγκ ο Κατακτητής.[128] Ο Γκαν σχεδίαζε επίσης να γυρίσει σκηνές με την Γκλεν Κλόουζ, η οποία θα επαναλάμβανε τον ρόλο της ως Ιράνι Ραέλ από την πρώτη ταινία.[22]:4 Όταν ο Σταν Λι ήρθε στο γύρισμα για να γυρίσει την σκηνή του, γύρισε μαζί με τον Γκαν και δύο άλλες σκηνές – συμπεριλαμβανομένης και μίας για την ταινία Doctor Strange – για να περιοριστεί ο αριθμός των ταξιδιών που έπρεπε να κάνει ο Λι.[78][137] Επιπρόσθετα γυρίσματα για την ταινία έλαβαν χώρα στην κομητεία Κάρτερσβιλ της Τζόρτζια,[138] σε ένα κρατικό πάρκο βόρεια του Πόρτλαντ, Όρεγκον[29] και στην πόλη Σεντ Τσαρλς στο Μιζούρι.[139] Όταν η προ-παραγωγή της ταινίας Spider-Man: Η Επιστροφή Στον Τόπο Του (2017) ξεκίνησε σε αρκετές σκηνές των Pinewood Atlanta Studios, το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Τζόρτζια χρησιμοποιήθηκε ως επιπρόσθετος χώρος γυρισμάτων.[97] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 16 Ιουνίου 2016.[140]

Μετά-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2016, αποκαλύφθηκε πως οι Ράσελ και Ντεμπίκι θα υποδύονταν τους Ίγκο, πατέρα του Κουίλ, και Αγέσα αντίστοιχα.[34] Αποκαλύφθηκε επίσης πως ο Σιλβέστερ Σταλόνε θα συμμετείχε στην ταινία,[34] ενώ μετέπειτα αποκαλύφθηκε πως θα υποδυόταν τον Στακάρ Ογκόρντ.[51] Ο Γκαν σύστησε επίσης στο κοινό αρκετούς ηθοποιούς που θα υποδύονταν μέλη των Ολέθριων, μιας και οι Ολέθριοι θα είχαν πιο έντονη παρουσία σε αυτή την ταινία.[46] Σχετικά με την απόφασή του να αποκαλύψει τη δεδομένη στιγμή πως ο Ράσελ θα υποδυόταν τον Ίγκο, τον πατέρα του Κουίλ, ο Γκαν θεώρησε πως αφού «το κοινό θα καταλάβαινε τελικά τον ρόλο του [...] ήταν καλύτερα να παίρναμε τα ινία» και να γινόταν η αποκάλυψη. Θεώρησε επίσης πως αυτή η αποκάλυψη θα έκανε το ενδιαφέρον του κοινού να στραφεί προς «την ιστορία και τη σχέση που έχουν αυτοί οι δύο χαρακτήρες», παρά να προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος θα ήταν τελικά ο πατέρας του Κουίλ.[141] Τον Αύγουστο του 2016, ο Γκαν επιβεβαίωσε πως η ταινία θα περιείχε σκηνή μετά τους τίτλους τέλους,[110] ενώ αργότερα δήλωσε πως οι σκηνές αυτές θα ήταν συνολικά πέντε.[142][143] Ο Γκαν σχεδίαζε επίσης και μία έκτη σκηνή, όπου ο Ολέθριος Γκεφ θα βρισκόταν «θανάσιμα τραυματισμένος» στο διαστημόπλοιο, αλλά τελικά αυτό «κατέληξε να μπερδεύει λίγο την ιστορία» κι έτσι δεν προστέθηκε στην ταινία.[144]

Τον Νοέμβριο, η Γκίλαν αποκάλυψε πως γίνονταν κάποια επαναληπτικά γυρίσματα για την ταινία.[145] Εκείνο τον Φεβρουάριο, δημοσιεύτηκε πως η ταινία είχε λάβει την τέλεια βαθμολογία (100) κατά τις δοκιμαστικές προβολές, την υψηλότερη βαθμολογία από οποιαδήποτε άλλη ταινία των Marvel Studios. Το περιοδικό The Hollywood Reporter σημείωσε πως αυτή η βαθμολογία δε θα μπορούσε απαραίτητα να συγκριθεί με οποιαδήποτε μη-Marvel ταινία, λόγω της πολύ συγκεκριμένης διαδικασίας που ακολουθεί η Marvel στην επιλογή του κοινού της κατά τις δοκιμαστικές προβολές, το οποίο προέρχεται «από επιλεγμένες ομάδες ατόμων, που θα ορίζονταν ως 'προβολές για φίλους και οικογένεια'».[146] Τον Μάρτιο του 2017, ο Γκαν αποκάλυψε πως ο Μάικλ Ρόσενμπαμ θα εμφανιζόταν στην ταινία[53] και πως ο ίδιος θα παρείχε αναφορές για τον χορό του Μωρού Γκρουτ «σε μεγαλύτερη κλίμακα [σε σχέση με την πρώτη ταινία]. Στην πραγματικότητα, αυτή τη φορά έπρεπε να χορεύω μία ολόκληρη μέρα για να έχουμε έτοιμο τον χορό του Γκρουτ. Την τελευταία φορά απλά στεκόμουν μπροστά από ένα iPhone ενώ, αυτή τη φορά χόρευα σε μία τεράστια σκηνή ενώ με κατέγραφα από πέντε διαφορετικές γωνίες».[147] Επίσης, οι Φρεντ Ράσκιν και Γκρεγκ Γουντ επέστρεψαν από την πρώτη ταινία ως υπεύθυνοι μοντάζ.[44] Για τις σκηνές που αφαιρέθηκαν από το τελικό προϊόν, ο Γκαν είπε πως ο Νέιθαν Φίλιον, ο οποίος είχε μία σύντομη εμφάνιση στην πρώτη ταινία χαρίζοντας τη φωνή του σε έναν κρατούμενο, θα εμφανιζόταν σε μια σκηνή ως ο Σάιμον Γουίλιαμς, στην οποία θα φαίνονταν αρκετές αφίσες ταινιών όπου πρωταγωνιστούσε ο Γουίλιαμς, συμπεριλαμβανομένων και ταινιών όπου υποδυόταν τον Άρκον και τον Τόνι Σταρκ.[148][149] Ο Γκαν επέλεξε τον χαρακτήρα του Γουίλιαμς για τη σύντομη εμφάνιση του Φίλιον, επειδή ήθελε ο Φίλιον να έχει κάποια στιγμή έναν μεγαλύτερο ρόλο στο MCU. Έτσι, δεν ήθελε να του δώσει έναν ρόλο που θα του απέτρεπε στο μέλλον να πάρει έναν πιο ουσιώδη ρόλο. Παρά το γεγονός πως η σκηνή του Φίλιον αφαιρέθηκε από την ταινία, ο Γκαν εξακολουθεί να θεωρεί την εμφάνισή του ως 'κανόνα' στο MCU.[150] Επιβεβαίωσε επίσης πως και οι σκηνές της Κλόουζ είχαν αφαιρεθεί από την ταινία, επειδή θεώρησε πως έμοιαζε «σαν να προσπαθούσαμε να στριμώξουμε τους Νόβα στη δεύτερη ταινία και η παρουσία τους δεν έβγαινε με έναν φυσικό τρόπο».[78]

Οπτικά εφέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πλανήτης του Ίγκο (πάνω) σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι «άκρως γεωμετρικός» και για τη δημιουργία του έγινε εκτεταμένη χρήση φράκταλ, συμπεριλαμβανομένου και του Απολλώνιου εμβύσματος (κάτω).[29]

Τα οπτικά εφέ της ταινίας δημιούργησαν οι εταιρίες Framestore, Weta Digital, Trixter, Method Studios, Animal Logic, Scanline VFX, Lola VFX, Luma και Cantina Creative,[151] ενώ η προ-οπτικοποίηση έγινε από την The Third Floor.[152] Η Framestore δημιούργησε 620 λήψεις για την ταινία, η Weta Digital 530, η Method Studios περισσότερες από 500 και η Animal Logic 147.[29] Η Framestore για ακόμα μία φορά δημιούργησε τους χαρακτήρες Ρόκετ και Γκρουτ,[29][153] με τις Method Studios, Weta Digital και Trixter να εργάζονται επίσης πάνω στον Ρόκετ. Η Framestore ξαναέκτισε τον Ρόκετ «από το μηδέν» για αυτή την ταινία, αναβαθμίζοντας την προσομοίωση της γούνας του και δίνοντάς του νέο σχήμα προσώπου και φωνήματα, καθώς επίσης και νέα μάτια.[29] Η δουλειά της Trixter πάνω στον Ρόκετ συμπεριελάμβανε τη σκηνή όπου ο Ρόκετ στήνει παγίδες στους Ολέθριους, ενώ εργάστηκαν και στη σκηνή όπου Ρόκετ, Γιόντου και Κράγκλιν περνάνε μέσα από τις πύλες του διαστήματος.[29] Άλλα σημεία στα οποία εργάστηκε η Framestore συμπεριλαμβάνουν διάφορα πλάσματα, διαστημόπλοια,[29] το λημέρι της Αγέσα, τη διαστημική καταδίωξη, σκηνές με το Eclector και τη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους με τον έφηβο Γκρουτ.[154]

Η Framestore δημιούργησε επίσης την πρώτη σκηνή της ταινίας.[29] Παρά το γεγονός πως η σκηνή μοιάζει να έχει γίνει σε μία λήψη, στην πραγματικότητα αποτελεί σύνθεση 11 διαφορετικών λήψεων οπτικών εφέ, με τον Γκαν να παρέχει την αναφορά για τον χορό του Μωρού Γκρουτ.[152] Ο επικεφαλής animation της Framestore, Άρσλαν Έλβερ, σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σκηνής είναι δημιουργημένο σε υπολογιστή και περιέχει σωσίες των ηθοποιών, με τρεις στιγμές της σκηνής (τον Κουίλ να πέφτει στο έδαφος κοντά στο Μωρό Γκρουτ, την Γκαμόρα να μιλάει στο Μωρό Γκρουτ και τον Ντραξ να κυλιέται στο πάτωμα πίσω από το Μωρό Γκρουτ) να αποτελούνται από πραγματικά πρακτικά γυρίσματα.[154] Όπως και στην πρώτη ταινία, η Sarofsky σχεδίασε τον τίτλο της ταινίας χρησιμοποιώντας το ίδιο μοτίβο που είχε χρησιμοποιήσει και στην πρώτη ταινία για να υπάρχει μία συνέπεια, απλά «αυτή τη φορά είναι σκουριασμένο χρυσό και έχει φωτισμό νέον χρώματος μπλε». Η Sarofsky δούλεψε επίσης πάνω στους τίτλους τέλους της ταινίας.[154]

Η καταστροφή του διαστημοπλοίου των Ολέθριων, Eclector, έγινε από την Weta Digital.[155] Η Weta Digital δούλεψε επίσης πάνω στον Ίγκο κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον Κουίλ, χρησιμοποιώντας έναν ψηφιακό σωσία του Ράσελ για αρκετές από τις λήψεις τους. Χρειάστηκε επίσης να δημιουργήσουν έναν ψηφιακό σωσία του Ντέιβιντ Χέισελχοφ για τη στιγμή που ο Ίγκο μεταμορφώνεται σε Χέισελχοφ. Ο Γκάι Γουίλιαμς, επικεφαλής των οπτικών εφέ της Weta, είπε: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε τη μεταμόρφωση με την παρουσία του πραγματικού Χοφ—αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν πολύ καλό. Η εκδοχή του Κερτ έμοιαζε καλύτερη από την εκδοχή του Χοφ ... και καθώς είχαμε δημιουργήσει έναν πολύ λεπτομερή σωσία του Κερτ ... δεν θέλαμε να περάσουμε από την ίδια διαδικασία για τον Χοφ για μόνο δύο λήψεις. Αλλά, εν τέλη, χρειάστηκε να προχωρήσουμε στη μερική δημιουργία ενός σωσία του Χοφ. Ο λόγος που δημιουργήσαμε τον σωσία του Κερτ εξαρχής ήταν για να βεβαιωθούμε πως όλα τα εφέ θα λειτουργούσαν σωστά πάνω στο σώμα του ... για αυτό και το προσεγγίσαμε με αυτόν τον τρόπο. Με τον Χοφ, πλησιάσαμε αρκετά στην ίδια προσέγγιση, αλλά ο δικός του σωσίας δεν έγινε με τόση λεπτομέρεια όσο του Κερτ».[156] Επιπρόσθετα, η Weta εργάστηκε πάνω στο εσωτερικό του πλανήτη του Ίγκο, ο οποίος ήταν εμπνευσμένος από την τέχνη των φράκταλ του Χαλ Τένι, τον οποίο ο Γκαν προσέλαβε για να βοηθήσει στον σχεδιασμό τους περιβάλλοντος του Ίγκο.[153][157] Ο Γκαν πρόσθεσε πως υπάρχουν «περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο πολύγωνα στον πλανήτη του Ίγκο», αποκαλώντας τον «το μεγαλύτερο οπτικό εφέ όλων των εποχών. Δεν υπάρχει τίποτα που να το πλησιάζει στο ελάχιστο».[157]

