Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°21′9″N 2°2′3″E / 44.35250°N 2.03417°E / 44.35250; 2.03417

Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΑβερόν και διαμέρισμα του Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ
 • Mayor of Villefranche-de-RouergueSerge Roques
Ταχυδρομικός κώδικας12200[1]
Κωδικός Κοινότητας12300[2]
Πληθυσμός11.720 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση45,85 km²[4]
Υψόμετρο290 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ
44°21′9″N 2°2′3″E
Ιστότοποςhttps://villefranche-de-rouergue.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Η Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ (γαλλικά: Villefranche-de-Rouergue, οξιτανικά: Vilafranca de Roergue) είναι κοινότητα στο νομό Αβερόν στη νότια Γαλλία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 11.867 κατοίκους (2017).[6]

Η πόλη έχει την ετικέτα «Σημαντικό αξιοθέατο της Οξιτανίας» και είναι χαρακτηρισμένη ως «Πόλη τέχνης και ιστορίας». Περιλαμβάνεται στην «Περιοχή των οχυρωμένων πόλεων του Ρουέργκ».

Οι κάτοικοι ονομάζονται Βιλφρανσουά (ζ).[7]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέφυρα στον ποταμό Αβερόν

Η κοινότητα Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Αβερόν, στη διοικητική περιοχή Οξιτανία, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας.

Είναι η μία από τις δύο υπονομαρχίες του νομού, η άλλη είναι η κοινότητα Μιγιώ.

Έχει πληθυσμό 11.867 κατοίκους (2017)[6] και η ευρύτερη αστική περιοχή της συγκεντρώνει 12.675 κατοίκους (2017).

Η Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ είναι χτισμένη σε κοιλάδα στις όχθες του ποταμού Αβερόν. Η έκτασή της είναι 45,85 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το υψόμετρο κυμαίνεται ανάμεσα στα 237 και 544 μέτρα.

Το κλίμα της περιοχής είναι ωκεάνιο και χαρακτηρίζεται από υγρούς και ήπιους χειμώνες και ξηρά και ζεστά καλοκαίρια.

Τοπωνύμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ είναι η γαλλική εκδοχή του οξιτανικού τοπωνυμίου Vilafranca. Το 1919, στο επίσημο όνομα της πόλης προστέθηκε το «ντε-Ρουέργκ».[8]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πλατεία του συντριβανιού

Στο τέλος της Σταυροφορίας των Αλβιγηνών από τους βόρειους «βαρόνους» ενάντια στη νότια Οξιτανία (πόλεμος κατά της αίρεσης του Καθαρισμού), ο κόμης της Τουλούζης ηττήθηκε, γεγονός που ολοκληρώθηκε με τη συνθήκη των Παρισίων το 1229. Σύμφωνα με τη συνθήκη, ο κόμης έδωσε την κομητεία του Ρουέργκ στην κόρη του, η οποία παντρεύτηκε τον Αλφόνσο του Πουατιέ, αδελφό του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ΄ του Αγίου. Το 1252, ο Αλφόνσος ίδρυσε τη Βιλφράνς στη θέση ενός παλιού χωριού.

Το 1348 η πόλη ήταν τόσο ακμάζουσα που ψηφίστηκαν νόμοι διαβίωσης που ρύθμιζαν τις καταναλωτικές συνήθειες όσον αφορούσε την τροφή, την κατοικία και κυρίως τον τρόπο ενδυμασίας ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε κάθε άτομο. Λίγο αργότερα, η πόλη έπεσε στην κυριαρχία του Άγγλου Εδουάρδου του Γούντστοκ, του αποκαλούμενου Μαύρου Πρίγκιπα, αλλά ήταν η πρώτη πόλη στη Γκιγιέν που εξεγέρθηκε κατά των Άγγλων. Νέα προνόμια παραχωρήθηκαν στην πόλη από τον Κάρολο Ε΄ της Γαλλίας, αλλά καταργήθηκαν από τον Λουδοβίκο ΙΑ΄. [9]

Το 1588 οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στις δυνάμεις της Καθολικής Ένωσης (Λίγκας) και στη συνέχεια δολοφόνησαν έναν κυβερνήτη που έστειλε ο Ερρίκος Δ΄. Η πόλη υπέστη μεγάλες απώλειες από επιδημίες πανούκλας το 1463, το 1558 και το 1628.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ κατελήφθη από τη ναζιστική Γερμανία.

