Ελληνισμός της Χιλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ελληνικό Μαυσωλείο στο κοιμητήριο Playa Ancha στο Βαλπαραΐσο

Με τον όρο Ελληνισμός της Χιλής χαρακτηρίζεται γενικά ο απόδημος Ελληνισμός που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Χιλή.

Μετανάστευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μετανάστευση Ελλήνων στη Χιλή αρχίζει να εμφανίζεται περί το τέλος του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα. Ο μεγαλύτερος όμως όγκος των ελληνικής καταγωγής ατόμων που εγκαταστάθηκαν στη Χιλή σημειώθηκε στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Πολλά όμως από αυτά τα άτομα δεν είχαν την ελληνική υπηκοότητα με συνέπεια ο ακριβής αριθμός να παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστος.
Αυτό συνέβη διότι ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών προέρχονταν από τη Μικρά Ασία, θεωρούμενοι υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που στο μεταξύ είχε καταρρεύσει και στοιχεία καταλόγων χάθηκαν, ενώ παρόμοιο επίσης συνέβη και με τους μετανάστες από τη Δωδεκάνησο που έφθασαν στη Χιλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως Ιταλοί υπήκοοι, ένεκα της πρότερης κατοχής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έφθασαν και οι τελευταίοι Έλληνες μετανάστες προς εγκατάσταση. Σήμερα βέβαια δεν υφίσταται τέτοιο μεταναστευτικό ρεύμα.

Ανεξάρτητα όμως των παραπάνω στη Χιλή έφθασαν μετανάστες με ελληνικά διαβατήρια και άτομα με ελληνική ιθαγένεια μέν όπως αρμενικής και εβραϊκής καταγωγής, που εφοδιάστηκαν με ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα για διάφορους τότε λόγους. Πολλά όμως άτομα από εκείνα που έφθασαν τελικά στη Χιλή στη συνέχεια, στη πρώτη τριετία, μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως και στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Κατόπιν των παραπάνω αν προστεθούν και τα άτομα που λόγω διαφόρων νομικών παρατυπιών (αδήλωτοι σε ελληνικές δημοτικές και ληξιαρχικές Αρχές) δεν είχαν, ή συνεχίζουν να μην έχουν λάβει ελληνική υπηκοότητα καθίσταται καταφανές πόσο δύσκολος είναι ο ακριβής υπολογισμός τους.

Οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες στη Χιλή είναι εγκατεστημένοι στο Σαντιάγο, (πρωτεύουσα της Χώρας), υπολογίζονται περίπου οι μισοί, και οι υπόλοιποι στο Βαλπαραΐσο (ή Βαλπαράιζο για τους Έλληνες), επίνειο του Σαντιάγο, στην Αντοφαγάστα και λιγότεροι στη Πούντα Αρένας. Στο Βαλπαραΐσο λειτουργεί άμισθο ελληνικό προξενείο, σχολείο με την ονομασία "Grecia", το οποίο ιδρύθηκε από την ελληνική κοινότητα και στο οποίο πραγματοποιούνται δραστηριότητες σχετικές με τον ελληνισμό, καθώς και το ελληνικο μαυσωλείο στο νεκροταφείο Playa Ancha.

Αριθμός αποδήμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πληροφορίες που υφίστανται για τον αριθμό των Ελλήνων στη Χιλή αποκλίνουν μεταξύ τους σημαντικά. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του ελληνικού ΥΠΕΞ έτους 1992 ανέρχονταν σε 1000[1], ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ίδιας εποχής, σε 2.000 άτομα[2], (αξιοσημείωτη η στρογγυλοποίηση αμφοτέρων).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΥΠΕΞ έκδοση έτους 1992 παράγραφος 57
  2. Ελληνική εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ φ.29-9-1991

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΓΓΑΕ "Απόδημος Ελληνισμός - Φάκελλος Λατινική Αμερική" Αθήνα 1994
(ΓΓΑΕ : Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας.