Κορέζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°20′N 1°50′E / 45.333°N 1.833°E / 45.333; 1.833

Κορέζ

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΝέα Ακουιτανία
Δημιουργία νομού4  Μαρτίου 1790
ΠρωτεύουσαΤυλ
ΥπονομαρχίαΜπριβ-λα-Γκαγιάρντ, Υσσέλ
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΠασκάλ Κοστ (LR)
ΝομάρχηςΦρεντερίκ Βω[1]
Κωδικός νομού19
ISO 3166-2FR-19
Κωδικός NUTSFR631
Δημογραφία
Πληθυσμός239.784 (1  Ιανουαρίου 2021)[2]
Πυκνότητα41 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση5.857 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα3
Εκλογικές περιφέρειες2
Καντόνια19
Διακοινοτικότητες9
Κοινότητες280
Ιστότοπος
https://www.correze.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Η Κορέζ (γαλλικά: Corrèze) είναι γαλλικός νομός, στην περιοχή Νέα Ακουιτανία, ο οποίος φέρει το όνομά του από τον ποταμό που τον διασχίζει. Έδρα του είναι η Τυλ και μεγαλύτερη πόλη του η Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ. Το INSEE και η La Poste της αποδίδουν τον κωδικό 19. Οι κάτοικοί της αποκαλούνται Κορεζιάν.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κορέζ ονομάζεται, στα οξιτανικά λιμουζενικά, Κορέσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ιστορία της Κορέζ

Ο νομός δημιουργήθηκε κατά την Γαλλική Επανάσταση, στις 4 Μαρτίου 1790, ως εφαρμογή του νόμου της 22ας Δεκεμβρίου 1789, με βάση ένα τμήμα της επαρχίας του επαρχίας του Λιμουζέν.

Πριν το 2016 ο νομός Κορέζ ανήκε στην περιοχή Λιμουζέν, η οποία, με τη νέα εδαφική μεταρρύθμιση, συνενώθηκε με την Ακουιτανία και το Πουατού-Σαράντ και πλέον αποτελούν τη νέα διοικητική περιοχή Νέα Ακουιτανία.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ούσα μια περιοχή που κερδήθηκε σύντομα από τις δημοκρατικές ιδέες και που σημαδεύτηκε από την Αντίσταση και τους εργατικούς αγώνες, η Κορέζ είναι, ως αποτέλεσμα, μια παραδοσιακά αριστερής ιδεολογίας περιοχή.

Βρίσκεται άλλωστε, με αυτό το σκεπτικό, όπως και οι υπόλοιποι νομοί της περιοχής, στο Λιμουζέν, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών.

Όμως, στα πλαίσια της δράσης των Ζακ Σιράκ και Ζαν Σαρμπονέλ, οι οποίοι κατάγονταν από τον νομό και είχαν στρατευθεί από την Γκωλική κυβέρνηση του 1967, η δεξιά κατάφερε για ένα χρονικό διάστημα σαράντα ετών να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της Κορέζ.

Ένα ευρύ δίκτυο ντόπιων εκλεγμένων πολιτικών της δεξιάς σχηματίστηκε σταδιακά ώστε να περάσει υπό τον έλεγχό του ο μεγαλύτερος αριθμός των πόλεων, αρχικά, και στην συνέχεια η προεδρεία του Γενικού Συμβουλίου. Όλα αυτά έλαβαν χώρα σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την συνεχώς πιο αισθητή κρατική παρέμβαση, την οποία υποστήριζε σε μεγάλο βαθμό ο Ζακ Σιράκ από την ηγεσία του Κράτους, όπου βρισκόταν.

Ωστόσο, τα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρηση του Ζακ Σιράκ από την προεδρεία της Γαλλικής Δημοκρατίας σήμαναν την απαρχή της δυναμικής επιστροφής των Σοσιαλιστών στον νομό. Στις εκλογές της 16ης Μαρτίου 2008, επετεύχθη να διακοπεί η μακροχρόνια σιρακική κυριαρχία στον νομό με τους Σοσιαλιστές να κερδίζουν τις εκλογικές αναμετρήσεις στα τρία καντόνια που τους έλειπαν για να έχουν αυτοί, πλέον, την πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο (Σορνάκ, Βιζουά και Τυλ-Καμπάνι-Συντ). Οι δημοτικές εκλογές, των οποίων ο δεύτερος γύρος έλαβε χώρα την ίδια ημέρα, βρήκαν τον Φρανσουά Ολλάντ να επανεκλέγεται με ευρεία πλειοψηφία στην Τυλ, την Σοσιαλίστρια Μαρτίν Λεκλέρκ να αναλαμβάνει τη δημαρχία της Υσσέλ από τον πρώτο κιόλας γύρο και τον Φιλίπ Νως να κερδίζει, στην μεταξύ τους εκλογική αναμέτρηση, τον Μπερνάρ Μυρά στην Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ.

Μετά το καλοκαίρι του 2008, η νέα αυτή κυριαρχία της σοσιαλιστικής αριστεράς επικυρώθηκε με την εκλογή των Μπερναντέτ Μπουρζαί και Ρενέ Τελάντ στις δύο θέσεις γερουσιαστών που είχαν αφήσει οι δύο αποχωρήσαντες ριζοσπαστικοί του UMP.

Στις 6 Μαΐου 2012, ο Φρανσουά Ολλάντ, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου, εκλέχτηκε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Κύριο λήμμα: Πολιτική της Κορέζ

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Κορέζ

Η Κορέζ αποτελεί τμήμα της περιοχής της Νέας Ακουιτανίας. Οι συνορεύοντες νομοί είναι αυτοί της Κρεζ, της Ωτ-Βιέν, του Καντάλ, του Πυί-ντε-Ντομ, του Λοτ και της Δορδόνης.

Ευρισκόμενη στα δυτικά του Μασίφ Σαντράλ, αποτελείται από τρεις οντότητες : την Λα Μοντάνι, τα υψίπεδα και την λεκάνη της Μπριβ. Η Λα Μοντάνι βρίσκεται σε υψόμετρο 987 μέτρων στο όρος Μπεσού. Ερκινιακής κρισταλικής προέλευσης, έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό. Τα υψίπεδα είναι σκαλισμένα από μικρές πεδιάδες που κατευθύνοντα κατά την Ντορντόνι, αναζωογονώντας το ανάγλυφο όπως στους καταρράκτες του Ζιμέλ. Στα νοτιοδυτικά της Κορέζ, η ιζηματογενής λεκάνη της Μπριβ χαίρει καλύτερου κλίματος. Παρατηρείται η παρουσία λόφων αποτελούμενων από ψαμμίτη όπως στην Κολόνζ-λα-Ρουζ.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Le petit dico de la Corrèze-Jean Michel Valade-Dictionnaire et encyclopédie. Paru en 10/2004
  • La Corrèze vue du ciel-L. Roulland, J.M. Valade-Beau livre. Paru en 11/2006
  • Du Pays et de l'exil - Un Abécédaire de la littérature du Limousin, Laurent Bourdelas

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) «Deux nouveaux préfets en Limousin». lepopulaire.fr. 10 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2018. 
  2. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]