Τρία Γουρουνάκια (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τρία Γουρουνάκια)
Τρία Γουρουνάκια
Three Little Pigs
ΣκηνοθεσίαBurt Gillett
ΠαραγωγήΓουόλτ Ντίσνεϊ[1]
ΠρωταγωνιστέςPinto Colvig
Billy Bletcher
Mary Moder
Dorothy Compton
Ηθοποιοί φωνήςMary Moder[1], Dorothy Compton[1], Πίντο Κόλβιγκ[1] και Μπίλι Μπλέτσερ[1]
ΜουσικήCarl W. Stalling
Frank Churchill
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney
ΔιανομήUnited Artists

Τα τρία γουρουνάκια είναι ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε στις 27 Μάιου το 1933 από την United Artists.Ήταν παραγωγή της Walt Disney και σκηνοθετήθηκε από τον Burt Gillett.Βασισμένο σε ένα παραμύθι με το ίδιο όνομα, ο Silly Symphony κέρδισε βραβείο το 1934 ακαδημίας για την καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους.Η ταινία είχε κόστος $ 22.000 και απέφερε συνολικά $ 250.000.[2]Το 1994, ψηφίστηκε 11η από τις 50 μεγαλύτερες ταινίες Κινούμενων σχεδίων όλων των εποχών από μέλη του τομέα κινουμένων σχεδίων. Το 2007, η ταινία τα τρία γουρουνάκια επιλέχθηκε για τη διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικά".

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία ξεκινάει με τα τρία γουρουνάκια, που είναι στο σπίτι της μητέρας τους.

Και αφού μεγάλωσαν η μαμά τους, τους είπε να πάνε και να ζήσουν αλλού μόνοι τους. Τους προειδοποίησε να χτίσουν ένα γερό σπίτι, ώστε να μην το γκρεμίσει ο κακός λύκος. Τα τρία γουρουνάκια, βέβαια, υπάκουσαν και το καθένα πήρε τον δρόμο του.

Το πρώτο γουρουνάκι συνάντησε στο δρόμο του έναν κύριο που πουλούσε άχυρα. Σκέφτηκε λοιπόν γιατί να κάτσει να δουλέψει σκληρά ενώ θα μπορούσε απλά να αγοράσει άχυρα και να φτιάξει το σπίτι του.Αγόρασε λοιπόν τα άχυρα και έφτιαξε το σπίτι του.

Το δεύτερο γουρουνάκι βρήκε κάτι παρατημένα ξύλα στο δρόμο και σκέφτηκε πως θα ταν καλύτερα για να φτιάξει το σπίτι του.

Το τρίτο γουρουνάκι ήταν το πιο έξυπνο απ όλα κάθισε και έχτισε ένα γερό σπιτάκι από τούβλα.

Ο κακός όμως λύκος μυρίστηκε τα γουρουνάκια και αποφάσισε να πάει στο σπιτάκι του πρώτου γουρουνιού.Του χτύπησε την πόρτα και του ζήτησε να μπει μέσα όμως το κακόμοιρο γουρουνάκι του είπε ότι επειδή εσύ είσαι ο κακός ο λύκος δεν θα σου ανοίξω.[3]Ο λύκος όμως φύσηξε το σπιτάκι και τα άχυρα πετάχτηκαν παντού.[4]

