Στέφανος Ε΄ της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Στέφανος Ε΄ (ουγγρικά: V. István, σλοβακικά: Štefan V, κροατικά: Stjepan VI.) (1239 - 6 Αυγούστου 1272) ήταν βασιλιάς της Ουγγαρίας (1270 - 1272).

Γιος και διάδοχος του βασιλιά της Ουγγαρίας Μπέλα Δ΄ και της Μαρίας Λασκαρίνας (κόρης του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη και της Άννας Αγγελίνας). Ως πρίγκηπας είχε μεγάλες ικανότητες, αλλά ταυτόχρονα ήταν βίαιος και σκληρός. Ο πατέρας του για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ισχυρότατων Κουμάνων, τον πάντρεψε (1255) με την Ελισάβετ, κόρη του Κουμάνου αρχηγού, η οποία πριν το γάμο προσηλυτίσθηκε στο χριστιανισμό.

Μετά την απώλεια της Στυρίας, έγινε δούκας της Τρανσυλβανίας. Ζήτησε από τον πατέρα του Μπέλα Δ΄ (1262) 29 επαρχίες ως ανταμοιβή για τη στήριξη που του παρείχε στον πόλεμο εναντίον της Βοημίας. Έτσι η Ουγγαρία διαιρέθηκε στα δύο, ενώ στις περιοχές που εξασκούνταν η διοίκηση με τον γιο Στέφανο υπήρχε και επίσημα ανώτατη κυριαρχία και από τον Μπέλα. Ο Στέφανος νίκησε τον πατέρα του σε τοπικό εμφύλιο (1268) και προέλασε στην κατάληψη της Βουλγαρίας, της οποίας ανακηρύχθηκε βασιλιάς.

Συμμαχικοί γάμοι με κόρες του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως βασιλιάς προσπάθησε να εξασφαλίσει με γάμους τις συμμαχίες με ισχυρούς ηγεμόνες. Πάντρεψε την κόρη του Μαρία της Ουγγαρίας με τον μέλλοντα βασιλιά της Νάπολης Κάρολο Β΄ τον Χωλό. Ο Λαδίσλαος παντρεύτηκε την Ελισάβετ, κόρη του Καρόλου της Νάπολης. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος παντρεύτηκε την Άννα, άλλη κόρη του Στεφάνου, όπως επίσης ο Σέρβος βασιλιάς Στέφανος Δραγούτιν την Αικατερίνη.

Ο Όττοκαρ Β΄ της Βοημίας κήρυττε ότι ήταν πολύ φίλος με τους Κουμάνους και δεν μπορούσε να σταθεί ως Καθολικός. Κυρίευσε μερικές δυτικές επαρχίες του Στέφανου Ε΄, αλλά κατατροπώθηκε από αυτόν (1271) κοντά στο Ποζόνι, σημερινή Μπρατισλάβα. Έτσι, ο Όττοκαρ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλες τις κτήσεις του.

Ο Στέφανος πέθανε ξαφνικά ενώ ετοίμαζε στρατό εναντίον των επαναστατών που είχαν απαγάγει τον γιο του Λαδίσλαο. Διάδοχος του ο μεγαλύτερος γιος του Λαδίσλαος Δ΄ της Ουγγαρίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Μπριττάνικα 11η Έκδοση υπ'όψιν της Αγγλικής Wikipedia.