Λοζέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λοζέρ
Lozère-Position.svg
Διοίκηση
Χώρα Flag of France.svg Γαλλία
Περιοχή Οξιτανία
Δημιουργία νομού 4 Μαρτίου 1790
Πρωτεύουσα Μαντ
Υπονομαρχία Φλοράκ
Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Ζαν-Πολ Πουρκιέ
Νομάρχης Γκιγιώμ Λαμπέρ
Κωδικός νομού 48
Δημογραφία
Πληθυσμός 77.163 (2009)
Πυκνότητα 15 κάτοικοι/km2
Δημογραφία
Έκταση 5.167 km2
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα 2
Εκλογικές περιφέρειες 1
Καντόνια 25
Θυρεός
επεξεργασία
Gtk-dialog-info.svg

H Λοζέρ (Lozère) είναι νομός της νοτιοανατολικής Γαλλίας, κοντά στην Μασίφ Σαντράλ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λοζέρ είναι ένας από τα αρχικούς 83 νομούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, στις 4 Μαρτίου 1790. Δημιουργήθηκε από τμήμα της προϋπάρχουσας επαρχίας Λανγκντόκ (Languedoc).
Είναι γνωστή για το Κτήνος της Ζεβοντάν και για το τυρί της που καταγράφηκε στη Φυσική Ιστορία του Πλίνιου:«Στη Ρώμη, όπου πολλά καλά αγαθά, από διάφορα έθνη, συγκρίνονται, από τα είδη τυριού που θεωρούνται καλύτερα είναι αυτά που έρχονται από τις επαρχίες Nemausus, και περισσότερο από τα εκεί χωριά Lesura και Gabalis. Αλλά το τέλειο έχει μόνο μικρή ζωή: Πρέπει [τα τυριά] να τρώγονται όσο είναι φρέσκα.».

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπίο με τμήμα του ποταμού Pougnadoire και του χωριού Saint-Chély-du-Tarn.

Από το 2016, η Λοζέρ αποτελεί τμήμα της περιοχής Οξιτανία που προέκυψε από τη συνένωση της περιοχής Λανγκντόκ - Ρουσιγιόν , στην οποία ανήκε ο νομός, με την περιοχή Μιντί-Πυρηναία.

Περιβάλλεται από τους νομούς Καντάλ (Cantal), Άνω Λίγηρα (Haute-Loire), Αρντές (Ardèche), Γκαρ (Gard) και Αβερόν (Aveyron). Έχει επιφάνεια 5.167 km2.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεδίο κοντά στο χωριό Les Bondons

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στη γεωργία και τον τουρισμό. Ο νομός έχει έναν από τους μικρότερους δείκτες ανεργίας της Γαλλίας.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής περιλαμβάνουν αξιοθέατα σπήλαια και μια ποικιλία αθλημάτων, όπως σκι και καγιάκ. Η Λοζέρ περιλαμβάνει ακόμη τμήμα του Εθνικού Πάρκου Cévennes και θεωρείται μια από τις καλύτερες περιοχές της Γαλλίας για ψάρεμα. Οι ποταμοί Λοτ, (Lot), Ταρν (Tarn) και Τρυγιέρ (Truyère) είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για βαρκάδα.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λοζέρ είναι ο πιο αραιοκατοικημένος νομός της Γαλλίας [με πληθυσμό 73.509 κατοίκους (1999) και πυκνότητα 14 κατοίκους/km2], λόγω του σχετικά φτωχού εδάφους της περιοχής και της αστυφιλίας, που ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην περιοχή κατά το χρονικό διάστημα 1850-1910. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού αυξήθηκε ελαφρά, καθώς θεωρείται ότι προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και χάρη στα βελτιωμένα δίκτυα μεταφοράς. Ωστόσο ο πληθυσμός παραμένει γηραιότερος από τον εθνικό μέσο όρο.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lozère της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).