Θεοβάλδος Β΄ της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοβάλδος Β΄ της Ναβάρρας
Teobaldo II de Navarra.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Τράπανι
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ισαβέλλα της Γαλλίας
Γονείς Θεοβάλδος Α΄ της Ναβάρρας και Margaret of Bourbon, Queen of Navarre
Αδέλφια Ερρίκος Α΄ της Ναβάρρας, Μαργαρίτα της Ναβάρρας, Δούκισσα της Λωρραίνης, Λευκή της Ναβάρρας, δούκισσα της Βρεττάνης, Beatrice of Navarre και Gil de Rada
Commons page Πολυμέσα

Ο Θεοβάλδος Β΄ ο Νέος της Ναβάρρας ή Θεοβάλδος Ε΄ της Καμπανίας (Teobaldo II de Navarra, 1238 - 4 Δεκεμβρίου 1270), ήταν κόμης της Καμπανίας και του Μπρι, καθώς και βασιλιάς της Ναβάρρας (1253 - 1270). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Θεοβάλδου Α΄ από την τρίτη σύζυγο του, Μαργαρίτα των Βουρβόνων.

Με τον θάνατο του πατέρα του κληρονόμησε όλους τους τίτλους, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Η μητέρα του μαζί με τον Ιάκωβο Α΄ της Αραγωνίας διετέλεσαν αντιβασιλείς μέχρι την ηλικία των 18 ετών (1256). Κοινοποιήθηκε το φουέρο της Ναβάρρας, που περιόριζε την δύναμη του, βάζοντας το συμβούλιο των 12 ευγενών που έπρεπε να επικυρώνει τις αποφάσεις του.

Δέχθηκε (1257) την τελετή της στέψης από τον πάπα Αλέξανδρο Δ΄ το 1257 και προσπάθησε να διεκδικήσει τα δίκαιά του ως βασιλιάς. Προσπάθησε να περιορίσει την αδηφαγία των ευγενών στηριζόμενος στην μέση αστική τάξη. Αν και τους έβαζε μεγάλους επιβαρυντικούς φόρους πήρε την στήριξη τους λόγω των αξιωμάτων που τούς έδινε.

Στα υπόλοιπα θέματα συνέχισε την πολιτική του πατέρα του. Βελτίωσε την διοίκηση του κράτους, αύξησε τα έσοδα, περιόρισε τις δαπάνες κάνοντας και την πρώτη πληθυσμιακή καταγραφή. Η απογραφή του 1266 έδειξε έναν πληθυσμό 150.000 κατοίκων. Από τις βασιλικές δαπάνες τα έξοδα πήγαιναν κατά 6,75% στην γραφειοκρατία, κατά 33,84% στον στρατό και κατά 59,6% στα βασιλικά καθήκοντα.

Ο Θεοβάλδος βρήκε υποστήριξη από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Θ΄ τον Άγιο απέναντι στους ατίθασους ευγενείς του, που ο βασιλιάς θεώρησε ως καθήκον του να τον προστατεύσει. Τον Απρίλιο του 1255, παντρεύτηκε την Ισαβέλλα της Γαλλίας (1241 - 1271), μεγαλύτερη κόρη του Λουδοβίκου. Όταν μάλιστα η Βερεγκαρία, κόρη του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Ι΄, αρραβωνιάστηκε τον διάδοχο του Γαλλικού θρόνου Λουδοβίκο, μεγαλύτερο γιο του βασιλιά, της επετράπη να χρησιμοποιήσει τις πύλες της Φενταραβίας και του Αγίου Σεβαστιανού στην Ναβάρρα (1/1/1256).

Ακολούθησε τον πεθερό του στην Η΄ Σταυροφορία, ο οποίος πέθανε από την επιδημία πανώλης που ακολούθησε. Στην επιστροφή του στην Σικελία πέθανε αιφνίδια και πρόωρα και ο ίδιος και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Ερρίκος Γ΄ της Καμπανίας ο Παχύς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald II of Navarre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).