Οι Animal Logic και Method Studios εργάστηκαν επίσης πάνω σε διάφορα μέρη του πλανήτη του Ίγκο, με την Animal Logic να επικεντρώνεται στον καθεδρικό του Ίγκο και τη Method στη σκηνή της άφιξης και στη σκηνή «όχι αυτό το κουμπί» του Μωρού Γκρουτ. Η δουλειά της Animal Logic στον καθεδρικό του Ίγκο ήταν επίσης βασισμένη πάνω στην τέχνη των φράκταλ. Η Method δημιούργησε επίσης την τελευταία σκηνή της ταινίας με την κηδεία του Γιόντου, καθώς και σκηνές στον πλανήτη Μπέρχαρτ.[29] Η Lola VFX εργάστηκε πάνω στο εφέ απογήρανσης του Ράσελ για τη σκηνή όπου έπρεπε να δείχνει πολλά χρόνια νεότερος, ένα εφέ που είχε ξαναδουλέψει η εταιρία σε άλλες ταινίες του MCU. Για να επιτύχουν έναν νεότερο Ίγκο, η Lola χρησιμοποίησε ως αναφορά την ερμηνεία του Ράσελ στην ταινία Τα Σαραβαλάκια (1980), καθώς εκεί «άλλαζε πολλές εκφράσεις στο πρόσωπό του», κάτι το οποίο αναζητούσαν οι καλλιτέχνες των οπτικών εφέ. Χρησιμοποίησαν επίσης ως αναφορά και τον ηθοποιό Άαρον Σβαρτζ, καθώς είχε «μεγάλο, πλατύ σαγόνι, πηγούνι και, κυρίως, ο τρόπος που κινούνταν και σχηματίζονταν οι γραμμές έκφρασης στο πρόσωπό του όταν γελούσε και όταν μιλούσε» έμοιαζαν πολύ με αυτές του Ράσελ.[156] Η Λόρα Χάντοκ, η οποία επανέλαβε τον ρόλο της ως Μέρεντιθ Κουίλ, πέρασε επίσης ελαφρώς τη διαδικασία της απογήρανσης για να υποδυθεί μία νεαρότερη εκδοχή του χαρακτήρα.[139] Η Luma εργάστηκε πάνω στη φυλή των Σόβερεϊν και του κόσμου τους, καθώς και πάνω στο κουκούλι του Άνταμ Γουόρλοκ.[29]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τον Αύγουστο του 2014, ο Γκαν είχε «κάποιες επιλογές στη λίστα του, αλλά τίποτα σίγουρο» σχετικά με το ποια τραγούδια θα συμπεριλαμβάνονταν στην κασέτα Awesome Mix Vol. 2 του Κουίλ.[100] Για την επιλογή των τραγουδιών ένιωθε «μία μικρή πίεση» εξαιτίας της θετικής ανταπόκρισης που είχε το soundtrack της πρώτης ταινίας, ωστόσο πρόσθεσε: «Θεωρώ πως το soundtrack της δεύτερης ταινίας είναι καλύτερο».[158] Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, ο Γκαν είχε επιλέξει όλα τα τραγούδια και τα ενσωμάτωσε μέσα στο σενάριο,[10] αποκαλώντας το Awesome Mix Vol. 2 «πιο ποικιλόμορφο» σε σχέση με το πρώτο, με «μερικά πραγματικά απίστευτα διάσημα τραγούδια αλλά και μερικά τραγούδια που το κοινό δεν θα έχει ξανακούσει».[159]

Όσο για τη μουσική επένδυση της ταινίας, μέχρι τον Αύγουστο του 2015 επιβεβαιώθηκε πως ο Τάιλερ Μπέιτς θα επέστεφε για να τη συνθέσει, όπως είχε κάνει και στην πρώτη ταινία.[160] Όπως και στην ταινία Φύλακες του Γαλαξία, αντί ο Μπέιτς να συνθέτει τη μουσική πάνω σε γυρισμένες σκηνές, συνέθεσε πρώτα κάποιο τμήμα της μουσικής έτσι ώστε ο Γκαν να μπορεί να γυρίσει σκηνές πάνω στη μουσική.[122] Η ηχογράφηση της μουσικής έγινε τον Ιανουάριο του 2017 στα Abbey Road Studios[161]

Το Guardians of the Galaxy Vol. 2: Awesome Mix Volume 2, μαζί με το άλμπουμ της μουσικής επένδυσης της ταινίας από τον Μπέιτς, κυκλοφόρησαν στις 21 Απριλίου 2017.[162][163] Στις 23 Ιουνίου 2017, κυκλοφόρησε μία εκδοχή του Awesome Mix Volume 2 σε κασέτα, ενώ μία πολυτελής έκδοση βινυλίου LP, η οποία συμπεριελάμβανε τόσο το Awesome Mix Volume 2 όσο και τη μουσική του Μπέιτς, κυκλοφόρησε στις 11 Αυγούστου 2017.[164]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2016, η Marvel ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ένα διευρυμένο πρόγραμμα προώθησης της ταινίας μέσω εμπορικών προϊόντων, με τον Γκρουτ να παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προώθηση,[165] ενώ ο Γκαν εξασφάλισε πως οι γυναικείοι χαρακτήρες της ταινίας θα λάμβαναν περισσότερη εκπροσώπηση μέσω των προϊόντων συγκριτικά με την πρώτη ταινία.[166] Ο Πολ Γκίτερ, ανώτερος αντιπρόεδρος αδειοδότησης των εμπορικών προϊόντων της Disney, είπε πως σκοπός τους ήταν να κτίσουν ένα franchise γύρω από τους Φύλακες του Γαλαξία. Σε αυτή την προωθητική καμπάνια, η Disney ανέπτυξε συνεργασία με τις Hasbro, Lego, Funko, LB Kids,[165] GEICO, Ford Motor Company, Go-Gurt, Hanes, Synchrony Bank, Dairy Queen, M&M's, Screenvision, Sprint Corporation και Wrigley Company.[167] Επιπρόσθετα, η Marvel συνεργάστηκε με την Doritos για την παραγωγή μίας «περιορισμένης σειράς σακουλιών Doritos που θα περιείχαν μία ενσωματωμένη κασέτα που θα έπαιζε» το Awesome Mix Vol. 2 και η οποία θα μπορούσε να επαναφορτιστεί. Αυτές οι κατά παραγγελία σακούλες ήταν διαθέσιμες για αγορά στην ιστοσελίδα της Amazon, ενώ η Doritos δημιούργησε και θαλάμους ηχογράφησης σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, όπου οι θαυμαστές της ταινίας θα μπορούσαν να τραγουδήσουν τα τραγούδια από το Awesome Mix Vol. 2 και να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων κατά παραγγελία τσαντών, εισιτήρια συναυλίας και δωρεάν σακούλες Doritos.[168]

Τον Ιούλιο του 2016, οι Γκαν και Πρατ, μαζί με άλλα μέλη του καστ, παρευρέθηκαν στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο για να προωθήσουν την ταινία,[169] προβάλλοντας υλικό από αυτήν και αποκαλύπτοντας περισσότερες πληροφορίες για τους χαρακτήρες.[34] Στις 19 Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε ένα «μικρό βιντεάκι» πριν την κυκλοφορία ενός πρώτου ολοκληρωμένου τρέιλερ. Ο Ίθαν Άντερσον από την ιστοσελίδα /Film βρήκε το τρέιλερ δυνατό, παρά το ότι σε αυτό δε φαινόταν κανένας καινούριος χαρακτήρας, αλλά ούτε και βασίστηκε πάνω στον «αξιολάτρευτο» χαρακτήρα του Μωρού Γκρουτ,[170] ενώ η Έστερ Ζούκερμαν από την ιστοσελίδα The A.V. Club αναφέρθηκε σε αυτό ως κάτι που «θα ευχαριστήσει το κοινό άμεσα».[171] Σύμφωνα με την εταιρία καταμέτρησης αντιδράσεων στα μίντια, Comscore, και την υπηρεσία της PreAct, το τρέιλερ βρέθηκε στην κορυφή της εβδομαδιαίας λίστας των τρέιλερ την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, πυροδοτώντας 108.000 νέες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.[172] Στις αρχές Δεκεμβρίου, πριν ο Γκαν αποκαλύψει το πρώτο τρέιλερ στην Comic Con Experience (CCXP) του 2016,[173][174] είπε πως το να βρει σκηνές και στιγμές για το τρέιλερ, χωρίς να αποκαλύψει πάρα πολλά για την ταινία, οδήγησε σε δύσκολες επιλογές καθώς «το κοινό πραγματικά ψάχνει κάθε στιγμιότυπο και κάθε καρέ προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το τι μπορεί να συμβαίνει στην ταινία. Και υπάρχουν πολλά μυστήρια στους Φύλακες 2».[175] Περιγράφοντας το τρέιλερ, ο Τζέικομπ Χαλ από την ιστοσελίδα /Film σημείωσε πως το τρέιλερ ήταν ικανό να πετύχει χωρίς να αποκαλύψει πάρα πολλά, καθώς επικεντρώθηκε στις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων και όχι στην πλοκή.[176] Το τρέιλερ έλαβε 81 εκατομμύρια προβολές σε 24 ώρες, γινόμενο το δεύτερο τρέιλερ με τις περισσότερες προβολές εντός 24 ωρών πίσω από την ταινία Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017) και το τρέιλερ με τις περισσότερες προβολές όλων των εποχών για τα Marvel Studios μέχρι εκείνη τη στιγμή. Επιπρόσθετα, μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ, το τραγούδι «Fox on the Run» του συγκροτήματος The Sweet το οποίο συμπεριλαμβανόταν σε αυτό, έφτασε στην κορυφή της λίστας Rock Chart στο iTunes.[177]

Ένα δεύτερο τρέιλερ προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του τελικού του 51ου Super Bowl. Ο Τζερμάιν Λουσιέρ από την ιστοσελίδα io9 το αποκάλεσε «ξεκαρδιστικό»,[178] ενώ ο Άντερσον είπε πως ήταν «ένα τρέιλερ το οποίο πιθανώς να επισκιάζει και το ίδιο το παιχνίδι του Super Bowl για άτομα σαν εμένα... Υπάρχει αρκετή απίστευτη κοσμική δράση, το χιούμορ που αγαπάμε, ένα θαυμάσιο soundtrack και απίθανο νέο υλικό».[179] Μετά την προβολή του, συμφώνα με την Comscore, πυροδότησε τον μεγαλύτερο όγκο συζητήσεων στο Twitter κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, φτάνοντας συνολικά τις 47800 συζητήσεις. Το τρέιλερ βρέθηκε επίσης στην κορυφή της λίστας της Fandango σε έρευνα που έκανε ανάμεσα στο κοινό, ως το αγαπημένο τρέιλερ ταινίας που προβλήθηκε κατά τον τελικό του Super Bowl.[180] Ένα επιπρόσθετο τρέιλερ προβλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017 στην εκπομπή Jimmy Kimmel Live!, για το οποίο η Χέιλι Φάουτς από την ιστοσελίδα Collider είπε πως ήταν «απλά ένα πανέμορφο τρέιλερ, φωτισμένο με το εκκεντρικό χιούμορ και την ασεβή γοητεία που έκανε την πρώτη ταινία τέτοια επιτυχία, μαζί με μία έξτρα δόση οπτικής λαμπρότητας».[181] Τον Μάρτιο του 2017, οι Πρατ και Σαλντάνα εμφανίστηκαν στα βραβεία Kids' Choice όπου έδωσαν στη δημοσιότητα ένα αποκλειστικό βίντεο από την ταινία,[182] ενώ, στα μέσα Ιουλίου, η Marvel δημιούργησε ένα διαφημιστικό ενημερωτικού χαρακτήρα, εμπνευσμένο από τη δεκαετία του 1980, και έναν αριθμό τηλεφώνου χωρίς χρέωση για την προώθηση της κυκλοφορίας των home media της ταινίας.[183]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρεμιέρα της ταινίας Φύλακες του Γαλαξία 2 στο θέατρο Dolby στο Χόλυγουντ, Καλιφόρνια

