Νήσος Γουαδαλούπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 29°00′N 118°16′W / 29.000°N 118.267°W / 29.000; -118.267

Χάρτης Νήσου

Η Νήσος Γουαδαλούπης, ή Ίσλα Γουαδαλούπε (Isla Guadalupe) (στα ισπανικά), είναι ένα ηφαιστειακό νησί που βρίσκεται 241 χμ έξω από την δυτική ακτή της Μεξικανικής Χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια και περίπου 400 χμ νοτιοδυτικά της συνοριακής πόλης της Τιχουάνα στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι δύο άλλες Μεξικανικές νησιωτικές ομάδες στον Ειρηνικό Ωκεανό που δεν βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας είναι οι Νήσοι Ρεβιγιαχιχέδο και οι Βράχοι Αλίχος.

Γεωγραφία, και Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γουαδαλούπη έχει τραχύ τοπίο. Αποτελείται από δύο αρχαίες υπέρθετες ηφαιστειακές ασπίδες, από τις οποίες η βόρεια και υψηλότερο ηφαίστειο (Όρος Αυγούστα) είναι η νεότερη. Το νησί είναι 35 χμ από βορρά προς νότο και 9,5 χμ από ανατολή προς δύση, με συνολική έκταση 243,988 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρουσιάζει μια αλυσίδα από ψηλές ηφαιστειακές ράχες που υψώνονται στα 1298 μέτρα στο βορειότερο άκρο του (Όρος Αυγούστα). Το νότιο τμήμα του νησιού είναι άγονο, αλλά υπάρχουν εύφορες κοιλάδες και δένδρα στο βόρειο τμήμα. Η ακτή γενικά αποτελείται από βραχώδεις γκρεμούς με αποκομμένους βράχους να αντικρίζουν κάποιους από αυτούς. Δύο ψηλές και σημαντικές νησίδες βρίσκονται εντός 3 χμ από το νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, που χωρίζονται η μία από την άλλη με ένα κενό που λέγεται Στενωπός Τόνου:

 • Νησίδα Αφουέρα (Εξωτερική Νησίδα, επίσης Νησίδα Σαπάτο), με έκταση 0,015 χμ², η πιο μακρινή, απότομη με σχεδόν κάθετα τοιχώματα πάνω και κάτω από το νερό.
 • Νησίδα Αδέντρο (Εσωτερική Νησίδα, επίσης Ελ Τόρο), με έκταση 0,393 χμ², με δύο μικρότερες νησίδες κοντά της:
  • Τσερτς Ροκ (Βράχος Εκκλησίας)
  • Ρόκα ντελ Σκιπ

Αλλού, οι υπόλοιπες νησίδες είναι πολύ μικρές και κοντά στην ακτή, όλες λιγότερο από 1 χμ μακριά:

 • Νησίδα Νέγρο, 0,088 χμ², στα νοτιοδυτικά
 • Βράχος Ουντίδα, 0,003 χμ², στα νοτιοδυτικά
 • Νησίδα Μπερνάλ, 0,011 χμ², στα νοτιοδυτικά
 • νησίδα χωρίς όνομα, 0,005 χμ², 2 χμ βόρεια της Νησίδας Μπερνάλ
 • νησίδα χωρίς όνομα, 0,002 χμ², 4 χμ βόρεια της Νησίδας Μπερνάλ
 • Βράχος Ατμόπλοιο, 0,003 χμ², στα δυτικά
 • Βράχος Ελέφαντα, 0,001 χμ², στα βορειοδυτικά (η δυτικότερη)

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νήσος Γουαδαλούπης είναι τμήμα της υποδιαίρεσης Ενσενάδα, μιας από τις 24 υποδιαιρέσεις του δήμου Ενσενάδα της Μεξικανικής πολιτείας της Κάτω Καλιφορνίας. Η υποδιαίρεση Ενσενάδας είναι ταυτόσημη με την πόλη της Ενσενάδας, την έδρα του ομώνυμου δήμου.

Ο ταχυδρομικός κώδικας της Νήσου Γουαδαλούπης είναι 22997.

Εγκαταστάσεις και πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απογραφή του 2005 κατέγραψε πληθυσμό 15 ατόμων στην Νήσο Γουαδαλούπη.

Το Κάμπο Οέστε (Δυτική Κατασκήνωση, επίσης λέγεται Κάμπο Τεπεγιάκ, με 15 κτήρια) είναι μια μικρή κοινότητα ψαράδων γαστερόποδων και αστακού, που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά στο Δυτικό Αραξοβόλι, έναν κόλπο που παρέχει προστασία από τους ισχυρούς ανέμους και τις φουσκοθαλασσιές που χτυπούν τα νησιά κατά τον χειμώνα. Γεννήτριες παρέχουν ηλεκτρισμός, και ένα στρατιωτικό σκάφος φέρνει 20.000 λίτρα φρέσκου νερού. Ο αριθμός των ψαράδων ποικίλλει ετησίως ανάλογα με την αλιευτική περίοδο. Παρόλα αυτά, 10 μήνες τον χρόνο οι 30 οικογένειες του αλιευτικού συνεταιρισμού "Αμπουλονέρος και Λανγκοστέρος της Νήσου Γουαδαλούπης" είναι παρούσες.

Επιπλέον προσωρινές αλιευτικές κατασκηνώσεις είναι το Κάμπο Νόρτε (4 κτήρια), Κάμπο Λίμα (Κάμπο Κορράλς) (1 κτήριο) και Αρρογίτος (4 κτήρια).

Μια παρατημένη αλιευτικά κοινότητα, το Κάμπο Έστε βρίσκεται κοντά σε έναν ορμίσκο στην ανατολική ακτή.

Στο νότιο άκρο, στον Ορμίσκο Μελπομένη, υπάρχει ένας μετεωρολογικός σταθμός, με προσωπικό από ένα απόσπασμα του Μεξικανικού Υπουργείου Ναυτιλίας. Η τοποθεσία ονομάζεται Καμπαμέντο Σουρ (Νότια Κατασκήνωση).

Το Κάμπο Μπόσκε ιδρύθηκε ως μια προσωρινή εγκατάσταση το 1999 στο δάσος κυπαρισσιών στον βορρά, όπου κατοικούν μέλη της Συνεργατικής Αγροτικής Κοινωνίας Φρανσίσκο Χαβιέρ Μαϊτορένα, S.C. of R.L’, που μετακινεί κατσίκες από το νησί και τις πουλά στην Πολιτεία της Σονόρα, με την άδεια της SEMARNAT και την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Το Κάμπο Πίστα βρίσκεται στον μικρό αεροδιάδρομο (1200 μ.) κοντά στο κέντρο του νησιού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Guadalupe Island στο Wikimedia Commons