Μάχη του Αχυρώνα Λιοπετρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η μάχη στον Αχυρώνα Λιοπετρίου στην Κύπρο γνωστή και ως Νέο χάνι της Γραβιάς δόθηκε από τα Μέλη της ΕΟΚΑ ενάντια στην Βρετανική αποικιοκρατία στις 2 Σεπτεμβρίου 1958.[1]

Μέλη της ΕΟΚΑ στην μάχη του Λιοπετρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τέσσερις αγωνιστές είχαν λάβει την εντολή να μεταβούν στο Λιοπέτρι για να εκπαιδεύσουν τα εκεί μέλη της ΕΟΚΑ στις 30 Αυγούστου. Στις 2 Σεπτεμβρίου στην περιοχή εμφανίστηκαν στρατιωτικά αυτοκίνητα, τα τέσσερα μέλη της ΕΟΚΑ προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο μέσα από τον κλοιό που είχαν δημιουργήσει οι Άγγλοι, χωρίς να τα καταφέρουν, κατέφυγαν έτσι σε παρακείμενο αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή για προστατευτούν. Οι Άγγλοι μετά από έρευνες στον αχυρώνα δέχθηκαν πυροβολισμούς από τα μέλη της ΕΟΚΑ, αρχίζοντας έτσι την μάχη. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν και οι αγωνιστές κλήθηκαν να παραδοθούν. Μετά από πολύωρο αγώνα, ελικόπτερο έριξε εμπρηστικές βόμβες στον αχυρώνα βάζοντας του φωτιά. Οι αγωνιστές εξήλθαν από τον αχυρώνα πεθαίνοντας από τα πυρά των Άγγλων.

Επίλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τέσσερις αγωνιστές μάχονταν επί 6ώρου με πάνω 200 Άγγλους στρατιώτες. Ο Γρίβας Διγενής σε επιστολή του τότε στο Έλληνα Πρέσβη, Α. Φρυδάν στην Λευκωσία στις 10 Σεπτεμβρίου αναφέρει Εις το Λιοπέτρι αι απώλιαι των Άγγλων πρέπει να είναι πολύ σοβαραί. Έλλην αστυνομικός είδε 7 νεκρούς και αρκετούς τραυματίας. Ο Ταξίαρχος έκλαιεν απροκάλυπτα μόλις αντίκρυσε την σκηνήν, ο δε αστυνόμος Βαρωσίων αφιχθείς εκεί, επυροβόλησε με το πιστόλι του τα πτώματα των νεκρών από την λύσαν του.

Οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ με τον θάνατο τους συγκίνησαν την παγκόσμια κοινότητα. Στο σημείο της μάχης στήθηκε μνημείο των τεσσάρων αγωνιστών.

Πηγές - Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνομάρτυρες του Κυπριακού Έπους 1955-59,Εκδόσεις Αδελφότητας Θεολόγων(Ο Σωτήρ),Νικ. Βασιλειάδη