Η ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2 έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 10 Απριλίου 2017 στο Τόκυο,[184] ενώ η πρεμιέρα στο Χόλυγουντ έλαβε χώρα στις 19 Απριλίου στο θέατρο Dolby.[185] Η διεθνής κυκλοφορία της ταινίας ξεκίνησε στις 25 Απριλίου σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιταλία,[186] καθώς και σε άλλες 37 συνολικά αγορές, από τις οποίες οι 35 διέθεταν οθόνες για IMAX προβολή.[187] Η κυκλοφορία της στη Βόρεια Αμερική στις 5 Μαΐου έλαβε χώρα σε 4347 αίθουσες, από τις οποίες πάνω από 3800 διέθεταν εξοπλισμό για 3D προβολή,[188] 388 για IMAX και IMAX 3D προβολή,[188][189] 588 για ευρεία προβολή και 194 για D-Box προβολή.[188] Το άνοιγμα της ταινίας στην Κίνα έλαβε χώρα σε 400 αίθουσες IMAX, το μεγαλύτερο άνοιγμα για τη χώρα.[190] Στις 4 Μαΐου 2017, έγινε μία ειδική RealD προβολής της ταινίας σε 550 αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι παρευρέθηκαν, έλαβαν μία αποκλειστική μίνι αφίσα κι ένα σετ συλλεκτικών κουμπιών ως αναμνηστικό.[191] Η ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2 ήταν αρχικά προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 28 Ιουλίου 2017[88] και αποτελεί μέρος της Τρίτης Φάσης του MCU.[192]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2 κυκλοφόρησε από τη Walt Disney Studios Home Entertainment σε ψηφιακή μορφή για κατέβασμα στις 8 Αυγούστου 2017 και σε Blu-ray, Blu-ray 3D, Ultra HD Blu-ray και DVD μορφή στις 22 Αυγούστου.[193][194] Η Ultra HD Blu-ray εκδοχή αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία home media της Disney σε ανάλυση 4K.[195] Η ψηφιακή και Blu-ray εκδοχή περιλάμβαναν ένθετα από πίσω από τις κάμερες, ηχητικό σχολιασμό, διεγραμμένες σκηνές, γυρίσματα και ένα μουσικό βίντεο του τραγουδιού «Guardians Inferno». Η ψηφιακή εκδοχή συμπεριλάμβανε επίσης αποκλειστικό ένθετο για το πώς δημιουργήθηκαν τρεις σκηνές της ταινίας, από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκληρωμένη εκδοχή τους, καθώς και μία πίσω από τις κάμερες ματιά του Guardians of the Galaxy – Mission: Breakout!, ενός παιχνιδιού-αξιοθέατου στο θεματικό πάρκο της Disney στην Καλιφόρνια.[193] Το μουσικό βίντεο για το τραγούδι «Guardians Inferno» σε στυλ δεκαετίας 1970 σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Γιαροβέσκι, και σε αυτό συμμετέχει και ο Χέισελχοφ, μαζί με τους Τζέιμς Γκαν, Πρατ, Σαλντάνα, Μπατίστα, Κλεμεντιέφ, Γκίλαν, Ρούκερ και Σον Γκαν. Ο Σταν Λι και ο κωμικός Γκιγιέρμο Ροντρίγκεζ κάνουν επίσης σύντομες εμφανίσεις στο βίντεο.[196][197]

Η ψηφιακή κυκλοφορία της ταινίας έλαβε τις περισσότερες λήψεις και το μεγαλύτερο άνοιγμα εβδομάδας από οποιαδήποτε άλλη ταινία των Marvel Studios.[198] Η κυκλοφορία σε φυσική μορφή, βρέθηκε την πρώτη εβδομάδα στην κορυφή της λίστας πωλήσεων home media και, σύμφωνα με τα δεδομένα της NPD VideoScan, πούλησε «σχεδόν τρεις φορές όσο οι υπόλοιπες κυκλοφορίες μαζί που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα της λίστας». Η Blu-ray εκδοχή συγκέντρωσε το 83% των πωλήσεων, με το 10% να προέρχεται από την Ultra HD Blu-ray εκδοχή.[199] Τη δεύτερη εβδομάδα κυκλοφορίας, η ταινία βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της λίστας πωλήσεων home media[200] ενώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις της ταινίας ήταν περισσότερες από τις συνολικές πωλήσεις των πρώτων 40 ταινιών που βρέθηκαν στη λίστα.[201] Από τις 12 Νοεμβρίου 2021, η ενισχυμένη IMAX εκδοχή της ταινίας είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Disney+.[202]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2 είχε έσοδα $389.8 εκατομμύρια σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά και πάνω από $473.9 εκατομμύρια στις υπόλοιπες αγορές, φτάνοντας συνολικά τα $863.8 εκατομμύρια παγκοσμίως.[3] Στις τρεις εβδομάδες κυκλοφορίας της έφτασε τα $783.3 εκατομμύρια παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα συνολικά έσοδα της πρώτης ταινίας ($773 εκατομμύρια),[203] γινόμενη μία εβδομάδα αργότερα η πέμπτη ταινία του MCU με τα περισσότερο έσοδα.[204] Συνυπολογίζοντας όλα τα έσοδα και τα έξοδα της ταινίας, το Deadline Hollywood υπολόγισε το διαδικτυακό κέρδος της να φτάνει στα $154.7 εκατομμύρια, τοποθετώντας την στην ένατη θέση της λίστας «Τα Πολυτιμότερα Blockbusters» του 2017.[205]

Από τις 24 Απριλίου 2017 οπόταν και ξεκίνησαν οι προπωλήσεις των εισιτηρίων, η ταινία ήταν στην κορυφή των πωλήσεων της υπηρεσίας παροχής εισιτηρίων Fandango, ενώ ξεπέρασε τις προπωλήσεις που είχε κάνει η ταινία Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015) σε ίδιο χρονικό διάστημα.[206] Κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, τα έσοδα της ταινίας Φύλακες 2 ανήλθαν στα $146.5 εκατομμύρια σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά,[207] με τα $13 εκατομμύρια να προέρχονται από τις IMAX προβολές[190] και τα $17 εκατομμύρια από τις ανεπίσημες προβολές της ταινίας την Πέμπτη το βράδυ, το υψηλότερο ποσό σε ανεπίσημες προβολές για το 2017.[188] Πριν την κυκλοφορία της, είχε εκτιμηθεί πως τα έσοδα της ταινίας κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής θα ξεπερνούσαν τα $160 εκατομμύρια,[191][208] με τη σελίδα Deadline Hollywood να προβλέπει πως θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα $179 εκατομμύρια που είχε φτάσει η ταινία Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος.[209] Η ταινία παρέμεινε στην κορυφή του box office και κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο προβολής της,[210] ενώ το τρίτο Σαββατοκύριακο προβολής έπεσε στη δεύτερη θέση, πίσω από την ταινία Alien: Covenant.[211] Η ταινία Φύλακες 2 παρέμεινε στη δεύτερη θέση και το τέταρτο Σαββατοκύριακο προβολής, αυτή τη φορά πίσω από την ταινία Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η εκδίκηση του Σαλαζάρ, φτάνοντας τα $337.6 εκατομμύρια σε έσοδα, ξεπερνώντας τα εγχώρια έσοδα που είχε κάνει η πρώτη ταινία.[212] Μέχρι το πέμπτο Σαββατοκύριακο προβολής, η ταινία έπεσε στην τέταρτη θέση[213] και το επόμενο Σαββατοκύριακο στην πέμπτη.[214] Η ταινία παρέμεινε στο Top 10 για δύο ακόμα εβδομάδες, κατακτώντας την ένατη θέση κατά το έβδομο Σαββατοκύριακο προβολής[215] και τη δέκατη θέση κατά το όγδοο.[216]

Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, η ταινία είχε έσοδα $106 εκατομμύρια από 37 αγορές κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, φτάνοντας στην κορυφή του box office όλων αυτών των αγορών εκτός των Πορτογαλίας, Τουρκίας και Βιετνάμ. Τα έσοδα από τις IMAX προβολές κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής ανήλθαν στα $5 εκατομμύρια. Επίσης, η ταινία ξεπέρασε τα έσοδα της πρώτης ταινίας στο αντίστοιχο διάστημα κυκλοφορίας σε όλες τις αγορές πλην του Βελγίου.[187] Κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο προβολής, η ταινία βρέθηκε στην κορυφή του box office σε Νότια Κορέα, Κίνα και Ρωσία,[190] ενώ είχε το μεγαλύτερο άνοιγμα για ταινία του MCU στην Αυστρία,[187] το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα σε Αυστραλία ($11.8 εκατομμύρια), Ολλανδία ($500,000),[186][187] Γερμανία ($9.3 εκατομμύρια) και Ηνωμένο Βασίλειο ($16.9 εκατομμύρια),[187] και το τρίτο μεγαλύτερο άνοιγμα σε Νέα Ζηλανδία ($400,000), Ιταλία ($1.4 εκατομμύρια)[186] και Ρωσία ($11.6 εκατομμύρια).[190] Το άνοιγμα σε Νέα Ζηλανδία και Ολλανδία ήταν επίσης το μεγαλύτερο για ταινία του 2017 στην κάθε χώρα,[186] ενώ σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο μεγαλύτερο.[186][187] Στη Νότια Κορέα, είχε το μεγαλύτερο άνοιγμα ημέρας ($3.3 εκατομμύρια) και το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου ($13.3 εκατομμύρια) του 2017, με το δεύτερο να ξεπερνάει τα συνολικά έσοδα που είχε στη χώρα η πρώτη ταινία. Επίσης, είχε το μεγαλύτερο άνοιγμα ημέρας για τον μήνα Μάιο και το τρίτο μεγαλύτερο άνοιγμα ημέρας για ταινία του MCU.[190][217] Στην Ουκρανία, η ταινία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών, ενώ στο Πουέρτο Ρίκο είχε το μεγαλύτερο άνοιγμα για IMAX προβολές.[190] Ακόμα περισσότερες αγορές είδαν τα έσοδα της ταινίας Φύλακες 2 να ξεπερνούν τα συνολικά έσοδα της πρώτης ταινίας κατά το τρίτο Σαββατοκύριακο προβολής,[218] με την Κίνα να ακολουθεί κατά το τέταρτο Σαββατοκύριακο προβολής.[219] Το επόμενο Σαββατοκύριακο, τα διεθνή έσοδα της ταινίας ($451.1 εκατομμύρια) ξεπέρασαν τα συνολικά διεθνή έσοδα της πρώτης ταινίας ($440 εκατομμύρια).[203] Οι τρεις διεθνείς αγορές με τα περισσότερα έσοδα ήταν η Κίνα ($99.3 εκατομμύρια), το Ηνωμένο Βασίλειο ($51.3 εκατομμύρια) και η Γερμανία ($28 εκατομμύρια).[204]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό αποδοχής 85% με μέσο όρο βαθμολογία 7,3/10, βασισμένα σε 424 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας της σελίδας αναφέρεται: «Η γεμάτη δράση πλοκή της ταινίας Φύλακες του Γαλαξία 2, τα εκθαμβωτικά οπτικά και το ασεβές χιούμορ της αθροίζονται σε μία συνέχεια που είναι σχεδόν το ίδιο διασκεδαστική—αν όχι εξίσου συναρπαστικά φρέσκια—όσο και η προκάτοχός της».[220] Η σελίδα συλλογής Metacritic δίνει στην ταινία 67/100 βασισμένο σε 48 κριτικές, με την ένδειξη «γενικά θετικές κριτικές».[221] Σε ψηφοφορία κοινού από την εταιρία ερευνών CinemaScore, η ταινία έλαβε μέσο βαθμό «A» σε μία κλίμακα από το A+ μέχρι το F, ενώ η εταιρία ερευνών PostTrak ανέφερε πως το 93% του δείγματος της έρευνας που παρακολούθησε την ταινία της έδωσε θετική βαθμολογία, ενώ το 77% «σίγουρα θα την πρότεινε».[188]

