Έλληνες της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Εφημερίς της Βιέννης, ήταν η πρώτη εφημερίδα στην ελληνική γλώσσα.

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη πριν από την Α' Σταυροφορία κατοικούσαν Έλληνες στη Βιέννη. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας πολλοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν ως έμποροι. Στις 17 Ιανουαρίου το 1686 ο Έλληνας Johannes Theodat απέκτησε το προνόμιο να ανοίξει το πρώτο καφέ της Βιέννης.

Τον 18ο αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Θηρεσία θέλοντας να βελτιώσει την οικονομία της χώρας της και να αναπτύξει το εμπόριο προωθεί τις εμπορικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία: παραχωρεί αρχικά εμπορικά προνόμια και ατέλειες τελωνειακές σε εμπόρους εξ Ανατολών, έτσι Αρμένιοι, Εβραίοι και Έλληνες φτάνουν στα εδάφη της[1]. Έπειτα, έδωσε την αυστριακή υπηκότητα στους Έλληνες, έχασαν όμως τα προνόμια ως ξένοι πολίτες. Γι' αυτό το λόγο ορισμένοι Έλληνες δήλωναν Οθωμανοί. Οι Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης στο βιβλίο τους Νεωτερική Γεωγραφία που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1791 σημειώνουν Εις την επικράτειαν της Αουστρίας είναι περισσότερες από ταις 80 χιλιάδες φαμιλιαίς Τουρκομερίται[2]

Η Βιέννη είναι τόπος έκδοσης σειράς ελληνικών εντύπων, όπως της «Εφημερίδος», με πρώτη έκδοση στις 31 Δεκεμβρίου 1790, όπως επίσης των βραχύβιων «Ειδήσεις διά τα ανατολικά μέρη», με πρώτη έκδοση τον Ιούλιο του 1811 από τον του Ευφρόνιο Πόποβιτς και «Ελληνικός Τηλέγραφος», με έτος πρώτης έκδοσης το 1813. Το 1811 εκδίδεται το πρώτο ελληνικό φιλολογικό περιοδικό, ο Λόγιος Ερμής[3].Ο καθηγητης Πολυχρονης Ενεπικιδης ασχοληθηκε επι του θεματος και εγραψε αξιολογο αριθμο βιβλιων και αναρτησεων στον Ελληνικο και Αυστριακο τυπο.

Τον 19ο αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης η Βιέννη, και ιδιαιτερα η ελληνική γειτονιά (Griechenviertel), αποτελούν κέντρα της Διασποράς.

Τον 20ο αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μεγάλο κύμα μεταναστών πήγε στην Αυστρία κατά τη διάρκεια τις δεκαετίας του 1950 - 1970 όταν το Γκρατς με το Πανεπιστήμιο του Γκρατς και το Πολυτεχνειο του Γκρατς ήταν δημοφιλής προορισμός φοιτητών. Το 1954 ιδρυσαν τον Σύλλογο Ελλήνων Σπουδαστών κι Επιστημόνων Γκρατς και η πρώτη γενική συνέλευση έλαβε χώρα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1954.

Τον 21ο αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα τελευταίο μεγάλο κύμα μεταναστών πήγε στην Αυστρία μετα την οικονομικη κριση στην Ελλαδα.

Στην πολη του Γκρατς εγκατασταθηκαν πολλες νεες οικογενειες με γονεις επιστημονες που βρηκαν θεση εργασιας στις εταιριας υψηλης τεχνολογιας στην περιοχη της Στυριας. Το υπαρχον Ελληνικο Σχολειο Στο Γκρατς που ιδρυθηκε το 1997 και λειτουργει υπο την αιγιδα του Συλλογου Ελληνων Σπουδαστων και Επιστημονων στο Γκρατς διδασκει στα νεα Ελληνοπουλα την Ελληνικη Παιδεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σάσα Μόσχου-Σακορράφου, «Οι Έλληνες της Βιέννης», Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ.71 (Μάιος 1974), σελ.53
  2. Σάσα Μόσχου-Σακορράφου, «Οι Έλληνες της Βιέννης», Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ.71 (Μάιος 1974), σελ.54
  3. Σάσα Μόσχου-Σακορράφου, «Οι Έλληνες της Βιέννης», Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ.71 (Μάιος 1974), σελ.54,57

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ενεπεκίδης Πολυχρόνης, «Συμβολαί εις την μυστικήν πνευματικήν και πολιτικήν κίνησιν των ελλήνων της Βιέννης προ της επαναστάσεως : beitrge zur Kulturellen und politischen Geheimttigkeit der Griechen in Wien von dem Griechischen Aufstand», Akademie Verlag 1960
  • Ενεπεκίδης Πολυχρόνης, «Συμβολαί εις την ιστορίαν του ελληνικού τύπου και τυπογραφείων της Βιέννης 1790-1821 : επί τη βάσει των αρχειακών εγγράφων της Βιέννης : Beitrge zur Geschichte der griechischen Presse und Druckereien Wiens 1790-1821 : auf Grund der akten der Wiener Archive», 1965Λουκάτος Σπυρίδων, "Ο πολιτικός βίος των Ελλήνων της Βιέννης κατά την Τουρκοκρατίαν και τα αυτοκρατορικά προς αυτούς προνόμια", Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος 15 (1961), σ. 287-350
  • Λυριτζής Γεώργιος, Αι μακεδονικαί κοινότητες της Αυστροουγγαρίας επί Τουρκοκρατίας, Θεσσαλονίκη 1953.
  • Νικολαϊδου Ελευθερία, "Συμβολή στην ιστορία τεσσάρων ελληνικών κοινοτήτων της Αυστροουγγαρίας (Zemun, Novi Sad, Orsova, Temesvar)", Δωδώνη 9 (1980), σ. 323-373.
  • Τσιρπανλής Ζαχαρίας, "Η 'Σοσιετά των Γραικών' στην αυτοκρατορία των Αψβούργων, 1720", Δωδώνη 3 (1974), σ. 153-170.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι ελληνικές παροικίες της Αυστρίας: ο Ελληνισμός της Βιέννης [1]