Λοζέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λοζέρ

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΟξιτανία
Δημιουργία νομού4  Μαρτίου 1790
ΠρωτεύουσαΜαντ
ΥπονομαρχίαΦλοράκ-Τρουά-Ριβιέρ
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΣοφί Παντέλ (PS)
ΝομάρχηςΒαλερί Ατς[1]
Κωδικός νομού48
ISO 3166-2FR-48
Κωδικός NUTSFR814
Δημογραφία
Πληθυσμός76.519 (1  Ιανουαρίου 2021)[2]
Πυκνότητα15 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση5.166,9 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα2
Εκλογικές περιφέρειες1
Καντόνια13
Διακοινοτικότητες10
Κοινότητες152
Ιστότοπος
http://www.lozere.pref.gouv.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λοζέρ (γαλλικά: Lozère) είναι νομός της νοτιοανατολικής Γαλλίας, κοντά στην Μασίφ Σαντράλ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λοζέρ είναι ένας από τα αρχικούς 83 νομούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, στις 4 Μαρτίου 1790. Δημιουργήθηκε από τμήμα της προϋπάρχουσας επαρχίας Λανγκντόκ (Languedoc).
Είναι γνωστή για το Κτήνος της Ζεβοντάν και για το τυρί της που καταγράφηκε στη Φυσική Ιστορία του Πλίνιου:«Στη Ρώμη, όπου πολλά καλά αγαθά, από διάφορα έθνη, συγκρίνονται, από τα είδη τυριού που θεωρούνται καλύτερα είναι αυτά που έρχονται από τις επαρχίες Nemausus, και περισσότερο από τα εκεί χωριά Lesura και Gabalis. Αλλά το τέλειο έχει μόνο μικρή ζωή: Πρέπει [τα τυριά] να τρώγονται όσο είναι φρέσκα.».

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπίο με τμήμα του ποταμού Pougnadoire και του χωριού Saint-Chély-du-Tarn.

Από το 2016, η Λοζέρ αποτελεί τμήμα της περιοχής Οξιτανία που προέκυψε από τη συνένωση της περιοχής Λανγκντόκ - Ρουσιγιόν , στην οποία ανήκε ο νομός, με την περιοχή Μιντί-Πυρηναία.

Περιβάλλεται από τους νομούς Καντάλ (Cantal), Άνω Λίγηρα (Haute-Loire), Αρντές (Ardèche), Γκαρ (Gard) και Αβερόν (Aveyron). Έχει επιφάνεια 5.167 τ.χλμ.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεδίο κοντά στο χωριό Les Bondons

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στη γεωργία και τον τουρισμό. Ο νομός έχει έναν από τους μικρότερους δείκτες ανεργίας της Γαλλίας.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής περιλαμβάνουν αξιοθέατα σπήλαια και μια ποικιλία αθλημάτων, όπως σκι και καγιάκ. Η Λοζέρ περιλαμβάνει ακόμη τμήμα του Εθνικού Πάρκου Cévennes και θεωρείται μια από τις καλύτερες περιοχές της Γαλλίας για ψάρεμα. Οι ποταμοί Λοτ, (Lot), Ταρν (Tarn) και Τρυγιέρ (Truyère) είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για βαρκάδα.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λοζέρ είναι ο πιο αραιοκατοικημένος νομός της Γαλλίας [με πληθυσμό 73.509 κατοίκους (1999) και πυκνότητα 14 κατοίκους/τ.χλμ.], λόγω του σχετικά φτωχού εδάφους της περιοχής και της αστυφιλίας, που ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην περιοχή κατά το χρονικό διάστημα 1850-1910. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού αυξήθηκε ελαφρά, καθώς θεωρείται ότι προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και χάρη στα βελτιωμένα δίκτυα μεταφοράς. Ωστόσο ο πληθυσμός παραμένει γηραιότερος από τον εθνικό μέσο όρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) «Lozère : la nouvelle préfète Valérie Hatsch a officiellement pris ses fonctions». Midi Libre. 3 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.