Παρτεναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°38′55″N 0°14′49″W / 46.64861°N 0.24694°W / 46.64861; -0.24694

Παρτεναί
Το φρούριο του Παρτεναί

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΝτε-Σεβρ και διαμέρισμα του Παρτεναί
Ταχυδρομικός κώδικας79200[1]
Κωδικός Κοινότητας79202[2]
Πληθυσμός10.058 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση11,38 km²[4]
Υψόμετρο114 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Παρτεναί
46°38′55″N 0°14′49″W
Ιστότοποςhttps://www.parthenay.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Twitter

Το Παρτεναί (Γαλλικά: Parthenay) είναι κοινότητα στο νομό Ντε-Σεβρ της περιοχής Νέα Ακουιτανία στη δυτική Γαλλία. Βρίσκεται σε μια βραχώδη περιοχή που περιβάλλεται από τις δύο πλευρές από τον ποταμό Τουέ. Είναι μία από τις δύο υπονομαρχίες του νομού, η δεύτερη είναι το Μπρεσουίρ.

Ο πληθυσμός στην απογραφή του 2017 ανερχόταν σε 10.267 κατοίκους.[6]

Είναι παλιά μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη και η περιοχή της είναι ταξινομημένη ως «Περιοχή τέχνης και ιστορίας».

Οι κάτοικοι ονομάζονται Παρτεναιζιάν. [7]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οχυρωμένη γέφυρα Σαιν-Ζακ
Η συνοικία Σαιν-Πωλ και ο ποταμός Τουέ
Η συνοικία Σαιν-Ζακ

Η κοινότητα Παρτεναί βρίσκεται στο κέντρο του νομού Ντε Σεβρ της Νέας Ακουιτανίας, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του νομού Νιόρ, 50 χιλιόμετρα δυτικά του Πουατιέ, 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ναντ και 350 χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά του Παρισιού. [8]

Η μεσαιωνική πόλη Παρτεναί είναι κτισμένη σε μια στροφή του ποταμού Τουέ, ο οποίος περιβάλλει την πόλη στις δυτικές και βόρειες πλευρές της. Η υψηλότερη περιοχή, μέσα στα τείχη, βρίσκεται στα νότια, όπου βρίσκεται το σημερινό κέντρο της πόλης. Στα βόρεια και δυτικά, μια βραχώδης προεξοχή εκτείνεται πάνω από πλαγιές που κατεβαίνουν κατακόρυφα στο παραποτάμιο πάρκο Λα Πρε. Στο βόρειο άκρο αυτής της προεξοχής, με το ποτάμι στις δύο πλευρές, βρίσκονται τα ερείπια του οχυρωμένου φρουρίου της πόλης.

Κεντρικός δρόμος της πόλης είναι η οδός Βω Σαιν-Ζακ, ένας στενός μεσαιωνικός δρόμος που ανεβαίνει από τη γέφυρα και την πύλη Σαιν-Ζακ στο κέντρο της πόλης. Κατά τον Μεσαίωνα, αυτή ήταν η κύρια διαδρομή των προσκυνητών για το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα μέσω της πόλης και πολλοί υφαντές είχαν εκεί τα εργαστήριά τους.

Έξω από τα τείχη της πόλης, η συνοικία Σαιν-Ζακ καταλαμβάνει τη βόρεια πλευρά της γέφυρας Σαιν-Ζακ, και ήταν επίσης περιοχή υφαντών στους μεσαιωνικούς χρόνους. Στα δυτικά του κέντρου της πόλης, η συνοικία Σαιν-Πωλ (Αγίου Παύλου) κατεβαίνει στον απότομο λόφο μέχρι το ποτάμι, απέναντι από τη γέφυρα του Σαιν-Πωλ και γύρω από το παλιό μοναστήρι του Σαιν-Πωλ, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Η περιοχή του Σαιν-Πωλ ήταν ο χώρος των βυρσοδεψείων της πόλης.

Οι μεταγενέστερες επεκτάσεις στα ανατολικά και νότια της περιτειχισμένης πόλης χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και αργότερα, και ενθαρρύνθηκαν από την κατασκευή του σιδηροδρόμου και, πιο πρόσφατα, του ανατολικού παρακαμπτήριου δρόμου της πόλης.

Διοικητικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, η κοινότητα Παρτεναί ενώθηκε με έξι γειτονικές κοινότητες για την ίδρυση της Υπερ-κοινότητας κοινοτήτων του Παρτεναί, η οποία παρείχε ένα πλαίσιο συνεργασίας των κοινοτήτων. Το 2014, αυτή η υπερ-κοινότητα συγχωνεύτηκε στην Υπερ-κοινότητα κοινοτήτων του Παρτεναί-Γκατίν. Η νέα υπερ-κοινοτική κοινότητα περιλαμβάνει 39 κοινότητες, έχει πληθυσμό 37.782 (2016) και έκταση 836,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. [9]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δυτικό τμήμα των τειχών
Πλατεία μέσα στο φρούριο

Ο θρύλος λέει ότι το Παρτεναί δημιουργήθηκε με ένα χτύπημα του ραβδιού της νεράιδας Μελυζίν. Ωστόσο, το όνομα Παρτεναί εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γραπτές αναφορές στις αρχές του 11ου αιώνα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη προηγούμενης σημαντικής ανθρώπινης κατοχής προηγουμένως.[8]

Ιστορικά, η πόλη χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και βρίσκεται ανάμεσα σε μια στροφή του ποταμού Τουέ και τα έλη που κάλυπταν το εξωτερικό του μαιάνδρου του ποταμού, καθιστώντας την τοποθεσία ιδανική για ένα φρούριο. Οι οχυρώσεις που βλέπουμε σήμερα χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και κατασκευάστηκαν όταν το Πουατού ανήκε στους Άγγλους, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά της Αγγλίας και δούκα της Ακουιτανίας Ιωάννη του Ακτήμονα. Οι άρχοντες του Παρτεναί στήριξαν τον Ιωάννη τον Ακτήμονα και σε αντάλλαγμα ελάμβαναν χρήματα κάθε χρόνο για την ενίσχυση της άμυνας της πόλης. Πράγματι, με τη βοήθεια εξειδικευμένων οικοδόμων κατάφεραν να χτίσουν τρία διαφορετικά τείχη της πόλης: ένα γύρω από το κάστρο, ένα γύρω από την ακρόπολη και ένα άλλο σε ολόκληρη την πόλη.[10]

Το φρούριο, που βρίσκεται σε μια εύκολα υπερασπισμένη τοποθεσία στην άκρη του βραχώδους ακρωτηρίου που περιβάλλεται από την καμπή του ποταμού, χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές οχυρώσεις που προστάτευαν το φρούριο και την ίδια την πόλη.

Οικονομικά, το Παρτεναί αναπτύχθηκε καθώς βρισκόταν πάνω στη διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα, τη μεσαιωνική διαδρομή προσκυνήματος στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία. Η κύρια οχυρωμένη πύλη, από την οποία οι προσκυνητές εισέρχονταν στην πόλη, εξακολουθεί να φέρει το όνομα του Σαιν Ζακ (το γαλλικό όνομα του Αγίου Ιακώβου).

Ιστορικά, το Παρτεναί θεωρείται η πρωτεύουσα του Γκατίν Παρτεναί, που είναι μια λοφώδης δασωμένη περιοχή στο κέντρο του σημερινού νομού Ντε-Σεβρ και έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τις πεδιάδες στα νότια, γύρω από το Νιόρ. Λόγω της φύσης της γης, η περιοχή έγινε γνωστή για την εκτροφή βοοειδών και η φυλή Παρτεναί πήρε το όνομά της από την πόλη.

Μόλις τον 19ο αιώνα η πόλη επεκτάθηκε πέρα ​​από τα τείχη της. Κατασκευάστηκαν μεγάλες λεωφόροι και πλατείες ακολουθώντας τη γραμμή του τείχους της παλιάς πόλης και την τάφρο στα ανατολικά της πόλης. Πέρα από αυτά, ο σιδηροδρομικός σταθμός κατασκευάσθηκε το 1880 και νέες περιοχές και βιομηχανίες αναπτύχθηκαν γύρω από αυτόν.

