Κάρολος Μαρτέλος της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος Μαρτέλος της Ουγγαρίας
Charles Martel Anjou.jpg
Γέννηση
Νάπολη
Θάνατος
Νάπολη
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Clemence of Austria
Τέκνα Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας, Κλημεντία του Ανζού και Beatrice of Hungary, Dauphine of Viennois
Γονείς Κάρολος Β΄ της Νάπολης και Μαρία της Ουγγαρίας
Αξίωμα King of Hungary
Commons page Πολυμέσα
Ο θυρεός του Κάρολου Μαρτέλου

Ο Κάρολος Μαρτέλος (Charles Martel de Hongrie, 8 Σεπτεμβρίου 1271 - 12 Αυγούστου 1295) ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά της Νάπολης Καρόλου B΄ και της Μαρίας της Ουγγαρίας.

Σε ηλικία 19 ετών (1290) στέφθηκε από τον Πάπα Νικόλαο Δ΄ βασιλιάς της Ουγγαρίας (1290 - 1295), ως διάδοχος του θανόντος άτεκνου θείου του Λαδίσλαου Δ΄. Ο εξάδελφος όμως του Λαδίσλαου Δ', βασιλιάς της Ουγγαρίας, Ανδρέας Γ΄ (1290 - 1301), σαν αρσενικός απόγονος της δυναστείας Αρπάντ, αρνείτο να αφήσει τον Κάρολο Μαρτέλο να αναλάβει την βασιλεία. Το πρόβλημα λύθηκε το 1301, όταν πέθανε ο Αντρέας άτεκνος και τον διαδέχτηκε ο γιος του Καρόλου Μαρτέλου, Κάρολος Α'.

Παράλληλα πέτυχαν και οι διεκδικήσεις του στην Κροατία, η οποία ενώθηκε με το Ουγγρικό στέμμα. Σε προσωπική συνάντηση με τον Δάντη είχε προκαλέσει τον θαυμασμό του μεγάλου ποιητή, σε βαθμό που τον εξυμνεί στη «Θεία Κωμωδία».

Ο Κάρολος Μαρτέλος πέθανε νεώτατος το 1295.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Κλημεντία των Αψβούργων, κόρη του Ροδόλφου Α΄ βασιλιά της Γερμανίας. Παιδιά τους ήταν:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles Martel of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).