Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τοποθεσία της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής στον χάρτη της Γαλλίας.

Η Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (γαλλικά: Provence-Alpes-Côte d'Azur[1], προφορά: pʁɔ.vɑ̃.s‿alp(ə) kot d‿a.zyʁ]) είναι διοικητική περιοχή στα Νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Τις περισσότερες φορές απαντάται με την συντομογραφία PACA. Πρωτεύουσά της είναι η Μασσαλία.

Συνορεύει με την Ιταλία, από την οποία χωρίζεται μέσω του νοτιότερου τμήματος των Άλπεων. Στα βόρεια, συνορεύει με την περιοχή Ρον-Αλπ και στα δυτικά με το Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν, του οποίου ο Ρον καθορίζει τα όρια. Η Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή-Ακτή βρέχεται στα νότια από την Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή περιλαμβάνει έξι, συνολικά, νομούς που προέρχονται από τις επαρχίες του Παλαιού Καθεστώτος της Προβηγκίας και του Ντωφινέ. Ένα τμήμα του Βωκλύζ προέρχεται από την προσάρτηση της Κομητείας του Βεναισάν, κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και την αριστερή όχθη του Βαρ στις Αλπ-Μαριτίμ, η οποία αποτελούσε την Κομητεία της Νις που προσαρτήθηκε από την Γαλλία το 1860 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Αυτοκρατορίας (η Κομητεία της Νις αποτελούσε παλαιά κτήση του Δουκάτου της Προβηγκίας προ του 1388, ημερομηνία της παραχώρησης της Νις στη Σαβοΐα). Το λογότυπο του περιφερειακού συμβουλίου υπενθυμίζει τις τέσσερις αυτές επαρχίες χρησιμοποιώντας τα παλαιά τους εμβλήματα σε αρκετές από τις διαφημίσεις στις οποίες εμφανίζεται.

Αποτελεί την 3η κατά σειρά περιοχή της Γαλλίας με το μεγαλύτερο εγχώριο ακαθάριστο προϊόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Εθνική Επιτροπή Τοπωνυμιών κάνει χρήση του όρου Provence-Alpes-Côte-d'Azur, σύμφωνα με τους γαλλικούς συντακτικούς κανόνες χρήσης της παύλας.

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]