Αξιοθέατα και μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναστήρι του Σαιν-Σωβέρ (15ος αιώνας)
Η εκκλησία της Νοτρ Νταμ
  • Η εκκλησία της Νοτρ Νταμ, κατασκευάστηκε από το 1260 έως το 1581, με πύργο ύψους 58 μέτρων.[10]Κλείνει τη μία πλευρά πλατείας, γύρω από την οποία υπήρχαν από τον Μεσαίωνα σπίτια που επικοινωνούσαν με κλειστές στοές.
  • Η πλατεία της Νοτρ-Νταμ, περιτριγυρισμένη εξ ολοκλήρου από μεσαιωνικές στοές, αποτελεί το κέντρο της πόλης.
  • Το παλιό νοσοκομείο Σαιν-Μαρτιάλ βρίσκεται στην πλατεία της Νοτρ-Νταμ και κατασκευάστηκε δίπλα στην εκκλησία το 1348-1349 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πανούκλας.
  • Παλιά οχυρωμένη πόλη (Μπαστίντ), χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι ένα από τα πιο τυπικά μεταξύ των οξιτανικών οχυρωμένων πόλεων με το τετραγωνισμένο σχέδιο. Διατηρούνται πολλά παλιά σπίτια.
  • Η Γέφυρα των Προξένων, ονομάζεται επίσης Παλιά-γέφυρα και κατασκευάστηκε πάνω στον ποταμό Αβερόν γύρω στο 1321, για να αντικαταστήσει ένα παλιό πέρασμα.
  • Το παλιό Μέγαρο των Δικαστηρίων, χτίστηκε το 1861 και σήμερα στεγάζει το δημαρχείο.
  • Το παλαιό μοναστήρι του Σαιν-Σωβέρ (15ος αιώνας) που ιδρύθηκε από τον πλούσιο έμπορο Βεζιάν Βαλέτ.[11]
  • Το παρεκκλήσι των Μπλε Μετανοούντων (17ος αιώνας)[12] είναι ένα αξιοσημείωτο κτίριο για την αρχιτεκτονική του ποιότητα και την ιστορική του σημασία στη θρησκευτική ζωή της πόλης. Το 1976, η πόλη αγόρασε το κτήριο και από το 1979 το μετέτρεψε σε βιβλιοθήκη και μετά σε βιβλιοθήκη πολυμέσων. Η τελευταία εγκαινιάστηκε επίσημα το 1981.
  • Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου. Η Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ βρίσκονταν στην προσκυνηματική Διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα στο δρόμο που ξεκινούσε από το Λε Πουί-αν-Βελαί. Ένα εκκλησάκι χτίστηκε το 1455 και μια αδελφότητα ιδρύθηκε το 1493 για να φροντίσουν τον τόπο και το νοσοκομείο που υποδέχονταν τους προσκυνητές. Η πόλη το απέκτησε πρόσφατα και θα το μετατρέψει σε κέντρο πληροφοριών για τις διαδρομές προς την Κομποστέλα.
  • Το κάστρο των Γκραβ (16ος αιώνας). Πρόκειται για ένα μικρό αναγεννησιακό κάστρο που χτίστηκε το 1545 από έναν πλούσιο αστό της πόλης που έκανε την περιουσία του από την εκμετάλλευση των μεταλλείων χαλκού της γύρω περιοχής.
  • Το κιστερκιανό αββαείο του Λοκ-Ντιέ (12ος - 15ος αιώνας), στα 10 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης
  • Το πάρκο των Κροατών και Βοσνίων μαρτύρων, ένας συμβολικός τόπος μνήμης δημιουργήθηκε στον χώρο όπου κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο Κροάτες και Βόσνιοι αντάρτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Αυτός ο χώρος στοχασμού κατασκευάστηκε το 1952 για την Βιλφράνς και προσφέρθηκαν από την κροατική κυβέρνηση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]