Το γουρουνάκι έτρεξε αναστατωμένο στο σπιτάκι του δεύτερου γουρουνιού που ήταν φτιαγμένο από ξύλο. Τότε ο λύκος χτύπησε την πόρτα στο δεύτερο γουρουνάκι,όμως ούτε το γουρουνάκι αυτό ήθελε να ανοίξει την πόρτα.Έτσι ο κακός ο λύκος φύσηξε και ξύλα πετάχτηκαν παντού. Τότε τα άλλα δύο γουρουνάκια έτρεξαν να βρουν καταφύγιο στο σπίτι του τρίτου γουρουνιού που ήταν φτιαγμένο από τούβλα και πολύ γερό.Έτσι ο λύκος βρήκε και το σπίτι του τελευταίου γουρουνιού και φύσηξε με όλη του τη δύναμη,όμως το σπιτάκι δεν διαλύθηκε γιατί το γουρουνάκι ήταν σπαγκοραμμένο και δεν πήρε έναν απλό χτίστη να του χτίσει το σπιτάκι του. Έκανε κάτι πιο έξυπνο έβαλε τα τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.[5]Τότε ο κακός λύκος του είπε ότι αφού δεν μου ανοίγεις τότε θα σκαρφαλώσω από την καμινάδα του σπιτιού σου,και δεν θα φάω μόνο εσένα αλλά και τα άλλα δύο αδελφάκια σου.Το γουρουνάκι μόλις άκουσε αυτό έπρεπε να δράσει γρήγορα.Έτσι μέχρι ο λύκος να καταφέρει να ανεβεί στη σκεπή το γουρουνάκι ήξερε ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα.

Άρπαξε μια μεγάλη κατσαρόλα και την γέμισε νερό.Άναψε όσο γρήγορα μπορούσε μια δυνατή φωτιά στο τζάκι και έβαλε πάνω την κατσαρόλα.

Όταν ο λύκος ήταν έτοιμος να μπει στην καμινάδα το νερό είχε είδη αρχίζει να βράζει.Έτσι όταν όταν ο λύκος μπήκε στην καμινάδα έπεσε με φόρα μέσα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό και κάηκε.Έτσι το γουρουνάκι ξεφορτώθηκε τον κακό τον λύκο και ζήσανε αυτοί καλά και μεις καλύτερα.[6]

Αντίδραση και κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν τεράστια επιτυχία με το κοινό της ημέρας, τόσο πολύ που τα θέατρα έβγαλαν το καρτούν για μήνες μετά το ντεμπούτο του, με μεγάλη οικονομική απάντηση.[7] Μια σειρά από θέατρα πρόσθεσε τα χειρόγραφα "γένια" στις αφίσες ταινιών για τα κινούμενα σχέδια ως ένας τρόπος που δείχνει πόσο καιρό κράτησε αυτό το θεατρικό τρέξιμο. Η γελοιογραφία εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι η πιο επιτυχημένη ταινία κινούμενων [8]και παρέμεινε στην κορυφή του animation μέχρι που η Disney ήταν σε θέση να ενισχύσει τη δημοτικότητά του εμπαιγμού περαιτέρω καθιστώντας το με ένα κορυφαίο εικονίδιο εμπορευμάτων μέχρι το τέλος του 1934.[9]

Το παραμύθι

Ο Animator Τσακ Τζόουνς είπε,<<Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έφερε ποτέ χαρακτήρες στη ζωή >>[σε κινούμενα σχέδια]. (Άλλοι ιστορικοί κινούμενων σχεδίων, ιδιαίτερα θαυμαστές του Winsor McCay, θα αμφισβητήσουν τη λέξη "πρώτος", αλλά ο Jones δεν αναφερόταν στην προσωπικότητα ως τέτοια, αλλά για το χαρακτηρισμό μέσα από τη στάση του σώματος και της κίνησης.)[10][11]Ο λόγος για τον οποίο η ιστορία και οι χαρακτήρες της ταινίας ήταν τόσο καλά αναπτυγμένοι ήταν ότι η Disney είχε ήδη συνειδητοποιήσει την επιτυχία των ταινιών κινουμένων σχεδίων που εξαρτιόταν από την αφήγηση συναισθηματικά συναρπαστικές ιστορίες που θα τραβήξει το κοινό και να μην αφήσει να πάει. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε σε μια σημαντική καινοτομία γύρω από το χρόνο τα γουρουνάκια ήταν σε εξέλιξη.[12][13]

Τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποιος φοβάται το Big Bad Wolf" Το πρωτότυπο τραγούδι αποτελείται από τον Frank Churchill. Ήταν best-seller και μόνο, αντανακλώντας την αποφασιστικότητα του λαού ενάντια στο "μεγάλος κακός λύκος» της Μεγάλης Ύφεσης έγινε κάτι σαν ύμνος. Όταν οι Ναζί άρχισαν να επεκτείνουν τα όρια της Γερμανίας στα χρόνια πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε για να εκπροσωπεί την αυταρέσκεια του δυτικού κόσμου, επιτρέποντας τον Αδόλφο Χίτλερ να καταβάλει σημαντικές εξαγορές της επικράτειας χωρίς να πάει σε πόλεμο, και κυρίως χρησιμοποιείται στην Disney ως κινούμενο σχέδια για την καναδική πολεμική προσπάθεια.[14]

Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε περαιτέρω ως έμπνευση για τον τίτλο του 1963 το παιχνίδι Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ.

Επεξεργασία περιεχομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία ακολουθία στα κινούμενα σχέδια που απεικονίζουν τον Big Bad Wolf ως στερεότυπη εβραϊκό γυρολόγος επανεξελέγη κινουμένων σχεδίων, όταν η μικρή επανεκδόθηκε σε θέατρα, το 1948, για να απεικονίσει το αχρείο Wolf ως Fuller Brush άνθρωπος, αν και ένα με Γίντις προφορά. Μια μύτη, τα γυαλιά και τα γένια μεταμφίεση παρέμεινε επίσης. Airings στην αμερικανική τηλεόραση έχουν επεξεργαστεί αυτό περαιτέρω με τη χρήση του βίντεο Fuller Brush άνθρωπος και redubbing φωνή του λύκου ώστε να μην ακούγεται στερεοτυπικά εβραϊκή. Όταν η ταινία κυκλοφόρησε στο οικιακό βίντεο, η σκηνή έγινε περαιτέρω επεξεργασία: η τοπική γραμμή «Fuller Brush Man» «Είμαι ο Fuller Brush άνθρωπος ... Δίνω ένα δωρεάν δείγμα!" άλλαξε στο παράλογο "Είμαι ο Fuller Brush Man - δουλεύω τον τρόπο μου μέσα από το κολέγιο» για αυτό και όλες τις επόμενες κυκλοφορίες βίντεο στο σπίτι.

Home video[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σύντομη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο VHS, Betamax και Laserdisc το 1984 ως μέρος της σειράς Home Video "Cartoon Classics".Βγήκε στο VHS στο Ηνωμένο Βασίλειο, την άνοιξη του 1996, ως μέρος της σειράς Disney Παραμυθένιο Αγαπημένα. Έκανε DVD ντεμπούτο του στις 4 Δεκεμβρίου 2001, που περιλαμβάνονται στο Vol Silly Συμφωνίες. Ήταν αργότερα που περιλαμβάνονται στο Timeless Tales, Τόμος του Walt Disney. Κυκλοφόρησε 16, Αυγούστου του 2005 (που χαρακτηρίζει την επεξεργασμένη έκδοση στις ΗΠΑ Silly Συμφωνίες που), το οποίο χαρακτήρισε επίσης το The Pied Piper (1933), The Grasshopper και τα μυρμήγκια (1934), η χελώνα και το λαγό (1935) και ο πρίγκιπας και ο άπορο (1990). Σε αυτές τις άλλες χώρες, στους οποίους η αρχική 1933 καρτούν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με πρωτότυπα soundtracks και στα αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες, οι χωρίς λογοκρισία εικόνες - με το αρχικό 1933 soundtracks και στα αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες - εξακολουθούν να εκδίδονται από την εταιρεία Disney στην αρχική σελίδα- αφήστε βίντεο.

