Λανιόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°43′57″N 3°27′19″W / 48.73250°N 3.45528°W / 48.73250; -3.45528

Λανιόν

Σημαία

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΚοτ-ντ'Αρμόρ και διαμέρισμα του Λανιόν
 • Mayor of LannionPaul Le Bihan (από 2020)
Ταχυδρομικός κώδικας22300[1]
Κωδικός Κοινότητας22113[2]
Πληθυσμός20.344 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση43,91 km²[4]
Υψόμετρο107 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λανιόν
48°43′57″N 3°27′19″W
Ιστότοποςhttp://www.lannion.bzh[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Twitter

Το Λανιόν (γαλλικά: Lannion) είναι κοινότητα στο νομό Κοτ-ντ'Αρμόρ της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία. Είναι υπονομαρχία του νομού, πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής Τρεγκόρ και κέντρο αστικής περιοχής με σχεδόν 65.000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι της πόλης ονομάζονται Λανιοναί και Λανιοναίζ.[6]

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του νομού Κοτ-ντ'Αρμόρ
Σπίτια στο ιστορικό κέντρο του Λανιόν

Το Λανιόν βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Κοτ-ντ'Αρμόρ, στη διοικητική περιοχή της Βρετάνης. Απέχει 66 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Σαιν-Μπριέκ [7]και 425 χιλιόμετρα κατ'ευθεία γραμμή από το Παρίσι.[8]

Έχει πληθυσμό 19.831 κατοίκους (2016) και είναι το κέντρο μιας ευρύτερης αστικής περιοχής με 64.427 κατοίκους.

Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Λεγκέ. Η εγγύτητα των εκβολών του, στα 9 χιλιόμετρα από την πόλη, κάνει το επίπεδο του ποταμού στο κέντρο της πόλης να ποικίλλει κατά αρκετά μέτρα ανάλογα με τις παλίρροιες. Αυτό το χαρακτηριστικό επέτρεψε τη δημιουργία ενός περάσματος του ποταμού σε πολύ παλιές εποχές στο σημείο της γέφυρας Κερμαριά, σημείο όπου σταματά η παλίρροια. Αυτή η ιδιαιτερότητα χρησιμοποιήθηκε το 1992 για την κατασκευή ενός σταδίου-κολυμβητηρίου με φυσικό νερό (για αγώνες κανόε-καγιάκ, κολύμβηση κλ). Ένα φράγμα καθιστά δυνατή τη συγκράτηση του νερού κατά την ανερχόμενη παλίρροια και τη διοχέτευσή του σε μια τεχνητή διαδρομή στην άμπωτη.

Το Λανιόν βρίσκεται στην Οροσειρά της Αρμορικής, σε μια περιοχή χαμηλών λόφων, που ανήκουν σε ένα τοπογραφικό και τεκτονικό διάδρομο που εκτείνεται από τον κόλπο του Λανιόν έως τον κόλπο του Σαιν-Μπριέκ.

Η έκταση της κοινότητας είναι 43,91 μέτρα και το υψόμετρο κυμαίνεται από 0 έως 107 μέτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μενίρ Κρες-Οζέλ (Crec'h Ogel)
Ευρήματα από τον τύμβο της Εποχής του Χαλκού της La Motta (Λανιόν, Κοτ-ντ'Αρμόρ).

Προϊστορία

Οι πολυάριθμοι μεγάλιθοι της περιοχής μαρτυρούν το αρχαίο παρελθόν της, οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν ανακαλύψει επίσης εργαλεία, τσεκούρια και λαξευμένες πέτρες που ανήκουν στις προϊστορικές εποχές. Οι πολυάριθμοι ποταμοί και ο προσχωματικός χρυσός στην Οροσειρά της Αρμορικής, εξηγούν την παρουσία και τον πλούτο της ανάπτυξης των προϊστορικών πληθυσμών. [9]Κοντά στο Λανιόν υπάρχουν τύμβοι της εποχής του Χαλκού (2.200 π. Χ. -800 π. Χ.), όπως ο τύμβος de la Motta, που περιέχουν κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα.[10]

Οι Γαλάτες

Νομίσματα και θραύσματα κεραμικών αγγείων επιβεβαιώνουν τη γαλατική παρουσία στην περιοχή αρκετούς αιώνες πριν από την έναρξη της χριστιανικής εποχής. Ορισμένοι δρόμοι και οχυρώσεις άρχισαν να δημιουργούνται. Το γαλατικό οχυρό (oppidum) στο ακρωτήριο του Γιωντέ, στις εκβολές του ποταμού Λεγκέ, στα 9 χιλιόμετρα απόσταση από το Λανιόν, εξυπηρετούσε τη στρατιωτική άμυνα αλλά και τα εμπορικά πλοία, καθώς οι κάτοικοι, στην περιοχή του Λανιόν κατοικούσε η γαλατική φυλή των Οσίσμιων, είχαν εμπορικές συναλλαγές με πολλούς λαούς, τους Γαλάτες Κοριοσολίτες, Ναμνήτες και Ρεδόνους που κατοικούσαν σε άλλες περιοχές της Βρετάνης αλλά και με τους Καρχηδόνιους και τους Φοίνικες, σύμφωνα με νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή.[11]

