Κατάλογος γαλλικών νομών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης των νομών της Γαλλίας

Το άρθρο αυτό παρουσιάζει τον κατάλογο των γαλλικών νομών, καθώς και τους κύριους δείκτες που τους χαρακτηρίζουν.

Οι νομοί (départements) είναι μια από τις κυριότερες διοικητικές διαιρέσεις της Γαλλίας. Είναι επίσης εκλογικές περιφέρειες. Διοικητικά, βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές (régions) και τα διαμερίσματα (arrondissements). Η Γαλλία χωρίζεται σε 101 νομούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι τα υπερπόντια εδάφη.

Οι νομοί προσδιορίζονται με έναν αριθμό και είναι ταξινομημένοι με αλφαβητική σειρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στον αριθμό αυτό βασίζονται οι ταχυδρομικοί κώδικες κάθε περιοχής. Τα ονόματα των νομών δεν βασίζονται σε ιστορικά κριτήρια, για να μην θυμίζουν τη κατανομή σε επαρχίες του παλαιού καθεστώτος αλλά αναφέρονται κυρίως στη μορφολογία του κάθε νομού. Τα περισσότερα είναι ονόματα ποταμών, βουνών ή νησιών.

Οι νομοί δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της Γαλλικής επανάστασης, με το διάταγμα της 22ας Δεκεμβρίου 1789 που εγκρίθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση, για να αντικαταστήσουν τις επαρχίες της Γαλλίας, που θεωρήθηκαν αντίθετες στην ομοιογένεια του έθνους.

Αρχικά ήταν 83 και τέθηκαν σε ισχύ από το Μάρτιο 1790. Στη συνέχεια έγιναν αρκετές αναθεωρήσεις, έως που έφθασαν τους 101. Το νησί Μαγιότ είναι το τελευταίο που έγινε νομός από υπερπόντιο διαμέρισμα[1] από το Μάρτιο 2011.


Κατάλογος των γαλλικών νομών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομοί Νομαρχιακές υποδιαιρέσεις Διοικητική περιοχή Χαρακτηριστικά
Διαμερίσματα Κοινότητες Πληθυσμός

2015[2]

Πυκνότητα

(κατ./km²)

Τοποθεσία
Κωδ. Όνομα νομού Πρωτεύουσα Nb Όνομα
01 Αιν
Μπουρ-αν-Μπρες 4 Μπελέ, Ζεξ, Ναντουά 408 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 631.877 109,7 Ain-Position.svg
02 Αιν
Λαν
5 Σατώ-Τιερί, Σαιν-Κεντέν, Σουασόν, Βερβέν 804 Ω-ντε-Φρανς 538.659 73,1 Aisne-Position.svg
03 Αλλιέ
Μουλέν 3 Μονλυσόν, Βισί 317 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 341.613 46,5 Allier-Position.svg
04 Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς
Ντίνι-λε-Μπαιν 4 Μπαρσελονέτ, Καστελάν, Φορκαλκιέ 198 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 161.799 23,4 Alpes-de-Haute-Provence-Position.svg
05 Ωτ-Αλπ
Γκαπ
2 Μπριανσόν 167 140.916 25,4 Hautes-Alpes-Position.svg
06 Αλπ-Μαριτίμ
Νίκαια 2 Γκρας 163 1.082.440 251,8 Alpes-Maritimes-Position.svg
07 Αρντές
Πριβά 3 Λαρζαντιέρ, Τουρνόν-συρ-Ρον 339 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 324.209 58,6 Ardèche-Position.svg
08 Αρδέννες
Σαρλεβίλ-Μεζιέρ 4 Ρετέλ, Σεντάν, Βουζιέ 452 Γκραντ Εστ 277.752 53,1 Ardennes-Position.svg
09 Αριέζ
Φουά 3 Παμιέ, Σαιν-Ζιρόν 331 Οξιτανία 152.499 31,2 Ariège-Position.svg
10 Ωμπ
Τρουά 3 Μπαρ-συρ-Ωμπ

Νοζάν-συρ-Σεν

431 Γκραντ Εστ 309.056 51,5 Aube-Position.svg
11 Ωντ
Καρκασσόν 3 Λιμού, Ναρμπόν 436 Οξιτανία 366.957 59,8 Aude-Position.svg
12 Αβερόν
Ροντέζ 3 Μιγιώ

Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ

285 279.169 32 Aveyron-Position.svg
13 Μπους-ντυ-Ρον
Μασσαλία 4 Αιξ-αν-Προβάνς, Αρλ, Ιστρ 119 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 2.016.622 396,4 Bouches-du-Rhône-Position.svg
14 Καλβαντός
Καέν 4 Μπαγιέ, Λιζιέ, Βιρ 538 Νορμανδία 693.579 125 Calvados-Position.svg
15 Καντάλ
Ωριγιάκ 3 Μωριάκ, Σαιν-Φλουρ 247 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 146.219 25,5 Cantal-Position.svg
16 Σαράντ
Ανγκουλέμ 3 Κονιάκ, Κονφολάνς 383 Νέα Ακουιτανία 353.613 59,4 Charente-Position.svg
17 Σαράντ-Μαριτίμ
Λα Ροσέλ
5 Ζονζάκ, Ροσφόρ,

Σαιντ, Σαιν-Ζαν-ντ'Ανζελί

469 639.938 93,2 Charente-Maritime-Position.svg
18 Σερ
Μπουρζ 3 Σαιντ-Αμάν-Μονρόν

Βιερζόν

290 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 308.992 42,7 Cher-Position.svg
19 Κορέζ Τυλ 3 Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ

Υσέλ

283 Νέα Ακουιτανία 241.871 41,3 Corrèze-Position.svg
2A Νότια Κορσική
Αζαξιό 2 Σαρτέν 124 Κορσική 152.730 38 Corse-du-Sud-Position.svg
2B Άνω Κορσική
Μπαστιά 3 Καλβί

Κορτέ

236 174.553 37,4 Haute-Corse-Position.svg
21 Κοτ-ντ'Ορ
Ντιζόν 3 Μπων

Μονμπάρ

704 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 533.147 60,8 Côte-d’Or-Position.svg
22 Κοτ-ντ'Αρμόρ
Σαιν-Μπριέκ 4 Ντινάν, Γκανγκάμπ

Λανιόν

356 Βρετάνη 598.357 87 Côtes-d’Armor-Position.svg
23 Κρεζ
Γκερέ 2 Ωμπυσόν 258 Νέα Ακουιτανία 120.365 21,6 Creuse-Position.svg
24 Δορδόνη
Περιγκέ 4 Μπερζεράκ, Νοντρόν,

