Πετροχώρι Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πετροχώρι Μεσσηνίας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική διαίρεση Δήμος Πύλου - Νέστορος
Πληθυσμός 135 ()

Το Πετροχώρι είναι χωριό της νομαρχειακής ενότητας Μεσσηνίας και ανήκει στο δήμο Πύλου - Νέστορος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή πέριξ του Πετροχωρίου θεωρείται μέρος του βασιλείου της Αρχαίας Πύλου υπό το βασιλιά Νέστορα. Η παραλία Βοϊδοκοιλιά που είναι σε απόσταση περίπου των 800 μέτρων από το Πετροχώρι αναφέρεται στα Ομηρικά έπη και ως "αμμουδερή Πύλος". Στα ευρύτερα πλαίσια του παραπάνω όρου θεωρείται ότι περιλαμβάνονταν και οι υπόλοιπες παραλίες του Πετροχωρίου που έχουν μέτωπο προς το Ιόνιο πέλαγος όπου κατά την αρχαία παράδοση ελλιμενίζονταν ο στόλος στα μυκηναϊκά χρόνια.

Η περιοχή που βρίσκεται το Πετροχώρι εμφανίζεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου κατά τον 5ο αιώνα πΧ. Η γύρω περιοχή υπήρξε σημαντικός τόπος για την ανάπτυξη της οικονομίας βασισμένη στην αγροτική παραγωγή έως και το σεισμό του 365 μΧ, δηλαδή κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Αξιοσημείωτη θεωρείται η μαρτυρία του περιηγητή Παυσανία - στα Μεσσηνιακά - περίπου το 120 μΧ σχετικά με την αρχαία Πύλο, τους τάφους του Νέστορα και του Θρασυμήδη, ακριβώς πάνω στους όρμους εκατέρωθεν της Βοϊδοκοιλιάς.

"Νηλεὺς δὲ βασιλεύσας ἐς τοσοῦτο προήγαγεν ἀξιώματος τὴν Πύλον ὡς καὶ Ὅμηρον ἐν τοῖς ἔπεσιν ἄστυ ἐπονομάσαι Νηλήιον. ἐνταῦθα ἱερόν ἐστιν Ἀθηνᾶς ἐπίκλησιν Κορυφασίας καὶ οἶκος καλούμενος Νέστορος: ἐν δὲ αὐτῷ καὶ ὁ Νέστωρ γέγραπται: καὶ μνῆμα ἐντὸς τῆς πόλεώς ἐστιν αὐτῷ, τὸ δὲ ὀλίγον ἀπωτέρω τῆς Πύλου Θρασυμήδους φασὶν εἶναι. καὶ σπήλαιόν ἐστιν ἐντὸς τῆς πόλεως: βοῦς δὲ ἐνταῦθα τὰς Νέστορος καὶ ἔτι πρότερον Νηλέως φασὶν αὐλίζεσθαι"

Η 3η περίοδος ακμής της περιοχής συμβαδίζει με την οικοδόμηση του Παλαιοκάστρου του Ναβαρίνου, δηλαδή από τον 13ο αιώνα μΧ και έπειτα.

Το Πετροχώρι ως οικισμός θεωρείται σημαντικός χώρος δράσης μετά τον 17ο αιώνα όπως εμφανίζεται και από τα Ενετικά και Οθωμανικά αρχεία. Η πρώτη απογραφή του 1695 σε ενετικά αρχεία αναφέρει ότι το πλήθος των κατοίκων του χωριού ήταν 15-18 άτομα. Σημείο σταθμός υπήρξε η αποικησή του και από το γένος των Giustiniani εκ Χίου το 1700 μΧ στις εσωτερικές ανακατατάξεις που διαμορφώθηκαν μετά από πυρκαγίες και λεηλασίες του χωριού.

Μνημειώδης είναι η αντίσταση των κατοίκων του Πετροχωρίου έναντι του αιγύπτιου Ιμπραήμ Πασά που επιστεγάστηκε με τη Μάχη του Πετροχωρίου στης 25 Απριλίου 1825, όταν και οι κάτοικοι πολέμησαν στο πλευρό του αγωνιστή Χατζηχρήστου Βούλγαρη.

Η ονοματολογία του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχικές ονομασίες του ήταν Petra Chorio, Petrocori, Petrehuri, Petrochorion ανάλογα με την καταγωγή του εκάστοτε απογραφέα.

Ιεροί Ναοί Πετροχωρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγίου Διονυσίου - Πολιούχους Ναός Πετροχωρίου - Εορτάζων την 17η Δεκέμβρη και 24η Αυγούστου
  • Αγίου Νικολάου - Κοιμητήριο - Εορτάζων την 6η Δεκεμβρίου και την 27η Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμωνος
  • Προφήτη Ηλία- Εορτάζων την 20η Ιουλίου
  • Αναλήψεως του Κυρίου - Εορτάζων την 40η ημέρα μετά το Άγιο Πάσχα


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]