Στην περιοχή υπάρχουν μενίρ, το Κρες και το Σαιν Πατρίκ, που κινούν ακόμη το αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι Ρωμαίοι

Η περιοχή, όπως και η υπόλοιπη Βρετάνη και η Γαλατία στο σύνολό της κατακτήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα από το 58 έως 52 π. Χ.

Το Λανιόν ήταν ένα υποχρεωτικό πέρασμα για να διασχίσουν τον ποταμό Λεγκέ κοντά στην ακτή, ειδικά στην άμπωτη. Στη ρωμαϊκή εποχή, οι δρόμοι περνούσαν αναπόφευκτα μέσω του Λανιόν και η πόλη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα.

Μεσαίωνας

Ο Λεγκέ, όπως και τα άλλα ποτάμια, ήταν μία εύκολη δίοδος διείσδυσης για τους εισβολείς, οπότε το Λανιόν απέκτησε κάστρο από τον Μεσαίωνα.

Το πρώτο φράγμα που χρησίμευε για παγίδα ψαριών κατασκευάστηκε στο Σερβέλ, συνοικία του Λανιόν σήμερα, και είχε μήκος 190 μέτρων. Κατασκευάστηκε μεταξύ 613 και 615 (οι ημερομηνίες αυτές βρέθηκαν χάρη στη χρονολόγηση του ξύλου των βελανιδιών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του) στις εκβολές του Λεγκέ. Κατά την άμπωτη, τα ψάρια παγιδεύονταν στο φράγμα.[12]

Η πόλη ενεπλάκη, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, στον πόλεμο της διαδοχής για το δουκάτο της Βρετάνης.

Λανιόν

16ος-18ος αιώνας

Τον Μάρτιο του 1587, άρχισαν οι σφαγές που διαπράχθηκαν στην περιοχή από τους Βασιλικούς της Λα Ροσέλ, κατά τη διάρκεια των Θρησκευτικών πολέμων στη Γαλλία, με την επίθεση στα Πλουμανάς και Περός, που είχαν συνταχθεί με την Καθολική Λίγκα. Οι ενορίες της περιοχής διχάστηκαν ανάμεσα σε συντασσόμενους με τη Λίγκα (Πλεστέν-λε-Γκρεβ) ή βασιλικούς όπως το Λανιόν. «Την τρίτη και την έβδομη μέρα του Ιουλίου 1590, έκαψαν και λεηλάτησαν την ενορία του Πλεστέν, αυτοί της παράταξης του βασιλιά. Και αντίστοιχα, στις 21 του ίδιου μήνα ομοίως έκαψαν και λεηλάτησαν τις ενορίες των Πλουαρέ και Πλουμπέρζ και την πόλη του Λανιόν εκείνοι που είχαν συνταχθεί με την παράταξη του δούκα του Μερκέρ», έγραψε ο ιερέας της Λανβελέκ.[13] Παρά τη μεταστροφή του Ερρίκου Δ' στον καθολικισμό, οι οπαδοί της Λίγκας και οι βασιλικοί συνέχισαν τις επιθέσεις τους και την καταστροφή των πόλεων του αντίθετου στρατόπεδου, αποδυναμώνοντας το Τρεγκόρ. Τελικά η ειρήνη αποκαταστάθηκε με το διάταγμα της Νάντης του 1598.

Αναταραχές σημειώθηκαν πάλι στην πόλη και την περιοχή κατά την εξέγερση των κόκκινων σκούφων το 1675. Ήταν μια αντι-φορολογική εξέγερση που γνώρισε η Δυτική Γαλλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ' (από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 1675), μετά από αύξηση των φόρων στα σφραγισμένα έγγραφα που απαιτούνταν για τις επίσημες διοικητικές πράξεις.

