Ροδόλφος Α΄ της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο βασιλιάς Ροδόλφος των Αψβούργων, Καθεδρικός Ναός του Σπάιερ στη Γερμανία

Ο Ροδόλφος Α΄ της Γερμανίας γνωστός και ως Ροδόλφος των Αψβούργων (Αγγλικά: Rudolph I ή Rudolph of Habsburg, Γερμανικά: Rudolf von Habsburg, Λατινιικά: Rudolphus, Τσέχικα: Rudolf Habsburský, Λίμπουργκ, 1 Μαΐου 1218Σπάιερ, 15 Ιουλίου 1291) ήταν Βασιλιάς των Ρωμαίων από το 1273 μέχρι το θάνατό του.[1]

Ο Ροδόλφος ήταν ο πρώτος από τους Κόμητες Βασιλείς, όπως ονομάστηκαν από τον ιστορικό Bernd Schneidmüller.[2]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ροδόλφος ήταν γιος του Κόμη Αλβέρτου Δ΄ των Αψβούργων και της Hedwig, κόρη του Κόμη Ούλριχ του Οίκου των Κύμπουργκ, και γεννήθηκε στο κάστρο Λίμπουργκ της περιοχής Μπράισγκαου. Με το θάνατο του πατέρα του το 1239, κληρονόμησε μεγάλα κτηματική περιουσία από αυτόν γύρω από την προγονική έδρα του κάστρου των Αψβούργων στην περιοχή Άργκαου της σημερινής Ελβετίας, καθώς και στην Αλσατία. Το 1245 ο Ροδόλφος παντρεύτηκε την Γετρούδη, την κόρη του Κόμη Μπάρκχαρντ Γ΄ του Χόχενμπεργκ της Σουηβίας. Ως εκ τούτου, έγινε ένας σημαντικός υπήκοος της Σουηβίας, πρώην Αλεμαννικό-Γερμανικό δουκάτο.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της δυναστείας των Αψβούργων κρατώντας μια ηγετική θέση μεταξύ των Αυτοκρατορικών φεουδαρχικών δυναστειών. Αρχικά, ως Κόμης της Σουηβίας, ήταν ο πρώτος των Αψβούργων που απόκτησε τα δουκάτα της Αυστρίας και Στυρίας, περιοχές που θα παραμείνουν υπό την δικαιοδοσία των Αψβούργων για περισσότερα από 600 χρόνια και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Μοναρχίας των Αψβούργων, καθώς και της σημερινής χώρας της Αυστρίας.

Ο Ροδόλφος πέθανε στο Σπάιερ στις 15 Ιουλίου 1291 και θάφτηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σπάιερ. Αν και είχε μια μεγάλη οικογένεια, αυτή συνεχίστηκε μόνο από έναν γιο του, τον Αλβέρτο, αργότερα βασιλιάς Αλβέρτος Α΄ της Γερμανίας. Οι περισσότερες από τις κόρες του άφησαν διαδόχους, εκτός από την Καταρίνα η οποία πέθανε το 1282 κατά τη διάρκεια του τοκετού και την Hedwig που είχε πεθάνει το 1285/1286.

Η βασιλεία του Ροδόλφου έμεινε γνωστή για την εδρέωση του Οίκου των Αψβούργων ως μία ισχυρή δυναστεία στις νοτιοανατολικές περιοχές του βασιλείου. Στις άλλες περιοχές, συνεχίστηκε η μακραίωνη πτώση της αυτοκρατορικής εξουσίας από την εποχή της αμφισβήτησης της Αγιοποίησης, και οι άρχοντες των περιοχών αυτών είχαν σε μεγάλο βαθμό αφεθεί στην τύχη τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1.  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Rudolph I.» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα (11η έκδοση) Cambridge University Press 
  2. Bernd Schneidmüller. Die Kaiser des Mittelalters, C. H. Beck, Munich, 2006. ISBN 3-406-53598-4.