Ο Όουεν Γκλέιμπερμαν από το περιοδικό Variety αποκάλεσε την ταινία «μια εξωφρενική και πνευματώδη συνέχεια, φτιαγμένη με την ίδια φιλική βιρτουόζικη θαμπάδα... και απλά αρκετά υποχρεωτική για να είναι πολύ καλή». Σημείωσε επίσης πως «αυτή τη φορά μπορείς να αισθανθείς το πόσο σκληρά προσπαθεί [ο Γκαν] να ψυχαγωγήσει. Ίσως λίγο πολύ σκληρά».[222] Γράφοντας για το περιοδικό Rolling Stone, ο Πίτερ Τράβερς περιέγραψε την ταινία ως μία «έκρηξη» και τη βαθμολόγησε με 3/4, επαινώντας την για τον τόνο και το κέφι της, το soundtrack και τους χαρακτήρες της. Σημείωσε ωστόσο πως «η ταινία Φύλακες 2 δεν μπορεί να φτάσει την αιφνιδιαστική ευχάριστη έκπληξη της προκατόχου της...[αλλά] η συνέχεια, ενώ είναι παραγεμισμένη με ψηφιακά οπτικά εφέ, δεν έχασε την αγάπη της για εμπνευσμένη τρέλα».[223] Ο Ρίτσαρντ Ρόπερ από την εφημερίδα Chicago Sun-Times βαθμολόγησε επίσης την ταινία με 3/4, αποκαλώντας την όχι «τόσο διασκεδαστική, όχι τόσο έξυπνη, όχι τόσο φρέσκια όσο η πρώτη—αλλά εξακολουθεί να έχει μια φωτεινή και λαμπερή και γλυκιά αίσθηση». Ο Ρόπερ συνέχισε λέγοντας: «ακόμα και με όλη την ανοησία και όλη την κακοήθεια, οι Φύλακες μπορούν να σε συγκινήσουν προκαλώντας σου έναν κόμπο στον λαιμό», ενώ επαίνεσε το καστ και ειδικά τον Ρούκερ, αναφερόμενος σε αυτόν ως «ένας από τους καλύτερους ρόλους στην ταινία».[224] Στην κριτική του για την ιστοσελίδα RogerEbert.com, ο Μπράιαν Ταλερίκο βαθμολόγησε κι αυτός την ταινία με 3/4 περιγράφοντάς την ως «ένα διεξοδικά απολαυστικό καλοκαιρινό blockbuster» το οποίο δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, αποφεύγοντας «πολλά από τα ελαττώματα της πρώτης ταινίας και [κάνοντας] αρκετά πράγματα καλύτερα. Είναι διασκεδαστική, έξυπνη και μία εξαιρετική έναρξη για την κινηματογραφική καλοκαιρινή περίοδο».[225]

Βαθμολογώντας επίσης την ταινία με 3/4, η Σάρα Στιούαρτ από την εφημερίδα New York Post ένιωσε πως η ταινία ήταν υπερφορτωμένη, αλλά «η ανάλαφρη προσέγγιση του Γκαν κάνει αυτό το θέμα να μοιάζει εκπληκτικά μικρό» και «τουλάχιστον είναι γεμάτη με χαρά». Επαινώντας τον τόνο και τις αναφορές στη δεκαετία του 1990, οι οποίες έδωσαν στην ταινία μία αίσθηση διασκέδασης, η Στιούαρτ αποκάλεσε τους Φύλακες 2 ένα «αντίδοτο στους ζοφερούς υπερήρωες».[226] Ο Μάικλ Ο'Σάλιβαν από την εφημερίδα The Washington Post βαθμολόγησε την ταινία με 4/4, επαινώντας την ως «πιο αστεία, πιο τρελή και πιο συγκινητική» σε σχέση με την πρώτη ταινία. Ο Ο'Σάλιβαν θεώρησε πως η ταινία απέφυγε τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνέχειες, με το να κτίσει μία συνέχεια πάνω στην πρώτη ταινία παρά να την επαναλάβει. Επεσήμανε επίσης τη χρήση της μουσικής, καθώς και τα «εκθαμβωτικά» οπτικά εφέ καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας, περιγράφοντάς τα ως «μία υπενθύμιση, μία ένδειξη πως το καλοκαίρι είναι εδώ και ίσως να μην είναι τελικά τόσο άσχημο».[227] Ο Μπράιαν Λόουρι, γράφοντας για τη σελίδα CNN.com, επέκρινε τη δεύτερη πράξη της ταινίας και τον κακό της, αλλά θεώρησε πως τα πήγε καλύτερα συγκριτικά με άλλες συνέχειες της Marvel με τη δυνατή έναρξή της και το τέλος, αλλά και την «καλοπροαίρετη ενέργειά της», λέγοντας: «τελικά μοιράζεται αρκετά με το κεντρικό της κουιντέντο—από το να το βάλει να κάνει απλά τη δουλειά, ακόμα και αν το ταξίδι από το ένα σημείο στο άλλο μπορεί να είναι κάπως ασύνδετο και ακατάστατο».[228] Ο Κρίστοφερ Ορ από το περιοδικό The Atlantic ένιωσε πως η ταινία δεν ήταν αντάξια της προκατόχου της, ειδικά εξαιτίας των πιο βαριών θεμάτων της, ενώ θεώρησε πως ο Ράσελ ήταν «μία λανθασμένη επιλογή» για τον συγκεκριμένο ρόλο. Ωστόσο, το υπόλοιπο καστ, το soundtrack και το χιούμορ ήταν αρκετά καλά για εκείνον, με αποτέλεσμα να δώσει μία θετική κριτική στο σύνολό της.[229]

Ο Τοντ ΜακΚάρθι από το περιοδικό The Hollywood Reporter είπε: «Η ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2 είναι σαν να ανεβαίνεις δεύτερη φορά σε τρενάκι, το οποίο αν και ήταν πραγματική απόλαυση την πρώτη φορά, τώρα που το έχεις ξαναζήσει δεν σε κάνει να αισθάνεσαι το ίδιο».[230] Ο Κένεθ Τουράν από την εφημερίδα Los Angeles Times ήταν θετικός απέναντι στο soundtrack και την επιλογή των ηθοποιών, ειδικά του Ράσελ, αλλά ένιωσε πως ο Γκαν προσπαθούσε πάρα πολύ να ξαναπιάσει τη μαγεία της πρώτης ταινίας και πως η αυξημένη χρήση των οπτικών εφέ και η υπερβολική δράση καταλήγουν να είναι κουραστικά. Κλείνοντας αναφέρει: «Υπάρχουν αρκετά πράγματα που σου θυμίζουν την πρώτη ταινία Φυλάκων κάνοντας τη συνέχεια μία αποδεκτή εμπειρία, [αλλά μοιάζει] λιγότερο ανεξάρτητη και περισσότερο σαν απλά άλλη μία παραγωγή της Marvel».[231] Η Μανόλια Ντάργκις από την εφημερίδα The New York Times είπε πως η ταινία «σίγουρα έχει πράγματα που ελκύουν, αλλά τα περισσότερα είναι οπτικά εφέ παρά μέρος της αφήγησης». Επίσης, ένιωσε πως ο Γκαν προσπαθούσε πάρα πολύ, ενώ βρήκε κάποια στοιχεία της συνέχειας να είναι πολύ σοβαρά, ακόμα κι αν ο Ράσελ το ισορροπούσε όλο αυτό με μία αναγκαία «αβίαστη χαλαρότητα».[232] Ο Άντονι Λέιν από το περιοδικό The New Yorker ένιωσε πως από τη στιγμή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Ίγκο, η ταινία άρχισε να πάσχει από «την κατάρα του παρασκηνίου» και πως «το σημείο όπου η ταινία, η οποία κινείτο πολύ όμορφα, γέμισε με ηλιθιότητα και ζωντάνια και άρχισε να φλυαρεί» ήταν όταν αποκαλύφθηκε η επιθυμία του Ίγκο. Ο Λέιν κατέληξε: «Ας ελπίσουμε πως οι Φύλακες 3 θα ξαναπιάσουν τον ρυθμό της πρώτης ταινίας και δε θα καταλήξουν να γίνουν η πιο ακριβή συνεδρία ομαδικής θεραπείας του σύμπαντος».[233]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
2017 Βραβεία Teen Choice[234] Επιλογή: Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας Φύλακες του Γαλαξία 2 Νίκη
Επιλογή: Άντρας Ηθοποιός σε Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας Κρις Πρατ Νίκη
Επιλογή: Γυναίκα Ηθοποιός σε Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας Ζόε Σαλντάνα Νίκη
Επιλογή: Κινηματογραφικό Ζευγάρι Κρις Πρατ και Ζόε Σαλντάνα Υποψηφιότητα
Επιλογή: Hissy Fit Κερτ Ράσελ Υποψηφιότητα
Επιλογή: Κλέψιμο Σκηνής Μάικλ Ρούκερ Υποψηφιότητα
Βραβεία Dragon[235] Καλύτερη Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας ή Φαντασίας Φύλακες του Γαλαξία 2 Υποψηφιότητα
Κινηματογραφικά Βραβεία Hollywood[236] Βραβείο Ήχου Ντέιβ Άκορντ και Άντισον Τιγκ Νίκη
Βραβεία Hollywood Music in Media[237] Soundtrack Album Φύλακες του Γαλαξία 2 Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο Τραγούδι – Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας, Φαντασίας, Τρόμου «Guardian's Inferno» (The Sneepers & Ντέιβιντ Χέισελχοφ Υποψηφιότητα
Εξαιρετική Μουσική Εποπτεία – Ταινία Ντέιβ Τζόρνταν Υποψηφιότητα
Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Σεντ Λούις[238] Καλύτερο Soundtrack Φύλακες του Γαλαξία 2 Υποψηφιότητα
Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ουάσινγκτον Π.Κ.[239] Καλύτερη Φωνητική Ερμηνεία σε Animation Χαρακτήρα Μπράντλεϊ Κούπερ Υποψηφιότητα
Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Φλόριντα[240] Καλύτερα Οπτικά Εφέ Φύλακες του Γαλαξία 2 Υποψηφιότητα
2018 Βραβεία Annie[241] Εξαιρετικό Επίτευγμα για Animation Χαρακτήρα σε Live Action Παραγωγή Αρσλάν Έλβερ, Λίαμ Ράσελ, Άλβις Αβάτι, Αλεσάντρο Κούτσι Υποψηφιότητα
Βραβεία Grammy[242] Καλύτερο Συλλογικό Soundtrack για Οπτικό Μέσο Guardians of the Galaxy Vol. 2: Awesome Mix Vol. 2 Υποψηφιότητα
Βραβεία Ένωσης Μουσικών Εποπτών[243] Καλύτερη Μουσική Εποπτεία σε Ταινία: Προϋπολογισμού Άνω των $25 Εκατομμυρίων Ντέιβ Τζόρνταν Υποψηφιότητα
Βραβεία Visual Effects Society (VES)[244] Εξαιρετικά Οπτικά Εφέ σε Φωτορεαλιστική Ταινία Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Ντέιμιεν Καρ, Γκάι Γουίλιαμς, Τζόναθαν Φόκνερ, Νταν Σούντικ Υποψηφιότητα
Εξαιρετική Οπτική Φωτογραφία σε Φωτορεαλιστικό Πρότζεκτ Τζέιμς Μπέικερ, Στίβεν Λο, Άλβις Αβάτι, Ρόμπερτ Στριπ για «Χορό του Γκρουτ/Εισαγωγική σκηνή μάχης» Νίκη
Ένωση Μακιγιέζ και Κομμωτών[245] Ταινία Μεγάλου Μήκους: Καλύτερο Σύγχρονο Κτένισμα Καμίλ Φρεντ, Λουίζα Άντονι και Τζουλς Χόλντρεν Νίκη
Ταινία Μεγάλου Μήκους: Καλύτερα Ειδικά Εφέ Μακιγιάζ Τζον Μπλέικ και Μπράιαν Σάιπ Υποψηφιότητα
Βραβεία Όσκαρ[246] Καλύτερα Οπτικά Εφέ Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Ντέιμιεν Καρ, Γκάι Γουίλιαμς, Τζόναθαν Φόκνερ, Νταν Σούντικ Υποψηφιότητα
Μουσικά Βραβεία Billboard[247] Top Soundtrack Guardians of the Galaxy Vol. 2: Awesome Mix Vol. 2 Υποψηφιότητα
Βραβεία Saturn[248][249] Καλύτερη Μεταφορά Κόμικ σε Ταινία Φύλακες του Γαλαξία 2 Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικός ρόλος Μάικλ Ρούκερ Υποψηφιότητα
Καλύτερο μακιγιάζ Τζον Μπλέικ, Μπράιαν Σάιπ Υποψηφιότητα
Καλύτερα Ειδικά/Οπτικά Εφέ Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Γκάι Γουίλιαμς, Τζόναθαν Φόκνερ, Νταν Σούντικ Νίκη

