Παρθενόπεια Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η σημαία της Παρθενόπειας Δημοκρατίας

Με την ονομασία Παρθενόπεια ή Παρθενόπειος ή Παρθενοπαία Δημοκρατία αποκάλεσαν οι Γάλλοι το Βασίλειο της Νεάπολης της Ιταλίας, όταν το κατέλαβαν, στις 29 Ιανουαρίου του 1799 και εγκαθίδρυσαν νέο πολίτευμα.
Η ονομασία προέρχεται από το αρχαίο όνομα της Νάπολης, Παρθενόπη, που προήλθε από την ομώνυμη σειρήνα.

Τελικά η διάρκεια ζωής της Παρθενόπειας Δημοκρατίας δεν υπερέβη τους 6 μήνες.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1798 ο Βασιλιάς Φερδινάνδος Α' των δύο Σικελιών κινήθηκε εναντίον των Γάλλων. Τότε ο στρατηγός Σαμπιοννώ κατήλθε στην κάτω Ιταλία και εκδιώκοντας τους Αυστριακούς από τη Ρώμη ίδρυσε τη Δημοκρατία της Αγίας Έδρας. Στη συνέχεια στις 23 Ιανουαρίου του 1799 κατέλαβε τη Νάπολη και πέντε ημέρες μετά ανακήρυξε την Παρθενόπεια Δημοκρατία.
Λίγο αργότερα όμως ο Σαμπιοννώ αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Μακντόναλντ. Ο νέος όμως πόλεμος που ξεκίνησε μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας εξανάγκασε τον τελευταίο να εκκενώσει την περιοχή αφήνοντας μια μικρή φρουρά, στρεφόμενος στη Βόρεια Ιταλία.

Τότε ο καρδινάλιος Ρούφφο ερχόμενος σε συνεννόηση με τον Βασιλιά Φερδινάνδο Α΄ των Δύο Σικελιών και, υποστηριζόμενος και υπό τον αγγλικό στόλο, διοικητής του οποίου ήταν τότε ο Νέλσων, με πληρώματα σαρδικά, αγγλικά, ρωσικά ακόμη και τουρκικά, στις 20 Ιουνίου του ίδιου έτους ανακατέλαβε τη Νεάπολη και κατέλυσε τη νεοσύστατη Παρθενόπεια Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι την κατάλυση αυτή συνόδευσαν πολύ μεγάλα έκτροπα που, όπως χαρακτηρίστηκαν, όμοιά τους δεν υπήρξαν ούτε στην ιστορία των βαρβάρων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 15ος, σελ. 537.
  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ. ΙΘ΄, σελ. 695.