Φερδινάνδος Β΄ της Νεαπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φερδινάνδος Β΄
Adriano fiorentino, medaglia di ferdinando d'aragona principe di capua.JPG
Ο Φεδινάνδος ως διάδοχος (Δούκας της Καλαβρίας): μετάλλιο του Αντριάνο Φιορεντίνο
Περίοδος 1495 - 1496
Προκάτοχος Αλφόνσος Β'
Διάδοχος Φρειδερίκος
Γέννηση 26 Αυγούστου 1469
Νάπολη
Θάνατος 7 Σεπτεμβρίου 1496 (ετών 27)
Σόμμα Βεζουβιάνα
Σύζυγος Ιωάννα των Τραστάμαρα
Οίκος Οίκος της Τραστάμαρα
Πατέρας Αλφόνσος Β΄
Μητέρα Ιππολύτα Μαρία Σφόρτσα
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φερδινάνδος Β΄ , ισπανικά Ferrante ΙΙ, (26 Αυγούστου 1469 - 7 Σεπτεμβρίου 1496) ήταν βασιλιάς της Νεαπόλεως (1495-1496) από τον Οίκο της Τραστάμαρα, κλάδου του Οίκου της Ιβρέας. Ήταν υιός του Αλφόνσου Β΄ βασιλιά της Νεαπόλεως και της Ιππολύτα-Μαρία Σφόρτσα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του, βλέποντας τη θέση του αβέβαιη στο θρόνο λόγω της επικείμενης εισβολής του Καρόλου Η΄ Βαλουά και της δυσαρέσκειας των υπηκόων του, παραιτήθηκε το 1495 υπέρ του υιού του.

Ο 24ετής νέος βασιλιάς προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά τα γαλλικά στρατεύματα είχαν ήδη καταλάβει πολλά από τα βόρεια εδάφη του βασιλείου. Τα στρατεύματά του στους ποταμούς Λίρι και Γκαριλιάνο υποχώρησαν μετά από την πτώση των οχυρών Κάπουα και Γκαέτα. Η προδοσία μιας μερίδας πολιτών στη Νάπολη κατέστησε αδύνατη την υπεράσπιση της πόλης ενάντια στον Κάρολο Η΄, που εισήλθε τελικά στη Νάπολη το Φεβρουάριο του 1495. Μόνο το κάστρο ντελ' Όβο αντιστάθηκε, που το υπερασπιζόταν ο Αλφόνσο ντ' Αβάλος. O Φερδινάνδος Β΄ διέφυγε με συνοδεία 14 γαλερών στο κάστρο της νήσου Ίσκιας με την οικογένειά του, το στρατηγό Ιννίκο δ' Αβάλος και τον ποιητή Τζάκοπο Σαναζάρο. Ο διοικητής όμως του κάστρου είχε ήδη συμφωνήσει με τους Γάλλους και αντιδρούσε στην είσοδο του Φερδινάνδου Β΄. Όταν οι δύο συναντήθηκαν, ο Φερδινάνδος Β΄ τον σκότωσε και έρριψε το σώμα του στη θάλασσα. Ο βασιλιάς αργότερα μετακινήθηκε στη Μεσσήνη της Σικελίας, όπου ενώθηκε με τον εξάδελφο του πατέρα του, τον Φερδινάνδο Β΄ βασιλιά της Σικελίας και της Ισπανίας.

Εν τω μεταξύ ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ συνάσπισε τον Μαξιμιλιανό Α΄ Αψβούργων, τη Βενετία, το Μιλάνο και την Ισπανία εναντίον του Καρόλου Η΄, ο οποίος έτσι αναγκάστηκε να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του. Ο Φερδινάνδος Β΄ στην αρχή αποβιβάσθηκε στην Καλαβρία, στην Σεμιράνα, αλλά η φρουρά στο Πάλμι είχε αποκλείσει τη διαδρομή, έτσι πήγε στη νήσο Ίσκια, που είχε αντισταθεί στις Γαλλικές επιθέσεις, στις 7 Ιουλίου 1496. Την ίδια ημέρα εισήλθε στην πόλη, που οι πολίτες της, ενοχλημένοι από τη τρομερή συμπεριφορά των Γάλλων κατακτητών, τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.

Νόμισμα του Φερδινάνδου Β΄. Πρόσθια όψη: FERDINANDUS DEI GRATIA REX SICILIAE

Με τη βοήθεια του μεγάλου στρατηγού Γκοζάλο Φερνάντεθ ντε Κόρδοβα, ο Φερδινάνδος Β΄ ήταν σε θέσει να απαλλαγεί τελείως από τους εισβολείς. Τον Αύγουστο με τη θέση του παγιωμένη, μπόρεσε να νυμφευτεί την Ιωάννα, αλλά όταν αποσύρθηκαν μετά το γάμο στην περιοχή Σόμα κοντά στο Βεζούβιο, ο βασιλιάς επλήγη από ασθένεια και σε λίγες ημέρες απεβίωσε στα 27 έτη του, έπειτα από εννέα μήνες βασιλείας, άτεκνος. Τον διαδέχθηκε ο θείος του Φρειδερίκος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1496 νυμφεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του πατέρα του, την Ιωάννα των Τραστάμαρα, κόρη του Φερδινάνδου Α΄ βασιλιά της Νεαπόλεως, που ήταν κατά 9 έτη μικρότερή του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "article name needed". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
Φερδινάνδος Β΄ της Νεαπόλεως
Νεότερος κλάδος του Καστιλιανού Οίκου της Ιβρέα
Γέννηση: 26 Αυγούστου 1469 Θάνατος: 7 Σεπτεμβρίου 1496
Προκάτοχος
Κάρολος Η΄ της Γαλλίας
Βασιλιάς της Νεαπόλεως
Coat of Arms of Ferdinand I of Naples.svg

1495 - 1496
Διάδοχος
Φρειδερίκος Α΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand II of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).