Σαρλά-λα-Κανεντά

520 Νέα Ακουιτανία 415.417 45,9 Dordogne-Position.svg
25 Ντου Μπεζανσόν 3 Μονμπελιάρ, Πονταρλιέ 578 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 536.959 102,6 Doubs-Position.svg
26 Ντρομ Βαλάνς 3 Ντι
Νιόν
367 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 504.637 77,3 Drôme-Position.svg
27 Ερ  Εβρέ 3 Λεζ Αντελίς
Μπερναί
602 Νορμανδία 601.948 99,7 Eure-Position.svg
28 Ερ-ε-Λουάρ  Σαρτρ 4 Σατωντάν
Ντρε
Νοζάν-λε-Ροτρού
375 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 434.035 73,8 Eure-et-Loir-Position.svg
29 Φινιστέρ Καμπέρ 4 Βρέστη, Σατωλέν, Μορλαί 279 Βρετάνη 907.796 134,8 Finistère-Position.svg
30 Γκαρ  Νιμ 3 Αλές
Λε Βιγκάν
353 Οξιτανία 738.189 126,1 Gard-Position.svg
31 Ωτ-Γκαρόν Τουλούζ 3 Μυρέ
Σαιν-Γκωντάν
588 1.335.103 211,6 Haute-Garonne-Position.svg
32 Ζερς Ως 3
Κοντόμ
Μιράντ
462 190.932 30,5 Gers-Position.svg
33 Ζιρόντ Μπορντώ 6 Μπλαι, Λανγκόν
Λεσπάρ-Μεντόκ
Λιμπούρν, Αρκασόν
538 Νέα Ακουιτανία 1.548.478 155,2 Gironde-Position.svg
34 Ερώ Μονπελιέ 3 Μπεζιέ
Λοντέβ
343 Οξιτανία 1.120.190 183,6 Hérault-Position.svg
35 Ιλ-ε-Βιλαίν Ρεν 4 Φουζέρ-Βιτρέ
Ρεντόν
Σαιν-Μαλό
345 Βρετάνη 1.042.884 153,9 Ille-et-Vilaine-Position.svg
36 Αντρ Σατωρού 4 Λε Μπλαν
Λα Σατρ
Ισουντάν
243 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 224.200 33 Indre-Position.svg
37 Αντρ-ε-Λουάρ Τουρ 3 Σινόν
Λος
273 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 604.966 98,7 Indre-et-Loire-Position.svg
38 Ιζέρ Γκρενόμπλ 3
Λα Τουρ-ντυ-Πεν
Βιέν
521 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 1.251.060 168,3 Isère-Position.svg
39 Ζυρά Λονς-λε-Σωνιέ 3 Ντολ
Σαιν-Κλωντ
509 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 260.587 52,1 Jura-Position.svg
40 Λαντ
Μον-ντε-Μαρσάν
2 Νταξ
330 Νέα Ακουιτανία 403.234 43,6 Landes-Position.svg
41 Λουάρ-ε-Σερ  Μπλουά 3
Βαντόμ
Ρομοραντέν-Λαντεναί
276 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 333.050 52,5 Loir-et-Cher-Position.svg
42 Λουάρ
Σαιντ-Ετιέν
3 Μονμπριζόν
Ροάν
326 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 759.411 158,9 Loire-Position.svg
43 Ωτ-Λουάρ
Λε Πουί-αν-Βελαί
3 Μπριούντ
Ισανζώ
257 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 227.034 45,6 Haute-Loire-Position.svg
44 Λουάρ-Ατλαντίκ
Ναντ
3
Σαιν-Ναζαίρ
Σατωμπριάν-Ανσενί
212 Περιοχή του Λίγηρα 1.365.227 200,5 Loire-Atlantique-Position.svg
45 Λουαρέ
Ορλεάν
3 Μονταρζί
Πιτιβιέ
326 Σαντρ-Βαλ ντε Λουάρ 673.349 99,4 Loiret-Position.svg
46 Λοτ  Καόρ
3
Φιζάκ
Γκουρντόν
322 Οξιτανία 173.400 33,2 Lot-Position.svg
47 Λοτ-ε-Γκαρόν Αζάν
4
Μαρμάντ
Βιλνέβ-συρ-Λοτ
Νεράκ
319 Νέα Ακουιτανία 333.417 62,2 Lot-et-Garonne-Position.svg
48 Λοζέρ Μαντ
2 Φλοράκ
158 Οξιτανία 76.309 14,8 Lozère-Position.svg
49 Μαιν-ε-Λουάρ Ανζέ 4
Σολέ
Σωμύρ
Σεγκρέ
186 Περιοχή του Λίγηρα 810.186 113 Maine-et-Loire-Position.svg
50 Μανς
Σαιν-Λο 4 Αβράνς
Σερμπούρ
Κουτάνς
477 Νορμανδία 499.287 84,1 Manche-Position.svg
51 Μαρν Σαλόν-αν-Σαμπάνι 4
Επερναί
Ρενς
Βιτρί-λε-Φρανσουά
616 Γκραντ Εστ 572.293 70,1 Marne-Position.svg
52 Ωτ-Μαρν Σωμόν 3
Λανγκρ
Σαιν-Ντιζιέ
427 Γκραντ Εστ 179.154 28,8 Haute-Marne-Position.svg
53 Μαγιέν Λαβάλ 3 Σατώ-Γκοντιέ
Μαγιέν
255 Περιοχή του Λίγηρα 307.940 59,5 Mayenne-Position.svg
54 Μερτ-ε-Μοζέλ Νανσί 4 Μπριέ
Λυνεβίλ
Τουλ
592 Γκραντ Εστ 734.403 140 Meurthe-et-Moselle-Position.svg
55 Μεζ Μπαρ-λε-Ντυκ 3
Κομερσί
Βερντέν
501 Γκραντ Εστ 190.626 30,7 Meuse-Position.svg
56 Μορμπιάν Βαν 3 Λοριάν
Ποντιβί
253 Βρετάνη 744.813 109,2 Morbihan-Position.svg
57 Μοζέλ Μετς 5 Φορμπάκ-Μπουλαί-Μοζέλ, Τιονβίλ

