Μαρία Αμαλία της Σαξονίας (1724-1760)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μαρία Αμαλία (πολ: Maria Amalia Franciszka Krystyna Wettyn)(γερ:Maria Amalia Christina Franziska Xaveria Flora Walburga) , 24 Νοεμβρίου 1724 - 27 Σεπτεμβρίου 1760) από τον Οίκο των Βέττιν ήταν πολωνή πριγκίπισσα της Σαξονίας και σύζυγος Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Αμαλία Χριστίνα Φραγκίσκη Ιαβερία Φλόρα Βαλπούργα γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1724 στη Δρέσδη και ήταν κόρη του Αυγούστου Γ΄ της Πολωνίας και της Μαρίας Ιωσηφίνας της Αυστρίας. Ήταν εγγονή του Ιωησήφ Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών τον Κάρολο των Βουρβόνων, Βασιλιά των Δύο Σικελιών (μετέπειτα Κάρολο Γ΄ της Ισπανίας), και, παρά το ότι ήταν γάμος σκοπιμότητας, το ζευγάρι δέθηκε πολύ στενά. Επίσης, σημειώθηκε και αναφέρθηκε στη πεθερά της στην Ισπανία, ότι ο Κάρολος φαινόταν ευτυχισμένος και ευχαριστημένος, όταν την γνώρισε για πρώτη φορά. Η Μαρία Αμαλία περιγράφηκε ότι ήταν όμορφη, επιδέξια αναβάτρια στην ιππασία και συνόδευε τον Κάρολο για το κυνήγι. Ως βασίλισσα άσκησε μεγάλη επιρροή στην πολιτική, παρά τις συχνές ασθένειές της και συμμετείχε ενεργά στις κρατικές υποθέσεις.

Η Μαρία Αμαλία σε νεαρή ηλικία.

Ήταν μία πολύ καλλιεργημένη γυναίκα: εισήγαγε την κατασκευή πορσελάνης στην Νάπολη και συμμετείχε στην κατασκευή των ανακτόρων της Καζέρτα.

Το 1759 ο Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας, ετεροθαλής αδελφός του συζύγου της, απεβίωσε άτεκνος, οπότε ο σύζυγός της κατέστη νόμιμος διάδοχός του. Η Μαρία Αμαλία απεβίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1760 από φυματίωση σε ηλικία 35 ετών: συντετριμμένος ο Κάρολος Γ΄, που την υπεραγαπούσε, αρνήθηκε να ξαναπαντρευτεί σε όλη του τη ζωή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο της (1738) με τον Κάρολο Γ΄ της Ισπανίας, παιδιά της ήταν:

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]