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία συνέχεια με τίτλο Φύλακες του Γαλαξία 3 κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου 2023,[250] με τον Γκαν να επιστρέφει και πάλι ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης.[251][252] Οι Πρατ, Σαλντάνα, Μπατίστα, Ντίζελ, Κούπερ,[253] Γκίλαν,[254] Κλεμεντιέφ[255] και Σον Γκαν επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους,[256] ενώ στο καστ προστίθεται και ο Γουίλ Πούλτερ στον ρόλο του Άνταμ Γουόρλοκ.[7]

I Am Groot[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: I Am Groot

Τον Δεκέμβριο του 2020, ανακοινώθηκε μία animated σειρά ταινιών μικρού μήκους με τίτλο I Am Groot, η οποία θα επικεντρωνόταν στο Μωρό Γκρουτ και θα κυκλοφορούσε στην πλατφόρμα του Disney+.[257] Ο Ντίζελ επαναλαμβάνει τον ρόλο του, ενώ και οι πέντε ταινίες μικρού μήκους κυκλοφόρησαν στις 10 Αυγούστου 2022.[258]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναγνωρίζεται εκτός οθόνης ως ο Άνταμ Γουόρλοκ, τον οποίο ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκαν σχεδίαζε αρχικά να συμπεριλάβει στην ταινία. Με αυτή τη σκηνή, υπαινίσσεται πως ο χαρακτήρας θα εμφανιστεί στην ταινία Φύλακες του Γαλαξία 3.[5][6][7]
  2. Ο Γκαν δήλωσε πως αυτή η σκηνή διαδραματίζεαι «χρόνια μετά» το τέλος της ταινίας, με τον χαρακτήρα να εμφανίζεται σε αυτή κατάσταση στην ταινία Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». (Αγγλικά) Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'. Marvel Entertainment. 17  Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27  Μαΐου 2016.
  2. «Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Guardians of the Galaxy Vol. 2». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
  4. «Guardians of the Galaxy Vol. 2 - Φύλακες του Γαλαξία vol. 2». Grand Magazine. 5 Μαΐου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
  5. 5,0 5,1 Davis, Brandon (27 Απριλίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Post-Credits Scenes Explained». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Sciretta, Peter (20 Απριλίου 2017). «Exclusive: Adam Warlock Was Originally a Major Character in 'Guardians Vol. 2'; Will Be in 'Guardians 3'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
  7. 7,0 7,1 Kroll, Justin (11 Οκτωβρίου 2021). «'Guardians Of The Galaxy Vol. 3': Will Poulter To Play Adam Warlock In Next Installment Of Marvel Franchise». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
  8. Hall, Gerrad (23 Ιουλίου 2017). «James Gunn explains Groot's age difference in Guardians 2 vs. Infinity War footage». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 
  9. 9,0 9,1 Guardians of the Galaxy's Chris Pratt & James Gunn's Risky Film: Rule Breakers. The Hollywood Reporter. 17 Δεκεμβρίου 2014. Συμβαίνει στα 2:30. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022 – μέσω YouTube. 
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 Keyes, Rob (3 Ιουνίου 2015). «'Guardians of the Galaxy 2' Has Fewer Characters, One New». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  11. Mike Ryan (18 Νοεμβρίου 2013). «Chris Pratt on Heartbreak, 'Delivery Man' And Gearing Up For 'Guardians of the Galaxy'». The Huffington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  12. Han, Angie (23 Ιουλίου 2016). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Footage Recap: Baby Groot, Human Ego & So Much More [Comic-Con 2016]». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  13. «Chris Pratt: 'Jennifer Lawrence acts like Adele sings'». GQ. 30 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  14. 14,0 14,1 14,2 Dyce, Andrew (7 Μαΐου 2017). «Guardians of the Galaxy 2: Every Easter Egg You Missed». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  15. 15,0 15,1 Truitt, Brian (2 Φεβρουαρίου 2017). «Sneak peek: 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' aims for bigger, better sci-fi». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 16,6 Nemiroff, Perri (6 Φεβρουαρίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2': 40 Things We Learned from Our Set Visit». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  17. 17,0 17,1 Vejvoda, Jim (15 Ιουλίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2: Zoe Saldana on Gamora, Nebula And Thanos». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  18. Siegel, Lucas (4 Νοεμβρίου 2015). «Dave Bautista Says James Gunn Making Guardians of the Galaxy Vol. 2 Different». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  19. Huver, Scott (2 Μαΐου 2017). «I Am Not Drax: Bautista Did Heavy Lifting to Find His GotG Character». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  20. 20,0 20,1 Weintraub, Steve (25 Ιανουαρίου 2017). «Dave Bautista on 'Bushwick', 'Blade Runner 2049', and 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  21. 21,0 21,1 Zalben, Alex (23 Μαρτίου 2015). «Vin Diesel Tells Us About His Marvel Movie Future». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  22. 22,0 22,1 22,2 Keyes, Rob (14 Απριλίου 2017). «What James Gunn Told Us on Guardians of the Galaxy 2 Set». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  23. Chitwood, Adam (28 Φεβρουαρίου 2018). «James Gunn Reveals Baby Groot Is Actually Groot's Large Adult Son». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  24. Holmes, Adam (16 Νοεμβρίου 2016). «How Groot Will Be Different in Guardians of the Galaxy 2, According To Vin Diesel». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  25. 25,0 25,1 25,2 Peter Sciretta (6 Φεβρουαρίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2': Everything We Learned While on Set». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  26. Dwight Hill (3 Σεπτεμβρίου 2016). «James Gunn Teases 'Groot Version' of Guardians Vol. 2 Script». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  27. Sacks, Ethan (2 Μαΐου 2017). «Vin Diesel Aimed High to Voice Baby Groot in 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». Real Clear Life. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  28. Romano, Nick (16 Οκτωβρίου 2016). «Exclusive: 'Guardians of the Galaxy 2' Star Vin Diesel Teases "Goofy, Adorable" Baby Groot». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  29. 29,00 29,01 29,02 29,03 29,04 29,05 29,06 29,07 29,08 29,09 29,10 29,11 Mike Seymour (6 Ιουνίου 2017). «The fractal nature of Guardians of the Galaxy Vol. 2». Fxguide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  30. Perry, Spencer (2 Φεβρουαρίου 2016). «The Guardians of the Galaxy Assemble in a Rehearsal Photo». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  31. Awesome, Amy (23 Νοεμβρίου 2016). «Rocket Racoon Has A Crisis of Faith in Guardians of the Galaxy Vol. 2». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  32. 32,0 32,1 Joseph McCabe (25 Νοεμβρίου 2014). «Exclusive: Actor Michael Rooker Talks Yondu And The Future of Guardians Of The Galaxy!». Nerdist. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2015. 
  33. Jayson, Jay (15 Ιουλίου 2016). «New Guardians of the Galaxy Vol. 2 Concept Art Released! First Look at Mantis!». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 Ching, Albert (23 Ιουλίου 2016). «SDCC: Marvel Studios Reveals Latest Phase 3 Secrets». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2016. 
  35. Gwaltney, Javy (2017-05-29). «Guardians of the Galaxy Star Michael Rooker Chats About Playing Yondu, Call of Duty, and Mary Poppins». Game Informer (GameStop). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-06-01. https://web.archive.org/web/20170601011550/http://www.gameinformer.com/b/features/archive/2017/05/29/guardians-of-the-galaxy-star-michael-rooker-interview.aspx. Ανακτήθηκε στις 2022-08-30. 
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 36,4 36,5 «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Production Notes» (PDF). Walt Disney Studios Motion Pictures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2017. 
  37. Ryan, Mike (7 Μαΐου 2017). «James Gunn and Michael Rooker Discuss The Fate of Yondu In 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». Uproxx.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  38. Anderton, Ethan (19 Μαΐου 2017). «Is Michael Rooker in 'Avengers: Infinity War' or Not?». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  39. Huver, Scott (17 Νοεμβρίου 2015). «Gillan Says "Guardians of the Galaxy Vol. 2" Fleshes Out Gamora & Nebula's Relationship». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015. 
  40. 40,0 40,1 Gonzales, Umberto (17 Ιανουαρίου 2017). «Karen Gillan on 'Guardians of the Galaxy' Sequel: 'I Shaved Half My Head This Time'». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  41. 41,0 41,1 White, Brett (17 Φεβρουαρίου 2016). «James Gunn Confirms Mantis For "Guardians of the Galaxy Vol. 2"». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2016. 
  42. Collis, Clark (15 Ιουλίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2: Meet new alien Mantis in sequel concept art». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  43. Shiac, Kieran (17 Μαΐου 2017). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 got Mantis all wrong, says character creator». Polygon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  44. 44,0 44,1 44,2 44,3 44,4 44,5 «Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». Marvel.com. 17 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016. 
  45. Whitney, Erin (23 Ιουλίου 2016). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Gets a New Logo at Comic-Con 2016». ScreenCrush. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  46. 46,0 46,1 46,2 46,3 46,4 46,5 46,6 Marston, George (2016-07-23). «Star-Lord's Father Revealed ... James Gunn Explains in Detail». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-07-24. https://web.archive.org/web/20160724053349/http://www.newsarama.com/30349-star-lord-s-father-confirmed.html. Ανακτήθηκε στις 2016-07-24. 
  47. Brandon Davis (24 Ιουλίου 2016). «James Gunn Reveals Why Taserface Is in Guardians of the Galaxy Vol. 2». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  48. Clark Collis (22 Απριλίου 2017). «This Is Us star Chris Sullivan on his unrecognizable Guardians 2 role». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  49. 49,0 49,1 Evry, Mark (9 Μαρτίου 2015). «James Gunn Says Marvel Will be Absent from Comic-Con». Superhero Hype!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  50. Ridgely, Charlie (18 Δεκεμβρίου 2016). «Kraglin Has An Expanded Role in Guardians of the Galaxy Vol. 2». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  51. 51,0 51,1 Peters, Megan (17 Απριλίου 2017). «Sylvester Stallone's Mystery Role in Guardians of the Galaxy Vol. 2 Revealed». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  52. Hunter, Rob (23 Αυγούστου 2017). «58 Things We Learned from James Gunn's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Commentary». Film School Rejects. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  53. 53,0 53,1 Adam Carolla (16 Μαρτίου 2017). «James Gunn and Vinnie Tortorich». The Adam Carolla Show (Podcast). Συμβαίνει στα 1:00:38. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022.  – via Clark Collis (3 Μαρτίου 2017). «Smallville actor Michael Rosenbaum to appear in Guardians of the Galaxy Vol. 2». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2017. 
  54. 54,0 54,1 54,2 54,3 Daniell, Mark (25 Απριλίου 2017). «Sylvester Stallone's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' character has a big future in the MCU». The Whig. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  55. De Semlyen, Phil (25 Αυγούστου 2016). «James Gunn on Kurt Russell's role in Guardians of the Galaxy Vol. 2». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  56. Rob Keyes (24 Μαρτίου 2017). «What Kurt Russell Told Us on Guardians of the Galaxy 2 Set». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  57. 57,0 57,1 57,2 Plumb, Ali (12 Αυγούστου 2014). «Exclusive: James Gunn On Guardians Of The Galaxy 2». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2014. 
  58. Eggertsen, Chris (2016-11-14). «Ryan Reynolds And Paul Wernick Talk 'Deadpool' Sequel and the Surprising Link To 'Guardians 2'». The Playlist (IndieWire). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-11-15. https://web.archive.org/web/20161115133847/http://theplaylist.net/ryan-reynolds-paul-wernick-talk-deadpool-sequel-surprising-link-guardians-2-20161114/. Ανακτήθηκε στις 2016-11-15. 
  59. Osborn, Alex (15 Νοεμβρίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Director James Gunn on Fox, Marvel Character Swap Deal». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  60. «We Kicked Off The Holiday Season With Aaron Schwartz—He Plays Young Kurt Russell In 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». The Con Guy. 28 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  61. 61,0 61,1 61,2 «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Press Kit» (PDF). Walt Disney Studios Motion Pictures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2017. 