Σαρμπούρ-Σατώ-Σαλέν, Σαργκεμίν

727 Γκραντ Εστ 1.044.486 168 Moselle-Position.svg
58 Νιέβρ  Νεβέρ 4 Σατώ-Σινόν
Κλαμεσί
Κον-Κουρ-συρ-Λουάρ
309 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 211.747 31,1 Nièvre-Position.svg
59 Νορ
Λιλ
6 Αβέν-συρ-Ελπ
Καμπραί, Ντουαί
Ντανκέρκ, Βαλανσιέν
648 Ω-ντε-Φρανς 2.605.238 453,7 Nord-Position.svg
60 Ουάζ Μπωβαί 4
Κλερμόν
Κομπιένη
Σανλίς
687 Ω-ντε-Φρανς 821.552 140,2 Oise-Position.svg
61 Ορν  Αλανσόν 3
Αρζαντάν
Μορτάνι-ω-Περς
394 Νορμανδία 286.618 47 Orne-Position.svg
62 Πα-ντε-Καλαί Αράς 7
Μπετύν, Μπουλόν-συρ-Μερ, Μοντρέιγ, Σαιντ-Ομέρ
Καλαί, Λανς
891 Ω-ντε-Φρανς 1.472.648 220,7 Pas-de-Calais-Position.svg
63 Πουί-ντε-Ντομ Κλερμόν-Φεράν 5 Αμπέρ, Ισουάρ
Ριόμ, Τιέρ
467 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 647.501 81,2 Puy-de-Dôme-Position.svg
64 Ατλαντικά Πυρηναία  Πω
3 Μπαγιόν

