Έλληνες Κύπριοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Έλληνες Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι ή απλώς Κύπριοι αποκαλούνται οι κατοικοι της Κύπρου. Με τον όρο αυτό οι κάτοικοι της Κύπρου αντιδιαστέλλονται από την Τουρκοκυπριακή μειονότητα της νήσου (Τούρκους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας), τους εποίκους (Τούρκους που έχουν μεταφερθεί παράνομα από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο), τους Ελλαδίτες (Έλληνες κατοίκους της Ελλάδας) και τους υπόλοιπους Έλληνες.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνήθης όρος (της κοινής νεοελληνικής) για τον κυπριακό ελληνισμό, που χρησιμοποιείται από Έλληνες της Ελλάδας, της Κύπρου ή του εξωτερικού, είναι Κύπριος,-ία και σπανιώτερα Κυπριώτης,-ισσα. Στην κυπριακή διάλεκτο, ο αντίστοιχος όρος είναι Κυπραίος ή Κυπραία.

Συχνά, κυρίως στον δημοσιογραφικό και πολιτικό λόγο, χρησιμοποιείται και ο όρος "Ελληνοκύπριοι". Στην Κύπρο η ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας αποδίδεται με τον όρο "Υπηκοότητα" ή συνηθέστερα "Ιθαγένεια" και όχι "Εθνικότητα". Συνεπώς με τον όρο "Ελληνοκύπριος" εννοούμε έναν Κύπριο ως προς την υπηκοότητα και Έλληνα ως προς το έθνος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία Ελλήνων στην Κύπρο χρονολογείται απ' τον 14ο περίπου αιώνα π.Χ. Το νησί εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο ελληνικού πολιτισμού με την εγκατάσταση Μυκηναίων/Αχαιών μεταξύ του 13ου και του 11ου αιώνα π.Χ. και Δωριέων τον 11ο αιώνα π.Χ.Ομως στην Κύπρο υπήρχαν και οι ετεοκύπριοι που ήταν και οι περισσότεροι και άπο αυτούς πρόηλθαν οι κύπριοι.

Σήμερα υπάρχουν 640.000 Κύπριοι στην Κύπρο, 270.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 100.000 στην Ελλάδα, και περίπου 100.000 σε διάφορες άλλες χώρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γ. Μπαμπινιώτη Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Κέντρο Λεξικολογίας
  • Η Κύπρος Με Μια Ματιά, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Κυπριακή Δημοκρατία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]