  62. Owen, Luke (26 Απριλίου 2017). «There are two fun cameos in the credits of Guardians of the Galaxy Vol. 2 to keep an eye out for». Flickering Myth. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  63. 63,0 63,1 Fullerton, Huw (30 Απριλίου 2017). «The 11 best Easter eggs in Guardians of the Galaxy Vol. 2». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  64. 64,0 64,1 Bramesco, Charles (3 Φεβρουαρίου 2016). «Funny Man Steve Agee on Board for 'Guardians of the Galaxy 2'». Screen Crush. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  65. Derisz, Ricky (26 Ιουλίου 2016). «The Ravagers Could Be A Much Bigger Threat In 'Guardians of the Galaxy 2': Meet The Team To Find Out Why». Movie Pilot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2016. 
  66. Kroll, Justin (26 Φεβρουαρίου 2016). «'Guardians of Galaxy Vol. 2' Adds 'Sons of Anarchy's' Tommy Flanagan». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  67. Gunn, James [@JamesGunn] (12 Ιανουαρίου 2017). «Two of the best actors (& Ravagers) I've ever worked with – @SullivanTweet (Taserface) & @TommyFlanagan (Tullk)» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017 – μέσω Twitter. 
  68. Christy, Richard [@cwotd] (5 Μαΐου 2017). «Halloween came early on the set of #GotGVol2 & it was a freakin blast! Thank U @JamesGunn #DownThere @Guardians is out now & it RULES!!» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022 – μέσω Twitter. 
  69. 69,0 69,1 Vary, Adam B. (22 Απριλίου 2017). «Not Only Is Miley Cyrus in Marvel's Next Movie, But She May Be Coming Back For Another One». BuzzFeed. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2022. 
  70. Burton, Byron (23 Μαΐου 2017). «Michael Rosenbaum on 'Guardians 2' and His Wild Friendship With Carrie Fisher». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  71. Keyes, Rob (20 Απριλίου 2017). «Kevin Feige & James Gunn Explain Stallone's Secret MCU Team». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  72. 72,0 72,1 72,2 Libbey, Dirk (15 Μαΐου 2017). «The Mistake James Gunn Admits He Left in Guardians of the Galaxy 2». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  73. 73,0 73,1 73,2 Jamie Lovett (14 Μαΐου 2017). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Nearly Included A Deadpool Movie Reference». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  74. Leadbeater, Alex (27 Απριλίου 2017). «Kevin Feige Endorses Stan Lee MCU Cameo Fan Theory». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  75. Tyler, Adrienne (23 Φεβρουαρίου 2017). «Guardians of the Galaxy 2: Rob Zombie Confirms Involvement». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  76. Eisenberg, Eric (11 Μαΐου 2017). «Why That Thor: Ragnarok Character Shows Up In The Guardians Of The Galaxy 2 End Credits». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  77. Gunn, James (3 Αυγούστου 2017). «#GotGPicoftheDay One of my favorite #scifi shows of all time was #Farscape. So when I ran into the show's star, Ben Browder, a couple of years ago at the Saturn Awards, I asked him if he'd make a cameo in #guardiansofthegalaxy. He thankfully agreed and can be seen as the Sovereign Admiral with Ayesha. He's a great guy. Here we are chatting Farscape #behindthescenes. #movies #movie #gotg #gotgvol2». Instagram. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  78. 78,0 78,1 78,2 Lovece, Frank (4 Μαΐου 2017). «James Gunn says 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' a family affair». Newsday. New York City/Long Island. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  79. Dumaraog, Ana (13 Αυγούστου 2017). «You Can Actually See Jimmy Kimmel's Guillermo in Guardians of the Galaxy 2». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  80. «Guillermo in Guardians of the Galaxy Vol. 2». Jimmy Kimmel Live. 13 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022 – μέσω YouTube. CS1 maint: Unfit url (link)
  81. Plumb, Ali. «James Gunn on Guardians of the Galaxy's Secrets – The Current State of the Sequel». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2014. 
  82. Eisenberg, Eric (7 Μαΐου 2014). «Disney Drops 2 Guardians of the Galaxy Stills, Is Already Thinking Franchise». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  83. McMillan, Graeme (7 Μαΐου 2014). «Disney CEO Bob Iger: Marvel Is 'Just Getting Started'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  84. Chitwood, Adam (19 Μαΐου 2014). «Guardians of the Galaxy Q&A Highlights: James Gunn's Influences, the Soundtrack, the Sequel, Avengers Crossovers, and More». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  85. Maytum, Matt (20 Ιουνίου 2014). «Marvel's Kevin Feige updates on Guardians of the Galaxy, Thanos, Ant-Man, TV shows and Doctor Strange». Total Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2014. 
  86. Shaw, Lucas (25 Ιουλίου 2014). «James Gunn Will Write, Direct 'Guardians of the Galaxy' Sequel (Video)». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  87. Graser, Marc (25 Ιουλίου 2014). «James Gunn to Write, Direct 'Guardians of the Galaxy' Sequel». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  88. 88,0 88,1 Siegel, Lucas (26 Ιουλίου 2014). «SDCC 2014: Marvel Studios Panel Ant-Man Villain Revealed, Thanos Appears, GotG 2 Release Date». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2014. 
  89. Pirshafiey, Nicole (1 Αυγούστου 2014). «Guardians of the Galaxy: Director James Gunn's Twitter Q&A With E!». E! Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  90. Anderton, Ethan (4 Αυγούστου 2014). «James Gunn Begins 'Guardians of the Galaxy 2,' Thanks Cast & Crew». Firstshowing.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  91. Noonan, Kevin (20 Οκτωβρίου 2014). «James Gunn Talks 'Guardians' Sequel, VFX, Crossovers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  92. Siegel, Lucas (2014-10-28). «Marvel Announces Black Panther, Captain Marvel, Inhumans, Avengers: Infinity War Films, Cap & Thor 3 Subtitles». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-10-28. https://web.archive.org/web/20141028211803/http://www.newsarama.com/22573-marvel-announces-black-panther-captain-marvel-inhumans-avengers-infinity-war-films-cap-thor-3-subtitles.html. Ανακτήθηκε στις 2014-10-28. 
  93. Huver, Scott (9 Δεκεμβρίου 2014). «Rooker's Ready To Return For "Guardians of the Galaxy 2"». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2014. 
  94. Setoodah, Ramin (5 Ιανουαρίου 2015). «Q&A: Bradley Cooper on 'American Sniper,' Packing on 40 Pounds and Turning 40». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  95. 95,0 95,1 Kaye, Ben (8 Μαρτίου 2015). «Here's What We Learned From James Gunn's Impromptu Facebook Q&A». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2015. 
  96. 96,0 96,1 Rob Keyes (20 Μαΐου 2015). «James Gunn Has Already Begun Casting For 'Guardians of the Galaxy 2'». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  97. 97,0 97,1 97,2 97,3 97,4 Sciretta, Peter (6 Φεβρουαρίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2': Everything We Learned While on Set». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  98. «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' director James Gunn on deleted scenes, 'Infinity War,' and Groot at every age». Yahoo! UK. 7 Αυγούστου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  99. 99,0 99,1 Madison, Charles (26 Ιουλίου 2014). «James Gunn on Guardians of the Galaxy 2 – the promise of Nebula, Yondu and Peter Quill's father». Film Divider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2014. 
  100. 100,0 100,1 Suskind, Alex (4 Αυγούστου 2014). «Director James Gunn on How He Chose the Music in Guardians of the Galaxy». Vulture. New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  101. Franich, Darren (12 Νοεμβρίου 2014). «James Gunn on why 'Guardians of the Galaxy' isn't weird (and the sequel he'd like to make)». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  102. Evan Valentine (1 Σεπτεμβρίου 2014). «Guardians of the Galaxy: James and Sean Gunn Talk Spinoffs, Stan Lee's Original Cameo, Female Superheroes, the Status of Thunderbolts, and More at Dragon Con». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  103. Keyes, Rob (27 Νοεμβρίου 2014). «Guardians of the Galaxy 2: James Gunn Doesn't Want To Use Nova 'Right Now'». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  104. Hermanns, Grant (22 Απριλίου 2022). «James Gunn Reveals Which Marvel Character Was Almost in GOTG 2». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  105. Cornet, Roth (5 Αυγούστου 2014). «Marvel Head Kevin Feige: Guardians Of The Galaxy 2 Will Answer Guardians' Big Question». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  106. Nick Romano (10 Δεκεμβρίου 2016). «Guardians of the Galaxy 2 director says Baby Groot was a 'creative change,' not a marketing ploy». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  107. Anderton, Ethan (31 Δεκεμβρίου 2015). «Don't Expect to See Much of the Mad Titan Thanos in 'Guardians of the Galaxy 2'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  108. Hewitt, Chris (Φεβρουάριος 2016). «Set Phase 3 To Stun». Empire (United Kingdom: Bauer Media Group): 21. «Guardians of the Galaxy: Vol. 2 (April 28, 2017)... One thing it won't have, though, is Josh Brolin's Thanos, the Big Bad of the MCU, who was formally introduced in the first movie. "I wouldn't look too hard in that movie for Thanos," confirms Feige. So far, though, a being so apparently powerful he could wear the Avengers' heads for hats has been curiously unthreatening, preferring to sit in space on what looks like a floating portapotty. Will that change? "Are you asking if he's going to do more than sit in a chair and smirk?" laughs Feige. "Oh, yes. The next time we see Thanos he will not be messing around. It will be, 'Oh, that's why they've been teasing this villain for five years!'"». 
  109. Sullivan, Kevin P. (12 Νοεμβρίου 2014). «'Guardians of the Galaxy 2' Leads To More Cosmic Movies, Not 'Avengers 3'». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  110. 110,0 110,1 Marston, George (2016-08-26). «Updated: Guardians Of The Galaxy Vol. 2's Space Dinosaur Has A Name, Post-Credits Scene Confirmed». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-25. https://web.archive.org/web/20160825170547/http://www.newsarama.com/30740-guardians-of-the-galaxy-vol-2-concept-art-pits-the-gang-against-a-space-dinosaur.html. Ανακτήθηκε στις 2016-08-27. 
  111. Scott Huver (8 Δεκεμβρίου 2014). «James Gunn Has More Than 12% Of A "Guardians of the Galaxy" Sequel Plan». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2014. 
  112. 112,0 112,1 Keyes, Rob (1 Απριλίου 2015). «'Guardians of the Galaxy 2' Story Treatment Is Complete». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  113. Lussier, Germain (6 Φεβρουαρίου 2015). «Guardians of the Galaxy 2 Story: Marvel Thinks James Gunn's Sequel Idea Was "Risky"». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  114. Gunn, James [@JamesGunn] (2 Ιουνίου 2015). «Phew. 1st draft #GotG2. #NoSpoilers #NotEventheTitle pic.twitter.com/Yd6mhpgLNe» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2015 – μέσω Twitter. 
  115. Khatchatourian, Maane (29 Ιουνίου 2015). «'Guardians of the Galaxy' Sequel Gets Title». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  116. White, Brett (29 Ιουνίου 2015). «James Gunn Confirms Title Of "Guardians of the Galaxy" Sequel». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
  117. Burlingame, Russ (12 Σεπτεμβρίου 2015). «James Gunn Can't Use A Marvel Alien Spieces in Guardian of the Galaxy 2 For Very Unusual Reason». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  118. Romano, Nick (7 Οκτωβρίου 2015). «James Gunn Will Sneak This Alien Species into Guardians of the Galaxy 2». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. Sneeper update. A couple weeks back I told you how the Marvel legal department advised against using Sneeper as an alien species in Guardians of the Galaxy because the word is "similar to the word meaning 'clitoris' in Icelandic." Let it be known that I wasn't protesting this decision, I just thought it was funny, so I shared it. But the Marvel legal folks are sweet people and, after all of the online articles about me not being able to use the term Sneeper, they came back and told me that maybe it's not that big a deal after all: Sneeper is cleared for use. So keep an eye out for at least one Sneeper somewhere in Guardians of the Galaxy Vol. 2. 
  119. Lincoln, Ross (29 Οκτωβρίου 2015). «'Compton's Neil Brown Jr. Signs on For 'Sand Castle'; Pom Klementieff Joins 'Guardians of the Galaxy 2'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  120. Kroll, Justin (28 Οκτωβρίου 2015). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2': Newcomer Pom Klementieff Cast in Mystery Role». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  121. Rebello, Stephen (13 Δεκεμβρίου 2016). «Matthew McConaughey Talks 'Gold,' Unbranding and New Twists in a Singular Career». Playboy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017. 
  122. 122,0 122,1 Damore, Meagan (4 Δεκεμβρίου 2015). «James Gunn Pushes For More Gamora Merchandise, Talks "Guardians Vol 2"». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2015. 
  123. Kroll, Justin (15 Δεκεμβρίου 2015). «Kurt Russell Eyed to Play Chris Pratt's Father in 'Guardians of Galaxy Vol. 2'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  124. Every, Max (11 Ιανουαρίου 2016). «James Gunn Says David Bowie Was Under Consideration for Guardians 2». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  125. Collis, Clark (4 Αυγούστου 2017). «Guardians of the Galaxy director wanted David Bowie to play a member of Yondu's crew». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  126. Arrant, Chris (2016-01-13). «'Final Draft' Of Guardians of the Galaxy Vol. 2 Script Done». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-01-16. https://web.archive.org/web/20160116042628/http://www.newsarama.com/27517-final-draft-of-guardians-of-the-galaxy-vol-2-script-done.html. Ανακτήθηκε στις 2016-01-13. 