Warner Bros. cartoons[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρία κινούμενα σχέδια εμπνευσμένα από αυτό το καρτούν είχαν παραχθεί από την Warner Bros. Η πρώτη ήταν Χοίροι σε Πόλκα, που αφηγείται την ιστορία με τη συνοδεία της ουγγρικής Χορού Γιοχάνες Μπραμς». Το δεύτερο ήταν η Three Little βαράει, που χαρακτηρίζει τους χοίρους ως μπάντα της τζαζ, ο οποίος αρνήθηκε να αφήσει το δεξιός τρομπέτα παίζει λύκος ενταχθούν μετά πέθανε και πήγε στην κόλαση, οπότε του παίζοντας βελτιώθηκε αισθητά. Και τα δύο αυτά τα κινούμενα σχέδια ήταν σε σκηνοθεσία πρώην Disney animator Friz Freleng. Η τρίτη ταινία ήταν η Ανεμοδαρμένο Λαγός, που χαρακτηρίζει Bugs Bunny, και σκηνοθεσία του Ρόμπερτ McKimson. Στο "Ανεμοδαρμένο", Bugs έχει εξαπατηθεί στην πρώτη αγορά του σπιτιού άχυρο, το οποίο ο λύκος φυσάει προς τα κάτω, και στη συνέχεια το σπίτι sticks, τα οποία ο λύκος φυσάει επίσης προς τα κάτω. Μετά από αυτά τα περιστατικά, Bugs αποφασίζει να βοηθήσει το λύκο και να πάρει εκδίκηση για τρεις χοίρους, οι οποίοι είναι τώρα στο σπίτι από τούβλα.

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Walt Disney’s “Three Little Pigs” (1933), cartoonresearch.com
  2. http://www.islandnet.com/~kpolsson/disnehis/disn1934.htm
  3. Huffing and Puffing about Three Little, Pigsensesofcinema.com
  4. http://waltdisney.com/
  5. http://disney.go.com/vault/archives/movies/pigs/pigs.html

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 The Big Cartoon DataBase. 3887. Ανακτήθηκε στις 21  Αυγούστου 2019.
  2. Balio, Tino (2009). United Artists: The Company Built by the Stars. University of Wisconsin Press. σελ. 116. ISBN 978-0-299-23004-3. 
  3. «Τα τρία γουρουνάκια | Mybellavista's Blog». mybellavista.wordpress.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. 
  4. Τα τρία γουρουνάκια (παραμύθι) - Κροντηρά Λήδα & άλλοι - Στίχοι - kithara.to, http://kithara.to/ss.php?id=NTA2NTAyOTQ4, ανακτήθηκε στις 2017-01-20 
  5. «Τα τρία μικρά γουρουνάκια - Παραμύθια - Paramithakia.gr» (στα αγγλικά). Παραμύθια - Paramithakia.gr. 2014-06-02. http://www.paramithakia.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1. Ανακτήθηκε στις 2017-01-13. 
  6. «Τα τρία γουρουνάκια». www.paixnidokouto.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. 
  7. http://www.islandnet.com/~kpolsson/disnehis/disn1934.htm
  8. http://www.sensesofcinema.com/2003/cteq/3_little_pigs/
  9. http://disney.go.com/disneyatoz/familymuseum/exhibits/articles/mickeymousegoldenage/index.html
  10. Lee, Newton· Krystina Madej (2012). Disney Stories: Getting to Digital. London: Springer Science+Business Media. σελίδες 55–56. ISBN 9781461421016. 
  11. Krasniewicz, Louise (2010). Walt Disney: A Biography. Santa Barbara: Greenwood. σελίδες 60–64. ISBN 9780313358302. 
  12. «Three Little Pigs (film)» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2017-01-05. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Three_Little_Pigs_(film)&oldid=758428695. 
  13. Gabler, Neal (2007). Walt Disney: The Triumph of the American Imagination. New York: Vintage Books. σελίδες 181–189. ISBN 9780679757474. 
  14. http://disney.go.com/vault/archives/movies/pigs/pigs.html