Θεοβάλδος Β΄ της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοβάλδος Β΄ της Ναβάρρας
Teobaldo II de Navarra.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Thibaut V de Champagne (Γαλλικά)
Γέννηση 1239
Θάνατος 4  Δεκεμβρίου 1270
Τράπανι
Εθνικότητα Γάλλοι
Υπηκοότητα Βασίλειο της Ναβάρρας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ισπανική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ηγεμόνας
Οικογένεια
Σύζυγος Ισαβέλλα της Γαλλίας
Γονείς Θεοβάλδος Α΄ της Ναβάρρας και Μαργαρίτα των Βουρβόνων, βασίλισσα της Ναβάρρας
Αδέλφια Ερρίκος Α΄ της Ναβάρρας
Μαργαρίτα της Ναβάρρας, Δούκισσα της Λωρραίνης
Λευκή της Ναβάρρας, δούκισσα της Βρεττάνης
Beatrice of Navarre
Gil de Rada
Οικογένεια Οίκος του Μπλουά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς (Βασίλειο της Ναβάρρας)
κόμης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θεοβάλδος Β΄ της Ναβάρρας (Teobaldo II de Navarra, 1239 - 4 Δεκεμβρίου 1270), αποκαλούμενος ο Νέος, ήταν κόμης της Καμπανίας και του Μπρι (ως Θεοβάλδος Ε΄) και βασιλιάς της Ναβάρρας από το 1253 έως τον θάνατό του. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Θεοβάλδου Α΄ της Ναβάρρας και της τρίτης συζύγου του Μαργαρίτας των Βουρβόνων. [1] Κληρονόμησε όλους τους τίτλους από τον πατέρα του σε ηλικία 14 ετών, η μητέρα του μαζί με τον Ιάκωβο Α΄ της Αραγωνίας διετέλεσαν αντιβασιλείς μέχρι την ενηλικίωση του σε ηλικία 18 ετών (1256).

Εσωτερική πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοποιήθηκε το φουέρο της Ναβάρρας που περιόριζε τις βασιλικές εξουσίες, τοποθετήθηκε συμβούλιο 12 ευγενών που θα έπρεπε να επικυρώνει τις αποφάσεις του. Η τελετή της στέψης πραγματοποιήθηκε από τον πάπα Αλέξανδρο Δ΄ (1257) και προσπάθησε να διεκδικήσει τα δίκαιά του ως βασιλιάς. Προσπάθησε να περιορίσει την αδηφαγία των ευγενών στηριζόμενος στην μέση αστική τάξη, αν και έβαλε μεγάλους φόρους πήρε την στήριξη τους λόγω των αξιωμάτων που τούς έδωσε. Ο Θεοβάλδος συνέχισε την διαμάχη με τον επίσκοπο της Παμπλόνα που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του, προσπάθησε να βάλει ένα τέλος στις διαμάχες μεταξύ των τριών επισκόπων της Παμπλόνας με συνθήκη (1266) αλλά δεν κατόρθωσε να αποφύγει τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο του 1276. Συνέχισε την πολιτική του πατέρα του σε θέματα διοίκησης και οικονομίας έκανε την πρώτη απογραφή πληθυσμού της Ναβάρρας το 1266 καταγράφοντας συνολικό πληθυσμό 150.000 κατοίκους. Η σπατάλη των βασιλικών εξόδων καταγράφηκε στο 6.75% σε θέματα γραφειοκρατίας, 33.84% σε θέματα στρατιωτικών δαπανών και 59.6% σε θέματα συντήρησης της βασιλικής αυλής.

Συμμαχία με τη Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεοβάλδος υποστηρίχτηκε από τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ατίθασους ευγενείς του, ο Γάλλος βασιλιάς θεώρησε καθήκον του να τον προστατεύσει. Τον Απρίλιο του 1255 παντρεύτηκε την Ισαβέλλα της Γαλλίας, βασίλισσα της Ναβάρρας μεγαλύτερη κόρη του Λουδοβίκου.[2] Όταν η Βερεγκαρία, κόρη του Αλφόνσου Ι΄ της Καστίλης αρραβωνιάστηκε τον δελφίνο Λουδοβίκος της Γαλλίας (1244 - 1260)|Λουδοβίκο της Γαλλίας της επετράπη να χρησιμοποιήσει τις πύλες της Φενταραβίας και του Αγίου Σεβαστιανού στην Ναβάρρα (1/1/1256). Ακολούθησε τον πεθερό του στην Η΄ Σταυροφορία ο οποίος πέθανε από την μεγάλη επιδημία πανώλης που ακολούθησε (1270). [3] Στην επιστροφή του στην Σικελία πέθανε και ο ίδιος αιφνίδια σε ηλικία 32 ετών.[4] Τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Ερρίκος ο Παχύς, η χήρα του Ισαβέλλα πέθανε δυο μήνες αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Theodore Evergates, The Aristocracy in the County of Champagne, 1100-1300, (University of Pennsylvania Press, 2007), 248.
  2. Elizabeth Hallam, Capetian France: 987-1328, (Longman Group Limited, 1980), 222.
  3. W. A. Sibly, M. D. Sibly, The Chronicle of William of Puylaurens, (Boydell Press, 2003), 121.
  4. (FR)Peter of Ickham, Le Livere de Reis de Brittanie, E, Le Livere de Reis de Engleterre, ed. John Glover, (Cambridge University Press, 2012), 296.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Theodore Evergates, The Aristocracy in the County of Champagne, 1100-1300, (University of Pennsylvania Press, 2007)
  • Elizabeth Hallam, Capetian France: 987-1328, (Longman Group Limited, 1980)
  • W. A. Sibly, M. D. Sibly, The Chronicle of William of Puylaurens, (Boydell Press, 2003)
  • (FR)Peter of Ickham, Le Livere de Reis de Brittanie, E, Le Livere de Reis de Engleterre, ed. John Glover, (Cambridge University Press, 2012)
Προκάτοχος:
Θεοβάλδος ο Μεταθανάτιος
Βασιλιάς της Ναβάρρας
Coat of Arms of the Kingdom of Navarre (Variant).svg
12531270
Διάδοχος:
Ερρίκος ο Παχύς
Προκάτοχος:
Θεοβάλδος ο μεταθανάτιος
Κόμης της Καμπανίας
Blason Champagne primitif.svg
12531270
Διάδοχος:
Ερρίκος ο Παχύς
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald II of Navarre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).