Νοζάν-συρ-Σεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°29′37″N 3°30′9″E / 48.49361°N 3.50250°E / 48.49361; 3.50250

Νοζάν-συρ-Σεν
Το Δημαρχείο του Νοζάν-συρ-Σεν

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΩμπ και διαμέρισμα του Νοζάν-συρ-Σεν
Ταχυδρομικός κώδικας10400[1]
Κωδικός Κοινότητας10268[2]
Πληθυσμός5.809 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση20,08 km²[4]
Υψόμετρο60 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νοζάν-συρ-Σεν
48°29′37″N 3°30′9″E
Ιστότοποςhttps://www.nogentsurseine.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Το Νοζάν-συρ-Σεν (γαλλικά: Nogent-sur-Seine) είναι γαλλική κοινότητα, υπονομαρχία του νομού Ωμπ στην περιοχή Γκραντ Εστ, στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Έχει πληθυσμό 5.973 κατοίκους (2016).

Οι κάτοικοί του ονομάζονται Νοζανταί (ζ).[6]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μύλος στον Σηκουάνα

Το Νοζάν-συρ-Σεν βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Ωμπ, στη διοικητική περιοχή Γκραντ-Εστ, σε απόσταση 108 χιλιομέτρων (οδικώς) νοτιοανατολικά του Παρισιού [7]και 52 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρουά,[8] της πρωτεύουσας του νομού Ωμπ.

Είναι μία από τις δύο υπονομαρχίες του νομού Ωμπ, η άλλη είναι το Μπαρ-συρ-Ωμπ, και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού. Έχει πληθυσμό 5.973 κατοίκους (2016).

Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Σηκουάνα. Υπάρχουν επίσης δύο κανάλια, τα οποία δημιουργούν δύο νησάκια. Το ένα, το νησί Ολίβ, εκτάσεως 3 εκταρίων, καλύπτεται από δάσος και αποτελεί χώρο αναψυχής και περιπάτου. Το άλλο νησί συνδέεται με τις όχθες με δύο παλιές γέφυρες. Τα νησιά συνδέονται με έναν υπερχειλιστή, ένα μακρύ ταμιευτήρα με πεζογέφυρα.

Τα κανάλια δημιουργήθηκαν για την εγκατάσταση των μύλων του Νοζάν, ένα τεράστιο κτίριο που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ποταμού.

Η πόλη αναπτύχθηκε κυρίως στην αριστερή όχθη. Εκεί βρίσκεται το ιστορικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο. Στη δεξιά όχθη, μετά από μια μικρή αστική περιοχή βρίσκεται η βιομηχανική περιοχή.

Αξιοθέατα-Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έπαυλη του Ερρίκου Δ'
Η εκκλησία Σαιν-Λωράν

Το Νοζάν-συρ-Σεν βρίσκεται περίπου 1,5 ώρα νοτιοανατολικά του Παρισιού στη συμβολή της Καμπανίας, του Μπρι και της Βουργουνδίας. Είναι χτισμένο πάνω στον Σηκουάνα, ένα ποτάμι που επέτρεψε την ανάπτυξή του κατά τη διάρκεια των αιώνων, και είναι πόλη πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας.

Διάφορα διάσημα πρόσωπα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πόλη: ο Ερρίκος Δ' και η έπαυλη όπου διέμενε, ο Λουδοβίκος ΙΔ' που θαύμασε το όμορφο καμπαναριό της εκκλησίας Σαιν-Λωράν, ο Ναπολέων ο οποίος παρέμεινε εκεί δύο φορές κατά τη διάρκεια της Γαλλικής εκστρατείας, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, ο οποίος πήγαινε τακτικά για να επισκεφτεί συγγενείς του και η δράση του μυθιστορήματος του Η αισθηματική αγωγή διαδραματίζεται εν μέρει στην πόλη, ο γλύπτης Αλφρέ Μπουσέ που το 1902 ίδρυσε ένα μουσείο αρχαιολογίας, ζωγραφικής και γλυπτικής που φέρει το όνομά του, ο Πωλ Κλωντέλ και η αδελφή του Καμίγ που, παιδιά, έζησαν εκεί για 3 χρόνια και το σπίτι τους στεγάζει μουσείο αφιερωμένο στην Καμίγ.

Η αστική αρχιτεκτονική των οικημάτων στις όχθες του Σηκουάνα, τα μεσαιωνικά σπίτια, οι μύλοι και η γοητεία των υγροτόπων της κοιλάδας του Σηκουάνα καθιστούν το Νοζάν-συρ-Σεν έναν ευχάριστο τουριστικό προορισμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]