Ολορόν-Σαιντ-Μαρί

546 Νέα Ακουιτανία 670.032 87,6 Pyrénées-Atlantiques-Position.svg
65 Άνω Πυρηναία Ταρμπ 3 Αρζελές-Γκαζόστ
Μπανιέρ-ντε-Μπιγκόρ
470 Οξιτανία 228.582 51,2 Hautes-Pyrénées-Position.svg
66 Ανατολικά Πυρηναία Περπινιάν 3 Σερέ
Πραντ
226 Οξιτανία 471.038 114,4 Pyrénées-Orientales-Position.svg
67 Κάτω Ρήνος Στρασβούργο
5 Αγκνώ, Μολσάιμ
Σαβέρν, Σελεστά-Ερστάιν
517 Γκραντ Εστ 1.116.658 234,8 Bas-Rhin-Position.svg
68 Άνω Ρήνος Κολμάρ 4 Αλτκίρς, Κολμάρ
Μυλούζ, Ταν-Γκεμπβιλέρ
366 Γκραντ Εστ 762.607 216,3 Haut-Rhin-Position.svg
69 Ρον Λυών
2 Βιλφράνς-συρ-Σον 280 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 1.821.995 560,8 Rhône-Position.svg
70 Ωτ-Σον  Βεζούλ 2 Λυρ
542 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 237.706 44,3 Haute-Saône-Position.svg
71 Σον-ε-Λουάρ Μακόν 5 Ωτάν, Σαλόν-συρ-Σον
Σαρόλ, Λουάν
567 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 555.408 64,8 Saône-et-Loire-Position.svg
72 Σαρτ Λε Μαν
3 Λα Φλες
Μαμέρ
361 Περιοχή του Λίγηρα 568.445 91,6 Sarthe-Position.svg
73 Σαβοΐα Σαμπερί 3 Αλμπερβίλ
Σαιν-Ζαν-ντε-Μωριέν
285 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 428.204 71 Savoie-Position.svg
74 Άνω Σαβοΐα Αννεσύ 4
Μπονβίλ, Σαιν-Ζυλιάν-αν-Ζενεβουά
Τονόν-λε-Μπαιν
281 Ωβέρνη-Ρον-Αλπ 793.938 180,9 Haute-Savoie-Position.svg
75 Παρίσι Παρίσι 1 Παρίσι 1 Ιλ-ντε-Φρανς 2.206.488 20934,4 Paris-Position.svg
76 Σεν-Μαριτίμ Ρουέν 3 Ντιέπ
Λε Αβρ
711 Νορμανδία 1.257.699 200,3 Seine-Maritime-Position.svg
77 Σεν-ε-Μαρν Μελάν 5 Μω, Προβέν
Φονταινεμπλώ, Τορσί
510 Ιλ-ντε-Φρανς 1.390.121 235 Seine-et-Marne-Position.svg
78 Υβελίν Βερσάιγ 4 Μαντ-λα-Ζολί, Ραμπουγιέ
Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
262 Ιλ-ντε-Φρανς 1.427.291 624,8 Yvelines-Position.svg
79 Ντε-Σεβρ Νιόρ 3 Μπρεσουίρ
Παρτεναί
293 Νέα Ακουιτανία 374.435 62,4 Deux-Sèvres-Position.svg
80 Σομ Αμιάν 4 Αμπβίλ
Μοντιντιέ
Περόν
779 Ω-ντε-Φρανς 571.879 92,7 Somme-Position.svg
81 Ταρν Αλμπί 2
Καστρ
319 Οξιτανία 386.543 67,1 Tarn-Position.svg
82 Ταρν-ε-Γκαρόν Μοντωμπάν 2
Καστελσαρασέν
195 Οξιτανία 255.274 68,7 Tarn-et-Garonne-Position.svg
83 Βαρ Τουλόν 3 Ντραγκινιάν
Μπρινιόλ
153 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 1.048.652 175,6 Var-Position.svg
84 Βακλούς Αβινιόν 3 Απτ
Καρπαντρά
151 Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή 557.548 156,3 Vaucluse-Position.svg
85 Βαντέ
Λα Ρος-συρ-Υόν 3 Φοντεναί-λε-Κοντ

