Κάρολος Μαρτέλος της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος Μαρτέλος της Ουγγαρίας
Charles Martel Anjou.jpg
Γέννηση
Νάπολη
Θάνατος
Νάπολη
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Clemence of Austria
Τέκνα Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας, Κλημεντία του Ανζού και Beatrice of Hungary, Dauphine of Viennois
Γονείς Κάρολος Β΄ της Νάπολης και Μαρία της Ουγγαρίας
Αδέλφια Μαρία του Ανζού, Ελεονώρα του Ανζού, Λευκή του Ανζού, Μαργαρίτα του Ανζού, Άγιος Λουδοβίκος της Τουλούζης, Πιέτρο Τεμπέστα, Ροβέρτος της Νάπολης, Ραϋμόνδος Βερεγκάριος της Άντρια, Ιωάννης της Γραβίνας και Φίλιππος Α΄ του Τάραντα
Αξίωμα King of Hungary
Commons page Πολυμέσα
Ο θυρεός του Κάρολου Μαρτέλου

Ο Κάρολος Μαρτέλος (Charles Martel de Hongrie, 8 Σεπτεμβρίου 1271 - 12 Αυγούστου 1295) ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά της Νάπολης Καρόλου B΄ και της Μαρίας της Ουγγαρίας.

Σε ηλικία 19 ετών (1290) στέφθηκε από τον Πάπα Νικόλαο Δ΄ βασιλιάς της Ουγγαρίας (1290 - 1295), ως διάδοχος του θανόντος άτεκνου θείου του Λαδίσλαου Δ΄. Ο εξάδελφος όμως του Λαδίσλαου Δ', βασιλιάς της Ουγγαρίας, Ανδρέας Γ΄ (1290 - 1301), σαν αρσενικός απόγονος της δυναστείας Αρπάντ, αρνείτο να αφήσει τον Κάρολο Μαρτέλο να αναλάβει την βασιλεία. Το πρόβλημα λύθηκε το 1301, όταν πέθανε ο Αντρέας άτεκνος και τον διαδέχτηκε ο γιος του Καρόλου Μαρτέλου, Κάρολος Α'.

Παράλληλα πέτυχαν και οι διεκδικήσεις του στην Κροατία, η οποία ενώθηκε με το Ουγγρικό στέμμα. Σε προσωπική συνάντηση με τον Δάντη είχε προκαλέσει τον θαυμασμό του μεγάλου ποιητή, σε βαθμό που τον εξυμνεί στη «Θεία Κωμωδία».

Ο Κάρολος Μαρτέλος πέθανε νεώτατος το 1295.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Κλημεντία των Αψβούργων, κόρη του Ροδόλφου Α΄ βασιλιά της Γερμανίας. Παιδιά τους ήταν:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles Martel of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).