Μπερζεράκ (Δορδόνη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°51′4″N 0°28′55″E / 44.85111°N 0.48194°E / 44.85111; 0.48194

Μπερζεράκ
Το Μπερζεράκ στις όχθες του ποταμού Ντορντόνι

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΔορδόνη και Διαμέρισμα του Μπερζεράκ
 • Mayor of BergeracJonathan Prioleaud (από 2020)
Ταχυδρομικός κώδικας24100[1]
Κωδικός Κοινότητας24037[2]
Πληθυσμός26.323 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση56,1 km²[4]
Υψόμετρο29 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπερζεράκ
44°51′4″N 0°28′55″E
Ιστότοποςhttp://www.bergerac.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin

Το Μπερζεράκ (γαλλικά: Bergerac) είναι κοινότητα του νομού Δορδόνης στη νοτιοδυτική Γαλλία. Είναι υπονομαρχία του νομού και ο πληθυσμός ανέρχεται σε 26.833 κατοίκους (2017), δεύτερη σε πληθυσμό πόλη στο νομό μετά την πρωτεύουσα Περιγκέ.

Το Μπερζεράκ χαρακτηρίζεται ως «Πόλη τέχνης και ιστορίας»[6] από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Οι κάτοικοι ονομάζονται Μπερζερασουά (ζ).[7]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Ντορντόνι στο Μπερζεράκ

Η κοινότητα Μπερζεράκ βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Δορδόνης, στην περιοχή Νέα Ακουιτανία. Ήταν τμήμα της ιστορικής περιοχής Περιγκόρ, στο νότιο τμήμα του, το Πορφυρό Περιγκόρ.

Είναι μία από τις τρεις υπονομαρχίες του νομού, έχει πληθυσμό 26.833 κατοίκους (απογραφή του 2017) και είναι το κέντρο της ευρύτερης αστικής περιοχής που συγκεντρώνει 81.322 κατοίκους (2014).

Το Μπερζεράκ διασχίζεται από τον ποταμό Ντορντόνι και τους παραπόταμους Κωντώ και Κον.

Η πόλη βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Μπορντώ (93 χλμ. στα δυτικά), Περιγκέ (48 χλμ. στα βόρεια), Αζέν (90 χλμ. στα νότια) και Καόρ (110 χλμ στα νοτιοανατολικά). Το Λιμπούρν απέχει 66 χιλιόμετρα στα δυτικά.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο περιφερειακά φυσικά πάρκα, το Κως ντυ Κερσί απέχει 110 χιλιόμετρα στα ανατολικά και το Περιγκόρ-Λιμουζέν 82 χιλιόμετρα στα βόρεια.[8]

Η έκταση της κοινότητας είναι 56,10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αγγλική κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλιά σπίτια στο ιστορικό κέντρο

Το Μπερζεράκ φιλοξενεί πληθυσμό Βρετανών που διαμένουν μόνιμα και συγκροτούν μεγάλες κοινότητες. Αυτή η τάση δεν είναι μοναδική για το Μπερζεράκ αλλά είναι εμφανής σε ολόκληρο το νομό Δορδόνης.[9] Εν μέρει, αυτό οφείλεται στις τιμές των κατοικιών, οι οποίες είναι πολύ προσιτές σε σύγκριση με τον γαλλικό ή βρετανικό εθνικό μέσο όρο. [10]

Η αυξανόμενη βρετανική παρουσία οδήγησε σε ορισμένες πρωτοβουλίες ένταξης όπως το μη κερδοσκοπικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο που προσφέρει μαθήματα γαλλικής γλώσσας και προγράμματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Συρανό ντε Μπερζεράκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη υπάρχουν δύο αγάλματα του Συρανό ντε Μπερζεράκ, πρωταγωνιστή του διάσημου ομώνυμου θεατρικού έργου του Εντμόν Ροστάν, στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη όπερα του Φράνκο Αλφάνο καθώς και πολλές κινηματογραφικές ταινίες (Συρανό ντε Μπερζεράκ, ταινία του 1950, Συρανό ντε Μπερζεράκ ταινία του 1990). Ένα παλιό άγαλμα από μάρμαρο βρίσκεται στην πλατεία Μιρπ και ένα νεότερο άγαλμα σε βάθρο από ανοξείδωτο χάλυβα ανεγέρθηκε στην πλατεία Πελισιέρ.

Οινοποιητική περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπερζεράκ είναι οινοποιητική περιοχή, γνωστή για τα κρασιά της, λευκά και κόκκινα. Καλλιεργούνται 12.600 εκτάρια στις όχθες του ποταμού Ντορντόνι. [11]Παράγονται 12 τύποι κρασιού Ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης, εδώ παράγεται το κρασί Μονμπαζιγιάκ.

Τουρισμός - Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία Νοτρ-Νταμ

Η πόλη έχει αυξανόμενη τουριστική κίνηση. Η σχέση της περιοχής με κρασιά αποτελεί επίσης βασικό πόλο έλξης επισκεπτών [12] με εκδρομές στις οινοπαραγωγικές περιοχές, επισκέψεις σε σατώ παραγωγής κρασιού και μια οινοπαραγωγική μονάδα κοντά στο ποτάμι που διαθέτει έκθεση για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας.

Τα κοντινά αξιοθέατα για τους τουρίστες περιλαμβάνουν τον βοτανικό κήπο του Ποντεστά, το κάστρο του Μονμπαζιγιάκ, το μουσείο της πόλης, το μουσείο γλυπτών και το μουσείο καπνού. Η εκκλησία της Νοτρ-Νταμ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο ποταμός Ντορντόνι αποτελεί επίσης σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για εκδρομές με ποταμόπλοια και αθλητικές δραστηριότητες, καγιάκ κλπ.

Οι ξένοι τουρίστες είναι κυρίως Άγγλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι, ιδίως χάρη στην ανάπτυξη του αεροδρομίου της πόλης Μπερζεράκ-Ντορντόνι-Περιγκόρ που προσφέρει καθημερινές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]