Κάθε Ιούλιο, το Παρτεναί φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ludique International de Parthenay, αλλιώς γνωστό ως Φεστιβάλ των Παιχνιδιών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης είναι γεμάτες με παιχνίδια πολλών τύπων. Το μικρότερο χειμερινό φεστιβάλ λειτουργεί τον Νοέμβριο.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οδός Βω Σαιν-Ζακ

Το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο του Παρτεναί περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα, όπως:

 • Τα τείχη της πόλης, τα οποία είναι ορατά στα δυτικά και βόρεια. Τα τείχη προς τα ανατολικά και τα νότια έχουν κατεδαφισθεί σε μεγάλο βαθμό, αν και η πορεία τους μπορεί να συναχθεί από τις πλατιές λεωφόρους που τα αντικατέστησαν.
 • Η πύλη Σαιν-Ζακ και η γέφυρα Σαιν-Ζακ αποτελούν την είσοδο στην περιτοιχισμένη πόλη από τα βόρεια. Η γέφυρα διασχίζει τον ποταμό Τουέ πριν περάσει από την οχυρωμένη πύλη, η οποία χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα. Αυτή ήταν η είσοδος στην πόλη που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές. Οι σημερινοί επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στην κορυφή της πύλης, η οποία προσφέρει θέα στον ποταμό και στο κάτω μέρος της πόλης.
 • Η οδός Βω Σαιν-Ζακ είναι ένας στενός δρόμος με μεσαιωνικά σπίτια με ξυλοδεσιές. Κατά τον Μεσαίωνα, αυτή ήταν η κύρια διαδρομή των προσκυνητών που οδηγούσε από την Πύλη Σαιν-Ζακ μέχρι το κέντρο της πόλης και κατοικούνταν από υφαντές. Πολλά από τα σπίτια διατηρούν τα ξύλινα παραθυρόφυλλα στο ισόγειο.
 • Η πύλη του ρολογιού είναι η οχυρωμένη πύλη του φρουρίου από το κέντρο της πόλης και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το 1454, προστέθηκε μια καμπάνα για να χτυπά τις ώρες και αργότερα προστέθηκε στην πύλη το ρολόι. [11]
 • Η εκκλησία Σαιντ-Κρουά, μια ρομανική εκκλησία μέσα στο φρούριο, δίπλα στο Δημαρχείο και τα Δικαστήρια. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα.
 • Η εκκλησία Σαιν-Λωράν, ενοριακή εκκλησία στο κέντρο της πόλης που χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αιώνα. Ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές και διαθέτει ρομανικά και γοτθικά χαρακτηριστικά. [12]
 • Το παρεκκλήσι των Κορδελιέρων είναι παρεκκλήσι του 13ου αιώνα που κατασκευάστηκε από το Τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου, γνωστό στη Γαλλία ως Κορδελιέροι για το κορδόνι που φορούσαν στη μέση τους. Ένα μικρό παρεκκλήσι που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα στεγάζει εξαιρετικά αναγεννησιακά έργα τέχνης. [13]
 • Το μουσείο Ζωρζ Τυρπέν ειδικεύεται στην ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης από τον Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα και εδρεύει στον Οίκο του Τοπικού Πολιτισμού στην οδό Βω Σαιν-Ζακ. Περιλαμβάνει αρχαιολογικές συλλογές (νομίσματα, πέτρες), πήλινα σκεύη από τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, πίνακες, εκτυπώσεις και φωτογραφίες, καθώς και προσωρινές εκθέσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
 2. (Γαλλικά) Code INSEE.
 3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
 4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
 5. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
 6. . «insee.fr/fr/statistiques/4269674?geo=COM-79202». 
 7. . «habitants.fr/parthenay/services-publics». 
 8. 8,0 8,1 French Atlantic Coast. Michelin Apa Publications Ltd. October 2007. pp. 332–335. ISBN 978-1-906261-17-7.
 9. . «insee.fr/fr/statistiques/1405599?geo=EPCI-200041333». 
 10. . «livingmagazine.fr/sw-france-information/deux-sevres-vendee-to-do/entry/sw-france-information/deux-sevres-vendee-to-do.html/visit-parthenay-discover-deux-sevres.html». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
 11. . «web.archive.org/web/cc-parthenay.fr/Patrimoine/MH/monuments/porteci.htm». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. CS1 maint: Unfit url (link)
 12. . «L'église Saint-Laurent». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. CS1 maint: Unfit url (link)
 13. . «La Chapelle des Cordeliers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2005. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]