Λουδοβίκος της Γαλλίας (1244-1260)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λουδοβίκος της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Louis de France (Γαλλικά)
Γέννηση24  Φεβρουαρίου 1244
Θάνατος11  Ιανουαρίου 1260
Παρίσι
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΑββαείο του Ρουαγιωμόν
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΛουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας και Μαργαρίτα της Προβηγκίας
ΑδέλφιαΑγνή της Γαλλίας
Ισαβέλλα της Γαλλίας
Λευκή της Γαλλίας, ινφάντα της Καστίλης
Μαργαρίτα της Γαλλίας, δούκισσα της Βραβάντης
Λευκή της Γαλλίας
Ιωάννης της Γαλλίας
Φίλιππος Γ΄ της Γαλλίας
Ροβέρτος του Κλερμόν
Ιωάννης Τριστάνος της Γαλλίας
Πέτρος Α΄ του Αλανσόν
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος της Γαλλίας (24 Φεβρουαρίου 1244 - 11 Ιανουαρίου 1260) ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ΄ του Αγίου και της Μαργαρίτας της Προβηγκίας, σαν μεγαλύτερος γιος είχε την αντιβασιλεία την εποχή που ο πατέρας του απουσίαζε σε Σταυροφορίες.

Αντιβασιλιάς της Γαλλίας όταν απουσίαζε ο πατέρας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1248 οι γονείς του ταξίδεψαν στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετέχουν στην Ζ΄ Σταυροφορία, κατά την διάρκεια της απουσίας τους την αντιβασιλεία εξασκούσε η γιαγιά του Λευκή της Καστίλης, όταν πέθανε (1252) οι γονείς του έλλειπαν και ο 8χρονος Λουδοβίκος στέφθηκε αντιβασιλιάς. Την πραγματική εξουσία ασκούσαν οι θείοι του Αλφόνσος του Πουατιέ και Κάρολος ο Ανδεγαυός αλλά το δικό του όνομα φαινόταν στα επίσημα έγγραφα επειδή έτσι όριζε το Γαλλικό τυπικό σαν μεγαλύτερος γιος του βασιλιά, όπως και να ορίζεται ο ίδιος αντιβασιλιάς σε κάθε απουσία του βασιλιά. Ο Λουδοβίκος Θ΄ επέστρεψε στο Παρίσι το 1254, τα επόμενα χρόνια ο μικρός Λουδοβίκος εκπαιδεύτηκε για τον μελλοντικό του ρόλο σαν βασιλιάς με την επίβλεψη του δασκάλου Πέτρου του Φωνταινέ. Στις 20 Αυγούστου 1255 σε ηλικία 11 ετών αρραβωνιάστηκε την Βερεγγαρία κόρη του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Ι΄ που ήταν εκείνη την εποχή και διάδοχος του πατέρα της, ωστόσο την ίδια χρονιά γεννήθηκε ο αδελφός της Φερδινάνδος κόβοντας τα δικαιώματα της Βερεγγαρίας στον θρόνο της Καστίλης. Ο Λουδοβίκος και ο μικρότερος αδελφός του Φίλιππος επικύρωσαν με την υπογραφή τους την Συνθήκη των Παρισίων (1259) που έβαζε ένα τέλος στην σύγκρουση μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας που είχε ξεκινήσει από το 1180, η συνθήκη όριζε ότι ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Γ΄ θα πλήρωνε φόρο υποτέλειας στον πατέρα τους.

Ο Λουδοβίκος αρρώστησε τα Χριστούγεννα του 1259 και πέθανε πρόωρα στις αρχές του επόμενου χρόνου πρόωρα πριν συμπληρώσει τα 16 του χρόνου, δεν τάφηκε στην Bασιλική του Σαιν - Ντενίς επειδή δεν πρόλαβε να ορκιστεί βασιλιάς.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]