Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
American School of Classical Studies at Athens.jpg
Χώρα Ελλάδα
Έναρξη κατασκευής 1881
H Αρχαία Αγορά της Αθήνας ένας από τους δύο σημαντικότερους τόπους ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (The American School of Classical Studies at Athens) είναι ένα από τα 17 ξένα ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1881 και σκοπό του έχει τη συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα[1].

Η Αμερικανική Σχολή είναι ένας ερευνητικός και εκπαιδευτικός φορέας. Κατά τη διάρκεια ετήσιων και θερινών προγραμμάτων φέρνει προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς σπουδαστές και δασκάλους σε ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων από μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων και κολεγίων της Βόρειας Αμερικής.

Έχει δύο βιβλιοθήκες, τη Βιβλιοθήκη Blegen, η οποία έχει βιβλία για κλασικές σπουδές και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (ιδρύθηκε το 1926) και ένα εργαστήριο, το Εργαστήριο Wiener (ιδρύθηκε το 1992) για την ανάλυση ανθρώπινων και ζωικών σκελετικών καταλοίπων, τη μελέτη παλαιοπεριβάλλοντος και τη γεωαρχαιολογία[1].

Από την Αμερικανική Σχολή γίνονται ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896 και στην Αγορά της Αθήνας από το 1931, καθώς επίσης και σε άλλες τοποθεσίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Εκδίδει δυο περιοδικά: το επιστημονικό περιοδικό Hesperia (τέσσερις φορές το χρόνο από το 1932) και το περιοδικό άkoue (δύο φορές το χρόνο για διανομή στους αποφοίτους και φίλους της Σχολής).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]