19ος-20ός αιώνας

Εκκλησία στο Λανιόν

Η έναρξη του δημόσιου σχολείου του Λανιόν έγινε την 1η Ιανουαρίου 1882. Βέβαια, αρχικά υπήρχαν δυσκολίες. Αναφέρεται ότι δεν υπήρχαν «μαυροπίνακες, ούτε μελανοδοχεία, ούτε βιβλία, ούτε σημειωματάρια» και όλο το σχολικό υλικό αποτελούνταν από τρία μικρά τραπέζια που δανείστηκαν από το κολλέγιο.[14]

Το λιμάνι του Λανιόν συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της πόλης πριν από τον πόλεμο 1939-1945. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η πόλη επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το Εθνικό Κέντρο Τηλεπικοινωνιών Ερευνών (CNET). Η μικρή πόλη τότε επεκτάθηκε για την εγκατάσταση του Κέντρου και των οικογενειών των τεχνικών, ειδικά καθώς πολλές εταιρείες ακολούθησαν αυτή την πρώτη άφιξη. Στις 25 Απριλίου 1961 έγινε η συγχώνευση του Λανιόν με τις γειτονικές κοινότητες Buhulien, Loguivy, Servel και Brélévenez. Κάθε πρώην κοινότητα συνέχισε να εκλέγει τους εκπροσώπους της στο δημοτικό συμβούλιο του «Μεγάλου Λανιόν». [15]Παρά την κρίση της δεκαετίας του 1980 και του 1990, η πόλη Λανιόν ενίσχυσε «τα πλεονεκτήματά της σε τηλεπικοινωνίες και οπτικές ίνες» και με σημαντικές εταιρίες όπως η Orange και η Nokia, σήμερα χαρακτηρίζεται ως «μικρή Σίλικον Βάλεϊ».[16]

Βρετονική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Οκτωβρίου 2006, ο δήμος ξεκίνησε ένα σχέδιο για την προώθηση της γλώσσας της Βρετάνης μέσω του προγράμματος Ya d'ar brezhoneg («Ναι στα Βρετονικά»).

Το 2008, το 11,96% των παιδιών παρακολούθησαν δίγλωσσα σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.[17]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λανιόν είναι μεγάλο ερευνητικό κέντρο τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία με αρκετές επιχειρήσεις όπως η Nokia, η Orange και η SAGEMCOM που λειτουργούν εκεί. Η παρουσία ενός μεγάλου κλάδου τηλεπικοινωνιών οδήγησε σε δύο ινστιτούτα τεχνολογίας στην περιοχή, το IUT Lannion και ένα κολέγιο της μηχανικής, ENSSAT.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν

  • ΤΠΕ (95 επιχειρήσεις)
  • οπτικά / φωτονικά (20 εταιρείες)
  • βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής
  • θαλάσσια βιομηχανία (31 εταιρείες)

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τακτικές συναυλίες πραγματοποιούνται στην πλατεία της πόλης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, γνωστών ως «Les Tardives». Το Λανιόν φιλοξενεί επίσης την "Carré Magique", μια γνωστή στην περιοχή θεατρική ομάδα.[18]

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει υπέροχα μεσαιωνικά κτίρια που βρίσκονται γύρω από την πλατεία του Κέντρου (λέγεται και πλατεία Στρατηγού Λεκλέρκ) και την οδό των Πιλοποιών (Rue des Chapeliers) καθώς και την εκκλησία του Σαιν-Ζαν-ντυ-Μπαλί.

Κοντά στο Λανιόν υπάρχουν πολλές παραλίες, δυτικά γύρω από το Τρεμπερντέν, ενώ η κοιλάδα του ποταμού Λεγκέ είναι πολύ γραφική και εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια ή με καΐκι, με κανό ή οργανωμένο ταξίδι με πλοίο.

Υπάρχουν πολλά άλλα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Λανιόν, τα περισσότερα κατά μήκος της ακτής προς τα βόρεια με τις αμμώδεις παραλίες και τους παράκτιους περιπάτους μέσα από το πανέμορφο τοπίο - το θέρετρο Περός-Γκιρέκ είναι το πιο γνωστό από αυτά, όπως και η Ακτή του ροζ γρανίτη.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  6. . «habitants.fr/lannion/services-publics». 
  7. . «fr.mappy.com/itineraire/lannion/saint-». 
  8. . «distance.to/Lannion/Paris». 
  9. Sophie Léon, « Nouvelles données sur les tumulus à pointes de flèche de l'Âge du bronze ancien des côtes d'Armor », Bulletin de la Société préhistorique française,‎ 1997, p. Vol 94 N° 2 pp. 265-273
  10. . «lage-du-bronze-en-bretagne». 
  11. Briand, P. de La Haye, Histoire de Lannion des origines au XIXème siècle , Lannion, Impram, 1974, réédité en 1987, 301 p., p. 14
  12. Nicolas Guillou, Les pêcheries refont surface, revue ArMen no 201, juillet-août 2014
  13. Jean Rohou, "Catholiques et Bretons toujours ? (essai sur l'histoire du christianisme en Bretagne)", éditions Dialogues, Brest, 2012,
  14. Jean Rohou, "Fils de ploucs", tome 2, 2007, éditions Ouest-France
  15. . «letelegramme.fr». 
  16. . «"A Lannion, la « mini-Silicon Valley » ne connaît pas la crise", article du journal Les Echos». 
  17. . «Observatoire des pratiques linguistiques». 
  18. . «lecarremagique.free.fr/». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]