Λαντ (νομός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°52′41″N 0°52′4″W / 43.87806°N 0.86778°W / 43.87806; -0.86778

Λαντ

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΑκουιτανία
Δημιουργία νομού4  Μαρτίου 1790
ΠρωτεύουσαΜον-ντε-Μαρσάν
ΥπονομαρχίαΝταξ
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΞαβιέ Φορτινόν
ΝομάρχηςΣεσίλ Μπιγκό-Ντεκεζέρ[1]
Κωδικός νομού40
ISO 3166-2FR-40
Κωδικός NUTSFR613
Δημογραφία
Πληθυσμός422.976 (1  Ιανουαρίου 2021)[2]
Πυκνότητα44 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση9.243 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα2
Εκλογικές περιφέρειες3
Καντόνια15
Διακοινοτικότητες18
Κοινότητες327
Ιστότοπος
https://www.landes.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube

Οι Λαντ (γαλλικά: Landes, γασκωνικά: Las Lanas) είναι γαλλικός νομός που ανήκει στην περιοχή της Νέας Ακουιτανίας. Η INSEE και η La Poste του έχουν δώσει τον κωδικό 40.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός ιδρύθηκε με την Γαλλική Επανάσταση, στις 4 Μαρτίου 1790, ως εφαρμογή του νόμου της 22ας Δεκεμβρίου 1789, με βάση ένα τμήμα των επαρχιών της Γκιγιέν και της Γασκώνης. Πιο συγκεκριμένα, διάφορες εδαφικές κτήσεις που είχαν κληρονομηθεί από το Παλαιό Καθεστώς ενοποιήθηκαν, τότε, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αυτή η διοικητική περιοχή να παρουσιάζει μια, ορισμένη, ετερογένεια μεταξύ της αγροτικής Σαλός, που περισσότερο ταίριαζε στο Μπεάρν, και της κοντινής, δασώδους, Ζιρόντ.

Ζαν-Λουί Ζαντράκ (1808-1886) Κάτοικοι των Λαντ. Μουσείο Καλών Τεχνών (Μπορντό)

Στην αυγή της σύγχρονης εποχής (1789-1850), ο νομός καλυπτόταν από αναξιοποίητες ή μερικώς αξιοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις (landes στα γαλλικά) (επί περίπου 60 % με 70 % της συνολικής του έκτασης), οι οποίες, εντελώς παραδόξως, του έδωσαν την ονομασία του, κι ενώ το νότιο τμήμα της Γαλλίας αποτελούνταν από περιοχές με πλούσια εδάφη, καλλιεργημένα και κατάφυτα. Αυτός ο χερσότοπος διατηρούνταν μέσω καύσης των γεωργικών, ώστε να μπορούν να εκτραφούν τα πολυάριθμα κοπάδια προβάτων (μεταξύ 900.000 και 1 ενός εκατομμυρίου το 1850), τα οποία πρόσεχαν βοσκοί, με την χρήση ξυλοπόδαρων. Η χρήση αυτών, τους επέτρεπε να διανύουν ταχύτερα μεγάλες αποστάσεις (15 με 20 χιλιόμετρα ημερησίως), έχοντας, ταυτόχρονα, επίβλεψη του κοπαδιού σε μεγάλη απόσταση, λόγω της, σχεδόν, μηδενικής υψομετρικής διαφοράς των τοπίων. Πριν από τον νόμο της 19ης Ιουνίου 1857, γνωστού ως Νόμος της εξομάλυνσης και της καλλιέργειας των Χερσότοπων της Γασκώνης, η διαχείριση της κτηνοτροφίας και της καλλιέργειας άλλαξε : χρησιμοποιούνταν, πλέον, για τα κοπάδια, γαίες που ανήκαν στο Κράτος και στις οποίες η πρόσβαση ήταν ελεύθερη. Αργότερα, η συστηματοποίηση της φύτευσης πεύκων (χρησιμοποιούνταν για την ρετσίνα και το ξύλο τους), σε συνδυασμό με την πώληση σημαντικού αριθμού εκτάσεων του Γαλλικού Κράτους κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, άλλαξε ολοκληρωτικά την μορφολογία του τοπίου και την οικονομία των 2/3 του νομού, βοηθώντας, ταυτόχρονα, στην τάχιστη ανάπτυξη της οικονομίας του.

Τον Ιούνιο του 2006, το Γενικό Συμβούλιο των Λαντ εξέφρασε την επιθυμία του να αλλάξει την ονομασία του νομού σε « Landes de Gascogne », όνομα που σχετίζεται με τον εθνικό δρυμό της περιοχής και που πρόσφερε το πλεονέκτημα να είναι πιο "πρακτική" για τους Αγγλοσάξονες τουρίστες.[3]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός των Λαντ αποτελεί τμήμα της περιοχής της Νέας Ακουιτανίας. Συνορεύει με τους νομούς της Ζιρόντ, της Λοτ-ε-Γκαρόν, του Ζερς και των Ατλαντικών Πυρηναίων, ενώ βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά μήκος αμμώδους ακτών έκτασης 106 χιλιομέτρων που συνοδεύονται από πολλούς αμμόλοφους (ποσόστωση της Κοτ ντ'Αρζάν). Αποτελεί το δεύτερο σε έκταση μεγαλύτερο νομό της Ηπειρωτικής Γαλλίας (μετά την Ζιρόντ), ενώ διαθέτει την δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ηπειρωτικής Γαλλίας.

Ο Δρυμός των Λαντ αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος της Γαλλίας. Κάλυπτε έκταση περίπου 67 % επί της συνολικής επιφάνειας του νομού, πριν από την θύελλα Κλάους του Ιανουαρίου του 2009, στο βόρειο τμήμα του, αλλά εκτεινόταν, επίσης, και σε μεγάλο βαθμό στην Ζιρόντ και το Λοτ-ε-Γκαρόν (διαμέρισμα του Νεράκ). Κυριότερο είδος που απαντάται σε αυτό είναι το είδος πεύκου, Pinus pinaster.

Αλλά ο δρυμός των Λαντ δεν καλύπτει το σύνολο της έκτασης του νομού. Στα νότια αυτού, πέρα από τον Αντούρ, βρίσκεται η Σαλός, η περιοχή με τις περισσότερες πεδιάδες και τα πλέον πράσινα τοπία, μια αγροτική γη που είναι μοιρασμένη μεταξύ της εκτροφής βοοειδών και παπιών, καθώς και την καλλιέργεια καλαμποκιού, αλλά και τις αμπελουργικές εκτάσεις του Τυρσάν στα ανατολικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) «Cécile Bigot-Dekeyzer, nouvelle préfète des Landes». Sud-Ouest. 5 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2020. 
  2. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  3. Sud Ouest, édition Landes, 21 juin 2006 : Le département va-t-il changer de nom ?

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]