  127. Lesnick, Silas (11 Ιανουαρίου 2016). «Don't Expect the Collector in Guardians of the Galaxy Vol. 2». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  128. 128,0 128,1 Dennis, Catrina (17 Απριλίου 2016). «Guardians of the Galaxy 2 Won't Star Benicio Del Toro Or John C. Reilly». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  129. Gunn, James (11 Φεβρουαρίου 2016). «Today was our first day of the 'pre-shoot.' Next week is official 1st day of photography. Look for something then!». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016. 
  130. Perry, Spencer (3 Απριλίου 2015). «James Gunn Offers Update on Guardians of the Galaxy 2». Superhero Hype!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  131. «First Film to Shoot on RED's 8K Vista Vision Camera is 'Guardians of the Galaxy 2'». No Film School. 6 Ιανουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2016. 
  132. Gunn, James (21 Σεπτεμβρίου 2015). «Ben and many others signed on to Dr. Strange. At first we thought they'd be able to do both movies, but Dr. Strange pushed five months, meaning I lost a whole chunk of my crew. Love Henry though». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 – μέσω Facebook. 
  133. Scott Foundas (24 Ιουλίου 2014). «Film Review: 'Guardians of the Galaxy'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  134. 134,0 134,1 134,2 Mulcahey, Matt (8 Ιουνίου 2017). «DP Henry Braham on Shooting Guardians of the Galaxy Vol. 2 with the First Weapon 8K Vista Vision Full Frame Camera». Filmmaker Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  135. Kamen, Matt (2016-01-07). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 will be first film shot in 8K». Wired UK. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-01-08. https://web.archive.org/web/20160108095223/http://www.wired.co.uk/news/archive/2016-01/07/guardians-of-the-galaxy-2-shot-in-8k. Ανακτήθηκε στις 2022-09-02. 
  136. Inside All the Moving Parts of Guardians of the Galaxy 2's Escape From the Elector. Vulture. 22 Αυγούστου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  137. Rosen, Christopher (29 Οκτωβρίου 2016). «James Gunn comments on directing Stan Lee Marvel cameos». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  138. Perry, Spencer (25 Απριλίου 2016). «Guardians of the Galaxy 2 Easter Eggs and Set Video Revealed!». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  139. 139,0 139,1 Hunter, Rob (23 Αυγούστου 2017). «58 Things We Learned from James Gunn's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Commentary». Film School Rejects. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  140. Gunn, James (16 Ιουνίου 2016). «And that's a wrap on #GoTGVol2. WHEW. So much gratitude to my wonderful cast and crew. Thank you all». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016. 
  141. Davis, Brandon (24 Ιουλίου 2016). «Guardians of the Galaxy's James Gunn Explains The Reveal of Peter Quill's Father». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  142. Keyes, Rob (18 Απριλίου 2017). «Guardians of the Galaxy 2 Has 5 Post-Credits Scenes [Updated]». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  143. Gunn, James (31 Ιανουαρίου 2017). «Any comment? I like them, I suppose. Do you mean do I choose them. Yes, all of the Guardians mid and post credit scenes are written in the script and directed by me». Facebook. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  144. Truitt, Brian (5 Μαΐου 2017). «'Guardians 2' director decodes all five end-credits scenes (SPOILERS!)». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  145. Karen Gillan [@karengillan] (14 Νοεμβρίου 2016). «Guardians of the Galaxy reshoots today! So excited to be back with the gang! #easiestreshootsever #causethemovieisalreadyinsanelygood» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 – μέσω Twitter. 
  146. Kit, Borys (10 Φεβρουαρίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Scores Extremely Rare 100 in Test Screening (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  147. Erik Davis (24 Μαρτίου 2017). «Exclusive Interview: 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Director James Gunn On Easter Eggs, Dancing Baby Groot And More». Fandango. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  148. Chapman, Tom (21 Απριλίου 2017). «James Gunn Explains Nathan Fillion's Cut Wonder Man Cameo». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  149. Sampson, Mike (25 Απριλίου 2016). «'Guardians of the Galaxy 2' Casts Nathan Fillion as Wonder Man». Screen Crush. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 
  150. Marston, George (2017-05-17). «Nathan Fillion Was Cut From Guardians of the Galaxy Vol. 2 – But His Role is Still Canon». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-05-17. https://web.archive.org/web/20170517202037/http://www.newsarama.com/34530-nathan-fillion-was-cut-from-guardians-of-the-galaxy-vol-2-but-his-role-is-still-canon.html. Ανακτήθηκε στις 2017-05-17. 
  151. Gunn, James (17 Φεβρουαρίου 2017). «James Gunn Facebook post». Facebook. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. So as we rush toward the finish line of #GotGVol2 I want to take a beat and express my appreciation for all the amazing artists and technicians at Framestore, Weta Digital, TRIXTER, Method Studios, Animal Logic, Scanline VFX, Lola, Luma, Cantina Creative, and our in-house VFX professionals who are making this movie something truly special. 
  152. 152,0 152,1 Failes, Ian (17 Μαΐου 2017). «How They Animated Baby Groot in That Epic Opening To 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». Cartoon Brew. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. 
  153. 153,0 153,1 Giardina, Carolyn (8 Μαΐου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2': A Digital Kurt Russell and Other VFX Tricks Revealed». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. 
  154. 154,0 154,1 154,2 Landekic, Lola· Perkins, Will (23 Αυγούστου 2017). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)». Art of the Title. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. 
  155. Hogg, Trevor (30 Μαΐου 2017). «Weta Digital Confronts the Monstrous Ego of 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». Animation World Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. 
  156. 156,0 156,1 Mike Seymour (21 Μαΐου 2017). «Guardians of Kurt: Young Kurt Russell & Ego Suppression». Fxguide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. 
  157. 157,0 157,1 Nugent, John (20 Μαρτίου 2017). «Guardians of the Galaxy Vol 2: See Three Exclusive New Images». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. 
  158. Ashley Crossan (14 Απριλίου 2015). «'Guardians of the Galaxy' Director James Gunn Says Sequel's Soundtrack 'Is Better' Than the First». Entertainment Tonight. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  159. Megan Peters (12 Δεκεμβρίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Soundtrack Is More Diverse According To James Gunn». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  160. Cabin, Chris (20 Αυγούστου 2015). «'Guardians of the Galaxy 2': Tyler Bates Will Return to Score Sequel». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  161. Dolloff, Matt (24 Ιανουαρίου 2017). «James Gunn to Live Stream Guardians of the Galaxy 2 Scoring Session». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  162. Hiatt, Brian (2017-04-19). «Inside the 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Soundtrack». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-04-19. https://web.archive.org/web/20170419192817/http://www.rollingstone.com/music/features/inside-the-guardians-of-the-galaxy-vol-2-soundtrack-w477515. Ανακτήθηκε στις 2017-04-19. 
  163. «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Score Album Details». Film Music Reporter. 20 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  164. Kaye, Ben (6 Ιουνίου 2017). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 soundtrack coming to vinyl and cassette». Consequence of Sound. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  165. 165,0 165,1 Dave McNary (16 Ιουνίου 2016). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Grows Merchandise Rollout With a 'Much Stronger Focus' on Groot (Exclusive)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  166. Marnell, Blair (18 Ιουνίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Toys Will Include More Women, Says James Gunn». Nerdist. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2016. 
  167. Busch, Anita (28 Απριλίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Baby Groot Drives Ford And Geico Spots In $80M Promo Campaign». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  168. Mitchell, Gail (2017-04-25). «Doritos & Marvel Partner for 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Promotion: Exclusive». Billboard. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-04-29. https://web.archive.org/web/20170429004339/http://www.billboard.com/biz/articles/news/tv-film/7775028/doritos-marvel-partner-for-guardians-of-the-galaxy-vol-2-promotion. Ανακτήθηκε στις 2022-09-04. 
  169. Osborn, Alex (16 Ιουνίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Coming To Comic-Con, Chris Pratt Wraps Filming». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  170. Anderton, Ethan (19 Οκτωβρίου 2016). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Teaser Trailer Is Hooked on a Feeling Again». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  171. Zuckerman, Esther (19 Οκτωβρίου 2016). «Baby Groot kills with cuteness in the first Guardians of the Galaxy Vol. 2 trailer». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  172. McNary, Dave (24 Οκτωβρίου 2016). «'Guardians of the Galaxy 2' Trailer Gets Fans Hooked With Social Media Buzz». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  173. Slead, Evan (3 Δεκεμβρίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 reveals Star-Lord's 'deepest, darkest secret' and lots of Baby Groot». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  174. Peters, Megan (2 Δεκεμβρίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol 2 Trailer To Debut Tomorrow». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  175. Couch, Aaron (1 Δεκεμβρίου 2016). «James Gunn on Trailer Pressures and Nearly Shelving the First 'Guardians of the Galaxy' Teaser». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  176. Hall, Jacob (3 Δεκεμβρίου 2016). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Trailer: Marvel's Universe-Saving A-Holes Are Back». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  177. Perry, Spencer (5 Δεκεμβρίου 2016). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 teaser trailer is Marvel's biggest yet». Superhero Hype!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  178. Germain Lussier (5 Φεβρουαρίου 2017). «Look Out! The Guardians of the Galaxy Vol. 2 Super Bowl Spot is Here». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  179. Anderton, Ethan (5 Φεβρουαρίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Super Bowl Spot: An Awesome Mix of Badass Cosmic Action». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  180. Anthony D'Alessandro (6 Φεβρουαρίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Super Bowl Spot Is All The Talk on Twitter: PreAct's Most Buzzed About Movies». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  181. Foutch, Haleigh (28 Φεβρουαρίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Trailer Reveals Kurt Russell's Ego the Living Planet». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. 
  182. Sadlier, Allison (11 Μαρτίου 2017). «Chris Pratt Gets Slimed at the Kids' Choice Awards After Going Power Mad in the Control Room». Hollywood Life. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2017. 
  183. «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Rocks a 1980s Infomercial». Newsarama. 2017-07-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-21. https://web.archive.org/web/20170721194922/https://www.newsarama.com/35521-guardians-of-the-galaxy-vol-2-1980s-infomercial.html. Ανακτήθηκε στις 2017-07-22. 
  184. Jessica Chandra (10 Απριλίου 2017). «8 Weird And Wonderful Things That Happened at The 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Tokyo Premiere». Cosmopolitan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2017. 
  185. Ganz, Jami (19 Απριλίου 2017). «Watch the Guardians of the Galaxy Vol. 2 world premiere live». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2017. 