Λε Σαμπλ-ντ'Ολόν

267 Περιοχή του Λίγηρα 666.714 99,2 Vendée-Position.svg
86 Βιέν  Πουατιέ 3 Σατελερώ
Μονμοριγιόν
274 Νέα Ακουιτανία 434.887 62,2 Vienne-Position.svg
87 Ωτ-Βιέν  Λιμόζ 3 Μπελάκ
Λιμόζ, Ροσεσουάρ
200 Νέα Ακουιτανία 375.795 68,1 Haute-Vienne-Position.svg
88 Βοζ Επινάλ 3
Νεφσατώ
Σαιν-Ντιέ-ντε-Βοζ
507 Γκραντ Εστ 372.016 63,3 Vosges-Position.svg
89 Ιόν
Οσέρ 3 Αβαλόν
Σανς
428 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 340.903 45,9 Yonne-Position.svg
90 Έδαφος του Μπελφόρ Μπελφόρ 1 Μπελφόρ 102 Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ 144.483 237,1 Territoire de Belfort-Position.svg
91 Εσσόν Εβρί 3 Ετάμπ
Παλαιζώ
196 Ιλ-ντε-Φρανς 1.276.233 707,3 Essonne-Position.svg
92 Ω-ντε-Σεν  Ναντέρ 3 Αντονί
Μπουλόν-Μπιγιανκούρ
36 Ιλ-ντε-Φρανς 1.601.569 9120,6 Hauts-de-Seine-Position.svg
93 Σεν-Σαιν-Ντενί Μπομπινί 3
Λε Ραινσί
Σαιν-Ντενί
40 Ιλ-ντε-Φρανς 1.592.663 6742,9 Seine-Saint-Denis-Position.svg
94 Βαλ-ντε-Μαρν Κρετέιγ 3
Νοζάν-συρ-Μαρν
Λ'Αι-λε-Ροζ
47 Ιλ-ντε-Φρανς 1.372.389 5601,6 Val-de-Marne-Position.svg
95 Βαλ-ντ'Ουάζ
Ποντουάζ
3 Αρζαντέιγ
Σαρσέλ
185 Ιλ-ντε-Φρανς 1.215.390 975,5 Val-d’Oise-Position.svg
971 Γουαδελούπη  Μπας-Τερ
2 Μπας-Τερ
Πουάντ-α-Πιτρ
32 Γουαδελούπη 397.990 244,4 LocationGuadeloupe.png
972 Μαρτινίκα Φορ-ντε-Φρανς
4 Λα Τρινιτέ
Λε Μαρέν, Σαιν-Πιέρ
34 Μαρτινίκα 380.877 337,7 LocationMartinique.png
973 Γαλλική Γουιάνα Καγιέν 2 Σαιν-Λωράν-ντυ-Μαρονί
22 Γαλλική Γουιάνα 259.865 3,1 Location-Guyane-France.png
974 Ρεϋνιόν
Σαιν-Ντενί 4
Σαιν-Πιέρ
Σαιν-Μπενουά, Σαιν-Πωλ
24 Ρεϋνιόν 850.727 339,8 Location-Reunion-France.png
976 Μαγιότ Μαμουντζού
-   - 17 Μαγιότ 256.518
(2017)
682,2 Mayotte (orthographic projection).svg
Μητροπολιτική Γαλλία 321   35.287 64.300.821 118,2
Υπερπόντιοι νομοί 12   112 2.145.977 24,1
Γαλλία χωρίς τις COM[3] και Μαγιότ 333   35.399   66.446.798 104,95

Τα υπερπόντια εδάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπερπόντιες κοινότητες της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα ισοδύναμες με νομό και περιφέρεια. Οι περιοχές αυτές έχουν έναν κωδικό παρόμοιο με εκείνον των νομών.

Πέντε υπερπόντιες κοινότητες:

  • 975: Το Σαιν-Πιερ-και-Μικελόν, νομός από το 1976 έως το 1985, δεν αποτελεί πλέον τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1985 .
  • 977: Ο Άγιος Βαρθολομαίος, μια υπερπόντια κοινότητα, παλαιότερα μέρος της Γουαδελούπης, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2012 .
  • 978: Ο Άγιος Μαρτίνος, υπερπόντια κοινότητα, η οποία ήταν προηγουμένως συνδεδεμένη με τη Γουαδελούπη, παραμένει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 987: Η γαλλική Πολυνησία, από το 2004 χαρακτηρισμένη ως υπερπόντια χώρα, δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 989: Το νησί Κλίπερτον, μια υπερπόντια κοινότητα που είχε συνδεθεί προηγουμένως στη Γαλλική Πολυνησία, χωρίς μόνιμο πληθυσμό και διοικείται από το Υπουργείο Υπερπόντιας Γαλλίας.

Δύο υπερπόντιες χώρες με ειδικό καθεστώς:

  • 986: Η Ουαλίς και Φουτουνά, μία συστάδα από τρία νησιά στον νότιο Ειρηνικό, δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 988: Η Νέα Καληδονία, δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία υπερπόντια εδαφική επικράτεια με ειδικό καθεστώς: 984: Τα γαλλικά νότια και ανταρκτικά εδάφη, χωρίς μόνιμο πληθυσμό, αποτελούμενα από πέντε περιοχές:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. . ««La Isla Mayotte pasa a ser un departamento de Francia». Afrol News. 4 de marzo de 2011». 
  2. insee. «Populations légales 2015». 
  3. Γαλλικά υπερπόντια εδάφη
  4. Revue de droit international, de sciences diplomatiques, politiques, et sociales, Volume 79 (A. Sottile), 2001, page 138.