Ιάκωβος Β΄ του Λα Μαρς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιάκωβος Β΄ του Μαρς
Joan II of Naples jamesII of Bourbon.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jacques II de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση 1370
Θάνατος 24  Σεπτεμβρίου 1438
Μπεζανσόν
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Θρησκευτικό τάγμα Τάγμα των Φραγκισκανών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα κοντοτιέρος
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωάννα Β΄ της Νεαπόλεως
Βεατρίκη της Ναβάρρας, Κόμισσα της Λα Μαρς
Τέκνα Eleanor of Bourbon-La Marche
Γονείς Ιωάννης Α΄ του Μαρς και Catherine of Vendôme
Αδέλφια Λουδοβίκος του Βαντόμ
Anne de Bourbon
Καρλόττα των Βουρβόνων
Οικογένεια Οίκος των Βουρβόνων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Grand Chamberlain of France
Θυρεός
Arms of Jacques II de la Marche.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιάκωβος Β΄ των Βουρβόνων, κόμης του Λα Μαρς (1370 - 1438) ήταν γιος του Ιωάννη Α΄ κόμη του Λα Μαρς και της Αικατερίνης του Βαντόμ. Συμμετείχε στην μάχη της Νικόπολης,[1] επέστρεψε στη Γαλλία και στην συνέχεια επιτέθηκε στην Αγγλία με την υποστήριξη του Όουεν Δ΄ της Ουαλίας. Ο στόλος του κυρίευσε το Πλίμουθ (1403) αλλά 12 πλοία από τον στόλο του χάθηκαν σε θύελλα επιστρέφοντας στην Γαλλία (1404).[2] Ήταν οπαδός του Ιωάννη του ισχυρού και εχθρός του κλάδου των Αρμανιάκ. Οι υποθέσεις του διακόπηκαν από ένα διάστημα παραμονής του στο εξωτερικό. Το 1415 οι βαρόνοι της Νάπολης τακτοποίησαν τον γάμο του με την Ιωάννα Β' της Νάπολης, ελπίζοντας να σπάσει η δύναμη των Παντόλφο Αλόπο και Μούτσιο Σφόρτσα. Ο Αλόπο εκτελέστηκε και αιχμαλωτίστηκε ο Σφόρτσα, αλλά επίσης κρατούσε την βασίλισσα σε ομηρεία ελπίζοντας να γίνει ο ίδιος βασιλιάς. Τότε οι αγανακτισμένοι βαρόνοι τον συνέλαβαν (1416) και αυτός εξαναγκάστηκε να ελευθερώσει τον Σφόρτσα και να παραιτηθεί από τα δικαιώματα του για την βασιλεία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (1406) στην Παμπλόνα την Βεατρίκη του Εβρέ, κόρη του Καρόλου Γ΄ της Ναβάρρας και της Ελεονώρας της Καστίλλης που πέθανε στην γέννα του μικρότερου παιδιού της, απέκτησαν τρεις κόρες :

  • Ισαβέλλα (1408 - 1445) μοναχή
  • Μαρία (1410 - 1445) μοναχή
  • Ελεονώρα (1412 - 1464), παντρεύτηκε τον Βερνάνδο του Αρμανιάκ (πέθανε το 1462) ο οποίος διαδέχθηκε τον πεθερό του στην κομητεία του Λα Μαρς.

Το 1412 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Ιωάννα Β' της Νάπολης χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.[3] Μετά τον θάνατο και της δεύτερης συζύγου του αρνήθηκε όλους τους τίτλους παραιτήθηκε υπέρ του γαμπρού του Βερνάρδου και έγινε μοναχός (1435) .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kenneth Meyer Setton, The Papacy and the Levant, 1204-1571: The thirteenth and fourteenth centuries, Vol. I, (American Philosophical Society, 1976), 345.
  2. The Cambridge Medieval History, Vol. 8, ed. John Bagnell Bury, Henry Melvill Gwatkin and James Pounder Whitney, (Cambridge University Press, 1959), 365
  3. Elena Woodacre, The Queens Regnant of Navarre: Succession, Politics, and Partnership, 1274-1512, (Palgrave Macmillan, 2013), 91.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kenneth Meyer Setton, The Papacy and the Levant, 1204-1571: The thirteenth and fourteenth centuries, Vol. I.
  • The Cambridge Medieval History, Vol. 8, ed. John Bagnell Bury, Henry Melvill Gwatkin and James Pounder Whitney, (Cambridge University Press, 1959).
  • Elena Woodacre, The Queens Regnant of Navarre: Succession, Politics, and Partnership, 1274-1512.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα James II, Count of La Marche της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).