  186. 186,0 186,1 186,2 186,3 186,4 Tartaglione, Nancy (28 Απριλίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol 2' Rockets To $22.3M Overseas – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  187. 187,0 187,1 187,2 187,3 187,4 187,5 Tartaglione, Nancy (2 Μαΐου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol 2' Blasts Off With $106M – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  188. 188,0 188,1 188,2 188,3 188,4 D'Alessandro, Anthony (7 Μαΐου 2017). «'Guardians Vol. 2' Soars To $145M Weekend Opening After $51M+ Super Saturday – Sunday Update». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  189. Han, Angie (8 Απριλίου 2015). «'Star Wars: Rogue One', 'Captain America: Civil War', and More Get IMAX Releases». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  190. 190,0 190,1 190,2 190,3 190,4 190,5 Tartaglione, Nancy (9 Μαΐου 2017). «'Guardians 2' Branches Out With $431.5M Global; 'Fast & Furious' Franchise Cruises Past $5B WW – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  191. 191,0 191,1 D'Alessandro, Anthony (2 Μαΐου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' To Blast Off Summer With $140M-$160M Domestic Opening». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  192. McEwan, Cameron K.· Longridge, Chris (7 Αυγούστου 2019). «Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  193. 193,0 193,1 Lesnick, Silas (11 Ιουλίου 2017). «Guardians of the Galaxy Vol. 2 Comes Home in August». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  194. Macy, Seth (21 Αυγούστου 2017). «Which Guardians of the Galaxy Vol. 2 Blu-Ray Should You Buy?». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  195. Katzmeier, David (9 Ιουνίου 2017). «'Guardians of the Galaxy 2' could be Disney's first 4K Blu-ray». CNET. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  196. Knapp, JD (6 Αυγούστου 2017). «'Guardians of the Galaxy': James Gunn Shares Retro 'Inferno' Music Video (Watch)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  197. Ramos, Dino-Ray (6 Αυγούστου 2017). «James Gunn Posts New 'Guardians of the Galaxy' Music Video With David Hasselhoff». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  198. Dolloff, Matt (15 Αυγούστου 2017). «Guardians of the Galaxy 2 is Marvel's Most Successful Digital Launch». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  199. Arnold, Thomas K. (31 Αυγούστου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Soars to No. 1 Debut on Home Video Sales Charts». Home Media Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  200. «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Claims Second Week as Top Disc Seller». Home Media Magazine. 7 Σεπτεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  201. Gunn, James (7 Σεπτεμβρίου 2017). «Many thanks to our friends in the UK this week, who bought more copies of Guardians of the Galaxy Vol. 2 on Blu-Ray and DVD this week than they did all copies of all other titles in the top 40 combined! And at #2 on the charts? The Vol. 1/Vol. 2 double pack. Anyway, THANKS!». Facebook. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  202. Byford, Sam (8 Νοεμβρίου 2021). «Disney Plus is upgrading Marvel movies to IMAX aspect ratio». The Verge. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  203. 203,0 203,1 Busch, Anita (29 Μαΐου 2017). «'Pirates' $209M Overseas Start And $271.4M Global Take Push Disney Franchise Past $4B Mark». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  204. 204,0 204,1 Tartaglione, Nancy (4 Ιουνίου 2017). «'Wonder Woman' Lassos $122.5M Offshore, $223M Global Debut – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  205. D'Alessandro, Anthony (2018-03-20). «No. 9 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Box Office Profits – 2017 Most Valuable Blockbuster Tournament». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-03-22. https://web.archive.org/web/20180322130830/http://deadline.com/2018/03/guardians-of-the-galaxy-vol-2-box-office-profit-2017-1202346285/. Ανακτήθηκε στις 2022-09-06. 
  206. D'Alessandro, Anthony (1 Μαΐου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Beating 'Avengers: Age Of Ultron' In Advance Ticket Sales». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  207. D'Alessandro, Anthony (9 Μαΐου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Zaps $10M on Monday – Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  208. Tartaglione, Nancy (25 Απριλίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol 2': $100M Offshore Bow in the Mix? – International Box Office Preview». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  209. D'Alessandro, Anthony (13 Απριλίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Hits Tracking: $150M Opening Within Reach». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  210. D'Alessandro, Anthony (15 Μαΐου 2017). «Mothers' Day Halo: Amy Schumer-Goldie Hawn's 'Snatched' Sees 25% Surge; 'Guardians' Lords Over 'King Arthur'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  211. D'Alessandro, Anthony· Busch, Anita (21 Μαΐου 2017). «Why 'Alien: Covenant' Lost Its Bite At The B.O. With $36M+ Opening, −29% From 'Prometheus'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  212. D'Alessandro, Anthony· Busch, Anita (29 Μαΐου 2017). «How 'Pirates' & 'Baywatch' Are Casualties of Summer Franchise Fatigue at the Domestic B.O. – Monday AM». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  213. D'Alessandro, Anthony (4 Ιουνίου 2017). «'Wonder Woman' Breaks Glass Ceiling For Female Directors & Stomps On 'Iron Man' With $100.5M Debut – Sunday AM Final». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  214. D'Alessandro, Anthony (11 Ιουνίου 2017). «'Wonder Woman' Whops Tom Cruise's 'The Mummy' Back to the Stone Ages – Sunday AM Postmortem». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  215. D'Alessandro, Anthony (18 Ιουνίου 2017). «'Cars 3' $53M+ Is 3rd Best For Pixar Series; 'Wonder Woman' Wows With $40M+; 'All Eyez on Me' Solid – Sunday AM Postmortem». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  216. D'Alessandro, Anthony (26 Ιουνίου 2017). «Why 'Transformers' Is Screaming For Reboot After $68M Start; 'Wonder Woman' Steps On 'Cars 3' In 2nd-Place Fight – Monday AM». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  217. Tartaglione, Nancy (5 Μαΐου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol 2' Heads into 2nd Frame With $167M at Overseas Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  218. Tartaglione, Nancy (16 Μαΐου 2017). «'Alien: Covenant' Chomps $40M Bow; 'Guardians 2' Crosses $630M WW; 'Dangal' Soars In China – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  219. Tartaglione, Nancy (21 Μαΐου 2017). «'Alien: Covenant' Adds $30M In 2nd Frame; 'Dangal' Pins $100M+ In China; 'Guardians 2' At $733M WW – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. 
  220. «Guardians of the Galaxy Vol. 2». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  221. «Guardians of the Galaxy Vol. 2». Metacritic. Red Ventures. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  222. Gleiberman, Owen (24 Απριλίου 2017). «Film Review: 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  223. Travers, Peter (2017-04-24). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Review: Marvel Space Opera's Sequel Is a Blast». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-05-07. https://web.archive.org/web/20170507152216/http://www.rollingstone.com/movies/reviews/guardians-of-the-galaxy-vol-2-movie-review-still-a-blast-w478256. Ανακτήθηκε στις 2017-04-24. 
  224. Roeper, Richard (4 Μαΐου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' brings the funny and the feels». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  225. Tallerico, Brian (2 Μαΐου 2017). «Guardians of the Galaxy Vol. 2». RogerEbert.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  226. Stewart, Sara (4 Μαΐου 2017). «New 'Guardians' is the antidote to somber superheroes». New York Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  227. O'Sullivan, Michael (2017-05-03). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2': Bigger, better – and more touching – than the original». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-05-04. https://web.archive.org/web/20170504163042/https://www.washingtonpost.com/goingoutguide/movies/guardians-of-the-galaxy-vol-2-bigger-better--and-more-touching--than-the-original/2017/05/03/6ac8e7c2-3013-11e7-9dec-764dc781686f_story.html. Ανακτήθηκε στις 2022-09-07. 
  228. Brian Lowry (30 Ιουνίου 2017). «'Guardians of the Galaxy' brings fun, daddy issues to sequel». CNN.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  229. Orr, Christopher (5 Μαΐου 2017). «Guardians of the Galaxy 2: Twice Is (Still) the Charm». The Atlantic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  230. Todd McCarthy (24 Απριλίου 2017). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2': Film Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  231. Turan, Kenneth (3 Μαΐου 2017). «Review 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' has that familiar feeling, maybe too much of it». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  232. Dargis, Manohla (4 Μαΐου 2017). «Review: 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Wants That Loving Feeling». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  233. Lane, Anthony (2017-05-15). «'Guardians of the Galaxy Vol. 2' and 'Chuck'». The New Yorker. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-02-23. https://web.archive.org/web/20180223003457/https://www.newyorker.com/favicon.ico. Ανακτήθηκε στις 2022-09-07. 
  234. Nordyke, Kimberly (13 Αυγούστου 2017). «Teen Choice Awards: Complete Winners List». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  235. Liptak, Andrew (4 Αυγούστου 2017). «The 2017 Dragon Awards are a far-ranging sci-fi and fantasy reading list». The Verge. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  236. Beachum, Chris (3 Νοεμβρίου 2017). «Hollywood Film Awards 2017: Complete list of winners for Sunday's ceremony includes Kate Winslet, Jake Gyllenhaal, Allison Janney, Sam Rockwell». Gold Derby. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  237. «Hollywood Music in Media Awards: Full Winners List». The Hollywood Reporter. 17 Νοεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  238. «2017 StLFCA Annual Award Winners». St. Louis Film Association. 17 Δεκεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  239. «The 2017 WAFCA Awards». Washington D.C. Area Film Critics Association. 8 Δεκεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  240. «2017 FFCC AWARD WINNERS». Florida Film Critics Awards. 23 Δεκεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  241. Swertlow, Meg (4 Φεβρουαρίου 2018). «Annie Awards 2018: The Complete Winners List». E! Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  242. Atkinson, Katie (2018-01-28). «Grammys 2018 Winners: The Complete List». Billboard (Lynne Segall). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-11-24. https://web.archive.org/web/20211124195924/https://www.billboard.com/music/awards/grammys-2018-winners-list-8096569/. Ανακτήθηκε στις 2022-09-08. 
  243. Walters, Michael (9 Φεβρουαρίου 2018). «Guild of Music Supervisors Awards: Winners List». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  244. Giardina, Carolyn (13 Φεβρουαρίου 2018). «Visual Effects Society Awards: 'War for the Planet of the Apes' Wins Big». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  245. Giardina, Carolyn (24 Φεβρουαρίου 2018). «'Darkest Hour' Tops Make-Up Artists and Hair Stylists Guild Awards». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  246. «The 90th Academy Awards 2018 Nominees». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 4 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  247. «Here Are All the Winners From the 2018 Billboard Music Awards». Billboard. 20 Μαΐου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  248. McNary, Dave (15 Μαρτίου 2018). «'Black Panther,' 'Walking Dead' Rule Saturn Awards Nominations». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  249. Hammond, Pete (27 Ιουνίου 2018). «'Black Panther' Tops 44th Saturn Awards With Five; 'Blade Runner 2049', 'Shape Of Water', 'Get Out' Also Score». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  250. Aaron Couch (3 Μαΐου 2021). «Marvel Unveils 'Black Panther II' Title, First 'Eternals' Footage and More». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  251. Couch, Aaron (17 Απριλίου 2017). «'Guardians of the Galaxy 3': James Gunn Returning to Write and Direct». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  252. Fleming, Mike Jr. (15 Μαρτίου 2019). «Disney Reinstates Director James Gunn For 'Guardians Of The Galaxy 3'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  253. Kit, Borys (30 Απριλίου 2019). «Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  254. Schager, Nick (13 Μαΐου 2019). «Karen Gillan on the Future of Nebula Post-'Avengers: Endgame' and James Gunn's Return to 'Guardians'». The Daily Beast. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  255. Agar, Chris (3 Μαΐου 2018). «Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy 3 Films Next Year». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  256. Tramel, Jimmie (23 Σεπτεμβρίου 2018). «Tulsa-bound actor Sean Gunn knows Marvel-ous details, but can't share yet». Tulsa World. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  257. Anderton, Ethan (10 Δεκεμβρίου 2020). «'Guardians of the Galaxy' is Getting a Live-Action Holiday Special in 2022 Before Vol. 3 Arrives in 2023». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  258. Lerner, Jessica (6 Ιουνίου 2022). «Disney+ Adds I Am Groot to Summer Lineup». Adweek. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]